کاهش قدرت خرید مردم و بازار کساد فروشندگان خاتم
به گزارش یزد رسا به نقل از طنین خاتم، رکود اقتصادی واژه ای است که در سال های اخیر به اندازه ای تکرار شده که حتی کودکان هم می توانند درباره آن اظهار نظر کنند و این نشان می دهد که در این مدت تمام طبقات و آحاد جامعه از نزدیک رکود را لمس کرده اند.
همه ما می دانیم که در دوران رکود، رفتار مصرف کنندگان، که منبع اصلی درآمد کسب و کارها هستند، تغییر می کند. برای مثال برخی خریدها را عقب می اندازند یا به جای برخی کالاها، جانشین های ارزانتری را خریداری می کنند اما نباید فراموش کرد که همه این ها به معنی توقف خرید کردن نیست. آنها در واقع دست از خرج کردن نمی کشند بلکه شیوه خرج کردن خود را تغییر می دهند تا اوضاع مالی خود را سامان ببخشند.
مشتری ها به سوی برندهای ارزانتر سوق پیدا می کنند و البته اگر برندهای گرانتر به میزان کافی وفاداری مشتری ها را جلب کرده باشند و در دوران رکود هم آن را حفظ کنند، آنگاه مشتری ها به محض اینکه وضعیت اقتصادی بهتر شد دوباره به عادات سابق خود باز خواهند گشت.
دولت نسبت به پایین آوردن نرخ تورم احساس موفقیت میکند، اما بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که وقتی مصرف کننده قدرت خرید پایینی دارد و خرید انجام نمیدهد و بازار با رکود مواجه است، پایین آمدن تورم هم زیر سوال میرود چراکه زمانی میتوان گفت تورم پایین آمده که در بازار رونق وجود داشته باشد.
بیش از دو سال از شروع به کار دولت یازدهم گذشته است. دولتی که با شعار تدبیر و امید پا به عرصه ی انتخابات گذاشت و با کسب کمی بیش از نصف آرا، توانست بر مسند قدرت بنشیند. در این گزارش میدانی به سراغ کسبه و مغازه داران هرات رفتهایم تا نظر آنان را در مورد عملکرد اقتصادی دولت و وضعیت این روزهای اقتصادی کشورجویا شدیم.
با عبوراز خیابان اصلی هرات، آنچه که بیش از هر چیزی نگاه ها را متوجه خود می سازد رکود بازار و ناراحتی کاسب های بازار است. یک بازاری در رابطه با رکود حاکم بر بازار به خبرنگارطنین خاتم گفت: اوضاع بازار به قدری به هم ریخته است که بسیاری از مغازهها مجبور به بستن مغازه خود شدهاند چراکه خرید و فروش با رکود شدیدی مواجه شده است و کاهش قدرت خرید مردم باعث شده تا بسیاری از عرضهکنندگان کالا بیکار شوند چون علاوه بر اجارهبهای مغازهها، مالیات و... حتی از پس خرجهای روزانه خود نیز برنمیآیند.
مهدی از صنف تعویض روغنی در این باره می گوید: وضعیت بازار کساد است، امسال نسبت به سال گذشته وضعیت خیلی بد است و گرانی بیداد می کند.
وی گفت: به دلیل گرانی روغن، مردم ترجیح می دهند به جای سه ماه تعویض روغن ماشین، 5 ماه و شاید یکسال روغن ماشین خود را عوض کنند.
وی گفت:دولت می تواند با حمایت از تولید داخل و تولید جنس با کیفیت دست بیگانگان را از بازارهای کشور دور و چرخ مملکت را بچرخاند.
اوضاع بازار پوشاک خراب است
«خَراب». این عبارت، پاسخ تمامی فروشندگان پوشاک دربارهی اوضاع بازار پوشاک است. بازار پوشاک، از آن دسته بازارهایی است که همواره بهراه است و همیشه خریداران خود را پیدا میکند. با این حال، فروشندگان و تولیدکنندگان این دست اجناس، از وضعیت جاری راضی نیستند
یکی از فروشندگان لباس می گوید: حالوروز فروش اجناسشان هرسال بدتر از سال قبل میشود و در مواردی، فروش در سال 94، 50 درصد و حتی بیشتر، کاهش داشته است. در این آشفته بازار وضعیت فروش صفر است و در آمدها پایینه و درآمد ما جزاجاره مغازه نمی شود .
وی گفت: با وجود وارادت کالا از ترکیه و چین، بالا رفتن قیمت کالاهای اولیهی مورد نیاز تولیدکنندههای داخلی و جیبهای خالی از پول مردم، میتوان گفت وضعیت بازار پوشاک پاییزی اوضاع روبهراهی ندارد.
وی افزود: به نظر میرسد فروشندگان،امسال نیازی ندارند که جوجههایشان را آخر پاییز بشمارند، زیرا همه چیز مشخص است و شواهد نشان از راکد بودن بازار می دهد.
شب ها دست خالی به خانه می روم
بازار مصالح ساختمانی به عنوان یکی از مواد اولیه در ساختوساز ساختمانهای مسکونی و اداری همواره بازار پررونقی داشته است.
یکی از مصالح فروشان شهر هرات با ابراز نگرانی از وضعیت حاکم بر بازار می گوید: زمانی که ساخت و ساز به وضعیت رکود می رسد، ۸۰ درصد بازار مصالح ساختمانی به حالت تعطیلی درمی آیند. حمید با اشاره به این که این وضعیت نگرانی هایی را برای اقتصاد کشور به وجود آورده است، افزود: فروش محصولات صنایع وابسته مانند کاشی، سرامیک، در و پنجره، آهن آلات، آجر، سیمان، گچ، لوازم بهداشتی، لوله، شیرآلات و... بیش از ۶۰ درصد کاهش داشته است. در بین این مشاغل واحدهایی به خاطر نبود تقاضا تعطیل شده اند.
وی گفت: از زمانی که ساخت و ساز راکد شده بازار هم به خواب رفته است؛ این روند تا حدی است که شب ها بعضاً دست خالی به خانه می رویم.
در پایان به سراغ یکی از فروشندگان جوان شهرمان رفتیم.
حمید در مورد وضعیت بازار و قدرت خرید مردم مثال جالبی زد. وی گفت: وقتی مغازه خودم رو با یک سوپر مارکت مقایسه میکنم میبینم اینقدر وضعیت بازار خراب است که مردم برای مایحتاج خود دیگر به سمت سوپر مارکت ها نمی روند آن وقت توقع داریم به ابزار فروشی بیانند و از این مغازه خرید کنند.
Related Assets:
- به آمارهای دولت نمیتوان تکیه کرد/وام خودرو فقط مشکل خودروسازان را حل کرد
- با اقدامات سطحی نمی توان مشکل رکود را حل کرد/دولت مشکل رکود را درک نکرده است
- «بسته خروج از رکود» و پیچ وخم سردرگمی دولت/ بازاری که هر روز تاریکتر می شود
- تذکر ۱۰۰ نماینده مجلس به رئیسجمهور درباره رکود عمیق و بیسابقه حاکم بر اقتصاد کشور
- مغازهدارانی که هشت شان گرو نه شان است/ مردم قدرت خرید ندارند