مساجد محل ظهور استعدادهای نوجوانان/ مساجد نباید به محل نماز و نیایش محدود شوند
به گزارش یزد رسا، گذشت زمان باعث شده بود این تصور برای عدهای از دشمنان خارجی و حتی داخلی ایجاد شود که دوران نسل اول انقلاب که دلاورمردیها و رشادتهای فراوان از خود برجا گذاشتند و بااخلاص و ایثار جان خود برای آرمانها و ارزشهایشان ایستادند تمام شده است و نسل امروز به علت شرایط سخت تحریمی و فشارهای همهجانبه دشمن دیگر بهمانند نسل اول پای اعتقادات و آرمانهایش ایستادگی نخواهد کرد.
جنگ سوریه اما عرصه جدیدی برای دلاورمردان این مرزوبوم بود که به همگان نشان دهند نسل امروز بهمانند نسل اول انقلاب محکم و استوار پای اعتقادات خود ایستاده است و رهرو امام حسین بوده و بهمانند امام و مقتدای خود تا پای جان برای اعتقادات خود ایستادگی خواهند کرد.
جنگ سوریه زمان بروز و تبلور وجود شیرمردان مدافع حرم بود، جوانان گمنامی که در کوچه و محل و در کنار ما زندگی میکردند و بهمانند من و شما با برخی مشکلات اقتصادی دستوپنجه نرم میکردند و از برخی اتفاقات در کشور نیز گلهمند بودند؛ ولی در زمان دفاع از ناموس و اهلبیت و آرمانهای انقلاب و اسلام، اسلحه دست گرفتند به جنگ تکفیریها رفتند این جوانان شاید در شرایط عادی هیچ موقع شجاعت و قدرت و توان آنها برای دیگران شناخته نمیشد یکی از شهدای مدافع حرم سید مصطفی صدرزاده است.
سید مصطفی صدرزاده فرمانده ایرانی «گردان عمار» لشکر فاطمیون بود و برای دفاع از حرم حضرت زینب (س) در سوریه حضور یافت که ویژگیهای اخلاقی و رفتاری وی باعث شده کتابها و خاطرات فراوانی از وی برجا بماند به همین دلیل در میزگردی با حضورحسین آزادی نژاد فرمانده ناحیه مقاومت بسیج شهید منتظر قائم یزد و حجت الاسلام و المسلمین بشکانی امام جمعه شهرستان بهاباد و استاد دانشگاه و سعید صدیقی پژوهشگر و کارشناس فرهنگی میپردازیم.
یزد رسا: مهمترین ویژگی این شهید بزرگوار چیست که باعث شده کتابهای متعددی برای این شهید نوشته شود؟
حسین آزادی نژاد: در دو کتابی که بهعنوان آخرین کتابهای چاپ شده برای این شهید بزرگوار منتشر شده است و اتفاقاً رهبر معظم انقلاب نیز تقریظهایی بر این دو کتاب نوشتند، کتاب «اسم تو مصطفاست» و «سرباز روز نهم» است که از زبان همسر شهید و دوستان و خانواده شهید نوشته شده است.
ویژگی خاصی که در این دو کتاب به چشم میخورد، سادگی، صمیمیت و داشتن یک زندگی عادی است که باعث جذابیت این دو کتاب شده و اهل مسجد و فعالیتهای اجتماعی این شهید بزرگوار نیز از دیگر ویژگیهای این دو کتاب است که جنبه مسجدی و هیاتی بودن بهصورت ویژهتر در آن پرداخته شده و تأثیرات رفتوآمد به مسجد و حضور در فعالیتهای آنجا را در شکلگیری رفتار شهید نشان میدهد.
