معیوب بودن فرایند ساخت و ساز در یزد ریشه اصلی تخلفات ساختمانی/ کمتر از 3 درصد هزینه ساخت برای خدمات مهندسی هزینه میشود
به گزارش یزدرسا، مهدی سالاری پیش از ظهر امروز در نشست خبری آنلاین با اصحاب رسانه استان یزد گفت: تغییرات و بهبودهایی در ساختار و فرایندهای سازمان نظام مهندسی به عنوان نهاد خدمات رسات و مهم در چرخه ساخت و ساز نمورد توجه قرار گرفته است تا این سازمان نسبت به گذشته هوشمندتر، حرفهایتر و پاسخگوتر باشد.
اقدامات سازمان نظام مهندسی در حوزه بهبود خدمات
وی ادامه داد: سرمایهگذاری جهت آموزش مهندسان سازمان نظام مهندسی برای حرفهای تر شدن و با کیفیتتر شدن طرحها، توسعه خدمات غیر حضوری و ارائه خدمات در حوزه الکترونیکی و همچنین توسعه حوزه نظارت بر مهندسین و ناظرین ساخت و ساز در استان از مواردی است که برای بهبود خدمات و فعالیتها سازمان نظام مهندسی انجام گرفته است.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد با بیان اینکه در خصوص تعرفههای خدمات سبد متنوعی از خدمت به مردم ارائه میشود، گفت: طرحهای تخفیفی نیز برای خدمات نظام مهندسی به مناسبت سالگرد تاسیس این سازمان ارائه شد که بسیار کار خوبی بود. علاوه بر آن تقریبا رابطه مالی بین ناظرین و مالکین را به صفر رساندیم و هیچ هزینهای در مقابل خدمات سازمان نباید به ناظر پرداخت شود.
سالاری با بیان اینکه 220 دفتر مهندسی در سطح استان به خدمات رسانی مشغول هستند، افزود: با تصمیمی که توسط معاون عمرانی استانداری یزد گرفته شده است طرح ساماندهی دفاتر مهندسی در سطح استان ساماندهی و مورد نظارت و رصد قرار میگیرند و در بخش مجریان ذی صلاح نیز اجازه داده نمیشود که این مجریان به شکل صوری صرفا امضا کننده باشند به گونهای که تعدادی از این مجریان که صوری امضا کننده بودند به شورای انتظامی سازمان معرفی شدند.
بیش از 70 درصد از ساخت و سازها در یزد بدون پروانه است
وی با اشاره به تاثیر و نقش سازمان نظام مهندسی ساختمان بر چرخه ساخت و ساز در استان گفت: همه مسئولان ذیربط اذعان دارند که چرخه ساخت و ساز در استان دچار مشکل است و طبق آمارهایی که ارائه شده است بالای 70 درصد از ساخت و سازها در استان بدون پروانه انجام میگیرد که نسبت به شاخصهای کشور قابل قبول نیست و باید در این زمینه اقدامات لازم صورت گیرد.
رئیس کمیته پیشگیری از تخلفات ساخت و ساز در استان گفت: بنا بر ابلاغ این کمیته مجموعه فعالیتهای خوبی در این زمینه انجام گرفته است و برای نمونه تصمیمگیری برای سندهای مشاعی و قولنامه و همچنین تعیین تکلیف صدور پروانه مسکونی برای زمینهای زیر 150 متر از جمله این فعالیتها است.
سالاری افزود: با توجه به اینکه امکان صدور پروانه واحد مسکونی برای زمین زیر 150 متر وجود ندارد این موضوع مسائلی را در پیش داشت که براساس تصمیمگیری که انجام گرفت مقرر شد برای کلیه تفکیکهای که قبل از سال 98 انجام شده است پروانه صادر شود و برای تفکیکهای سال 98 به بعد مراقبت صورت گیرد تا تفکیک زیر حد نصاب انجام نشود. همچنین برای حل معضل دو نقشه ای بودن ساختمان، دبیرخانه تک نقشهای با کمک نظام مهندسی ایجاد میشود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: با توجه به جلب اعتمادی که از سوی دادستانی به سازمان نظام مهندسی داشتیم توافق شده تا مجوز ایجاد شعبه حل اختلاف مربوط به حوزه ساخت و ساز در سازمان نظام مهندسی صادر شود و سامان نظام مهندسی در این زمینه محور قرار گیرد همچنین این قول از سوی دادستانی داده شده است که نظام مهندسی این اجازه را داشته باشد تا در خصوص ساختمانهای بدون پروانه به مردم اطلاع رسانی کند.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد در خصوص نظارت بر ساختمانهای خاص نیز گفت: گلههای زیادی وجود داشت که اگر قانون هست چرا تنها برای واحدهای کوچک اجرایی میشود بنابراین واحد پروانههای خاص را ایجاد کردیم و مکاتباتی در این زمینه صورت گرفته است که علاوه بر مراقبت از ساختمانهای خاصی که از سازمان خدمات دریافت کردند و به ساختمانهای خاصی که بدون پروانه و یا بدون ناظر اقدام ساخت میکنند تذکر داده شود و اطلاعات آنها نیز به دادستانی ارسال شده است تا چنانچه به تذکرات توجه نشد با آنها برخورد شود.
