نبود دغدغه حمایت از زیلوبافی در بین مسئولین استان / زیلو نباید به سرنوشت سفالگری میبد دچار شود
به گزارش یزد رسا؛ مردم استان يزد به دليل موقعيت خاص آب و هوايي و وضعيت اقتصادي این استان، از گذشته به صنایعدستی روي میآورند. صنایعدستی یزد از زمانهای قديم تا به امروز موردتوجه هنرمندان و هنرشناسان بوده و بخش قابلتوجهی از تجارت را به خود اختصاص میداده است. از اين ميان زيلو از صنایعدستی معروف استان يزد است كه قدمت آن به دوره پيش از اسلام میرسد.
زيلو يكي از قدیمیترین محصولات دستباف بشر است و از آن بهعنوان فرشي کمبها كه از نخ بافتهشده و در تابستان ايجاد خنكي میکند استفاده میشده است. خاستگاه هنر زیلوبافی در استان يزد شهرستان ميبد است. برای اطلاع از آخرین وضعیت این دست بافته تاریخی یزد رسا تاکنون مصاحبههای متعددی با فعالین این عرصه داشته است.
مصاحبه با صاحب اولین کارگاه زیلو در کشور
مصاحبه با مدیر شرکت زیلوبافان میبد
مصاحبه با معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی
در این مصاحبهها، یکی از مواردی که از آن به دغدغه مشترک فعالین این حوزه به آن اشاره شد شناخته نشدن این دست بافته مهم بشری برای مردم است زیرابه نظر ای فعالین زیلو اگر بهدرستی شناسانده شود این ظرفیت را دارد که خود را بهعنوان فرش سالم در بازار مطرح کند. در همین راستا مطلع شدیم که یکی از جوانان یزدی در این مسیر قدمهایی برداشته و درصدد شناساندن این دست بافته کهن بشری با ساخت فیلمی مستند بوده است که برای روشن شدن موضوع مصاحبهای با او داشتیم.
این مستندساز یزدی در معرفی خود گفت: احمد صراف یزدی، متولد 1362 هستم و 13 سال است که بهطور حرفهای در عرصه مستندسازی فعالیت دارم و همواره دغدغه اصلی من معرفی فرهنگ و آدابورسوم مردمان استان یزد بوده است.
صراف افزود: بر اساس همین دغدغه بود که تصمیم به ساخت مستندی جهت معرفی و شناساندن زیلو گرفتم و وارد مرحله کار پژوهشی در خصوص این دست بافته کهن بشری شدم و پس از طرحریزی کلی از مسئولین میراث فرهنگی استان یزد خواستم که از این طرح استانی و حتی ملی حمایت کنند و هزینه جزی ساخت چنین مستندی را پرداخت کنند.
این مستندساز جوان تأکید کرد: با ارائه طرح مستند، مسئول وقت میراث فرهنگی مهندس شرافت من را به فرمانداری میبد ارجاع دادند که پس از مدتها موفق به دیدار فرماندار این شهرستان شدم و خیلی از طرح مستند خوششان آمد اما گفتند پولنداریم ولیکن مجدداً ما را به انجمن میبد شناسی ارجاع دادند که متأسفانه مورد کم مهری مسئولین شهرستان قرار گرفتم.
منتخب بیست و دومین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران در ادامه اظهار داشت: در بسیاری از جشنوارههای داخلی و بینالمللی شرکت دارم و در مقام هیئتداوران نیز حضور داشتم اما تاکنون اثر قابلاعتنایی با موضوع زیلو و معرفی این دست بافته کهن بشری تولید نشده است.
منتخب جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تونس تصریح کرد: زیلو بهظاهر یکدست بافته نخی است اما در دل خود یک سابقه فرهنگی تاریخی بزرگ و غنای فرهنگی را با خود به یدک میکشد که با تاریخ و سنت و آدابورسوم ما گرهخورده است اما برخی درکی از این موضوع ندارند و برای حفظ و گسترش این یادگار باستان قدمی برنمیدارند.
صراف اذعان کرد: متأسفانه مسئولین پس از پیگیری هار مکرر من حتی جواب تلفنم را هم ندادند و واقعاً ناراحتم نه برای خودم بلکه برای این صنایعدستی تاریخی که با هویت مردمان میبد گرهخورده است. در موضوع سفالگری میبد دیدیم که با بیاعتنایی مسئولین امر این صنعت باستانی شهرستان میبد، به نام همدان ثبت شد درصورتیکه قدمت سفالگری میبد بیش از همدان بود.
وی با اشاره به نقش مؤثر رسانه در معرفی و حفظ زیلوبافی بهعنوان هنر ماندگار شهرستان میبد گفت: نقش رسانه در معرفی و کمک به حفظ این دست بافته بشری نسبت به دیگر ابزارها نظیر مقاله و برگزاری همایش بسیار بالاتر است و این مستند در صورت ساخت میتوان معرف این صنعت باستانی برای بسیاری از مردم دنیا باشد و هدف من نیز چیزی جز این نیست.
منتخب سومین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه رحمت در تبریز با فیلم کوتاه مازاری افزود: باوجوداین بیمهریهایی که از سوی مسئولین صورت گرفت هنوز این هدف بزرگ خود که معرفی و شناساندن دقیق زیلوبافی بهعنوان هنر خطه میبد است را دنبال میکنم و قصد دارم شخصاً با گرفتن وام از بانک چنین اثری را تولید کنم.
صراف یزدی تأکید کرد: امیدوارم روزی فرارسد که بار دیگر زیلوبافی بهعنوان حرفه اصلی مردم میبد فعال شود که در این مسیر باید همه مسئولین کمککار مردم باشند تا چنین موضوع مهمی تحقق پیدا کند. ساخت مستندی از زیلوبافی و چگونگی بافت آن میتواند به این موضوع و ثبت جهانی میبد بهعنوان شهر زیلو کمک شایانی کند.
این مستندساز بیان داشت: حقیقت این است که هنرمندان این مرزوبوم برای کمک به تعالی و حفظ عناصر هویتی خود پایکارند اما این مسئولین هستند که دغدغه چنین کاری را ندارند و من امیدوارم عزمی استانی و حتی کشوری برای حفظ و معرفی زیلوبافی صورت بگیرد تا این صنعت هویتی مردمان میبد بتواند به جایگاه اصلی خود بازگردد.
انتهای پیام/آ
Related Assets:
- بافت پرچم 40 کشور دنیا به دست هنرمندان زیلوباف میبدی
- شرایط کنونی ادامه پیدا کند کارگاه زیلوبافی را تعطیل می کنم / سنت فرش کردن مساجد با زیلو به فراموشی سپرده شده است
- ثبت جغرافیایی زیلو به عنوان هنر خطه میبد/ ضرورت ایجاد مرکز تحقیقات زیلو / بزرگترین مشکل؛ شناخته نبودن آن برای بسیاری از مردم است
- هنر زیلوبافی میبد در طرح خوشه صنعتی استان يزد قرار گرفت
- هنرهای «شهر هنر» در سراشیبی نابودی!/احیای هنر زیلوبافی میبد نیازمند توجه مسئولین
- «همایش ملّی زیلو» فردا در میبد برگزار می شود/ رونمایی از «میدان زیلو»
- بانوی میبدی برای حفظ صنعت در آستانه فراموشی زیلوبافی آستینها را بالا زد