کتابهایی که خواندن آنها در ایام محرم توصیه میشود
به گزارش یزدرسا، ماه محرم علاوه بر اینکه، زمان اقامه عزای امام حسین و یاران بی نظیر ایشان است، این ماه فرصت تأمل و تدبر هرچه بیشتر پیرامون جوانب مختلف حماسه حسینی است. در ادامه به معرفی چند اثر شاخص پیرامون محرم و عاشورا میپردازیم.
رحمت واسعه
کتاب رحمت واسعه به بیان خصائص رحمت واسعه خدا، حضرت سیدالشهدا علیه السلام / در اشارات آیتالله بهجت می پردازد.
این کتاب دارای سه بخش شامل، روایتی کوتاه از سیره و دلدادگی آیتالله محمدتقی بهجت به ساحت مقدس معصومین و اباعبداللهالحسین علیهمالسلام، گزیدهای از پرسشها و پاسخهایی از ایشان و بخش عمده آن نیز گزیدهای از بیانات آیتالله بهجت است.
نامیرا
صادق کرمیار در این کتاب لحظهای شما را تنها نمیگذارد نگارش این کتاب به هیچ وجه افت ندارد و تمام داستان در اوج است. از ابتدای داستان که روایت سادهای از اوضاع کوفه را داریم تا انتهای کتاب که به کربلا میرسیم هنوز جایگاه افراد بد و خوب افراد کامل خود را نشان نمیدهد. اما تفاوت جدی این کتاب و نثر روان و شیوای آن با مطالب تاریخی و علمی در این بود که انسان را به درون خانههای کوفیان میبرد.
در بخشی از کتاب آمده است: «شب عاشورا یاران امام در صحرای نینوا در پی عبدالله و همسرم آمدند و گفتند ...امام فرمود امشب بهترین مردم بنیکلب مهمان من است و به من میپیوندد...»
هفتاد و دو سخن عاشورایی
این کتاب شامل بیاناتی از رهبر معظم انقلاب پیرامون محرم و عاشورا است. ویژگی اصلی این کتاب آن است که ما را کاملا در برزخ قرار میدهد که اکنون در کربلای امروز در کدام جایگاه قرار داریم؟ یزیدی هستیم یا حسینی؟ صحبتهای بسیار شیوا و رسای رهبر انقلاب به همراه تدوین بسیار دقیق علیرضا قهرودی و همینطور متنهای کوتاه و مرتب این کتاب باعث نمیشود که شما در طول خواندن این کتاب ذرهای احساس خستگی کنید.
پدر، عشق، پسر
در بخشی از کتاب سید مهدی شجاعی آمده است: «.. یادت هست لیلا! یکی از این شبها را که گفتم: "به گمانم امام، دل از علیاکبر (ع) نکنده بود." به دیگران میگفت دل بکنید و رهایش کنید، اما هنوز خودش دل نکنده بود! اگر علیاکبر (ع) این همه وقت تا مرز شهادت رفت و بازگشت، اگر از علیاکبر (ع) به قاعده دو انسان خون رفت و همچنان ایستاده ماند، همه از سر همین پیوندی بود که هنوز از دو سمت نگسسته بود.
پدر نه، امام زمان دل به کسی بسته باشد و او بتواند از حیطه زمین بگریزد؟! نمیشود و این بود که نمیشد و… حالا این دو میخواستند از هم دل بکنند. امام برای التیام خاطر علیاکبر (ع) جملهای گفت؛ جملهای که علیاکبر (ع) را به این دل کندن ترغیب کند یا لااقل به او در این دل کندن تحمل ببخشد: "به زودی من نیز به شما میپیوندم." آبی بر آتش! انگار هر دو قدری آرام گرفتند.»
آذرخش کربلا
این اثر، مجموعه چند سخنرانی علامه محمدتقی مصباح یزدی، در تحلیل قیام عاشورا و بیان اهداف امام حسین(ع) از اقدام علیه یزید است. نویسنده این اثر برای زدودن برخی شبهات موجود درباره بزرگداشت عاشورا و علل و زمینههای بروز آن و گریه و عزاداری برامام حسین(ع) مجموعه حاضر را تدوین کرده است. وی به روش تحلیلی و با استناد به آیات و احادیث، هدف امام حسین(ع) را اجرای حدود الهی و عمل به وظیفه امر به معروف و نهی از منکر دانسته و با اشاره به مندرجات برخی روزنامهها، از مروجان تساهل و تسامح دینی و مردمسالاری که اعمال خشونت را بهطور مطلق نفی میکنند، به شدت انتقاد کرده است.
فتح خون
سیدمرتضی آوینی با همان نگاه که نریشنهای روایت فتح را نوشته، کتاب عاشورایی فتح خون را نوشته و همان جوش و خروش در لابهلای صفحات کتاب موج میزند. فتح خون با شهادت شهیدآوینی ناتمام میماند. فتح خون روایت تاویلی از «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا» است.
کتاب شامل دو بخش توصیفی و تحلیلی است. بخش اول شرح آنچه از رجبالمرجب تا محرمالحرام سال ۶۱ هجری قمری است. این بخش بیشتر اهمیت ادبی دارد، اما بخش دوم از زبان راوی است که تحلیل میکند هرکس را عاشورایی است.
حسین عقل سرخ
«حسین عقل سرخ» مجموعه پیاده و تنظیم شده سه نشست حسن رحیمپورازغدی با دانشجویان در محرم سال ۱۳۸۰ است با موضوع: ۱- با «عقل» در عاشورا ۲-عاشورا، پایان تاویل ۳- حسین از مستضعفان میگوید.
