ID : 12222795
نخستین بارکارگروه«ثبت جهانی بافت تاریخی یزد»تشکیل جلسه داد

نخستین پرونده مستقل ثبت جهانی ازیزد به یونسکو می‌رود /طرح جامع اتباع بیگانه در بافت تاریخی یزد اجرا می‌شود


از مجموع 700 هکتار بافت تاریخی یزد، 110 هکتار برای ثبت جهانی آماده می‌شود.

به گزارش یزد رسا، درحالی که كمتر از یک سال زمان برای ارسال پرونده بافت تاریخی یزد به یونسکو برای ثبت جهانی مانده، کارگروه«ثبت جهانی بافت تاریخی یزد» نخستین جلسه خود را با حضور نمایندگان دستگاه‌های مختلف تشکیل داد.

 

کارگروه «ثبت جهانی بافت تاریخی یزد» تشکیل جلسه داد

 مدیر پایگاه پژوهشی شهر تاریخی یزد، بعد از ظهر امروز در این کارگروه با اشاره به پروژه های مورد نیاز برای بافت تاریخی یزد اظهار داشت: ایجاد پایگاه بین المللی دیجیتال اسناد شهر تاریخی یزد، نقشه برداری توصیف خطوط و مساحت عرصه و حریم فنی با مختصات جهانی، مطالعات کالبدی شهری تاریخی یزد و گردآوری و تدوین اسناد جهانگردان و تاریخ نویسان در مورد شهر تاریخی یزد و ... از مواردی است که باید انجام شود.

 

مجتبی فرهمند، همچنین مطالعات تطبیقی بافت تاریخی یزد را از اقدامات لازم و ضروری برای تکمیل پرونده ثبت جهانی بافت تاریخی دانست و افزود: در تامین منابع مالی باید از مشارکت خیران، دستگاه‌های اداری و مشارکتهای مردمی بهره مند شویم.

 

مدیر پایگاه پژوهشی شهر تاریخی یزد در بخش دیگری از سخنان خود با طرح این موضوع که چرا بافت تاریخی یزد باید ثبت جهانی شود، عنوان کرد: ما و مردم ما تنها می‌ دانند که بافت تاریخی ارزشمند است اما ارزش‌ های آن را نمی‌ شناسند به همین دلیل در قالب طرحی در صدد شناسایی ارزش‌ های برجسته جهانی شهر یزد هستیم و ثبت جهانی می تواند به این مهم کمک کند.

 

وی خاطرنشان کرد: معرفی و بازپیرایی ارزش‌ های فرهنگی، شهری و اجتماعی، حفاظت از بافت تاریخی، حیات اجتماعی، مدیریت تغییر و ... از اهداف ساماندهی بافت و تکمیل پرونده آن برای ثبت جهانی است.

 

فرهمند، یکی دیگر از این اهداف را مردمداری در بافت تاریخی یزد برشمرد و افزود: ارزش بافت تاریخی یزد به حضور مردم است و اگر مردم نباشند، بافت تاریخی به تدریج از بین خواهد رفت و ارزش و پویایی فعلی را دیگر نخواهد داشت.

 

مدیر پایگاه پژوهشی شهر تاریخی یزد، شهر یزد را حافظ معماری ایرانی دانست و اظهار داشت: حضور مردم بومی و حاکم بودن فرهنگ بومی یزد در این محدوده، بهترین موضوع و آیتم برای ثبت جهانی بافت تاریخی یزد است و تاریخ، اصالت و روند شکل گیری نیز از موارد بسیار مهم در ثبت جهانی آن است.

 

در این کارگروه که به ریاست معاون عمرانی استاندار یزد و با حضور مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد و نمایندگی از شهرداری یزد، شورای شهر یزد، شرکت توزیع برق منطقه ای، مخابرات، اداره کل تبلیغات اسلامی، اداره ارشاد، اداره اوقاف و امور خیریه، فعالان محلی و بازار و ... برگزار شد، نقش معاونت‌ های استانداری و ۲۷ دستگاه و نهاد استان یزد مورد بررسی قرار گرفت.