متأسفانه، در برخی خاطرات که از شهدا نقل میشود، شهدا را افرادی با ویژگیهای رفتاری نشان میدهند که به نظر میرسد دور از دسترس هستند برای نسل نوجوان و جوان ولی در این دو کتاب با قلمی روان، روایتها و داستانهایی را شرح میدهد که در زندگی هر فردی ممکن است به وجود بیاید و در حقیقت شهید صدرزاده و دیگر شهدا افراد عادی بودند؛ اما بهواسطه و دلایلی مثل رفتوآمد با مسجد و آشنایی با افرادی توانستند اعتقادات خود را قوی و پای آرمانهای خود بایستند.
حجت الاسلام بشکانی: کتاب" سید ابراهیم" و " مرتضی و مصطفی" دو کتاب دیگری است که برای شهید صدرزاده نوشته شده است و بیشتر به جنبهها و ویژگیهای زندگی نظامی و رفتارهای وی میپردازد و خاطرات فعالیتهای نظامی این شهید را شرح میدهد و بهصورت خاص در کتاب مرتضی و مصطفی اکثر روایتها مربوط به خاطرات شهید مرتضی عطایی جانشین شهید صدرزاده است که روایتهای دستاول و دقیقی را تشریح میکند.
در این دو کتاب هرچند بیشتر به خاطرات شهید اکتفا شده اما از دل همین خاطرات میتوان به ویژگیهای خاص این شهید آشنا شد. شهید صدرزاده و شهید عطایی هر دو ایرانی و بچه مشهد بودند؛ ولی با روشهایی خودشان را بهعنوان افغانستانی معرفی میکنند و به قدری توانایی و شجاعت از خود نشان دادند و همچنین به واسطه اخلاق اسلامی که داشتند به عنوان فرمانده گردان فاطمیون می شوند.
صدیقی: کتاب قرار بیقرار یکی از کتابهای جذاب است که در مورد این شهید نوشته است، به نظر من مهمترین ویژگی که از شهید در این کتاب ذکر شده، مصمم و بااراده بودن است بهنحویکه اعتقاد و باور دارد که باید در سوریه و در دفاع از اهلبیت فعالیت کند و برای رسیدن به این هدف متوقف نمیشود و راههای مختلفی را طی میکند، برعکس عدهای که مثلاً میخواهند اقدامی انجام دهند؛ ولی با اولین مشکل بیان میکنند قسمت نیست و خواست خداوند نیست، شهید صدرزاده اینگونه نبود برای رسیدن به هدف راههای مختلفی را طی میکرد.
یکی دیگر از ویژگیهای شهید که در این کتاب به آن اشاره میشود قدرت جذب و مدیریت شهید است، تمام اعضای گردانی که شهید در آنجا فرماندهی میکرد از صمیم قلب این شهید را دوست داشتند و اصلاً این ویژگی خاص شهید بود که همگی سریع با وی احساس راحتی میکردند، علیرغم اینکه شهید بهواسطه فضای نظامی برخی اقدامات و دستورات محکم و شدید نظامی را بدون رودرواسی مطرح میکرد؛ اما این تصمیمات چون براساس اعتقادات و آرمان بود موجب ناراحتی فردی نمی شد تقریبا مثل ویژگی های شهید متوسلیان که در آن زمان خیلی مقتدر بود اما محبوب بود.
یزد رسا: حضور در محیطهایی مثل مسجد و هیات چه تأثیری در شکلگیری شخصیت رفتار شهید صدرزاده داشته است؟
حسین آزادی نژاد: مسجد از همان ابتدای دین مبین اسلام محل شکلگیری اجتماعات و فعالیتها بوده و پیامبر اکرم (ص) از اولین اقداماتی که در شهر مدینه انجام دادند ساخت مسجد بود و این نقش مسجد ادامه داشت تا در دوران قبل از انقلاب که مسجد محل فعالیت و روشنگریها بود و جوانان بسیاری بهواسطه همین حضور با آرمانهای انقلاب آشنا شدند بهنحویکه در همین یزد نیز محور فعالیتهای شهید صدوقی مسجد حظیره بود و این مسجد بهعنوان پایگاه انقلاب معروف شده است.
