ID : 22150704
معادن ابرکوه در چه وضعیتی به سر می برند؟

معضل بکارگیری اتباع بیگانه در معادن ابرکوه/ معادن ابرکوه آلودگی برای محیط زیست ندارد


چرا با وجود تعداد 30 معدن مختلف در ابرکوه، اکثر کارگران آن اتباع بیگانه هستند و افراد بومی کمتر از این مشاغل استقبال می کنند.

به گزارش یزد رسا، سید مسعود میرحسینی رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت ابرکوه، در گفتگو با سرو ابرکوه، ضمن اشاره به وضعیت معادن در شهرستان اظهار کرد: صاحبان معادن برای گرفتن مجوز اکتشاف پس از استعلام از سازمان صنعت، معدن و تجارت و دیگر سازمان های مربوطه، باید در این راستا مجوز محیط زیست هم دارا باشند.

 


معادن ابرکوه آلودگی برای محیط زیست ندارد
میرحسینی افزود: معادن ابرکوه عملأ آلودگی برای محیط زیست ندارد، چرا که این معادن برای شروع کار تا استعلام از محیط از سازمان محیط زیست نداشته باشند، مجوز دیگری صادر نمی شود.


وی با اشاره به اینکه بیشتر معادن سنگ، شن و ماسه در ابرکوه فعال هستند، عنوان کرد: معادن بر طبق مجوزهای اخذ شده، حق برداشت و بهره بردای دارند و در غیر این صورت مشمول جرایم مربوطه خواهند شد.


رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت، گفت: آمار و اطلاعات دقیق تر معادن شهرستان، در حیطه کاری کارشناسان مربوطه مستقر در استان می باشد. همچنین باید گفت: علاوه بر کارشناسان ما، عوامل نیروی انتظامی، شرکت نفت، محیط زیست و اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر عملکرد معادن نظارت دارند.

 


بازرس کار اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی: وجود 30 معدن در ابرکوه
در ادامه میثاق سالار بازرس کار اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی در رابطه با تعداد معادن ابرکوه، ابراز کرد: بر طبق آخرین آماری که مربوط به سال گذشته می باشد، در شهرستان تعداد 30 معدن وجود دارد، که بیشتر آنها نیز معدن سنگ های تزئینی از جمله تراورتن و مرمریت می باشد؛ اما تعدادی از معادن به علت رکود در اقتصاد کشور غیرفعال و یا نیمه فعال شده اند.


وی افزود: ارتباط اداره کار با معادن در زمینه های حقوق و تکالیف کارگر و کارفرما نسبت به یکدیگر (قراردادها، ماهیت کار، صورت حساب ها)، ایمنی محیط کار، ویژگی های کار سخت و حقوق کارگران در این زمینه و در نهایت بازرسی های مشترک با فرمانداری و نیروی انتظامی جهت بررسی وضعیت اتباع بیگانه می باشد.


کارگران مشاغل سخت بعد از 20 سال بازنشسته می شود
سالار با بیان اینکه کار در معدن از جمله کارهای سخت می باشد، تصریح کرد: کارهای سخت مشمول ارفاقیه دولت می شود؛ یعنی به ازای هر مقدار کار یک و نیم برابر آن مقدار ارفاقی می گیرند(مثلا انجام یک سال کار سخت برابر است با یک سال و نیم کار) و در نتیجه در کارهای سخت و زیان آور فرد به جای اینکه 30 سال کار کند، بعد از 20 سال بازنشسته می شود.


سالار خاطرنشان کرد: بازرس کار، برای کارفرما در زمینه ایمنی و استاندارد محیط کار قانونگذاری نمی کند، بلکه در بازرسی های ادواری اقدامات انجام شده کارفرما را از نزدیک مشاهده و صحت آن را بررسی می کند. اگر با نواقصی روبه رو شد، جهت اصلاح تذکر می دهد و ابلاغیه ای جهت رفع نقص با اعلام مهلت برای کارفرما ارسال می کند.


