ID : 15124757
نوشابه های گازدار ومضرات آن؛

نوشابه سلامتی را تهدید می‌کند/ نوشابه خور ترین ملت جهان کیست؟


نوشابه ضرر‌های فراوانی دارد از جمله: چاق‌کننده است، بروز دیابت را تسریع می‌کند، استخوان‌ها ودندان‌ها را از بین می‌برد، به دستگاه گوارش آسیب می‌رساند، از جذب مواد دیگر جلوگیری می‌نماید، باعث وقفه در رشد کودک می‌شود، کاهش تمرکز وافت تحصیلی را در پی دارد، تعادل غذایی کودک ونوجوان را به هم می‌زند وبسیاری مضرات دیگر.

یزدبانو؛ بیماری‌های قلبی- عروقی شایع‌ترین عاما مرگ ومیر در ایران ودر بسیاری از کشورهای جهان است، چاقی، دیابت، فشارخون، استعمال دخانیات، عدم تحرک، چربی بالای خون واسترس از مهمترین عوامل زمینه‌ساز بروز این بیماری ونهایتا سکته قلبی است.

تعدادی از این عوامل خطر‌ساز با الگوی غذای مصرفی جامعه ارتباط مستقیم دارند. مصرف غذا‌های چرب وشور، روغن جامد، همچنین نوشابه‌های گازدار بخشی از این الگوی غذایی نادرست است.

کافئین که ماده اصلی نوشابه به حساب می‌آید ماده‌ای است که ایجاد وابستگی می‌کند. جالب این‌که کفئین موجود در نوشابه‌های گازدار نسبت به دیگر نوشیدنی‌های حاوی کافئین مانند قهوه وچای با سرعت بیشتری جذب بدن می‌شود. اضطراب، اختلال، خواب، افزایش فشار خون، به هم خوردن ریتم طبیعی قلب، بالا رفتن کلسترول خون، تشدید علائم پیش از قاعدگی، کم‌آبی، مشکلات بارداری و... بعضی از عوارض مصرف زیاد کافئین است.

وقتی یک لیوان نوشابه می‌خورید چه اتفاقی می‌افتد؟

10 دقیقه بعد: 10 قاشق چای‌خوری شکر وارد بدنتان می‌شود.

می‌دانید چرا با وجود خوردن این حجم شکر دچار تهوع نمی‌شوید؟
چون اسید فسفریک موجود در نوشابه مقدار کمی از طعم آن را می‌گیرید وشیرینی‌اش را خنثی می‌کند.

20 دقیقه بعد: قند خونتان بالا می رود ومنجر به ترشح ناگهانی انسولین می‌شود، در این هنگام قتد اضافی در کبد تبدیل به چربی می‌شود تا قند خون شما بیش از حد معمول بالا نرود.

40 دقیقه بعد: حالا دیگر جذب کافئین کامل شده است مردمک‌های چشم گشاد می‌شود، فشار خونتان بالا می‌رود ودر پاسخ به این حالت کبدتان مقداری از قند را به داخل جریان خون رها می کند. گیرنده‌های آدنوزین مغز بلوکه می‌شوند تا از احساس خواب آلودگی جلوگیری نمایند.

45 دقیقه بعد: ترشح دوپامین افزایش می‌یابد ومراکز خاصی که در مغز حالت سرخوشی ایجاد می‌کنند، تحریک می‌شوند. این همان مکانیسمی است که در مصرف هروئین مجر به ایجاد سرخوشی می‌شود.

بعد از60 دقیقه: اسید فسفریک موجود در نوشابه داخل روده کوچک به کلسیم، منیزیم وروی می‌چسبد. متابولیسم وسوخت وساز بدن افزایش پیدا می کند.( به علت میزان قند خون وشیرین‌کننده‌های مصنوعی) ودفع هر چه بیشتر کلسیم از طریق ادرار را باعث می‌شود.

مدتی بعد: کافئین در نقش یک داروی مدر( ادرارآور) وارد عمل می‌شود حالا دیگر کلسیم ومنیزیم ورویی که قرار بود جذب بدن شود، پیش از پیش از طریق ادرار دفع می‌شود وبه همراه آن مقادیر زیادی آب، سدیم ودیگر الکترولیت‌ها نیز از دست می‌روند.