حجت الاسلام بشکانی: اکثر شهدای دفاع مقدس از فعالین مساجد بودهاند و حتی در سالهای اخیر نیز شهدای مدافع حرم مثل شهید صدرزاده اهل مسجد و فعالیتهای فرهنگی بودند، اینجا واقعاً باید سؤال پرسیده شود که مسجد مگر با جوانان و نوجوان چهکار میکند که این افراد چنین پای اعتقادات خود میایستند و باارزشترین دارایی خود که جانشان است را فدا میکنند.
این یک اصل اثبات شده در مباحث تربیت است که شخصیت فرد در فعالیتهای اجتماعی و حضور در جمع شکل میگیرد و اگر این شخصیت در فعالیتهای مسجد باشد که مبنا دارد و بر اساس فرامین الهی است بهطورقطع شهید صدرزاده ها خروجی آن خواهند بود.
صدیقی: شهید صدرزاده و آمار حضور بالای 97 درصد از شهدا در مساجد خود گواه نقش مساجد در پرورش و شکلگیری روحیه و شخصیت نوجوانان و جوانان است، اما نباید این آمارها باعث شود که از تقویت و بهروز کردن فعالیتهای مساجد در جامعه دور شویم.
مساجد باید پناهگاه و مأمن تمام جوانان و مردم برای حل مشکلاتشان باشد، نباید به مساجد تنها در حد نمازخواندن و برگزاری مراسمات مذهبی نگاه کرد. مسجد باید محلی برای آشنایی صالحان و نخبگان و آغاز فعالیتهای جریانساز در سطح محلات و شهرها باشد.
زندگی شهید صدرزاده را که مطالعه میکنیم متوجه میشویم که این شهید چه فعالیتهای جریانسازی در سطح منطقه خود داشته، این توان را از کجا کسب کرد این توانایی را کجا فراگرفته است؟ شهید صدرزاده به علت فعالیتهای مسجد و پایگاه بسیج دارای شخصیتی قوی بود که حتی بر روی افراد بزرگتر و باسابقهتر از خود اثرگذار باشد.
ما بعضاً مشاهده میکنیم که برخی نوجوانان و جوانان فعالیتی ندارند و تنها با گوشی خود مشغول بازی هستند این جوانان در بزرگسالی به مشکل برمیخورند؛ زیرا که توانایی پیداکردن شغل و حل مسائلی که در سطح جامعه رخ میدهد را ندارند.
یزد رسا: چه اقداماتی باید در سطح مدارس، مساجد و بهصورت کلی جامعه انجام شود تا افرادی باشخصیت مثل شهید صدرزاده در جامعه گسترش یابد؟
حسین آزادی نژاد: متأسفانه در سطح جامعه، ذائقه مسئولان به این سمت رفته است که انتظار بازدهی سریع و قابللمس را دارند برای همین برنامههای تربیتی را مدنظر دارند و پیگیری میکنند که سریع نتیجه بدهد که عملاً غیر ممکن است چون کار تربیتی بلند مدت است و برای موفقیت در ان مولفه های متعددی دخیل است اما اگر قصد تربیت نسلی به مانند شهید صدر زاده ها داریم باید مدارس روش اموزش را اصلاح کنند و در عین حال توجه ویژه ای به مباحث تربیتی داشته باشند باید سند تحول بنیادین آموزش و پرورش که سالهاست در این وزارتخانه خاک می خورد و هر وزیری آن را با اصلاحاتی همراه می کند در سطح کشور جنبه اجرایی پیدا کند و در عین حال مراکز فرهنگی مثل کانون های مساجد و پایگاه های بسیج تقویت شود.
