پروژه ملی زمین گرمایی وساختمان خورشیدی و قنات در دانشگاه یزد اجرایی می شود؟
به گزارش یزد رسا، در بازدید مدیرکل نظارت بر طرح های عمرانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و هیات همراه از دانشگاه یزد و ملاقات وی با مسؤولان و اعضای هیات علمی این دانشگاه زمینه های اجرایی پروژه ملی زمین گرمایی و ساختمان خورشیدی و قنات در این دانشگاه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
دکتر مهرالله رخشانی مهر مدیرکل نظارت بر طرح های عمرانی وزارت علوم،تحقیقات و فناوری در نخستین نشست خود با معاون پژوهش و فنآوری دانشگاه یزد همچنین مدیر طرح های عمرانی و جمعی از اعضای هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد گفت: مطالعات اولیه برای اجرای پروژه باید انجام شود و محاسبات ساختمانی آن نیازمند دوره زمانی سه تا شش ماه است.
وی افزود: ما باید این مباحث را در قالب مطالعات مشاهده ای در دو بخش اطلاعات اولیه و اجرای آن پی گیری کنیم که بحث توانمندی علمی و بحث اجرایی آن در توان دانشگاه است که یک تیم دانشگاهی ایجاد کند و این مطلب می تواند یک موضوع مهم برای پایان نامه دانشجویان باشد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه یزد نیز در این نشست با اشاره به اجرای این پروژه در دانشگاه یزد گفت: امیدواریم این نشست خروجی خوبی داشته باشد و در نهایت این پروژه ملی درتعامل با پژوهشگران به مرحله اجرایی برسد.
وی گفت: این پروژه یک کار پژوهشی است و بخش عمرانی آن یک بخش مهم است که باید تحت الشعاع کار قرار بگیرد.
دکتر المدرسی با اشاره به همایشی که قرار است در سال آینده در دانشگاه یزد برگزار شود گفت: دانشگاه یزد در برگزاری همایش ها بسیار موفق بوده است و در این راه دارای تجربه و امکانات مناسبی است.
در این نشست همچنین مدیر طرح های عمرانی دانشگاه یزد گفت: در زمینه پروژه زمین گرمایی مطالعات اولیه انجام شده و فرضیه هایی در گروه ها مطرح شده و مقرر شده است آنچه که طرح شده اجرا شود.
دکتر حسین مهدوی پور گفت: ما باید یک ساختمانی را انتخاب کنیم که برای اجرای این پروژه مناسب باشد و با شناسایی توانایی ها وهمکاری همه یک تیم مجهز ایجاد کنیم و این پروژه جدید را به مرحله اجرا برسانیم.
دکتراکبر شعبانی کیا مسؤول اجرایی ستاد انرژی های تجدید پذیر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه این نشست گفت: صرفه جویی در انرژی باید مبتنی بر یک مطالعه درست باشد و یزد می تواند در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی الگو باشد.
وی افزود: ما ابتدا باید در خصوص نیروی خورشیدی و زمین گرمایی تحقیقات را انجام دهیم و در نهایت با انتخاب ساختمان مناسب پروژه مورد نظر را اجرایی کنیم .
وی تاکید کرد: با اجرای این پروژه حداقل 50 درصد در انرژی صرفه جویی می شود و در مورد شهر یزد نیز ظرفیت بالایی وجود دارد که امیدواریم این پروژه را بتوانیم در استان یزد اجرایی کنیم.
شعبانی کیا با اشاره به اینکه خروجی این کار باید یک کار دانش بنیان باشد افزود: اگر تیم پژوهشی و اجرایی باهم در تعامل باشند کار بهتر و ماندگاری ارائه خواهد شد.
وی در توضیح همایشی که قرار است در سال آینده برگزارشود گفت: این همایش اولین همایشی است که باید پایه های آن محکم باشد به همین دلیل موضوع همایش و دستور کار و زمان آن خیلی مهم است.