سقای آب و ادب
سقای آب و ادب یکی دیگر از آثار سید مهدی شجاعی است. فصل اول این کتاب، زمان رسیدن حضرت عباس (ع) را به شریعه، توصیف میکند. زمانی که ایشان دست به آب فرات می برد تا کمی عطشش را بکاهد اما به یاد پدر میافتد... به یاد خاطرات نوجوانی و رشادتها و دلاوریهایش در رکاب حضرت علی (ع) و به یاد آن لحظات واپسین حیات ایشان که خطاب به حضرت ابوالفضائل فرمودند: «عباس من! به زودی سبب روشنی چشم من در قیامت خواهی شد. در عاشورا وقتی وارد شریعه شدی، مبادا که آب بنوشی و برادرت حسین، تشنه باشد.»
ماه به روایت آه
نام زندهیاد ابوالفضل زروئینصرآباد بیشتر یادآور اشعاری در قالب طنز است، اما رمان «ماه به روایت آه» حکایت دیگری دارد.
کتاب حاضر با محوریت شخصیت حضرتعباس (ع) نوشته شده است و بر همین اساس خواننده میتواند چکیدهای از اظهارنظر بزرگان و یاران امامحسین (ع) پیرامون او را با زبانی داستانی بخواند. نکته جالب توجه دیگر پیرامون این کتاب، شخصیتپردازیهای دقیق و به دور از هرگونه شعارپردازی است. موردی که باعث میشود اعتماد خواننده به کتاب هر لحظه بیشتر و بیشتر شود.
لهوف
در میان مقاتل، لهوف سید بنطاووس، از معتبرترینها و البته موجزترینهاست و ترجمه سیداحمد فهری را میتوان روانترین برگردان آن به زبان فارسی دانست. وی واژه «لهوف» را به «آه سوزان» ترجمه کرده است. لهوف را نمیتوان یک اثر تاریخی دانست و اگر کسی بخواهد بهعنوان یک کتاب تاریخی به این منبع مراجعه کند با پرسشهای بسیاری مواجه میشود.
بهطور مثال بخشهایی از اتفاقاتی که در زندگی امام حسین (ع) افتاده به دلیل همان مختصر بودن کتاب مطرح نشده است. سید بنطاووس، کتاب را با نگاهی عرفانی نگاشته و از همین رو است که عنوان هر بخش را «مسلک» نامیده است.
گزارشی مستند از حوادث بعد از کربلا
در این کتاب به قلم حجتالاسلام محمد محمدیان، حوادث بعد از شهادت امام حسین (ع) تا ورود کاروان اسیران به کوفه و سپس شام و بازگشت آنها به کربلا و پس از آن به مدینه در چهل بخش روایت میشود. سعى و تلاش در این مجموعه بر این بوده است که مطالب ارائه شده مستند به کلام معصومین(علیهمالسلام) و یا افراد موثق و مورد اعتماد باشد و از کتابهاى تاریخى معتبر که نزد اهل فن پذیرفته هستند، استفاده شود و در عینحال از نقل مطالبى که با محکمات و اصول اساسى مکتب اهل بیت(علیهمالسلام) منافات دارد، اجتناب شده است. اهتمام ویژه نویسنده بر استفاده از صحیحترین و قطعیترین و بیخدشهترین نقلها و روایات تاریخی مهمترین وجه تمایز کتاب با آثار مشابه است.
سلوک عاشورایی
کتاب سلوک عاشورایی خلاصهای از مباحث مرحوم آیتالله مجتبی تهرانی درباره قیام امام حسین علیهالسلام است. این کتاب را با توجه به قطع کوچکش، میشود در هر مکانی به دست گرفت و خواند. مباحث به صورت خلاصه مطرح شده به نحوی که برای مبلغین دینی هم قابل استفاده است تا بر مبنای آن، مباحثی را بر روی منبرها مطرح کنند.
عاشورا؛ چگونه و چرا؟
حجتالاسلام محمدعلی جاودان نویسنده کتاب «عاشورا؛ چگونه و چرا؟» است؛ مباحث این کتاب، چند سال پیش در جزوه ای محدود منتشر شده بود و پس از گذشت زمان، با ویرایش جدید از سوی استاد جاودان، مجددا منتشر شد. این کتاب قرار است پاسخ این سئوال را بدهد که «عاشورا؛ چگونه و چرا؟»
پنجرههای تشنه
ساخت ضریح حزم اما حسین علیه السلام، خردادماه ۱۳۸۷ در شهر قم آغاز شد و در آذرماه ۱۳۹۱ به سمت کربلا روانه شد. مهدی قزلی که پیش از این نیز سوابق خوبی در مستندنگاری داشت، همراه گروه حامل ضریح شد تا حاشیههای این حرکت را بنویسد و ماندگار کند. «پنجرههای تشنه» روزنوشتهای انتقال ضریح امام حسین علیهالسلام از قم به کربلا است. آنچه در قالب این کتاب منتشر شده، هر صفحه و هر عکسش یک روضه کامل است.
حماسه حسینی
حماسه حسینی مجموعه سخنرانیها و یادداشتهای شهید مطهری درباره واقعه کربلا است که بیشتر به تحریفهایی در نقل اخبار مربوط به حادثه عاشورا صورت گرفته میپردازد.
در بخشی از این کتاب آمده است «کلید شخصیت امام حسین(ع) حماسه است و عظمت و شور و صلابت و شدّت و ایستادگی و حق پرستی. کلمات و اشعاری هم که از آن حضرت نقل شده، حاکی از همین روحیه حماسه و صلابت، خداپرستی و حماسه الهی و انسانی است».
انتهای پیام/