چه کسی به خاطر اهانتهای روحانی به مردم عذرخواهی میکند؟
به گزارش یزدرسا، استفاده از ادبیات نامناسبی که حسن روحانی، رواج دهنده آن در کشور بوده است، توسط یکی از کارشناسان یک برنامه تلویزیونی؛ با واکنشهای زیادی همراه شد تا جایی که حتی این اقدام عذرخواهی رئیس صدا وسیما را نیز به دنبال داشت.
اما بسیاری از کارشناسان و فعالین رسانه معتقدند، پایهگذار اصلی این نوع ادبیات شخص آقای روحانی است که طی هفت سال گذشته بارها منتقدان خود را -که اتفاقا بخش قابل توجهی از مردم را شامل میشود- مورد اهانت قرار داده است.
ادبیات توهینآمیز را روحانی رواج داد
هادی بیگینژاد نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی در همین ارتباط میگوید: «استفاده از ادبیات منقلی از سوی مهمان برنامه تلویزیونی، در واقع بازخورد برخی اظهارنظرهای مطرح شده از سوی خود رئیسجمهور است. کسانی که امروز نسبت به این ادبیات معترض هستند چرا زمانی که رئیسجمهور از ادبیات منقلی استفاده کرد سکوت کردند.
وقتی رئیسجمهور هر توهینی را که بلد است نثار منتقدین میکند، نمیتوان از رواج چنین ادبیاتی به آسانی جلوگیری کرد، البته که ما برخورد زشت و بیادبانه را از هیچ کس قبول نمیکنیم.»
حجتالاسلام سید رضا تقوی یکی دیگر از نمایندگان مجلس نیز در همین ارتباط عنوان میکند: «پسندیده نیست که مدیران و مسئولان از ادبیاتی استفاده کنند که مرزهای اخلاقی را میشکند و در این مساله تفاوتی میان رئیسجمهور، وزیر یا نماینده مجلس نیست.»
یک نفر هم بخاطر ادبیات مناسب روحانی عذرخواهی کند
پرویز امینی جامعهشناس سیاسی و عضو هیئت علمی دانشگاه نیز با اشاره به عذرخواهی رئیس صدا وسیما بخاطر ادبیات نامناسب کارشناس یک برنامه میگوید: «اگر نارواگویی یک خطای عام اخلاقی است، ارتکاب این خطا، رئیسجمهور و غیررئیسجمهور نمیشناسد و دستکم برای همگان به یک سطح باید محکوم باشد. اگر این خطا را شهروندی مثل کارشناس برنامه زوایه کرد و براساس آن رئیس صداوسیما موظف شد به لحاظ اخلاقی از رئیسجمهور عذرخواهی کند، به همین نسبت، نارواگوییهای رئیسجمهور نسبت به سایر سطوح حکمرانی و شهروندان نیز که در این دوره، کم نبوده است و از طریق رادیو و تلویزیون منتشر شده است، نیز باید جناب عسگری را به عذرخواهی از مردم موظف کند.»
وی معتقد است: «اگر حرف نسنجیده شهروندان نسبت به صاحبان قدرت مستوجب عذرخواهی عالیترین مقام رسمی رسانهای باشد که این سخن در خلال گفتگویی در آنجا بیان شده است، رئیس رسانه ملی به طریق اولی و شبانهروز باید از اظهارات نسنجیده و فراوان رئیسجمهور نسبت به دیگران، اعم از سایر حکمرانان و نیز شهروندان، عذرخواهی و پوزشطلبی کند تا تعادل بین آزادی شهروندان و قدرت حکمرانان محفوظ بماند.»
علاوه بر این، برخی از رسانهها عنوان کردهاند، ادبیات نامناسب یک کارشناس در یک برنامه زنده نباید موجب ضربه به برنامههای گفتگومحور صدا وسیما و انسداد فضای گفتگو شود. چرا که رواج گفتگو میان اقشار و جریانهای مختلف سیاسی و فکری در کشور، نیاز امروز جامعه است و آن دسته از برنامههای صدا وسیما که در این راستا تلاش میکنند باید مورد حمایت قرار بگیرند.
باید با تمام وجود به آغوش گفتوگو برویم
خبرگزاری تسنیم در این ارتباط نوشت: «ادبیات غلط و نسنجیده یکی از میهمانان برنامه اخیر زاویه قطعاً محل نقد و غیرقابل دفاع است، اما تبدیل این ماجرا به اهرمی برای برخورد با اصل گفتوگو و برنامه، تلاشی برای تراشیدن پیکر نحیف برنامههای گفتوگو محور و انتقادی است.»
روزنامه فرهیختگان نیز در این رابطه نوشت: «واقعیت این است که دوره تکگویی و مونولوگ گذشته است. میزان استقبال از مناظرات جذاب و جدی در سالهای اخیر نشان میدهد این ژانر، طالبان بسیاری دارد. ظاهرا برای اکثریت نخبگان و اهالی فن ثابت شده که با تکگویی نه از انقلاب مراقبت میشود و نه از اسلام. دیگر دوره گفتن و پذیرفتن دیگران گذشته است. دوره مونولوگ گذشته و باید با تمام وجود به آغوش گفتوگو برویم. چارهای جز این نداریم و رسانه ملی هم باید فضای عادلانهای در اختیار گروههای مختلف سیاسی و فکری قرار دهد و این باب را بازتر کند و آن را پرورش دهد.»
بزرگترین خدمت به روحانی در شرایط کنونی
آنچه روشن است اینکه، روحیه حسن روحانی و به دنبال آن ادبیات نامناسب و غیرمتعارف او در مواجهه با منتقدان، شرایطی را به وجود آورده که بعضا شاهد تقلید برخی از مخالفان روحانی از همان ادبیات او هستیم. البته تفاوت روحانی با دیگران این است که او نه تنها به خاطر ادبیات نامناسبش در قبال مردم و مسئولین، تاکنون هیچگاه عذرخواهی نکرده است، بلکه حتی شاهد تکرار این ادبیات طی سالهای گذشته از سوی او بودهایم.
این درحالی است که کسانی که علیه روحانی مشابه ادبیات خود او صحبت کردهاند، نه تنها با هجمه و نقد رسانهای گسترده از سوی حامیان و حتی منتقدان دولت مواجهه شدهاند بلکه حتی این مسئله موجب شده است تا باب گفتگو و برنامههای گفتگومحور نیز بسته شود و نقدهای جدی که به دولت روحانی نیز وجود دارد، تحتالشعاع ادبیات «روحانیگونه» این افراد قرار بگیرد. لذا کسانی که اصرار دارند در مواجهه با دولت و حسن روحانی از ادبیات مشابه خود او استفاده کنند، باید بدانند با این اقدام بستر مظلومنمایی هر چه بیشتر رئیس دولت و به حاشیه رفتن نقدهای جدی به دولت را فراهم میکنند و این یقینا بزرگترین خدمت به روحانی و همطیفان او در شرایط کنونی است.
انتهای پیام/