وی ادامه داد: اگر نواقص شناخته شده بسیار ضروری و برای کارگران خطرناک باشد، بازرس می تواند بلافاصله محیط کار را تعطیل و مراتب را جهت اعمال اقدامات قانونی به دادستان اطلاع دهد؛ اما اگر نواقص؛ خطر آنچنانی نداشته باشد و کارفرما نیز نسبت به رفع آن اقدام نکند در مراحل بعدی پرونده آنان به دادگاه ارسال می شود، تا مقام قضایی در این باره اتخاذ تصمیم کرده و یا جریمه ای برای آن در نظر بگیرد.


بازرس کار اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی ابرکوه گفت: در شهرستان حدود هزار کارگاه شامل خدماتی، معدنی، صنعتی، صنف، ساختمانی و ... شناسایی شده است. در همین راستا بازرسی از کارگاه های پرخطر مانند فولاد هر دو یا سه ماه انجام می شود، اما کارگاه های معمولی و کم خطر بازرسی ادواری یک یا دو مرتبه در سال انجام می شود.


استفاده از اتباع بیگانه در معادن ابرکوه معضلی برای شهرستان
سالار اذعان کرد: اما با توجه به ماهیت سختی کار در معدن، کارگران بومی و ایرانی کمتر از اتباع بیگانه به چنین کارهایی تن می دهد. در همین راستا کارفرمایان باید مستحضر باشند که اتباع بیگانه ای که به کار گیری می شوند باید دارای مجوز اقامت و پروانه کار باشند. اما این جای بسی تأمل دارد که اتباع نامبرده در معادن ابرکوه نه تنها مجوز و پروانه کار ندارند، بلکه فاقد مجوز اقامت نیز می باشند.


وی افزود: طی بازرسی های مشترک ماهانه، کارفرمایان متخلف از قانون فوق توسط بازرس کار جریمه شده و کارگران بیگانه توسط نیروی انتظامی جلب می شوند. لذا در مجموع حضور اتباع فاقد مجوز موجب بروز مشکلات و بزهکاری های زیادی می شود که باید به شدت کنترل شود.


جریمه استفاده از اتباع بیگانه در معادن 5 برابر حقوق یک روز کارگر
بازرس اداره کار یادآور شد: جریمه ای که برای کارفرمای متخلف در نظر گرفته می شود در مرحله اول معادل 5 برابر حقوق یک روز کارگر است و در مرحله بعدی 10 برابر می شود. در همین راستا با توجه به سختگیری های انجام شده و اعمال قوانین بکارگیری اتباع بیگانه فاقد مجوز در شهرستان نسبت به گذشته کاهش یافته است.

 


مضرات و آسیب های معادن
یکی از کارشناسان ارشد جغرافیا در ابرکوه، در خصوص مضرات معادن اظهار کرد: به هم خوردگی ظاهر طبیعت، حذف پوشش گیاهی، تخریب زیستگاه های جانوری و افزایش ریزگردها از جمله آسیب هایی است که معادن برای محیط زیست طبیعی ایجاد می کنند. اما در عین حال می توان ضایعات و تخریب را با استفاده از تکنولوژی های روز کنترل کرد.


وی در ادامه یادآور شد: آسیب های موجود در منطقه ابرکوه ضایعات و زباله های انسانی، دور شدن وحووش و تولید ریزگردها به واسطه جاده های دسترسی و روش کار در منطقه از جمله تردد خودروها و استفاده از سیم بُرش که با وزش هر باد، در منطقه منتشر شده و در نتیجه موجب ایجاد بیماری های ریوی می شود.


این کارشناس تصریح کرد: یکی از راهکارهایی که می توان در بحث کنترل ریزگردها ارائه کرد، استفاده از روش مرطوب، پودر کردن خاک در مسیر تردد خودروها و همچنین بهسازی جاده های دسترسی به معادن و متمرکز کردن آن ها می باشد.


وی ادامه داد: در بحث معادن یک سری آیتم ها برای هزینه های زیست محیطی تعریف شده است که باید در همین زمینه مصرف شود، ولی متأسفانه کمرنگ شده و یا اصلا وجود ندارد و در بحث اجرای قوانین برخورد جدی صورت نمی گیرد.


این کارشناس در پایان گفت: یکی دیگر از مشکلات این است که افراد مجوزهایی برای یک محدوده خاص دریافت می کنند، اما بعضأ چندین برابر آن تخریب صورت می گیرد و کسی در این زمینه پاسخگو نیست.


انتهای پیام/ ف




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.