کشاورزی شهرستان میبد تحت تاثیر کمآبیها/ خشکسالی اثرات جبران ناپذیری روی مراتع شهرستان گذاشته است
به گزارش یزدرسا به نقل از میبد خبر، مرتضی علیرضایی کارشناس جهاد کشاورزی میبد در مورد آثار خشکسالی در این شهرستان بیان داشت: نزدیک به 16 سال است که در استان یزد شاهد خشکسالی هستیم. آثار خشکسالی مثل دیگر حوادث طبیعی مانند: سیل یا زلزله یک روزه تاثیر گذار نیست بلکه در بلند مدت بر روی محیط زیست تاثیر می گذارد.
وی افزود: در استان یزد بجز خشکسالی معضلات دیگری مانند: دور بودن از دریا، واقع شدن در فلات کویر مرکزی که دور تا دور استان را کویر فرا گرفته و عدم فضای سبز کافی وجود دارد که باعث شده تاثیرات خشکسالی بیشتر نمود پیدا کند. خشکسالی و کم بارشی اثرات نامطلوبی بر روی قنوات شهرستان میبد که منشا تغذیه آنها با آب بارندگی است داشته است. از سال 1380 تا 1394 طبق بررسی های صورت گرفته 7 فوت قنات در شهرستان به ثبت رسیده است. کاهش سفره های آب زیر زمینی باعث شده دبی آب پایین بیاید و شوری، تلخی، سنگینی و وجود املاح بسیار در آب بخاطر این کاهش می باشد.
علیرضایی با اشاره به اثرات خشکسالی و کم بارشی بر اقلیم و خاک گفت: کاهش بارش بر روی اقلیم نیز تاثیرات فراوانی دارد که مهمترین آن تفاوت دمای شب و روز می باشد. خشکسالی، کمبود رطوبت و فضای سبز باعث شده تا در تابستان شاهد گرمایی شدید با درجه حرارت نزدیک به 50 درجه باشیم. خشکسالی در فرسایش خاک نیز تاثیر دارد به گونه ای که با یک وزش باد یا توفان سبک گرد و خاک ایجاد شود چون تثبیتی روی شن و ماسه ای که دورتا دور شهرستان را فرا گرفته صورت نپذیرفته است.
کارشناس جهاد کشاورزی میبد در مورد اثرات خشکسالی بر روی کشاورزی شهرستان اذعان داشت: سال گذشته استان یزد خشکسال ترین و کم بارش ترین استان کشور بوده است که میزان بارندگی در این استان حدود 40 میلی متر بوده و 53 درصد کاهش بارندگی داشته ایم. خشکسالی و کاهش بارندگی بیشترین تاثیر را در کشاورزی دارند بطوریکه آثار سوء آن روی کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی قابل مشاهده می باشد. با توجه به اینکه هر محصول نیاز به میزان آب مشخصی دارد اگر این میزان تامین نشود روی مقدار و کیفیت محصولات اثرات نامطلوبی خواهد داشت.
وی در ادامه بیان داشت: عمده محصولات باغی شهرستان پسته و انار می باشد در این زمینه 1250 هکتار باغ انار با عملکرد متوسط 15 تن در هکتار و 1450 هکتار اراضی پسته با عملکرد متوسط 1300 کیلوگرم در هر هکتار داریم. خشکسالی باعث طغیان آفت و بیماریها در این محصولات شده بطوریکه وجود آفات زیاد و کرم گلوگاه در انار و پوکی و نامرغوبی پسته از آثار این بلای طبیعی می باشد.
علیرضایی درباره اقدامات انجام شده توسط جهاد کشاورزی برای مقابله با این بلای طبیعی اظهار داشت: در ابتدا برای مقابله با خشکسالی باید مدیریت آب از محل خروج آب از چاه تا زمانیکه به مزرعه می رسد، صورت گیرد. 50 درصد از آب کشاورزی در مسیرهای انتقال از طریق تبخیر یا نفوذ به عمق خاک هدر می رود. جهاد کشاورزی با برنامه های مختلف سعی داشته تا جلوی این هدر رفت آب را تا حد امکان بگیرد. به همین منظور در دهستان شهدا که بیشترین امکان برای اجرای طرح آبیاری نوین را داشت این کار آغاز شد که حدود 250 هکتار از زمینهای کشاورزی روستاهای محمد آباد و حجت آباد بطور کامل لوله کشی شد که باعث شد تلفات آب در این مناطق به صفر رسیده و 30 درصد افزایش راندمان آب در بحث انتقال آب داشته باشیم. عملیات لوله گذاری برای روستای رکن آباد نیز آغاز شده و در مورد روستاهای بدر آباد، جهان آباد و ده شیخی نیز طرح نویسی شروع شده است.
