نگاهی به رویکرد متفاوت ایران در مذاکرات/ اذعان اصلاحطلبان به رویه منطقی تیم مذاکرهکننده کشورمان
یزدرسا گزارش میدهد: بیش از دو هفته است که دور جدید مذاکرات بین ایران و گروه 1+4 در وین آغاز شده است؛ اما تفاوت این دور مذاکرات با گذشته، تفاوت در ترکیب و رویکرد تیم مذاکره کننده ایران است.
تیم مذاکره کننده ایران که در دولت سیزدهم تغییر کرده است، با رویهای متفاوت از قبل وارد مذاکرات شده است و همین موضوع به زعم بسیاری از کارشناسان نقطه قوت این دور از مذاکرات برای کشورمان محسوب میشود.
ایران مذاکرات را با عزت شروع کرد
سید رضا صدرالحسینی کارشناس مسائل بینالملل در همین رابطه در گفتگو با خبرنگار یزدرسا گفت: تیم مذاکرهکننده کشورمان در این دوره، مذاکرات را با عزت شروع کرد و باید همچنان بر مواضع برحق خودمان اصرار، پافشاری منطقی، مستدل و حقوقی داشته باشیم.
وی افزود: ابراز علاقه غیرطبیعیای نسبت به مذاکرات از طرف ما، پیش از مذاکرات انجام نشد و خوشبینی بیش از اندازهای هم نسبت به مذاکرات اعلام نکردهایم و باید همین مسیر را ادامه دهیم.
صدرالحسینی عنوان کرد: اینکه مسئولین دولت اعلام میکنند که ما به هیچ عنوان بودجه 1401 را به مساله رفع تحریمها گره نزدهایم و از راههای مطمئن میتوانیم بودجه را تأمین کنیم، این نوع موضعگیری پیام بسیار مهمی را به طرف غربی منتقل میکند و آنها نیز معنی این پیام را متوجه میشوند.
همچنین حسن رضایی تحلیلگر مسائل سیاسی در گفتگو با خبرنگار یزدرسا گفت: آنچه روشن است اینکه رویکرد تیم مذاکرهکننده ایران در دولت جدید متفاوت با دولت گذشته است و این بسیار امیدوارکننده است که منافع ملی محور مذاکرات قرار بگیرد.
وی افزود: اینکه تیم مذاکرهکننده ایران با دست پر وارد مذاکرات شده و افراد متخصص فارغ از گرایشهای سیاسی در کنار تیم مذاکرهکننده هستند و از سوی دیگر نیز دیپلماتهای ما در قبال طرف مقابل دست بالا را گرفتهاند، رویکردی بسیار مثبت و قابل تقدیر است.
حتی اصلاحطلبان تندرو هم به منطق تیم مذاکرهکننده جدید اذعان دارند
نکته قابل توجه اینکه، منتقدان سیاسی دولت هم به رویکرد مستدل و منطقی ایران در مذاکرات اذعان دارند؛ تا جایی که برخی از چهرههای تندور اصلاحطلب نیز بر این مهم تأکید کردهاند.
محمود صادقی نماینده اصلاحطلب مجلس دهم در این باره نوشت: «به رغم انتقادهایی که به تیم دیپلماسی هستهای دارم، این موضع که اول باید آمریکا تحریمها را لغو کند تا ایران به تعهدات هستهای بازگردد را کاملا منطقی میدانم. چون دولت آمریکا بود که اول از برجام خارج شد اگر حالا خواهان احیای برجام است باید در بازگشت به آن پیشقدم شود.»
حسین دهباشی از فعالان سیاسی و رسانهای اصلاحطلب نیز در این رابطه نوشت: «میشود به روش علی باقری در مذاکرات و تکیهاش به چین و روسیه اشکال کرد اما حرفی که میزند –حتی اگر از جمهوری اسلامی خوشت نیاید هم- موضع کاملا درستی است. چرا باید به کمتر از آنچه بیشتر گرفته و بیشتر از آنچه دادیم تن دهیم؟ آنچههایی که تازه روی کاغذ بودند و هرکه بیاید میتواند باز زیرش بزند.»
