کشاورزی و منابع طبیعی استان؛ قربانیان اصلی خشکسالی
به گزارش یزدرسا؛ خشکسالی که همواره بزرگترین بلای طبیعی و خسارت زای استان در بخشهای مختلف است، بیشترین میزان خسارت را به بخش کشاورزی، دام و منابع طبیعی استان وارد کرده است به طوری که خسارت مستقیم خشکسالی 5 هزار و 361 میلیارد در بخش کشاورزی و دام و 2 هزار و 977 میلیارد و 200 میلیون ریال نیز در بخش منابع طبیعی و آبخیزداری برآورد شده که در مجموع خسارت خشکسالی در بخش کشاورزی، دام و منابع طبیعی را به 8 هزار و 358 میلیارد و 200 میلیون ریال رسانده است.
کشاورزی استان که در اثر اقلیم گرم و خشک، حال و روز چندان خوبی نداشته است، با درگیری و جدال 17 ساله با خشکسالی بسیار بیرمق شده و همین باعث شده که خسارت خشکسالی در بخش کشاورزی، دام و منابع طبیعی استان، به مراتب افزایش یابد.
خسارت ناشی از حوادث غیرمترقبه استان در بخش کشاورزی در سال آبی 95- 94، 8 هزار و 728 میلیارد ریال برآورده شده است که 568 میلیارد ریال آن ناشی از طوفان، 2 هزار و 752 میلیارد ریال آن ناشی از سرمازدگی و تگرگ، 13 میلیارد ریال آن ناشی از سیل، 34 میلیارد ریال آن ناشی از گرمازدگی و 5 هزار و 361 میلیارد ریال آن ناشی از خشکسالی است.
به این ترتیب میتوان گفت که 61 درصد از خسارت وارد شده به بخش کشاورزی و دام استان در سال آبی گذشته، ناشی از خشکسالی است. در کنار آن منابع طبیعی نیز از غول خشکسالی در امان نمانده است و خسارت مستقیم خشکسالی در این بخش نیز 2 هزار و 977 میلیارد و 200 میلیون ریال برآورد شده است.
جزئیات خسارت در بخش کشاورزی و دام
مدیرکل جهاد کشاورزی استان با اشاره به خسارت 5 هزار و 361 میلیارد ریالی خشکسالی در سال آبی 95-94 در بخش کشاورزی و دام اظهار کرد: خسارت ناشی از افت تولید در بخش زراعت 315 میلیارد ریال و خسارت ناشی از افت تولید در بخش باغبانی نیز 3 هزار و 250 میلیارد ریال برآورده شده است.
«سیدجمال سجادی پور» ادامه داد: خشکسالی 2850 هکتار از اراضی زراعی و 43 هزار و 500 هکتار از اراضی باغی را درگیر خود ساخته بود که نتیجه آن خسارت 45 هزار تنی در برداشت محصولات زراعی و 44 هزار تنی در برداشت محصولات باغی بود. وی افزود: در اثر خشکسالی در سال زراعی گذشته، 145 میلیارد ریال خسارت به زیرساختهای باغها وارد شده است که عمده آن به کف بری باغها ناشی از خشکیدن درختان اختصاص یافته است. به گفته سجادیپور، خسارت ناشی از افت تولید شیر، تولید گوشت قرمز، تلفات دام سبک، تلفات دام سنگین و کاهش تولید عسل نیز به ترتیب 140 میلیارد ریال، 396 میلیارد ریال، 227 میلیارد و 500 میلیون ریال، 77 میلیارد ریال و 8 میلیارد ریال برآورد شده است.
وی اضافه کرد: در سال زراعی 95-94، تولید گوشت قرمز 1320 تن و تولید شیر 3500 تن کاهش یافت و 65 هزار راس دام سبک، 2200 نفر شتر و 8 هزار کلنی زنبور عسل در اثر خشکسالی از بین رفت.
مدیر کل جهاد کشاورزی استان گفت: در این مد ت همچنین 802 میلیارد و 500 میلیون ریال خسارت به زیرساختهای منابع آبی خاکی استان وارد شده که در مجموع خسارت خشکسالی بر بخش کشاورزی و دام استان را به 5 هزار و 361 میلیارد ریال رسانده است.