وی در زمینه اهداف بعدی جهاد کشاورزی در مدیریت منابع آب خاطرنشان ساخت: هدف بعدی سازمان ساماندهی آب در کرتها می باشد در این زمینه می توان با کاشت گیاهان دارویی کم آبخواه مانند: گیاهان دارویی، درختان عناب و سنجد کمبود آب را کنترل کرد. برای رساندن آب به میزان نیاز گیاه و کاهش تبخیر و هدر رفت آب می توان از روشهای آبیاری قطره ای و تیپ در مزارع و باغات استفاده کرد. استفاده از مالچ پاشی بر روی خاک برای کاهش تبخیر یا اصلاح بافت خاک از طریق استفاده از ماسه و کود برای تقویت خاک از روشهای دیگر جلوگیری از هدر رفت آب می باشد. در مناطق پسته زار بفروئیه و شهیدیه میبد که به دلیل وجود درختان وسیع، خرده مالکی شدید، نبود برق و زیرساختهای مناسب امکان پیاده سازی آبیاری نوین نمی باشد کشاورزان می تواننند با اصلاح بافت خاک به میزان زیادی از هدر رفت آب جلوگیری کنند.
علی اصغر دهقانپور معاونت جهاد کشاورزی میبد درباره اثرات خشکسالی بر دامداری شهرستان میبد اظهار داشت: وجو خشکسالی پی در پی در استان که میزان آن در شهرستان میبد بیشتر بوده باعث شده تا اثرات جبران ناپذیری بر مراتع شهرستان بویژه شهر ندوشن بگذارد. این امر باعث شده گیاهان مراتع بعلت کمبود آب و چرای بی رویه از بین بروند و این مراتع عاری از پوشش گیاهی شود.
وی در مورد اثرات سوء کاهش مراتع بر دامداریها افزود: در این زمینه دامداری هایی که تغذیه دامهای آنها بطور 100 درصد وابسته به مراتع بوده دچار مشکل شوند و برای جبران این مشکلات و خسارتها تعدا زیادی از دامهای خود را به قیمت ارزان بفروش رسانند. بر اثر خشکسالی و کاهش بارندگی 60 درصد از تولیدات دامداران کاسته شده، 50 درصد از دامها فروخته شده، 30 درصد از دامداران دچار ضرر و زیان شده و 15 درصد از دامدارانی که وام دریافت کرده اند نتوانند وامهای خود را باز پرداخت کنند و خواستار آن باشند که جهاد کشاورزی این وامها را استعمال کنند. این مشکلات و خسارتها باعث شده تا بسیاری از دامداران به شهر مهاجرت کرده یا به مشاغل دیگری روی آورند.
دهقانپور در پایان با اشاره به اقدامات صورت گرفته توسط جهاد کشاورزی برای کاهش این مشکلات گفت: جهاد کشاورزی شهرستان با تعاملی که با ادارات دیگر داشته سعی کرده تا بخش از این خسارت دامداران را جبران کند. جهاد کشاورزی با در اختیار قرار دادن بزهای سانن و آلپاین به دامداران باعث شده که این وابستگی شدید دامها به مراتع کاهش یافته و تولیدات دامداران افزایش و ادامه کار برای آنها مقرون به صرفه باشد. در این زمینه 500 راس از دامهای منطقه شناسایی و عمل اصلاح نژاد و دورگه سازی بر روی آنها صورت گرفته است این کار باعث شده تا نژاد دامهای منطقه حفظ شده و از مشکلات دامداران و عواقب بعدی آن کاسته شود.
انتهای پیام/