 

 

نخستین پرونده مستقل ثبت جهانی از یزد به یونسکو می رود

 محمدمهدی شرافت، بعد از ظهر امروز در جلسه کارگروه ثبت جهانی بافت تاریخی یزد اظهار داشت: تاکنون از کل کشور، ۱۷ اثر تاریخی ثبت جهانی شده که یزد تاکنون هیچ اثر ثبت شده جهانی به طور مستقل نداشته و برخی آثار ثبت شده آن در قالب یک گروه از آثار، ثبت جهانی شده است.

 

وی ادامه داد: به طور مثال باغ دولت آباد یزد و باغ پهلوانپور مهریز در قالب باغ های ایرانی یا بادگیرهای مهم یزد در قالب فناوری بادگیر در ایران به ثبت جهانی رسیده بنابراین پرونده بافت تاریخی یزد، نخستین پرونده ای است که به صورت مستقل از این استان به یونسکو ارسال خواهد شد.

 

شرافت با بیان اینکه به دلیل رقابت سنگین آثار برجسته تاریخی در کشور، رقابت میان استانها بسیار سنگین است، عنوان کرد: در سفر رئیس سازمان میراث فرهنگی به استان یزد، تکمیل و ارسال پرونده بافت تاریخی برای ثبت جهانی به یونسکو رسما تایید شد و فعالیت در این زمینه آغاز شده است.

 

وی عنوان کرد: بر این اساس قرار است پرونده ۱۱۰ هکتار از بافت ۷۵۰ هکتاری یزد به یونسکو ارسال شود که امیدواریم با اقدامات انجام شده، این اثر بسیار مهم و گنجینه ارزشمند گذشتگان به ثبت جهانی برسد و آثار مادی و معنوی بسیاری برای آن به دنبال داشته باشد.

 

شرافت خاطرنشان کرد: این ۱۱۰ هکتار شامل ۸۰ هکتار بافت دوره ایلخانی در محدوده برج و باروی یزد و ۳۰ هکتار هسته مرکزی و بازار تاریخی یزد است.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد عنوان کرد: بافت تاریخی یزد از آنجا که منسجم ترین بافت تاریخی کشور به شمار می رود، با ثبت جهانی بر ارزش آن افزوده نمی شود بلکه این ثبت، بر ارزشمند بودن بافت صحه خواهد گذاشت.

 

وی از مردم بافت تاریخی یزد و مدیران دستگاه های اجرایی به ویژه دستگاه های خدمات رسان همچنین نهادهای مردمی غیردولتی نظیر شهرداریها و تشکل های مردم نهاد خواست تا در این امر مهم، اداره کل میراث فرهنگی را همراهی کنند و در تکمیل این پرونده همه با یکدیگر مشارکت و همراهی جدی داشته باشند.

 

 

حل مشکلات بافت تاریخی در کوتاه مدت امکانپذیر نیست/طرح جامع اتباع بیگانه در بافت تاریخی یزد اجرا می‌شود ‌
معاون امور عمرانی استاندار یزد گفت: مشکلات موجود در بافت تاریخی یزد، سال‌ها و به تدریج ایجاد شده و اکنون حل این مشکلات در کوتاه‌مدت امکانپذیر نیست.

 

 سید محمدرضا سیدحسینی عصر امروز در جلسه کارگروه ثبت جهانی بافت تاریخی این شهر با اشاره به مشکلات موجود در بافت تاریخی یزد اظهار داشت: فلسفه تلاش برای ثبت جهانی این بافت نیز شناسایی و رفع این مشکلات است.

 

وی عنوان کرد: در واقع می‌توان گفت که 100 هکتار از بافت تاریخی را انتخاب کرده‌ایم و برای آن طرح تعریف شده تا همه دستگاه‌ها بدانند می‌خواهند در این محدوده چه کاری انجام دهند و در واقع می‌خواهیم بگوییم وظیفه هر دستگاه در این محدوده چیست.

