چاووشخوانی آیینی برای آغاز ماه محرم در یزد
به گزارش یزدرسا؛ مراسم محرم در یزد چنان زیبا و پر شور است که شهرتی نه تنها فراتر از استانها، بلکه فراتر از کشورها دارد. این شهرت به قدری است که یزد حسینه ایران و حتی در بین مسلمانان جهان، یزد حسینیه جهان نامیده میشود. یزد، از دیرباز، شهر روضههای پی در پی و عزاداریهای طولانی است .ازآنجا که تاریخ نشان میدهد حداقل از دوران صفویه و رونق آشکار تشیّع، این شهر، مأمن و ملجاء سادات بوده است. دینداری و ایمان راستین این مردم و اعتقادات صادقانهشان نسبت به ائمه هدی(ع) زمینههای توسعهی فرهنگ عاشورایی در این سرزمین را باعث شده است.
یزد را حسینیهی ایران دانستهاند، زیرا نام امام حسین (ع) در هر گوشهای از شهر بر منابر و مأذنهها طنینانداز است. نخلبرداری یزد با آن عظمت و شکوه در هیچ جای دنیا سابقه ندارد و سبک خاص نوحهخوانی و سینهزنی عزاداران یزدی شهره عام و خاص است. از آیینهای جالبی که در ایام محرم در یزد برگزار میشود «چاووشخوانی» است.
سید حسن حسینی، مسئول دبیرخانه بینالمللی یزد حسینیه ایران در گفتگو با پایگاه خبری یزدرسا گفت: چاووشخوانی از جمله رسمهای دیرین مردم استان یزد است که در این آیین مردم را به انجام مراسم عاشورایی دعوت میکنند.
وی اظهار کرد: قبل از ماه محرم افرادی بنام «چاووشی خوانان» فرارسیدن ماه محرم را به مردم اعلام میکنند. چاووشی خوانان که صدایی خوش و رسا داشتند، به صورت تک نفره، 2 نفره یا گروهی بالای منابر یا گلدستهها رفته و آمدن ماه محرم را با خواندن اشعاری اعلام کرده و مردم را برای این ماه آماده میکنند و مردم هم با پوشیدن لباس سیاه یا حنا کردن، نظافت و غیره خود را آماده میکنند؛ البته امروزه اجرای این آیین کم رنگتر شده است.
حسینی ادامه داد: چاووشیخوانان در ابتدای مجالس روضهخوانی گذشته با خواندن اشعاری، مردم را دعوت به شرکت در مراسم روضهخوانی میکردند که «خوش آمدی ای زن و مرد در عزای حسین/ نهید مرهم اشکی بر عزای حسین» از جمله این اشعار است.
وی با بیان اینکه چاووشخوانی تنها یک آیین مذهبی نیست، تصریح کرد: این آیین مذهبی و سنتی روایتی از فرهنگ مردم بهمنظور جاودانگی حماسه عاشورا و جلوگیری از تحریف آن است.
مردم استان یزد عرق مذهبی بالایی دارند و شاید بههمین خاطر یزد را حسینیه ایران نامیدهاند؛ چاووشخوانی از جمله هنرهای با قدمت زیاد در استان یزد است که همواره مورد توجه مردم حسینیه ایران بوده و از تاثیرگذاری و ماندگاری فراوانی در جامعه برخوردار بوده است؛ باید تلاش کنیم تا هنرهایی چون تعزیهخوانی و چاووشخوانی از آسیب و گزندها محفوظ بمانند.
انتهای پیام/ش