نوزدهم اردیبهشت در آینه تاریخ معاصر ایران
به گزارش یزد رسا، مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران در این روز، به شرح زیر است:
19 اردیبهشت 1375
آیت الله شیخ محمد صادق سعیدی کاشمری از محققان، مفسران و لغت شناسان معاصر خراسان درگذشت و در رواق دارالزهد حرم امام رضا(ع) به خاک سپرده شد. وی علاوه بر پرداختن به امور علمی و نگارشی، 30 بنای خیریه ساخت.
19 اردیبهشت 1367
به دنبال شکایت ایران علیه عراق مبنی بر استفاده این کشور از سلاح های شیمیایی، شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه ی 612 خود را با موضوع محکوم ساختن استفاده از این سلاح ها صادر کرد. در این قطعنامه بدون آن که از کشوری خاص به عنوان استفاده کننده ی سلاح های شیمیایی نام برده شود، کاربرد این سلاح ها محکوم و از تمامی کشورها خواسته شد که با رعایت تعهدات بی طرفی، از صدور عوامل شیمیایی به طرف های مخاصمه خودداری کنند.
19 اردیبهشت 1366
عملیات انصار الحسین در منطقه ی عمومی بصره، هورالهویزه و جزیره ی مجنون به وسیله ی رزمندگان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آغاز شد.
19 اردیبهشت 1340
بیستمین دوره ی مجلس شورای ملی که در دوم اسفند ماه 1339 هجری خورشیدی آغاز به کار کرده بود، به کار خود پایان داد. در همین روز سومین دوره ی مجلس سنا نیز که در سوم فروردین 1339 هجری خورشیدی آغاز شده بود به درخواست امینی و دستور محمدرضا پهلوی پایان یافت.
19 اردیبهشت 1325
نیروهای نظامی شوروی، پس از پایان جنگ جهانی دوم و شکایت ایران به شورای امنیت مبنی بر خارج نشدن این نیروها بر خلاف پیمان سه جانبه، به طور کامل از ایران خارج شدند.
19 اردیبهشت 1306
مجلس شورای ملی، ضمن الغای کاپیتولاسیون به همه دولت هایی که از این امتیاز استفاده میکردند یک سال وقت داد که در قراردادهای خود تجدید نظر کنند. حق کاپیتولاسیون در ایران، نخستین بار در معاهده ی ترکمنچای در 1206 هجری خورشیدی در زمان فتحعلی شاه قاجار به روسیه داده شد و بعدها بسیاری از دولت های دیگر نیز صاحب این امتیاز شدند و قضاوت کنسولی خود را بر دستگاه سیاسی و قضایی ایران تحمیل کردند. این قانون، یک بار دیگر در زمان پهلوی دوم به تصویب رسید که با مخالفت و اعتراض شدید امام خمینی روبرو و در نهایت کاپیتولاسیون پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران برای همیشه لغو شد.
19 اردیبهشت 1303
بخشنامه ای از طرف وزارت مالیه به تمامی اداره های مالیاتی ابلاغ شد. در این بخشنامه دستور داده شده بود، با توجه به تبدیل تقویم رسمی به هجری خورشیدی و برای ایجاد یکسانی و نظم، اگر لازم است در نگارش ها به اسنادی که با تاریخ غیر خورشیدی نوشته شده اشاره و باید معادل خورشیدی آن میان 2 قوس نوشته و بیان شود.
19 اردیبهشت 1303
عالم مجاهد و مبارز آیت اللَّه سید عبدالحسین لاری درگذشت. از جمله فعالیت های این روحانی مبارز، حمایت از مشروطه خواهان شیراز و رویارویی با نیروهای دولتی و همکاری با دلیران تنگستان در رویارویی با متجاوزان انگلیسی بود. در کنار فعالیتهای سیاسی، از آیت اللَّه لاری 40 اثر فقهی، کلامی، فقهی - سیاسی، اصولی و... به یادگار مانده است.
19 اردیبهشت 1300
15 دستگاه گاری حامل 240 هزار تومان پول از بانک شاهنشاهی شعبه ی اصفهان به تهران روانه شد.
19 اردیبهشت 1300
برپایه ی گزارش کلنل محمد تقی خان پسیان، 112 تن از اهالی سرخس در اثر شیوع بیماری مسری وبا در آن منطقه کشته شدند.
منبع:ایرنا