حجت الاسلام بشکانی: در تربیت یک انسان عوامل متعددی دخیل است و باید پیگیری شود علاوه بر آموزش و دوستان، پدر و مادر نقش پررنگی در شکل گیری شخصیت یک نوجوان دارند و متاسفانه پدر و مادران عصر حاضر به دلایل متعدد فرصت بودن و همراهی کردن با فرزندشان را ندارند و تربیت انها را فضای مجازی سپرده اند. به نحوی که با یک گوشی تلفن همراه سعی دارند وی را آرام و سرگرم کنند در صورتی که محیط فضای مجازی سرشار از آسیب ها و معضلاتی است که قابل جبران نیست.
صدیقی: باید نوع نگاه به مساجد و پایگاه های بسیج و دیگر مراکز فرهنگی تغییر کند، باید جوانان و نوجوانانی که در این مراکز حاضر می شوند شرایطی مهیا شود تا استعدادهای آنها شناسایی شود و این افراد در زمینه ای که استعداد دارند فعالیت هایی تعریف و در آن حوزه به کار گرفته شوند و در عین حال با دین و آرمان ها به صورت مبنایی آشنا شوند.
متاسفانه برخی از پایگاه های بسیج و مساجد تنها محدود به برخی فعالیت ها شده اند و به تربیت نسل جوان توجه ندارد و یکی دیگر از معضلاتی که در جامعه در حال افزایش است عدم اجازه پدر و مادر به فعالیت های فرهنگی است و قصد دارند تنها توجه نوجوان را به مسائل درسی معطوف کنند و بسیار بر رفت وآمد فرزندشان کنترل دارند، در حقیقت به این فرزندان می گویند در محیط گلخانه ای تربیت شده اند.
یزدرسا: آیا کتاب های دفاع مقدس توانسته اند به خوبی و آنگونه که شایسته است به معرفی این شهدا بپردازند؟
حسین آزادی نژاد: هرچند کتاب های بسیار خوبی در حوزه دفاع مقدس و شهدای مدافع حرم نگاشته شده اما در زمینه معرفی این کتاب ها به نسل جدید نتوانستیم موفقیت چندانی داشته باشیم که علت های مختلفی دارد که یکی از این علت ها درگیر شدن کودکان و نوجوانان به فضای مجازی است که باعث شده حوصله مطالعه در آنها کمتر شود.
حجت الاسلام بشکانی: کتاب های خوبی نوشته شده اما باید برای کتاب ها پیوست های رسانه ای مناسبی دیده شود مثلا باید انیمشین و کمیک کتاب های شهید صدر زاده ساخته شود تا نوجوان بتوانند با این شهدا ارتباط برقرار کند.
صدیقی: حوزه کتاب به صورت کلی در جامعه ضعیف است و چندان از آنها حمایتی نمیشود؛ اما نویسندگان خوبی در این زمینه داریم و توانستهاند اقدامات خوبی انجام دهنداما همچنان ناگفته های فراوانی از ابعاد زندگی شهدا و به صورت خاص شهدای مدافع حرم، امنیت وجود دارد که بیان نشده است البته نباید تعداد تولیدات فدای کیفیت شود، کیفیت باید حتما مد نظر قرار گیرد و با برگزاری جلسات نقد، فضایی مهیا شود تا نویسندگان این حوزه با نظرات و ذائقه های مخاطبان و به صورت خاص نوجوانان آشنا شوند.
یک نکته دیگر که وجود دارد و متاسفانه تبدیل به یک معظل شده است پرداختن نویسنگدان به یک شهید مشهور است به نحوی که از یک شهید چندین کتاب وجود دارد ولی شهدای گمنام تر اثری در دست نیست.
بهتر است برای این موضوع کمیته ای تشکیل و کتاب هایی که نوشته می شود به صورت جامع و کامل به ابعاد شخصیتی شهید بپردازد و اینگونه یک کتاب کامل می تواند ابعاد شخصیتی یک شهید را معرفی و فضا برای نوشتن کتاب های دیگر در مورد شهدای دیگر فراهم می شود.
انتهای پیام/ک