مدتی بعد: کم کم آن غوغایی که در بدنتان ایجاد شده بود فروکش می‌کند ونوبت به افت قند می‌رسد.

در این مرحله یا خیلی حساس وتحرک پذیر می‌شوید یا خیلی کرخت وبی‌حال. حالا دیگر تمام آن آبی را که از طریق نوشابه وارد بدن خود کرده بودید دفع کرده‌اید، آبی که می‌توانست به جای اسید وکافئین وشکر حاوی مواد مفیدی برای بدنتان باشد. تا چند ساعت بعد اثر کافئین هم از بین می‌رود وشما هوس یک نوشابه دیگر می‌کنید.

تاثیر نوشابه بر دندان‌ها واستخوان‌ها:

مصرف مداوم نوشابه‌های گازدار، به علت دارا بودن مقدار بالای اسید فسفریک، باعث پوکی استخوان می‌شود. برای جذب کلسیم، بدن نیاز به برقراری نوعی تعادل میان میزان کلسیم وفسفر دارد. نوشابه‌ها به علت داشتن فسفر زیاد این تعادل را به هم می‌زنند وباعث کاهش جذب کلسیم از دستگاه گوارشی می‌شوند.

چنانچه مصرف نوشابه به صورت بی‌رویه ادامه یابد ورژیم غذایی نیز کفایت لازم را در تامین کلسیم نداشته باشد، گذشته از این جهت که جهت فرآیند استخوان‌سازی محدودیت ایجاد می‌کند رها شدن کلسیم از استخوان وفراهم شدن زمینه برای پوکی استخوان را در پی خواهد داشت. عادت‌های غذایی نامناسب ( عدم مصرف شیر ولبنیات ومصرف بیش ازاندازه نوشابه) در سنین کودکی ونوجوانی زمینه‌ساز بروز این بیماری خاموش درمیانسالی است.

نوشابه وچاقی:
چاقی وافزایش وزن یکی از جدی‌ترین عوارض نوشابه‌های گازدار است.
نوشابه اگرچه فاقد ارزش غذایی است به خاطرشکر یا قندی که در ساخت آن به کار می‌رود، کالری( انرژی غذایی) بالایی دارد.
درصورت مصرف بی‌رویه نوشابه طبعا با دریافت انرژی، زمینه برای افزایش وزن وچاقی فراهم می‌گردد.

نوشابه ودیابت:
با مصرف هر بطری نوشابه گازدار، مقدار زیادی قند وارد بدن می‌شود که این قند به سلول‌های لوزالمعده که محل ترشح انسولین است، فشار وارد می‌کند وبه این ترتیب شخص رادر ابتلا به دیابت یک قدم نزدیک‌ تر می‌نماید.

مضرات نوشابه‌های رژیمی:
در نوشابه‌های رژیمی به جای شکر از شیرین‌کننده‌های مصنوعی استفاده می‌شود که خود این ماده اشتها آور است ومی‌تواند باعث سردرد، سرگیجه وکاهش حافظه شود.

مصرف بیش از اندازه این شیرین کننده‌های مصنوعی خالی از عارضه نیست که علاوه‌بر سرطان‌زا بودن منجر به دفع سریع‌تر مواد غذایی از روده، تحریک روده یزرگ وافزایش حرکات آن ودر نهایت اسهال وجذب کمتر مواد غذایی مصرفی شده ودر بروز تومور مغزی ونقص عضو جنین وبروز حمله‌های صرع نقش بسیار مهمی را دارند.

نوشابه خورترین ملت جهان:
ایران در سرانه مصرف نوشابه‌های گازدار مقام اول را در جهان پیدا کرده است.

سرانه مصرف نوشابه در ایران42 لیتراست این در حالی است که سرانه مصرف نوشابه در دنیا10 لیتر است، ضمنا سرانه مصرف لبنیات در ایران کمتر از یک سوم استاندارد جهانی است.

طبق آمار90 درصد کودکان2 تا12 ساله کشورمان روزانه حداقل یک بار پفک ونوشابه مصرف کرده‌اند.  

انتهای پیام/ش   

 




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.