نقش سطوح در انتقال ویروس کرونا کمتر از یک درصد است
محمد شریف یزدی متخصص بیماری های عفونی در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، گفت: از همان ابتدا اعلام کرده بودیم که ویروس از طریق سطوح منتقل نمی شود اما متاسفانه از آنجایی که جو تبلیغاتی و رسانه ای در زمان شیوع ویروس خیلی قوی بود و همچنین مع الاسف گسترش خرافات خیلی بیشتر از واقعیات بود این قضیه (باور انتقال ویروس از طریق سطوح) زود جا افتاد.
وی افزود: به طوری که هر جا در بیمارستان ما این مطلب را می گفتیم جملات آزار دهنده ای می شنیدیم.
متخصص بیماری های عفونی ادامه داد: مثلا به یک نفر می گفتیم استفاده از گان لازم نیست در پاسخ می گفت من پدر و مادر پیر و یا بچه کوچک دارم و در واقع به گونه ای برخورد می کرد، انگار ما می خواهیم او را هل بدهیم به سمت مرگ!
شریف یزدی اضافه کرد: حتی خودمان هم وقتی با لباس عادی و ماسک ساده وارد بیمارستان می شدیم طور خاصی نگاهمان می کردند.
وی تأکید کرد: واقعیت این است که نقش سطوح در انتقال ویروس کرونا فوق العاده کم رنگ است و احتمالا نرخ تعداد کسانی که بدین شکل مبتلا می شوند زیر یک درصد است.
متخصص بیماری های عفونی تصریح کرد: نقشی را که یک سطح در انتقال بیماری کرونا می تواند داشته باشد تنها در شرایطی است که ما یک آلودگی تازه داشته باشیم ویک دست آن را لمس کند و همان موقع وارد دهان، چشم و یا بینی کند؛ در چنین شرایطی است که شاید یک سطح بتواند عامل انتقال بیماری باشد.
شریف یزدی خاطرنشان کرد: اطلاعات جدیدی که ما داریم به ما نشان می دهد که حتی افرادی که ناقل این بیماری هستند و قادرند بیماری را به بقیه منتقل کنند، ۱۰ درصد افراد مسول انتقال ۸۰ درصد موارد جدید بیماری هستند که ما به این ها می گوییم کسانی که بسیار واگیردار هستند.
وی بیان کرد: این ها به دلایلی میتوانند از سیستم تنفسی شان آن ذرات و قطرات تنفسی آلوده به ویروس را بیشتر در هوا گسترش بدهند و افرادی که مجاورشان هستند سخت تر مبتلا می شوند.
متخصص بیماری های عفونی عنوان کرد: لذا علیرغم اینکه ما کماکان بر بهداشت دست تأکید می کنیم اما می گوییم وسواس نداشته باشیم.
شریف یزدی یادآور شد: ما نمی خواهیم همه چیز را بی خیال شویم بله ما دستان تمیز را دوست داریم و از همه استدعا می کنیم دست هایشان را تمییز نگه دارند اما آن چیزی را که می خواهیم این است که وسواس نداشته باشند.
وی گفت: ما چندین هزار تن الکل و مواد شوینده و سفید کننده و چیزهایی که لازم نبوده است را طی این مدت در مناطق مسکونی مصرف کردیم بدون اینکه این اقدام بتواند حتی جلوی آلوده شدن یک نفر را بگیرد و این در حالی است که چقدر سیستم تنفسی و پوست مردم در این قضیه آسیب دیده و چقدر وسواس الکی ایجاد کرده است.
متخصص بیماری های عفونی افزود: ما همینقدر که مطمئن باشیم دستمان تمیز است عملا نیاز نداریم که نگهداری سطوح مان باشیم. مردم وقتی از منزل بیرون می روند دستشان را بشویند وقتی هم برمی گردند بشویند و مرتقب این باشند که دستی که به محیط زده اند را به دهان و چشم و بینی شان نزنند کافی است.
شریف یزدی اظهار داشت: ما به عنوان کادر درمان باید بدانیم فقط کرونا نیست ما خیلی ارگانیسم های دیگر را هم در بیمارستان ممکن است با دست هایمان جابجا کنیم لذا ما بین هر دو کاری که برای یک مریض می کنیم باید دستمان را تمیز کنیم این یک وظیفه ای است که ما در سیستم درمانی داریم و این حتی بصورت حق برای بیمار تعریف شده است و هر بیماری حق دارد از کادر درمان قبل از اینکه او را معاینه کند و کاری برایش انجام دهد بخواهد که دستهایش را تمیز کند.
وی عنوان کرد: من روزهای زیادی بوده که هر چیزی که در فلان پیام رسان اجتماعی پیرامون کرونا می آمد می دیدم دروغ است و متأسفانه افراد دروغ پرداز فضای مجازی کلکی دارند که می آیند یک یا دو جمله درست را برمی دارند این را در کنار صد تا جمله غلط دیگر می نویسند و با یک عبارات دروغ و بعضا حتی توهین آمیز متصل می کنند به یکی از پزشکان، بزرگان، علما و یا هر کس دیگری و تأکید می کنند که اگر جان دیگران را دوست دارید پخش کنید و سریع این دروغ ها پخش و همه گیر می شوند.
شریف یزدی اضافه کرد: متأسفانه دیده ام که چنین مطالب و جملات مضحکی را به نقل از خیلی از همکاران پزشکم منتشر کرده اند و وقتی به خودشان زنگ می زدم می گفتند چنین چیزی نقل نکرده اند و حتی شاهد بودم که به نقل از خودم هم چنین مطالبی منتشر کرده اند.
وی تأکید کرد: درخواست سازمان بهداشت جهانی این است که اگر چیز جدیدی در فضای مجازی از کرونا می شنوید حتما مراجع علمی آن را چک کنید.
انتهای پیام/