کشت پنبه به جای هندوانه در سیستان و بلوچستان/ رونق اشتغال؛ دستاورد تولید طلای سفید در جنوب شرق
به گزارش یزدرسا به نقل از عصرهامون، علیرغم دو دهه خشکسالی در سیستان و بلوچستان در حالی کشت برخی محصولات پرآبخواه مانند خربزه، طالبی، گَرمَک و هندوانه در اراضی کشاورزی سفرههای آب زیر زمینی را به یغما می برد که سوددهی محصولات فوق، عدم نقدینگی و توانایی مالی بیشتر کشاورزان منطقه در کشت اراضی و عدم ریسک پذیری آنان در جایگزینی کشت های جدید و تغییر الگوی کشت، پایین بودن سطح آگاهی کشاورزان و مالکین اراضی در ارتباط با اهمیت و ارزش آب استحصال شده در منطقه وضعیت سفره های آب زیر زمینی را به مرز بحران نزدیک تر کرده است.
این درحالیست که کشاورز منطقه دلگان اقدام به جایگزینی محصولات کشاورزی کم آب بر به جای تولید هندوانه و امثال آن کرده تا از این طریق علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب به رونق اشتغال و پویایی چرخ کارخانه بافت در سیستان وبلوچستان نیز کمکی کرده باشند.
پیش از این نیز با مشارکت دو شرکت زرین دشت فارس و آستان قدس رضوی، ٢٠٠ هکتار از زمین های کشاورزی در شهرستان های ایرانشهر، بمپور، تفتان و خاش به صورت قراردادی به کشت پنبه اختصاص یافته بود.
پنبه تولیدی در اختیار شرکت های ریسندگی و بافندگی قرار می گیرد
امان اله طوقی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه برای دومین سال پیاپی بعد از رفع محدودیت کشت پنبه در استان، برای نخستین بار کشت پنبه در سطح 500هکتار از مزارع کشاورزی شهرستان دلگان آغاز شد.
وی با بیان اینکه تمامی مراحل کشت پنبه به صورت قراردادی و با مشارکت اتحادیه منسوجات کشور و کشاورزان انجام می شود، گفت: بذر، کود، بیمه و نظارت این محصول بر عهده شرکت طرف قرار داد است.
طوقی با اشاره به این که کار برداشت پنبه در اواخر شهریور ماه سال آینده انجام خواهد شد،ادامه داد: پیش بینی می شود از این میزان سطح زیر کشت بیش از هزار و 500تن محصول پنبه برداشت و در اختیار شرکت های ریسندگی و بافندگی قرار گیرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان در بخش دیگر از اشتغال 500 نفر در منطقه دلگان در امر کاشت و داشت پنبه خبر داد و گفت: همزمان با کشت پنبه، به منظور دستیابی به تولید پنبه با کیفیت مطابق با استانداردهای بین المللی کار آموزش علمی و عملی کاشت و داشت پنبه با حضور فلیپ ری مونترو، کارشناس ارشد پنبه در اروپا به کشاورزان آموزش داده شد.
فلیپ ری مونترو، کارشناس ارشد پنبه در اروپا نیز با بیان اینکه نتیجه کشت پنبه در خاک این منطقه مطلوب است، گفت: مدیریت موضوع مهم در خصوص کاشت پنبه است که باید به آن توجه کرد، این مدیریت شامل کود و بذر بوده که بعد از انجام آن باید نتیجه را بررسی کرد.
به گزارش عصرهامون سیستان و بلوچستان سرزمین طلای سفید است، تنها استانی که هم در شمال و هم در جنوب آن دوبار در سال می توان پنبه کشت کرد، این خطه از کشور که در گذشته یکی از مناطق حاصلخیز پنبه در کشور بود در سال 45 به شیوع آفت کرم سرخ در منطقه، با ممنوعیت هایی برای کشت دربرخی از مناطق مواجه شد به گونه ای که با وجود پیشرفت علم و تکنولوژی، حدود 60 سال است که این ممنوعیت همچنان ادامه پیدا کرد؛ حالا پس از چند دهه رشته هایی که پنبه شده بود، طنابی شد برای جهش تولید و زمین هایی که دوباره سفید پوش خواهند شد.
انتهای پیام/