ولایت فقیه و استمرار ولایت غدیر
یزدرسا؛ عید غدیر را عیداللهالاکبر نامیدهاند؛ عیدی که بزرگترین عید اسلامی به شمار میآید و در آن، دین خدا کامل و نعمت الهی تمام شد:
«الْيَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِينَکُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْکُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَکُمُ الإِسْلاَمَ دِينًا»
روزی که کافران نومید شدند و پرچم اسلام و لا اله الا الله برای همیشه پابرجا ماند:
الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ کَفَرُواْ مِن دِينِکُمْ فَلاَ تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِ
امام صادق(ع) در پاسخ به سوالی فرمودند: اعظم و اشرف اعیاد روز 18 از ماه ذی الحجه است و آن روزی است که رسول خدا(ص) امیرالمؤمنین(ع) را به عنوان علم (راهنما و هدایتگر) منصوب کرد.
غدیر، جلوهای تام از ضرورت استمرار اتصال بین آسمان و زمین بود و نشان داد که زمین هیچگاه از حجت خدا خالی نخواهد بود و بندگان هرگز به حال خود رها نخواهند شد.
هرکس بدون حب و بغض و بر اساس خرد و اندیشه خدادادی، اندکی تامل کند، نیک درمییابد که پس از پیامبر اسلام(ص) باید فردی برگزیده شود تا راه راست را به مردمان نشان دهد و این ضرورتی تعطیل ناشدنی است.
هدایت مردم به سوی صراط مستقیم و پاسداشت شعائر الهی، نیازمند رهبر و سرپرستی آگاه و جامع شرایط است و از همین روست که حضرت علی(ع) از جانب پروردگار به عنوان جانشین پیامبر گرامی اسلام(ص) معرفی میشود.
بر همین مبناست که حتی در دوران خانهنشینی آن امام(ع) نیز ولایت شرعی ایشان استمرار دارد و از همین روست که یازده امام معصوم(ع) پس از علی(ع) عهدهدار منصب امامت و ولایت میشوند تا راهبر جامعه به سوی اهداف والای خود باشند.
در دوران غیبت چهاردمین پیشوای معصوم(ع) نیز فقیه جامعالشرایطی که شایستهترین فرد برای زعامت امت اسلامی به شمار میآید، از سوی مجتهدان و خبرگان فن برای تصدی این مسئولیت خطیر معرفی میشود تا جامعه اسلامی را به سوی آرمانهای متعالی به پیش براند و از گزند دشمنان قسمخورده مصون دارد و این همانی است که در تعابیر فقهی، «ولایت فقیه» نام گرفته است.
به تعبیری دیگر، امامان معصوم(ع) و آخرینشان حضرت ولی عصر(عج) از سوی خداوند برگزیده میشوند و در زمان غیبت ظاهری آخرین حجت خدا، ولیفقیه عهدهدار شئون جامعه میشود تا آرمانهای غدیر و امامت را پیگیرد.
استمرار غدیر در گرو تصدی رهبری جامعه اسلامی به دست فقیه جامع الشرایطی است که برترین فرد برای دفاع از کیان امت و جامعه اسلامی به شمار میآید و همگان شرعی و قانونی موظف به تبعیت از او هستند؛ همویی که جز به تکلیف شرعی و تلاش برای تحقق آرمانهای دینی و اسلامی نمیاندیشد.
آن که غدیر را نفی کند، نفی ولایت فقیهش عجیب نیست و آن که سرسپرده ولایت غدیری است، در برابر امر ولی فقیه نیز عاشقانه و بر اساس مبانی دینی و عقلی سر فرود میآورد و خوب میداند که ولایت فقیه همان استمرار ولایت امامان معصوم(ع) و ولایت غدیر است.
برای شناخت ولایت فقیه، باید غدیر را به خوبی شناخت؛ همان مکتبی که در همه جایش عدل وانصاف، تقسیم عادلانه، مهرورزی و انسانیت و روح ایثار، پرهیز از ثروت اندوزی و ساده زیستی، شجاعت و کیاست، اخلاص و صداقت، و همدردی با مردم وجود دارد.
این روزها تامل در واقعه غدیر و پیامدهای جبران ناپذیر ناشی از خودرأیی در برابر ولایت، میتواند جایگاه بیبدیل ولایت فقیه در عصر غیبت معصوم(ع) را به خوبی بازنماید.
نویسنده: فاطمه فائزی