واقعه غدیر؛ قربانی بیبصیرتی جامعه اسلامی
یزدرسا؛ هرکس بدون حب و بغض و بر اساس خرد و اندیشه خدادادی، اندکی تامل کند، نیک درمییابد که پس از پیامبر اسلام(ص) باید فردی برگزیده شود تا راه راست را به مردمان نشان دهد و این ضرورتی تعطیل ناشدنی است.
هدایت مردم به سوی صراط مستقیم و پاسداشت شعائر الهی، نیازمند رهبر و سرپرستی آگاه و جامع شرایط است و از همین روست که حضرت علی(ع) از جانب پروردگار به عنوان جانشین پیامبر گرامی اسلام(ص) معرفی میشود.
اما به راستی چرا در فاصلهای بسیار اندک از واقعه مهم غدیر که پیامبر(ص) ، فرمان خداوند مبنی بر جانشینی علی(ع) را به بهترین وجه به مسلمانان ابلاغ کرد، این واقعه در عرصه تبعیت، رنگ باخت و به حاشیه رانده شد؟ چگونه عدهای معدود توانستند با لطائفالحیلی شگفتآور، اذهان را از واقعه بیبدیل غدیر منحرف سازند و امام مفترضالطاعه منصوب از جانب پروردگار را خانه نشین کنند؟ مگر صرف سابقه میتواند هر لاحقهای را موجه سازد؟ چرا امت اسلام که در سایه فرمانبرداری از پیامبر اعظم(ص) پلههای اعتلا را به خوبی پیموده و دستاوردهای فراوانی برای جامعه اسلامی کسب کرده بودند، در فاصله زمانی غیرمعتنابه آنگونه از تعالیم رسول خدا(ص) دور افتادند که جانشین منصوب و نزدیکترین فرد به ایشان را خانهنشین کردند و در فاصله زمانی رحلت پیامبر خاتم(ص) تا استمداد از علی(ع)، انحرافهایی را رقم زدند و فجایعی آفریدند که زمین و زمان را به شگفتی واداشتند؟
در ریشهیابی این انحراف، دلایل متعددی ذکرکردنی است که از آن جمله است محروم بودن بسیاری از مردم آن زمان از قوه تحلیل و تمییز حق از باطل. چه این که اگر قاطبه مردم آن دوران واجد اطلاعات کافی بودند و قدرت تشخیص حق از ناحق و تمییز سره از ناسره را داشتند، هرگز آنگونه در برابر تحریفها و خدعههای رنگارنگ کسانی خاص، سر تسلیم فرود نمیآورند. این نکته البته هرگز به معنای نادیدهگرفتن عوامل دیگری چون پیروی برخی برجستگان از هواهای نفسانی و نقشآفرینی فرصتطلبان و قدرتجویان پس از گل آلود کردن آب نیست؛ بلکه هشداری است درباره بیتحلیلی و بیبصیرتی جامعه که میتواند گاه مسیر حرکت امتی را منحرف سازد.
این خطر درباره انقلاب اسلامی ایران نیز قابل تصور است؛ چه اینکه در صورت بیاعتنایی جامعه و قرارگرفتن قدرت تحلیل و بصیرت مردم در سطحی نازل، فرصتطلبان و دوچهرگان میتوانند با موجسازی و تحریف واقعیتها، آرامآرام در مسیر حرکت انقلاب و تحقق آرمانهای آن، کارشکنی کنند و با سفسطه و مغالطههای شیک و وارونهنماییهای هنرمندانه، مانع اعتلای انقلاب و حکومت اسلامی شوند. بیجهت نیست که امام امت(ره) تاکید داشتند که نگذارید انقلاب به دست نامحرمان بیفتد و رهبر فرزانه انقلاب، بارها و بارها به ویژه در سالهای اخیر بر بصیرتافزایی آحاد جامعه و هوشیاری و موقعیتشناسی خواص تاکید میکنند. تامل در ماجرای غدیر و عوامل خانهنشین شدن امام واجبالاطاعه(ع) تنها چندماه پس از اعلان رسمی خاتم انبیا(ص) مبنی بر جانشینی بلافصل وی از یکسو و عبرتآموزی از آن رخدادها میتواند موجب تقویت تحلیلها و بصیرتافزایی در آحاد جامعه و متصدیان شود و انقلاب اسلامی را پرشتابتر از گذشته در مسیر اعتلا و پیشرفت رهنمون شود. در این باره گفتنی ها فراوان است.
نویسنده: فائزه شورکی