ID : 1079597
مهدی شاکر اردکانی کارشناس ارشد گفتار درمانی:

والدین اختلالات گفتار درمانی و زبانی کودکان را جدی بگیرند


هر فردی که احساس کند صحبت کردن و حرف زدن او با بقیه مردم فرق دارد و متناسب با سن او نیست نیاز به مراجعه به گفتار درمانی دارد این فرد می تواند خردسال یا بزرگسال باشد .

به گزارش خبرنگار یزد رسا از میبد، تا به حال شاید با افرادی روبرو شده اید که به علت لکنت زبان قادر به تکلم صحیح و راحت نیستند. این افراد به علت اینکه نمی توانند خوب کلمات را بیان کنند ناخودآگاه از اعتماد به نفس پایین تری نیز برخوردارند. بسیاری از افرادی که دارای لکنت هستند خجالتی نیز هستند. در جامعه هم شده که متاسفانه بعضی افراد به این عارضه در شخص بخندند و یا به اصطلاح خودمان طرف مقابل را متاسفانه دست بیندازند.

درمان های قدیمی از قبیل خوراندن تخم کبوتر به کودکانی که دچار این عارضه هستند را بسیاری از من و شما تا به حال دیده و یا شنیده ایم. برای آشنایی با این بیماری به سراغ یکی از متخصصین گفتاردرمانی شهرمان که در درمانگاه فرهنگیان میبد بیمارانش را ویزیت می کند رفتیم. جوانی که جزو رتبه های برتر کنکور سراسری در سال ۷۹ و رتبه ۲ کارشناسی ارشد گفتاردرمانی در سال ۸۴ است و مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را از دانشگاه ایران و تهران اخذ نموده است. با او به گفتگو می نشنیم:

DSC_4406

لطفاً خودتان را معرفی کنید؟

مهدی شاکر اردکانی کارشناس ارشد گفتار درمانی هستم. متولد۱۳۶۰در شهر اردکان.

از سوابق تحصیلی تان برایمان بگویید؟

تحصیلات کارشناسی خود را از سال ۱۳۷۹تا ۱۳۸۳ در دانشکده علوم توان بخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران گذراندم. با قبولی در آزمون کارشناسی ارشد و کسب رتبه ۲ در این آزمون از خدمت سربازی معاف گردیدم و از سال ۱۳۸۵ به استخدام آموزش و پرورش درآمدم.

به نظر شما مردم استان چقدر با رشته گفتار درمانی آشنا هستند؟

در ابتدای فارغ التحصیلی اینجانب آشنایی مردم با این رشته کم بود. ولی با گذر زمان به تدریج آشنایی مردم با این رشته بیشتر شده است و به نظر من آشنایی مردم در حال حاضر با این رشته در حد متوسط قرار دارد.

برخی از مهمترین علل ابتلا به اختلالات گفتاری و زبانی را برایمان بازگو کنید؟

در واقع دو پاسخ به این سئوال وجود دارد: «خیلی چیزها» و «نمی دانیم».

عوامل زیادی ممکن است در ابتلا به اختلالات گفتاری و زبانی نقش داشته باشند. در مورد کودکان مبتلا به اختلالات گفتاری و زبانی عوامل قبل از تولد، حین تولد و بعد از تولد مطرح است. مانند بیماری مادر در دوران بارداری، مصرف دارو در این دوران، استرس و اضطراب ها در این دوران، تغذیه نامناسب در این دوران، زایمان سخت و بیماری هایی که بعد از تولد برای فرزند ایجاد می شود. در عین حال ممکن است جهت ابتدا به اختلال گفتاری یا زبانی هیچ علت خاصی را پیدا نکنیم.

چه کسانی باید به گفتار درمانی مراجعه کنند؟

هر فردی که احساس کند صحبت کردن و حرف زدن او با بقیه مردم فرق دارد و متناسب با سن او نیست نیاز به مراجعه به گفتار درمانی دارد این فرد می تواند خردسال یا بزرگسال باشد . مثلاً کودکی که در تلفظ بعضی از صداها مشکل دارد و صدا ها و کلمات را غلط تلفظ می کند یا فرد بزرگسالی که دچار سکته مغزی شده است و در حرف زدن مشکل  دارد نیاز به مراجعه به گفتار درمانی دارد.

آقای شاکر یکی از معضلاتی که برخی از کودکان با آن روبرو هستند لکنت است در ابتدا بفرمایید که چه عواملی باعث به وجود آمدن این بیماری می شود؟

در مورد لکنت می توانیم بگوییم که لکنت یک اختلال چند عاملی است و عوامل متعددی در ایجاد آن نقش دارند. عوامل محیطی در ایجاد این اختلال نقش دارند، مانند: استرس و اضطراب پدر و مادر، اختلاف و مشاجره بین پدر و مادر، استرس و اضطراب کودک، ترس کودک و … عوامل ژنتیکی نیز در ایجاد این اختلال نقش دارند در خانواده هایی که سابقه ایجاد لکنت وجود دارد احتمال ابتلای مجدد بیشتر است.

زبان شناسان نیز عوامل زبانی را در ایجاد این اختلال مؤثر می دانند و معتقدند که کودک در رقابت با والدین جهت بیان جملات طولانی قرار می گیرد درحالی که توانایی او در حد بیان جملات کوتاه است و همین عامل سبب ایجاد لکنت می شود.

DSC_4403

از چه زمانی خانواده ها باید برای درمان لکنت اقدام کنند؟

درمان لکنت بهتر است هرچه زودتر شروع شود. از هر زمانی که خانواده احساس کند فرزندش در بیان کلمات و جملات دچار کشش، گیر و تکرار می شود بهتر است جهت درمان اقدام کند. درمان هرچقدر زودتر شروع شود نتایج مطلوب تر و زودتر را به همراه دارد.

اگر فرضاً کودکی دچار لکنت شده باشد طول دوره درمان آن چقدر است؟

طول دوره درمان بستگی به شدت اختلال و نوع لکنت دارد ولی به طور متوسط از ۶ ماه تا ۲ سال به طول می انجامد.

به نظر شما هزینه گفتار درمانی برای خانواده سنگین است؟ یا نه؟

بله هزینه گفتار درمانی سنگین است و گاهی نیاز به جلسات طولانی مدت دارد. بهتر است بیمه ها در این زمینه اقدامی به عمل آورند و خدمات گفتار درمانی و درکل خدمات توانبخشی تحت پوشش بیمه قرار گیرد.

چه توصیه هایی برای والدین دارید؟

بهتر است والدین اختلالات گفتار درمانی و زبانی کودکان را جدی بگیرند و جهت درمان این اختلالات اقدام کنند چون اگر جهت درمان این اختلالات اقدامی صورت نگیرد ممکن است صدمات جبران ناپذیری را در آینده کودک به لحاظ تحصیلی، اجتماعی و شغلی ایجاد کند. مثلاً فردی که دچار لکنت است چنانچه جهت لکنت او اقدامی صورت نگیرد در آینده در انتخاب رشته تحصیلی، انتخاب شغل، انتخاب همسر و … با مشکلاتی مواجه می شود.

با تشکر از آقای شاکر که وقت شان را در اختیارمان قرار دادند.




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.