سالاری تصریح کرد: به نظر میرسد با مجموعه اقداماتی و حجم کاری که سال گذشته با همکاری معاون عمرانی استانداری و اداره کل راه و شهرسازی انجام شده است شاخصهای ساخت و ساز در استان بهبود یافته است و آمار تخلفات و کم کاری ناظران در شواری انتطامی سازمان نیز بسیار کمتر شده است.
کمتر از 3 درصد هزینه ساخت برای خدمات مهندسی هزینه میشود
وی گفت: براساس استانداردهای جهانی بین 7 تا 9 درصد هزینه ساخت و ساز باید برای خدمات مهندسی مانند نقشه و نظارت بر کار خرج شود اما در کشور و در استان براساس استانداردی که به آن تاکید شده است این هزینه بین 3 تا 5 درصد است و در استان کمتر از 3 درصد هزینه ساخت برای خدمات مهندسی هزینه میشود.
رئیس کمیته پیشگیری از تخلفات ساخت و ساز در استان ادامه داد: یکی از دلایلی که موجب افزایش حجم ساخت و ساز غیر مجاز شده است این است که هزینه صدور پروانه به مراتب بیشتر از هزینه اجرایی کمیسیون ماده 100 است که دلیل پایین بودن این هزینه اجرای نیز سقف افزایش 25 درصدی عوارض و پایین بودن پایهه عوارض است البته با تصمیماتی که از سال گذشته گرفته شده است مردئم کم کم متوجه شدهاند که هزینه جریمه بیشتر از هزینه صدور پروانه است.
معیوب بودن فرایند ساخت و ساز در یزد ریشه اصلی تخلفات ساختمانی
سالاری ریشه اصلی تخلفات ساختمانی در یزد را ناشی از معیوب بودن فرایند ساخت و ساز دانست و گفت: بخشی از این فرایند به شهرداری، بخشی به نظام مهندسی و بخشی هم به راه وشهرسازی بازمی گردد که موجب شده تا استقبال مردم برای رعایت دستورالعمل های نظام مهندسی کاهش یابد.
وی افزود: مثلا یکی از این دستورالعمل ها این است که مالک می تواند تنها 60 درصد زمین خود را ساخت و ساز کند اما به دلیل گرانی زمین واینکه این موضوع برای مالک توجیه اقتصادی ندارد به آن عمل نمی شود.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان در ادامه عدم برخورد جدی با تخلفات ساختمانی از سوی شهرداری را از دیگر عوامل بروزتخلفات عنوان کرد و ابراز داشت: متاسفانه امروزه آرای صادره کمیسیون های ماده 100 بازدارندگی لازم را ندارد و صرفا محلی برای کسب درآمد شهرداری شده است بنابراین باید در این زمینه جدی تر ورود کرد.
سالاری پایین بودن میزان جرایم تخلفات ساختمانی و روند طولانی صدور پروانه را از دیگر دلایل دانست و ابراز داشت: باید زمان خدمات نظام مهندسی و شهرداری کوتاهتر شود تا مردم برای دریافت پروانه رغبت کنند البته طرح صدور پروانه مرحله ای نیز ارائه شده که در حال پیگیری است.
وی گفت: تقریبا حجم ورودی کار به سازمان نظام مهندسی ساختمان در سال گذشته نسبت به سال 97، با رشد 45 درصدی همراه بوده است و در چهار ماهه سال جاری نیز با وجود شیوع کرونا به دلیل تخفیفها و تسهیل شرایط حجم ورودی کار به سازمان نسبت به مدت مشابه سال گذشته با رشد بیش از 55 درصدی مواجه بوده است.
انتهای پیام/
Related Assets:
- صدور پروانه رایگان برای بازسازی ساختمانهای آسیب دیده از سیل یزد
- افزایش ساختوساز غیرمجاز در یزد/ روند دریافت پروانه ساخت تسهیل شد
- مسائل فرهنگی و سنتی در ساخت و سازهای یزد مدنظر مهندسان و طراحان باشد
- سازمان نظام مهندسی یزد در معرفی ساختمانهای خطرآفرین فعالتر باشد
- ۷۰ درصد ساخت و سازهای استان یزد بدون پروانه است
- توافق کافی بین شهرداری و نظام مهندسی ساختمان یزد وجود ندارد
- نظام مهندسی یکی از گستردهترین تشکلهای غیردولتی مؤثر در جامعه است
- یزد به لحاظ تخلفات ساختمانی وضعیت مناسبی ندارد
- برخورد قاطع با متخلفین ساخت و ساز در اراضی ملی