مصادره امنیت به نفع عملکرد منفی دولت/فرار رو به جلو برای به حاشیه کشاندن پاسخگویی به برجام
به گزارش یزدرسا به نقل از راه دانا؛ در روزهای اخیر حجم انتقاد ها نسبت به طرح گشت نامحسوس پلیس از رسانه های زنجیره ای و حامیان دولت به خود دولتمردان سرایت کرده است.
بعد از آن که حسن روحانی رئیس در واکنش به اقدام پلیس در ایجاد پلیس نامحسوس در تهران گفت: «کرامت انسانی را خدا به انسانها داده و این کرامت مقدم بر دین است. کرامت همه باید حفظ شود.» شهیندخت مولاوردی ، معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده ، نیز در یادداشتی از طرح بکارگیری هفتهزار مأمور نامحسوس پلیس امنیت انتقاد کرد و از بررسی این موضوع در جلسه یکشنبه هیات دولت خبر داد.
در یادداشت مولاوردی آمده است: « با این که از اظهارات سردار حسین ساجدینیا رئیس پلیس پایتخت که صبح روز سه شنبه از ساماندهی بیش از هفتهزار مأمور نامحسوس پلیس امنیت در راستای اجرای طرح امنیت اخلاقی در پایتخت خبر داد، چند روزی نگذشته است اما به نظر می رسد ابعاد مختلف این طرح و نحوه اجرایی شدن آن برای مردم در هاله ای از ابهام قرار دارد و موجی از نگرانی و احساس ناامنی جامعه و خانواده ها را فراگرفته است.»
مولاوردی در ادامه این یادداشت با مرور سخنان اخیر رییس پلیس تهران در توضیح این طرح آورده است که با تمام توضیحاتی که برای توجیه این طرح ارائه شده است و با ذهنیتی که از اجرای طرح های مشابه مردم شکل گرفته «بیم آن می رود اجرای این طرح به تذکر و برخورد با بدپوششی خلاصه شده» و خود مشکلات بیشتری را ایجاد کند.
معاون رییس جمهور ادامه می دهد: تماس های مکرر از زمان شروع این طرح با معاونت و نیز گفت و گوی چهره به چهره با مردم حکایت از این نگرانی دارد و همه هم مسئولیت پیگیری را متوجه دولت می دانند و از رئیس جمهور به عنوان مجری قانون اساسی انتظار دارند که نظارت و تذکرات لازم را داشته باشد.
مولاوردی در ادامه خبرداد: در جلسه روز چهارشنبه هیات دولت هم بعد از اعلام خبر مربوطه مقرر شد در جلسه آتی دولت در روز یکشنبه گزارشی از ابعاد اجرای طرح توسط وزارت کشور ارائه شود.
توضیحات سردار ساجدی نیا برای رفع ابهام ها
این صحبت ها از سوی معاون رئیس جمهور درحالی مطرح شد که سردار ساجدی نیا پس از طرح سوالاتی درباره چگونگی اجرای این طرح و به منظور از بین بردن برخی از ابهام ها بار دیگر در میان خبرنگاران حاضر شد و توضیحات تکمیلی را به منظور تشریح طرح مورد نظر بازگو کرد.
سردار حسین ساجدینیا با اشاره به اینکه طرح امنیت اخلاقی از سالهای گذشته اجرا شده است، افزود: "ایجاد امنیت و آرامش در سطح کشور بهویژه در شهر تهران از جمله انتظارات مردم از پلیس است".
وی با بیان اینکه امنیت اخلاقی فقط در موضوع پوشش خلاصه نمیشود بلکه در همه موضوعات و آسیبهای اجتماعی است، اضافه کرد: "پلیس برای این منظور هماهنگیهای لازم را با قوه قضائیه داشته است".
ساجدینیا درباره نامحسوس بودن طرح اخیر امنیت اجتماعی هم گفت: "پلیس در اکثر مأموریتهای عملیاتی از جمله مواد مخدر، آگاهی، فتا و پلیس امنیت با لباس شخصی اقدام میکند. از اهداف مهم این طرح، مقابله با سارقان، اراذل و اوباش، معتادان و قاچاقچیان است. پلیس در طرح امنیت اجتماعی هم بهصورت محسوس و هم نامحسوس عمل میکند".
