نمایندگی اوقاف ندوشن، خواسته بجایی که ره به جاهی نبرده است
یزدرسا به نقل ازندای ندوشن؛بهانه نگارش این سطرها مصاحبه آقای شفقت پور- رئیس ادار اوقاف و امور خیریه شهرستان میبد- با ندای ندوشن است. ایشان در قسمتی از صحبت خود بیان داشتند:"… اعطای نمایندگی اوقاف و امور خیریه به بخش ندوشن در حال حاضر منتفی است…" مفهوم سخن ایشان می توان این باشد که ندوشنی ها فعلا منتظر داشتن نمایندگی اوقاف نباشند و شاید این مهم در آینده هم اتفاق نیافتد.اما به نظر بنده و با توجه به دلایلی که درادامه ذکر خواهد شد، نه تنها وجود نمایندگی اوقاف در ندوشن در حال حاضر یک ضرورت است، بلکه بایستی سال ها قبل این امر محقق می شد. چیزی که چند سال قبل یکی از مسئولین سابق ندوشن که الان از اعضای شورای شهر هستند در گفتگویی با ایرنا ضمن برشمردن دلایل گوناگون خواستار آن شده بودند.
در گذشته مردم جهت تامین هزینه کارهای خداپسندانه و اموری که نفعش برای عموم مردم می رسید، اموال خود را وقف می کردند. نگاهی به موقوفات ندوشن حکایت از آن دارد که مردمان قدیم این شهربه تمام جوانب زندگی در ابعاد مختلف توجه داشته و حتی برای تامین مخارج جزیی ترین کار خیر در جامعه موقوفه ای را قرار داده بودند. آنها طوری برنامه ریزی کرده بودند که هزینه اکثر امور خیریه و حتی دستمزد دست اندرکاران این موقوفات از عواید حاصل از وقفیات تامین شود تا هم کارهای عام المنفعه لنگ تامین اعتبار نماند و هم سبب بی نیازی مردم ندوشن از سایر جوامع گردد. امروزه به دلیل تغییر ساختارهای اقتصادی کشور این سیستم سنتی کارایی خود را از دست داده است. لازم است فرهنگ وقف در ندوشن با توجه به روش های امروزی احیاء گردد تا مثل گذشته برای تامین نیازهای جامعه کمتر به کمک های بیرونی مثل اعتبارات دولتی و غیره وابسته باشیم.
اما اینکه چرا وجود سازمان امور خیریه در ندوشن لازم است.
۱- منطقه ندوشن دارای موقوفات فراوان و متنوعی است که برخی دارای متولی بوده و برخی دیگر متولی ندارد. اینکه نهادی بر دریافت بایسته و شایسته عواید حاصل از موقوفات نظارت کرده و یا خود متولی آن شود،از طرف دیگر درآمد ناشی از این موقوفات را در مواردی که مدنظر واقفین بوده و یا موارد مشابهه خرج کند، یک ضرورت می باشد. این کار می تواند به تامین هزینه بسیاری از کارهای عام المنفعه در سطح منطقه کمک نماید. نهاد ذکر شده زمانی می تواند حداکثر کارایی را داشته باشد که در خود منطقه و توسط افرادی انجام گیرد که دارای شناخت کامل از ندوشن بوده و در عین حال یک کارشناس خبره در زمینه وقف باشند.
۲- عدم نظارت کافی در طی سالیان اخیر باعث شده است بعضی از موقوفات ندوشن در تصرف اشخاص قرار گیرد. لازم است با ایجاد نمایندگی اوقاف که کارکنان آن هم اهل فن بوده و هم دارای ابزارهای قانونی مناسب هستند، ضمن حفظ موقوفات موجود، اقدام های لازم جهت بازگرداندن مواردی که از حالت وقف خارج شوند صورت گیرد.
۳- آنچه را که مسئولین اوقاف و امور خیریه و شاید برخی از ندوشنی ها هم ندانند آن است که بسیاری از موقوفات ندوشن در خارج ازمحدوده سرزمینی ندوشن و شهرستان میبد در شهرستان های تفت،اشکذر، اردکان و … قرار دارد. برخی شنیده ها حکایت از آن دارد که برخی از این موقوفات به تصرف شخصی درآمده و حتی به دلیل عدم دقت کافی و شاید هم نابلدی متولیان درآمد برخی از این موقوفات به آن اندازه ای که باید باشد، دریافت نمی شود. ایجاد نمایندگی اوقاف در ندوشن به مدیریت بهتر این مسائل کمک می کند.
۴- همانطور که در بالا اشاره شد امروزه هم می توان با در نظر گرفتن شرایط روز به توسعه امر وقف برای تامین هزینه امور مختلف همت گماشت. اگر نماینده اوقاف در ندوشن باشد بهتر می تواندنیازهای جامعه را رصد کرده و برای تامین این نیازها خیرین محلی را تشویق به انجام کار مقدس وقف نماید.
و بالاخره اینکه آنچه مسئولین محترم اوقاف و امور خیریه شهرستان میبد و استان یزد باید مورد توجه قرار دهند آن است که اگر چه ندوشن کم جمعیت است اما موقوفات که نسبت جمعیت منطقه فراوان وعین حال در گستره وسیعی هم پراکنده است، وجود نمایندگی سازمان را در این بخش توجیه می کند.
Related Assets:
- ثبت نام ۷ هزار یزدی در آزمون سراسری قرآن کریم
- وقف زمین 950 میلیونی توسط «پدر یک شهید» در مهریز
- یک فروند هواپیمای فوق سبک در یزد سقوط کرد
- بلوار ندوشن با هزینه 700 میلیون تومان به بهره برداری رسید +تصاویر
- نیات موقوفات در عید سعید غدیر اجرایی می شود
- وقف یک قطعه زمین جهت توسعه مسجد امام جواد(ع) مهریز
- کدام رسانههای خارجی در کشور نمایندگی دارند؟ + اسامی
- آغاز ثبت نام چهلمین دوره «مسابقات سراسری قرآن کریم» در ابرکوه