 

سیدحسینی تاکید کرد: وقتی در این محدوده هر نهاد و دستگاه کار خود را به درستی انجام دهد، مشکلات رفع می‌شود و این خلاصه ثبت جهانی است.

 

معاون امور عمرانی استاندار یزد با بیان اینکه مشکلاتی که فعالان بافت تاریخی برشمردند، واقعی است و وجود دارد، گفت: در قالب تکمیل پرونده ثبت جهانی، همه این مشکلات باید حل شود اما واقعیت این است که این مشکلات طی سال‌ها و به تدریج در بافت تاریخی ایجاد شده و اکنون در کوتاه مدت نمی‌توان آن را حل کرد.

 

سیدحسینی حضور افاغنه در بافت تاریخی را یکی از مشکلات اصلی دانست و افزود: واقعیت این است که اتباع افغانی سال‌هاست در این بافت ساکن شده‌اند و اکنون شاید خیلی بهتر از ما به لهجه یزدی صحبت می‌کنند، آنها در این بافت رشد و نمو کرده،‌ تشکیل خانواده داده و فرزندان آنها در این خانه‌ها بزرگ شده‌اند.

 

 معاون ‌استاندار یزد با اشاره به اینکه طرح جامع ‌اتباع بیگانه در بافت تاریخی یزد اجرا می‌شود، گفت: خیابان قیام یزد برای استفاده بیشتر و بهتر مردم پیاده‌راه شود.

 

وی افزود: برای اتباع بیگانه طرح جامعی در نظر گرفته شده و امسال برای ساماندهی این اتباع در بافت تاریخی تامین اعتبار شده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار یزد ادامه داد: ساماندهی اتباع بیگانه در این بافت از اردیبهشت شروع می‌شود اما این موارد اتفاقی است که در دراز مدت رخ داده و نمی توان در کوتاه مدت آنها را رفع کرد.

 

وی تاکید کرد: اینها مشکلاتی است که باید برای آن چاره‌اندیشی شود و مشکلاتی که سال‌ها در این بافت نهادینه شده را چند روزه نمی‌توان حل کرد.

معاون امور عمرانی استانداری یزد در مورد بازارهای بافت تاریخی یزد و مشکلات مطرح شده از سوی نماینده بازار تاریخی در این جلسه کارگروه، اظهار داشت: در دنیا بسیاری از ساختمان‌ها، پاساژها و فروشگاه‌های مدرن و موفق احداث شده اما هنوز جاذبه‌های بازارهای سنتی بیشتر است.

 

وی خاطر نشان کرد: واقعیت این است که ما خود نیز کوتاهی‌هایی کرده‌ایم و عامل از بین رفتن رونق بازارهای سنتی شده‌ایم که این مشکلات باید رفع شود.

 

سیدحسینی تاکید کرد: البته در بازار خان یزد،‌ مشکل پارکینگ و شلوغی خیابان وجود دارد و معتقدیم برای حل این مشکل، خیابان قیام یزد باید پیاده‌راه شود که اگر این اتفاق رخ دهد، بازار سنتی باز هم رونق خواهد گرفت.

 

وی افزود: در تمام دنیا، خیابان‌های زیبا و تاریخی، پیاده‌راه شده‌اند تا از بار ترافیکی آن کاسته شود و مردم بتوانند در این خیابان‌ها قدم بزنند و کالاهای مورد نیاز خود را خریداری کنند اما در یزد شلوغی خیابان قیام و دو طرفه بودن این خیابان، سبب شده مردم رغبتی حتی به عبور از این خیابان نداشته باشند.

 

معاون امور عمرانی استاندار یزد در بخش دیگری از سخنان خود از تمامی دستگاه‌ها و ادارات عضو در کارگروه ثبت جهانی بافت تاریخی خواست تا نمایندگان خود را به این کارگروه معرفی کنند و در نظر داشته باشند که فردی آگاه را به طور ثابت به این کارگروه اعزام کنند زیرا این نمایندگان در آینده قرار است با کارشناسان یونسکو نیز نشست‌هایی برگزار کنند.

منابع: مهر و فارس و تسنیم

انتهای پیام/ع




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.