وی با بیان اینکه نامحسوس بودن این طرح، بنا به درخواستهای مردم است، گفت: "چندین موضوع از جمله مزاحمت نوامیس از دغدغههای مردم بوده است و از پلیس انتظار دارند در این حوزه ورود و رفع دغدغه کند. از دیگر دغدغههای مردم برخورد با حرکات نامتعارف و خطرآفرین در حوزه راهنمایی و رانندگی است. پلیس برای انجام مأموریتهای متعدد خود براساس قوانین و ضوابط جاری در کشور میتواند از مأموران محسوس و نامحسوس خود استفاده کند. تمام سازوکارهای لازم برای استفاده بهینه برای این مأموریت در نظر گرفته شده و کلیه اقدامات آنان تحت نظارت سیستمهای نظارتی پلیس از جمله بازرسی، حفاظت اطلاعات و … قابل کنترل است. کلیه مأموران از کارکنان کادر پلیس تهران و ضابط قضائی هستند. انتخاب این مأموران براساس معیارهای از پیش تعیین شده و تأییدیه مبادی ذیربط صورت گرفته است. از آنجا که این کارکنان بهعنوان ضابط قضائی بوده، صحت گزارش آنان مورد تأیید مراجع قضائی است".
رئیس پلیس پایتخت اعلام کرد: این مأموران علاوه بر انجام وظایف و مأموریتهای تخصصی خود، در ساعات غیراداری بهعنوان مأموران نامحسوس و مورد وثوق، در صورت مشاهده جرایم مشهود، صرفاً اطلاعات لازم را از طریق سیستمهای ارتباطی به مرکز پلیس اعلام میکنند و مأموران به هیچ وجه، مواجهه حضوری و برخورد با مردم را ندارند. لازم به ذکر است هرگونه اقدامی که نیاز به برقراری ارتباط با مردم باشد صرفاً توسط مأموران انتظامی با شناسه پلیسی انجام میگیرد. بهجهت رفع دغدغههای مردمان عزیز، این اطمینان به شهروندان گرامی داده میشود که نظارت کامل بر نحوه رفتار و گزارشات مأموران نامحسوس انجام میشود و اساساً این اقدامات بهجهت افزایش احساس امنیت روانی و رفع دغدغههای مردم است.
وی در پایان گفت: "شهروندان عزیز در صورت هرگونه ابهام و شکایت، مراتب را میتوانند به پلیس ۱۹۷ و یا ۱۱۰ اطلاع دهند و مطمئن باشند در کمترین زمان ممکن به آن رسیدگی خواهد شد".
فرار رو به جلو برای به حاشیه کشاندن پاسخگویی به برجام
یک کارشناسس علوم سیاسی در تفسیر اقدامات دولت و سیاه نمایی های روزنامه های زنجیره ای درباره طرح گشت نامحسوس می گوید«در حالی که هنوز ابهامات زیادی درباره برجام و چگونگی اجرای آن ۱۰۰ روز بعد از تفاهم نامه وجود دارد ، هدایت افکار عمومی به سوی مساله این چنین دربرگیرنده چیزی جز فرار از پاسخگویی به برجام نمی تواند باشد.»
علیرضا رضایی متقی معتقد است«این تلاش ها در حالی صورت می گیرد که مردم خواسته ها ی مهم ترشان را که باید از دولت مطالبه کنند فراموش کرده و اتفاقا به حمایت دولت دل خوش می کنند در حالی که این طرح هم قانونی است و نحوه عملکردش هم برای مردم تفهیم شده است.»
دولت به دنبال پنهان کردن عملکرد ضعیف خود
به گزارش سادس ، یک روانشناس نیز در این باره به می گوید«یکی از مهم ترین مسائل در استقرار امنیت در جامعه ، تامین امنیت روانی است که اجرای صحیح طرح گشت نامحسوس می تواند در صورت پذیرفتن آن موثر باشد.»
دکتر جهانگیر پاینده معتقد است «دولت دارد با جدا کردن راه خود از راه قوه قضائیه و پلیس و به نوعی شبیه سازی یک وجهه حامیانه ، احساس امنیت شکل گرفته را به نفع عملکرد منفی خود مصادره می کند.»
این استاد دانشگاه بر این قضیه تاکید دارد که« دولت برای محو کردن عملکرد ضعیف خود در برجام و پسابرجام سعی می کند تا جایی که امکانش هست این طرح را زیر سوال برده و آن نتایج مثبت آن را مخدوش کند.»
انتهای پیام/ص