مذاکره را برای مذاکره نمیخواهیم
اما نکته قابل اهمیت دیگر در دور جدید مذاکرات جدی بودن تیم مذاکرهکننده و تلاشهای آنها برای پرهیز از مذاکرات فرسایشی است. صدرالحسینی کارشناس مسائل بینالملل در این رابطه به خیرنگار یزدرسا گفت: ما مذاکره را برای مذاکره نمیخواهیم و آنچه که برای تیم مذاکرهکننده ایرانی اهمیت و موضوعیت دارد، لغو تحریمها است.
رضایی کارشناس مسائل سیاسی نیز در این ارتباط اظهار داشت: یقینا برای ما مذاکره برای مذاکره و صرف توافق موضوعیت ندارد، بلکه آنچه مهم است رسیدن به یک توافق خوب است که منافع مردم در آن تأمین شود.
صرف توافق موضوعیت ندارد؛ مهم، رسیدن به توافق خوب است
متأسفانه یکی از ایرادهای بزرگ تیم مذاکرهکننده قبلی، تلاش برای رسیدن به یک توافق به هر نحوی بود. در واقع برای آن ها اینکه در توافق آیا منافع مردم دیده شود یا نه و توافقی خوب منعقد شود، موضوعیت نداشت بلکه صرف رسیدن به توافق مسئله بود. این در حالی است که همان زمان طرف آمریکایی اعلام کرده بود برای رسیدن به توافق عجله ندارد و دنبال توافق به هر قیمتی نیست.
اما خوشبختانه رویکرد دولت و تیم مذاکرهکننده کنونی در این زمینه نیز متفاوت از قبل است و آنها به دنبال نه هر توفقی بلکه در پی توافق خوب هستند.
فواد ایزدی استاد دانشگاه تهران در این ارتباط به یزدرسا گفت: رویکرد تیم مذاکرهکننده کشورمان در دولت جدید، معطوف به لغو تحریمها است و صرف دستیابی به یک توافق موضوعیت ندارد.
وی اضافه کرد: این در حالی است که در دولت گذشته دغدغه اصلی تیم مذاکرهکننده صرفا رسیدن به یک توافق بود و اینکه این توافق در راستای منافع ملی باشد یا نباشد، برای آنها اهمیت نداشت.
هدف و محور مذاکرات رفع تحریمها است
تردیدی نیست که هدف و محور اصلی مذاکرات برای طرف ایرانی، لغو تحریمهای ظالمانه آمریکا است و آنچه که ما در مذاکرات دنبال میکنیم نیز همین مسئله است. صدرالحسینی در این رابطه میگوید: یقینا تا زمانی که آمریکاییها تحریمهای ظالمانه علیه ایران را لغو نکنند اجازه حضور در مذاکرات را نخواهند داشت؛ چرا که آنچه برای تیم مذاکرهکننده ایرانی اهمیت و موضوعیت دارد، لغو تحریمها است و محور اصلی مذاکرات کنونی هم همین مسئله است.
رضایی نیز معتقد است: مسئله اصلی و محوری در مذاکرات در دولت جدید لغو تحریمها است و مذاکرات زمانی معنا پیدا میکند که طرف مقابل به تعهدات خودش عمل کند و تحریمهای ظالمانه علیه کشورمان لغو شود.
فواد ایزدی در این رابطه تأکید کرد: رویکرد تیم مذاکرهکننده کشورمان در دولت جدید، معطوف به لغو تحریمها است.
وی گفت: آمریکاییها از کم شدن اثر تحریمها بیم دارند و به همین جهت تلاش آنها در دور جدید مذاکرات این است که به هر نحو ممکن از بیاثر شدن تحریمها علیه ایران جلوگیری کنند.
انتهای پیام/