خسارت بخش منابع طبیعی
مدیر کل جهاد کشاورزی استان درباره برآورد خسارت مستقیم ناشی از خشکسالی به بخش منابع طبیعی و آبخیزداری استان نیز اظهار کرد: امسال 2 هزار و 977 میلیارد و 200 میلیون ریال خسارت از ناحیه خشکسالی به بخش منابع طبیعی و آبخیزداری وارد شده است. وی ادامه داد: خسارت وارد به زیرساختهای منابع طبیعی ناشی از کاهش زادآوری طبیعی جنگلهای طبیعی، دست کاشت و مراتع با درگیر کردن 710 هزار هکتار از اراضی استان 313 میلیارد ریال برآورده شده است.
این مسئول گفت: افت تولید گیاهان در عرصههای طبیعی و خشکیدگی جنگلهای طبیعی به وسعت هزار و 870 هکتار نیز 378 میلیارد ریال خسارت مستقیم به پوشش گیاهی استان به همراه داشته است.
وی همچنین به خشکیدگی 27 هکتار از فضاهای سبز سنواتی و پارکهای استان، خشکیدگی و کاهش بوته مرتعی و خشکیدگی تاغزارهای دست کاشت ناشی از تداوم خشکسالیهای اخیر در استان اشاره کرد و افزود: کاهش عرصه و رویشگاههای طبیعی گیاهان دارویی و صنعتی به وسعت 228 هزار و 400 هکتار نیز با خسارت 20 میلیارد و 400 میلیون ریالی همراه شده است.
مدیر کل جهاد کشاورزی استان اظهار کرد: در اثر خشکسالی همچنین شاهد کاهش عمر مفید و موفقیت طرحهای آبخیزداری در سطح 6 میلیون و 453 هزار و 900 هکتار از اراضی استان هستیم که 35 میلیارد ریال در بخش عملیات آبی- خاکی به استان خسارت وارد شده است. سجادیپور گفت: در مجموع در بخش منابع طبیعی به زیرساختهای منابع طبیعی 710 هزار هکتار از اراضی استان، 4 میلیون و 159 هزار و 27 هکتار از مساحت اراضی دارای پوشش گیاهی و 6 میلیون و 453 هزار و 900 هکتار از سطح تحت پوشش عملیات آبی- خاکی خسارت وارد شده است.
کاهش قابل توجه بارندگیها
مدیر کل هواشناسی استان با اشاره به کاهش بارندگی استان در سال آبی 95-94 نسبت به سال گذشته و متوسط بلند مدت اظهار کرد: بارشهای سال آبی 95-94 نسبت به سال قبل 43 درصد و نسبت به میانگین مدت مشابه 40 درصد کاهش یافته است و این موید تشدید خشکسالی در استان است.
«لقمان عمادی» ادامه داد: متوسط بارندگی استان در بلند مدت 114 میلیمتر است که این متوسط بارندگی در سال آبی 95-94 به 69 میلیمتر کاهش یافت است در حالی که متوسط بارندگی سال ابی 94-93 نیز 121 میلیمتر بوده است. وی افزود: پربارشترین نقاط استان شهرستانهای تفت، بهاباد و خاتم و کم بارشترینها نیز یزد، ابرکوه و میبد هستند.
کاهش زادآوری جنگلها در بحران خشکسالی
افت تولید در بخش زراعی، افت تولید در بخش باغبانی، خسارت به زیرساختهای باغها از جمله خسارات خشکسالی در بخش کشاورزی است. افت تولید شیر، افت تولید گوشت قرمز، تلفات دام سبک، تلفات دام سنگین و کاهش تولید عسل از جمله خسارت خشکسالی در بخش دام است. کاهش زادآوری جنگلها، افت تولید گیاهان و خشکیدن جنگلهای طبیعی، خشکیدگی پارکها و فضای سبز از جمله خسارت خشکسالی در بخش منابع طبیعی است.
همشهری/
Related Assets:
- کشاورزی و منابع طبیعی استان؛ قربانیان اصلی خشکسالی
- خشکسالیها مددجویان كمیته امداد استان را افزایش داده است
- مصرف 100 درصدی آب ابرکوه بدون ذخیره سازی زنگ خطر جدی است/ شارژ کنتورهای کشاورزی از زمستان 95
- وضع بارش در یزد نگران کننده است!/پیش بینی شرایط بارشی خوب برای امسال
- یزد، کمبارانترین استان کشور است/ خسارت 1100 میلیاردی خشکسالی به کشاورزی
- تلاقی خشکسالی و سرما؛ خطری برای کشاورزی استان
- حمایت 585 میلیارد دلاری از تولیدکنندگان کشاورزی
- ورود استان یزد به هفدهمین سال خشکسالی/ دستگاهها آمادگی لازم را برای مقابله با بحرانها ندارند
- آغاز خاموشی های زمستانه چاه های کشاورزی بخش مرکزی خاتم