مهندس مصطفی منفرد مدیر کارگروه بهینه سازی مصرف انرژی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در ادامه این نشست گفت: در انتخاب یک ساختمان مناسب باید دقت لازم انجام شود و درباره اینکه چه خروجی هایی برای زمین گرمایی وجود دارد باید مطالعات جامعی صورت بگیرد تا شصت درصد انرژی های مورد نیاز از طریق انرژی خورشیدی تأمین شود. منفرد افزود: در این خصوص باید شرکت های توانمند تاسیس و از انها به عنوان تیم های اجرایی استفاده شود.
وی تاکید کرد: باید از سرمایه گذاران دانشگاهی استفاده شود و این یک سرمایه گذاری بلند مدت است و برای ارائه یک کار خوب و عملی یک انگیزه مفید برای سرمایه گذاران ایجاد می شود.
مهندس علی فتح اللهی مدیر اداره بررسی طرح های توسعه ای در ادامه این نشست گفت: ما در طول سالیان گذشته گردهمایی مختلفی در حوزه های عمرانی برگزار کرده ایم و این گرهمایی ها باید به طور مستمر برگزار شود.
وی با اشاره به معماری شهر یزد گفت: شهر یزد با توجه به معماری که دارد در نظر داریم پروژه هایی را در این شهر اجرا کنیم و باید در این راستا دبیرخانه ای ایجاد شود و بحث های مختلف ورزشی، مذهبی و سلامت مورد بررسی قرار گیرند.
وی همچنین افزود ما باید پنل های مختلفی ارائه کنیم و یک نمایشگاه هم در حاشیه همایشی که قرار است برگزار شود داشته باشیم.
دکتر سیدمحمدحسین آیت اللهی در ادامه این نشست با تاکید بر کاربردی بودن بسیار از ویژگی های معماری سنتی گفت: بسیاری از ساختمان های قدیمی در یزد تبدیل به هتل و رستوران شده و بادگیرهای آن بیشتر جنبه زینتی پیدا کرده است در حالی که می توان با استفاده از مکانیسم آن در طراحی ساختمان های جدید در مصرف انرژی به نحو مناسب صرفه جویی کرد.
وی با اشاره به ویژگی های یک ساختمان مناسب خاطرنشان کرد: یک ساختمان مناسب باید به گونه ای طراحی شود که در آن در مصرف آب، گرما و انرژی صرفه جویی شود.
وی با استقبال از اجرای یک پروژه جامع در دانشگاه یزد گفت: اجرای یک پروژه کارآمد در این زمینه می تواند به عنوان یک الگو در جامعه مطرح شود.
ایت اللهی تاکید کرد برای انجام یک پروژه باید محاسبات آن و بحث هزینه آن به طور دقیق بررسی شود.
دکتر سیده زینب عمادیان عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد در این نشست با اشاره به تحقیقات و بررسی هایی که انجام داده است گفت: ما اگربخواهیم روی یک ساختمان کار کنیم باید یک ارزیابی داشته باشیم دراستان یزد زمینه انرژی خورشیدی مناسب تراست وقتی ساحتمان ساخته شده است ما باید بررسی کنیم که چگونه بتوانیم ازحرارت خورشیدی استفاده کنیم.
مدیرکل طرح های عمرانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، عصر همان روز در نشستی با هیات رییسه و جمعی از مسؤولان دانشگاه یزد با اشاره به بازدید انجام شده، به دانشگاهیان دانشگاه یزد به دلیل داشتن یک تیم خوب و منسجم با توجه به محدودیت بودجه تبریک گفت و افزود: در این سفر درخصوص پروژه زمین گرمایی و مباحث معماری به نتایج خوبی رسیدیم.
دکتر رخشانی مهر افزود: اعضای دفتر فنی دانشگاه بسیار با انگیزه مسایل را دنبال می کنند و این اتفاق که در دانشگاه یزد افتاده است در کمتر دانشگاهی دیده شده همچنین تعامل بین حوزه معاونت پژوهش و فنآوری و دفتر فنی دانشگاه که کارها را به شکل کاملاً هماهنگ پیش می برند بسیار خوب است. وی با اشاره به توانمندی خوب دفتر فنی دانشگاه گفت: ترکیب بین فعالیت های پژوهشی و فعالیت های اجرایی که در حوزه دفتر فنی اجرا می شود کارهای خوب و ارزشمندی است.
