کمآب خواه بودن بزرگترین مزیت صنعت نساجی برای یزد است
به گزارش یزدرسا، صنعت نساجی در استان یزد به دوران قبل از اسلام بازمیگردد در کتاب هنر نساجی در شهر یزد آمده است «شهر یزد در دوره ساسانی از جمله شهرهایی بوده است که در تجارت ابریشم و بافت پارچههای ظریف و زیبا بهویژه پارچههای ابریشمی مشهور بوده است و همچنین پارچههایی مانند پارچه طراز، دیبق، منیرو حریرسندس که در دوران ساسانی مشهور بوده است تهیه و تولید آن به یزد نسبتدادهشده است.»
دوران معاصر نیز صنعت نساجی استان یزد نقش مهمی در کشور داشته است بهنحویکه بسیاری از مردم یزد در این حرفه فعالیت میکردند و پارچههای دست بافته یزدیها در کشور زبانزد بود.
کارخانههای بزرگ نساجی همچون یزد باف، درخشان، افشار، تابان، گردباف و... در یزد وجود داشت که برخی از آنها هم اکنون نیز دایر است.
حتی هم اکنون دستگاههای نساجی در قالب کارگاههای کوچک در مناطقی نظیر گرد فرامرز، ابرندآباد، مریم آباد، محمودآباد و اکرمآباد استقرار دارد و بخش قابلتوجهی از واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی استان یزد نیز به تولید منسوجات نساجی اختصاصیافته است.
در این گزارش قصد داریم به این موضوع بپردازیم که چرا صنعت نساجی از دوران گذشته در استان یزد گسترشیافته است و اینکه آیا در حال حاضر نیز این صنعت با بوم استان یزد همخوانی دارد؟
مجتبی دستمالچیان رئیس انجمن نساجی ایران در گفتگو با خبرنگار یزد رسا، یزد را شهر نساجی ایران ذکر و اظهار داشت: مزیتهای فراوان صنعت نساجی که مهمترین آن کم آب خواه بودن این صنعت است، باعث شده نساجی از قرنهای گذشته در استان کویری یزد رشد پیدا کند و این موضوعی است که مسئولان ارشد استان و کشور برای چندین سال از آن غفلت کردند و توجه لازم را به این مزیت بزرگ صنعت نساجی برای استان یزد نکردند و به سمت توسعه صنایعی حرکت کردند که مزایای بسیار کمتر از صنعت نساجی داشت و در کنار آن معایبش نیز بیشمار بود.
رئیس اتاق بازرگانی یزد با تأکید بر اینکه صنعت نساجی فاقد آلودگی محیط زیستی بوده و صنعتی کاملاً کم آب خواه و دارای ارزشافزوده بالا و مزیت نسبی مناسبی است تصریح کرد: یکی دیگر از دلایلی که درگذشته و حال صنعت نساجی در استان یزد گسترشیافته است نسبت میزان اشتغال به حجم سرمایهگذاری است بهنحویکه برای تولید هر کیلو پوشاک حدود 15 نفر اشتغال ایجاد میشود.
وضعیت فعلی صنعت نساجی در استان چگونه است؟
دستمالچیان با تأکید مجدد بر اینکه صنعت نساجی فاقد آلودگی محیط زیستی است و جزو صنعتهای پاک محسوب میشود گفت: مزیت پاک بودن موجب شده تا مدیران ارشد استان در دولت سیزدهم برای گسترش صنعت نساجی برنامههای خاصی را برنامهریزی کنند که یکی از مهمترین این برنامهها که مورد درخواست نماینده ولیفقیه در استان، نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی، استاندار است راهاندازی شهرک اختصاصی پوشاک در استان یزد است که خوشبختانه اقدامات اولیه مربوطه به این کار بزرگ انجام شده است.
وی ادامه داد: توسعه واحدهای کوچک و متوسط، ایجاد واحدهای صنعتی بزرگ تولید پوشاک به تعداد پنج واحد و ایجاد واحدهای صنعتی بزرگ کالای خواب به میزان سه واحد در استان از دیگر طرحهای مدنظر در بخش پوشاک است که آینده خوبی برای این صنعت نوید میدهد.
رئیس انجمن نساجی ایران درباره وضعیت فعلی این صنعت در یزد نیز تصریح کرد: اکنون نساجی سهم هشتدرصدی از تولید ناخالص داخلی استان یزد و سهم ۴۲ درصدی و ۲۷ درصدی در میان صنایع فلزی و غیرفلزی دارد.
دستمالچیان افزود: از ۹ هزار و ۸۱۸ واحد نساجی کشور، حدود ۲ هزار واحد در استان یزد مستقر است و ۱۰ درصد سرمایهگذاری و ۲۵ درصد سهم اشتغال استان را صنعت نساجی به خود اختصاص داده است.
رئیس اتاق بازرگانی یزد یکی از معضلات فعلی صنعت نساجی در استان یزد را عدم انگیزه کافی برای ورود فارغالتحصیلان رشته نساجی به بازار کار ذکر و خاطرنشان کرد: علیرغم اینکه صنعت نساجی جزو مشاغل سخت و زیانآور محسوب میشود؛ اما دلیل عدم انگیزه برای فعالیت در بازار، راهنمایی اشتباه مشاوران انتخاب رشته است؛ زیرا که افراد فاقد استعداد و انگیزه کافی را به سمت رشته نساجی سوق میدهند که پس از فارغالتحصیلی هیچگونه انگیزهای برای فعالیت ندارند.
در مجموع میتوان امیدوار بود که با تغییر نگاه مسئولان و توجه ویژه به صنعت نساجی استان یزد که در دولت سیزدهم شدت پیدا کرده است ریلگذاری صنعتی و توسعهای استان در مسیر صحیح خود که گذشتگان بهدرستی بنا نهاده بودند قرار بگیرد و بهمرور شاهد حل کامل برخی مشکلات زیستمحیطی موجود در استان که به علت توسعه صنایع نامناسب با بوم یزد در سالهای اخیر افزایشیافته باشیم.
انتهای پیام/ک