پان پراگ ماده مخدری که کودکان را هدف قرار داده است
به گزارش یزدرسا، کارشناس دارویی مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به عوارض و خطرات بیتی (پان پراگ) گفت: این مخدر بیصدا و کمتر شناخته شده، علاوه بر ایجاد وابستگی و اعتیاد روحی و روانی، به سلولهای مغزی، دستگاه تنفسی و قلب و عروق آسیبهای جدی فراوانی میرساند و موجب، افت تحصیلی، گیجی و از دست دادن تعادل روحی- رفتاری و حرکتی میشود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یزد، دکتر بهاره قدیریان کارشناس دارویی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یزد تصریح کرد: پان پراگ یک نوع ماده مخدر صناعی است که مواد اولیه این محصول خطرناک، تنباکو، آهک، خاکستر، ادویههای معطر، ساخارین (ماده بسیار سرطانزا) و برای افزایش قدرت نئشگی و سرخوشی ترکیبات مخدر و یا توهمزایی چون تریاک و حشیش و ترکیبات شیمیایی دیگری چون آرسنیک، منیزیم، سرب و حتی داروهای روانگردان از قبیل اکستازی گزارش شده است.
وی افزود: برای تهیه پان، دانه درخت آرکا کیتچیو Areca Catechu در برگ درختی به نام بتل پیچانده و با افزودن مقداری هیدروکسید کلسیم، تنباکو و مواد افزودنی به آن ماده مخدر پان ساخته میشود.
دکتر قدیریان با بیان این مطلب که این ماده مخدر با اسمهای دیگری چون پان پراگ، بیتی (BT)، پان اسفناج، ملوان زبل، راجا، تایتانیک، نسوار، پان عربی، چاآیا و در بستهھای شکیل با عکسهای هنرپیشه ھای هندی و پاکستانی به عنوان آدامس، پاستیل وپودرھایی با طعم نعنا و خوشبوکننده دھان وارد شده است تصریح کرد: قیمت ارزان و بسته بندی متنوع آن موجب گسترش مصرف این مخدر ناشناخته در بین دانش آموزان خردسال و نوجوان شده است.
این کارشناس دارویی عنوان کرد: این آدامسهای مخدر را خیلی راحت میشود مثل سیگار از مغازهها خرید. دلیلی که مصرف کنندگان پان را به سمت آن میکشد، احساس گرمی، سرخوشی موقت، سبکی سر، گیجی و شادی کاذبی است که پس از مصرف آن دست میدھد، اما این ماده توهمزا، آنقدر ویران کننده است که مضراتش را نمیشود شمرد.
وی خاطرنشان کرد: آدامسها و خوشبوکنندههای «پانپراگ» اگر چه با اسمهای دیگر وارد شدهاند اما ترکیبی شبیه ماده مخدر «ناس» را دارند. ناس یکی از کثیفترین و تھوع آورترین موادی است که در دسته مخدرھای توھم زا قرار میگیرد و ھرچند پلیس کشورھای مختلف آن را مخدری مانند سیگار محسوب میکند و داشتن آن جرم محسوب نمیشود، اما این ماده به خاطر نوع استفاده آن، مواد سازندهاش و نوع مصرف کنندگانش، در ایران یکی از مخدرھا یی است که مورد توجه قرار نگرفته است.
آدامس یا مادهای شبه مخدر!
دکتر قدیریان یادآورشد: حدود یک سال پیش بود که هشدار مسئولان و کارشناسان درباره ورود نوعی آدامس و پاستیل به کشور که خاصیت توهم زایی دارد حرف اول رسانهها شد. اما این خبر به ناگاه به فراموشی سپرده شد و دیگر خبری و اثری از آن باقی نماند.
وی ادامه داد: فراموش شدن این معضل در بین اخبار، به معنای وجود نداشتن این ماده نبود چرا که هنوز هم نگرانیهایی درباره وجود ماده پان پراگ که به گفته مسئولان شبه مخدر است وجود دارد و هنوز هم جوانان، نوجوانان و کودکان زیادی به خصوص در استانهای شرقی کشور ناآگاهانه به سراغ آدامسها و خوش بوکنندههایی میروند که بیآنکه بخواهند، آنها را به نوعی گرفتار همان اثرات قرصهای اکستازی و یا مواد مخدر میکند.
این کارشناس دارویی با اشاره به عوارض و خطرات بیتی (پان پراگ) گفت: این مخدر بیصدا و کمتر شناخته شده، علاوه بر ایجاد وابستگی و اعتیاد روحی و روانی، به سلولهای مغزی، دستگاه تنفسی و قلب و عروق آسیبهای جدی فراوانی میرساند و موجب، افت تحصیلی، گیجی و از دست دادن تعادل روحی- رفتاری و حرکتی میشود.
وی افزود: این ماده مخدر که آشکارا کودکان را هدف قرار داده است اکنون در مناطق شرقى کشور یافت مىشود و تهیه آن در مناطق دیگر کشور چندان سخت و پیچیده نیست.
قدیریان همچنین بروز حرکات غیر طبیعی در چشمها، افزایش ضربان قلب، دندان قروچه، لرزش، اختلال در خواب، سرطان روده بزرگ، نارسایی کلیوی، اختلالات رفتاری همراه با پرخاشگری، افزایش فشار خون، تخریب زیبایی و بروز سرطان دهان، حنجره و لثه و ایجاد عارضه در دستگاه تنفسی و قلب و عروق را از مهمترین عوارض جسمی و روانی مصرف این ماده خطرناک برشمرد و افزود: آمارها نشان میدهدکشور هندوستان به دلیل مصرف زیاد مردم آن از این ماده، مقام دوم سرطان دھان را در دنیا دارد.
دکتر بهاره قدیریان کارشناس دارویی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یزد در پایان متذمرشد: با مصرف این مواد، بزاق دهان افزایش یافته و خروج مکرر آب دهان مصرف کننده، سبب ایجاد بیماریهای عفونی مانند سل و هپاتیت میشود. از دست دادن تعادل رفتاری و حرکتی، سبکی سر، گیجی و شادی کاذب و تشنگی نیز از دیگر عوارض مصرف این مواد میباشد.
Related Assets:
- تماشای زیاد تلویزیون منجر به حمله قلبی در کودکان می شود/ انحراف ستون فقرات و کمردرد از عوارض استفاده کودکان از رایانه
- لپ تاپ را روی پاهایتان نگذارید/ در مقابل کامپیوتر هم ضدآفتاب بزنید
- قدردانی معاون آموزشی وزارت بهداشت از رییس دانشگاه علوم پزشکی یزد
- طرح تحول نظام سلامت از موفق ترین طرح ها در راستای سلامت عمومی مردم است