وی از معاون پژوهش و فناوری دانشگاه یزد خواست تا تجربیات خود را در زمینه های فعالیت های پژوهشی مشترک با حوزه طرح های عمرانی بیان کنند که این خود باعث می شود دانشگاه های دیگر هم وارد بحث شوند. وی ابراز امیدواری کرد با این کار فعالیت های ارزنده ای در سطح کشور انجام شود.
وی همچنین از مدیر طرح های عمرانی دانشگاه یزد درخواست کرد برای جلسات متعددی که در وزارتخانه یا هر کدام از مناطق برگزار می شود حضور یابند و تجربیات خود را در اختیار دیگران قرار دهند.
دکتر رخشانی مهر تصریح کرد: ما باید یک کارگروه آموزشی راه اندازی و برگزار کنیم و یک کارگروه نظارت که بخش آموزشی و بخش پژوهشی آن در حوزه دانشگاه یزد به خوبی در حال انجام است و امیدواریم مستمر و ادامه دار باشد.
وی افزود: در این راستا از رییس دانشگاه یزد می خواهیم در قالب همین موضوع دو کار پژوهشی با همکاری دفتر فنی در مجموعه دانشگاه یزد انجام شود که یک طرح ملی است و خروجی آن برای تمام دانشگاه های کشور قابل کاربرد خواهد بود.
دکتر رخشانی مهر با اشاره به اهمیت بحث معماری گفت: در حوزه معماری در برخی دانشگاه ها بعضی از طرح های معماری اجرا شده در برخی دانشگاه ها در شأن دانشگاه نیست. مشاورانی در بحث طرح های عمرانی دانشگاه ها وارد شدند که عملاً تخصصی در حوزه دانشگاه ها ندارند.
وی با انتقاد از بعضی طرح های معماری دانشگاه های کشور گفت: ماباید طوری برنامه ریزی کنیم که طرح های معماری ماندگار باشد و هرسال طرح های شاخص را انتخاب و از آن قدردانی کنیم.
مدیر کل نظارت بر طرح های عمرانی وزارت علوم گفت: ما از معماران می خواهیم طرح های خاص و پلان هایشان را برای ما بفرستند و ما در کتابچه های نوسازی مدارس نیز چاپ کنیم.
دکتر رخشانی مهر اظهار داشت برای این پروژه تیمی به کار گرفته می شود و در کنار آن تیم مشاوره قرار می گیرد و تصمیماتی که تیم مشاوره و تیم مطالعاتی می گیرند می تواند قابل اجرا باشد.
وی چیدمان تیم را امری مهم دانست وافزود: باید مطالعاتی انجام دهیم و طرح های اجرا شده را مورد بررسی قرار دهیم. بیشتر بخش این پروژه نیاز به مکانیسمی دارد تا این طرح بومی سازی شود.
مهندس مصطفی منفرد مدیر کارگروه بهینه سازی مصرف انرژی وزارت علوم نیز در ادامه این نشست گفت: در بحث بهینه سازی و استفاده از انرژی های تجدیدپذیر معماری تجربیات بسیار خوبی داشتیم.
وی تصریح کرد: اگر سرعت اجرایی پروژه زمین گرمایی در دانشگاه یزد بالا باشد می تواند اولین دانشگاهی باشد که این پروژه را به مرحله اجرا در آورده است؛ علی الخصوص که این دانشگاه پتانسیل بسیار بالایی برای استفاده از انرژی های خورشیدی هم دارد.
مهندس علی فتح اللهی مسؤول کارگروه معماری وزارت علوم در ادامه این نشست از برگزاری نشستی در سال آینده در دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد خبر داد که در خصوص همایش معماری دانشگاه ها با اعضای هیات علمی این دانشکده مورد بررسی قرار قرار خواهد گرفت.
وی خاطر نشان کرد: طبق نظر مدیرطرح های عمرانی دانشگاه یزد در دانشکده درباره رؤوس مطالب و محورهای اصلی بحث شد و مقرر شد برنامه اجرایی و کلی آن آماده و پی گیری شود و از گذشته ما با دانشگاه در تعامل بودیم و این همکاری را با دانشگاه یزد ادامه خواهیم داد.
دکتر اکبر شعبانی کیا مسؤول اجرایی ستاد انرژی های تجدید پذیر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این نشست گفت: در اینجا بحث کاربردی مطرح است و هر چه بیشتر از ساختمان استفاده شود برگشت سرانه سریع تر و خروجی کار بهتر است و اگر سهم خورشید بالاتر باشد اجرا سریع تر انجام می شود.
وی خاطرنشان کرد: عنوان این پروژه لزوما نباید زمین گرمایی باشد گرچه پروژه زمین گرمایی است اما سهم زمین گرمایی را کم کرده و سهم انرژی خورشیدی را زیاد کرده است که در این صورت ترکیبی از انرژی زمین گرمایی و انرژی خورشیدی خواهیم داشت.
وی افزود: ما به دنبال فعالیتی بوده ایم که در خارج از دانشگاه نیز مطرح شود و صرفاً دنبال اجرای یک پروژه نیستیم. علاوه بر اجرا دستاوردهای فناورانه ای که از این موضوع به دست خواهد آمد ارزش بیشتری خواهد داشت. تعداد معدودی از افراد هستند که روی این موضوع کار می کنند بنابراین اگر پروژه به خوبی اجرا و مستمرسازی شود و مدیریت دانش داشته باشد می تواند دستاوردهای خوبی بهمراه داشته باشد.
دکتر مهدوی پور مدیر طرح های عمرانی دانشگاه یزد نیز با اشاره به محورهای سفر مدیر کل نظارت برطرح های عمرانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به یزد گفت: بحث قطعی مربوط به برگزاری همایش در سطح ملی که مقدمه اش در حال انجام است برای سال آینده قرار است با همکاری معاون پژوهش و فنآوری دانشگاه و وزارت علوم برگزارشود.
وی با تاکید بر استفاده از قابلیت های زمین برای گرمایش افزود: مقرر شده است کارگاه های فنی مهندسی به علاوه ساختمان آموزشی و بخشی از ساختمان فجر از انرژی های زمین گرمایی استفاده کنند.
وی همچنین افزود: این پروژه جزء پروژه های با بودجه 50 درصدی تعیین شده و یک پروژه تثبیت شده است و فقط نسبت آن مورد بررسی قرار می گیرد که آیا از 100 درصد انرژی زمین استفاده شود یا ترکیبی از انرژی خورشیدی و زمین باشد.
دکتر کاظم مندگاری معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه نیز در ادامه گفت: این همایش با این موضوع نیاز به تأمل دارد و یک مقدار متفاوت از همایش های معمولی است.
وی با اشاره به ارتقای کیفیت که دغدغه اصلی دانشگاه یزد است گفت: اگر این همایش بتواند به سمت آسیب شناسی برود و ما از طریق آسیب شناسی بتوانیم به ارتقای کیفیت فضای آموزشی بپردازیم مثمر ثمر خواهد بود.
در ادامه دکتر سیدمحمدتقی المدرسی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه یزد تاکید کرد این همایش باید به صورت ملی برگزار شود. وی افزود اینگونه همایش ها می تواند برای دانشجویان معماری مزایای زیادی داشته باشد.
دکتر علیرضا فتوحی معاون دفتر طرح های عمران نیز در این نشست گفت: تیم پژوهشی نیز باید به منظور استخراج دانش فنی تشکیل گردد و قابل عرضه برای دانشگاه های دیگر باشد.
در پایان این نشست در خصوص برگزاری همایش در حوزه معماری در دانشگاه یزد بحث و تبادل نظر شد. این همایش قرار است آبان ماه سال آینده در دانشگاه یزد برگزار شود.
شایان ذکر است مدیر کل نظارت بر طرح های عمرانی وزارت علوم،تحقیقات و فناوری به همرا هیات همراه در این سفر همچنین بازدیدی از دانشگاه آیت الله حائری میبد داشت و در نشست با مسؤولان آن زمینه های توسعه عمرانی این دانشگاه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.