ID : 15849147
حقوق کودکان در اسلام

کودکان و حقوقی که پایمال می شود


کودکان، برکت زندگی و سرمایه های آینده جامعه به شمار می آیند. آنان برای رشد و بالندگی خود، نیازها و در مفهوم دقیق تر حقوقی دارند که باید به درستی به آن پرداخت.

یزد رسا به نقل از یزد ندا، روز 16 مهر برابر با 8 اکتبر روز جهانی کودک نام دارد.


در مقدمه ی کنوانسیون حقوق کودک آمده است :


(کودک باید در فضایی سرشار از خوشبختی و محبت و تفاهم بزرگ شود )


با این شعار وبا ارزشی که ما ایرانی ها و مسلمانان به خانه و افراد خانواده قائلیم ارزش این عضو خانواده کاملا مشخص می گردد و بایدبه این عضو توجه ویژه نمود. عضوی که اگر چه امروز کودک است و معصوم ،اما فردا بزرگ است ومسئول و خود تربیت کننده ی نسلی جدید، نسلی که روز به روز مسیرش عوض می شود.

کودکی که امروز ریشه ی خانوادگی اصیل دارد بین دو تضاد گرفتار است، یک سو ته مانده ی ارزشهای نیک قدیمی و از سوی دیگر گرایشهای مد امروزی، گرایشهای تمدن ماشینی شدن. او نمی داند چه کند، ما باید حامی اش باشیم ،او چون موم در دست ماست، خمیر وجود ش با ما شکل می گیرد بیائید او را همراه با اصول صحیح دینی و عرفی تربیت کنیم وچگونه زندگی کردن را به او بیاموزیم.

پیامبر به والدین امر کرده اند که به کودکان احترام بگذارند ، چراکه بی توجهی و بی احترامی به آنان باعث بروز مشکلات عاطفی زیادی در کودکان می گردد همچنین در روایتی از رسول اکرم چنین آمده است : " فرزندان خود را زیاد ببوسید، زیرا با هر بوسه ،برای شما مقام و مرتبتی در بهشت فراهم می شود که فاصله میان هر مقامی ،پانصد سال است.

با توجه به مطالب گفته شده اسلام – دین انسان سازی – به اساس تربیتی انسانها از سنین کودکی ارزشی خاص می گذارد و به والدین توصیه می نماید که به تمامی ابعاد وجودی کودک عنایت داشته باشند و انسانی وارسته و شایسته را تحویل جامعه بشری بدهند.

کودکان، برکت زندگی و سرمایه های آینده جامعه به شمار می آیند. آنان برای رشد و بالندگی خود، نیازها و در مفهوم دقیق تر حقوقی دارند که باید به درستی به آن پرداخت. با توجه به نقش بی بدیل خانواده در بالندگی شخصیت کودک، پیش از همه، خانواده و سپس جامعه باید این حقوق را به خوبی بشناسند و خود را مکلف به پاس داشت آن بدانند. این حقوق در روایات اسلامی به زیبایی تبیین شده است.

فرزندان امانت الهی و نعمت و نشانه های خدا هستند؛ و والدین درباره سلامت، رشد، تعلیم و تربیت آنان مسئول اند و در برابر تربیت خوب پاداش و در برابر تربیت بد آنان کیفر خواهند دید.


روایات اهل بیت(ع) برای فرزند حقوقی را بر عهده والدین دانسته که عبارتند از: 1. انتخاب نام نیکو برای او، 2. سرزنده و گرامی نگه داشتن مادر او 3. توجه به انتصابش به والدین 4. بهداشت (نظافت و ختنه) او 5. تغذیه مناسب وی 6. تعلیم و تربیت او 7. مهروزی به وی 8. اکرام او 9. یاری کردنش در کار نیک.


و اما حقوقی که ضایع شد ...


این روزها کودکانمان حال خوبی ندارند فرزندی که باید در کنار مادر بوده و از محبت مادری برخوردا باشد از شش یا نهایتا 9 ماهگی خانه و آغوش مادر به مقصد مهد کودک ترک کرده و عملا از محبت و مراقبت های مادرانه دور میماند و در آینده دچار مشکلات تربیتی، اخلاقی و حتی جسمی می شود.


این روزها اکثر زنان کشور ما در بیرون از خانه شاغل هستند و این برمی گردد به اوضاع اقتصادی و کم بودن درآمد مرد برای تامین زندگی و در برخی موارد هم تغییر باورها و سبک زندگی ایرانی اسلامی، پای بچه ها را به مهد کودک ها باز می کند، مهد کودک هایی که در 80 درصد مواقع اصول اصلی تربیت اسلامی و حتی انسانی را رعایت نمی کنند.


اخیرا نیز شاهد وجود مهدکودک های شومی هستیم که توسط بهایی ها اداره می شود و در خیلی از موارد به بهانه کلاس موسیقی کلاس های رقاصی برای بچه ها برگزار می کنند.


امروز پدر و مادر ها حقوق اولیه فرزندان خود را مثل انتخاب نام نیکو رعایت نمی کنند برای مثال اسم فرزند خود را می گذارند « کاملیا» که به گفته جناب خان خندوانه «کاکا وقتی صدات می کنن کاملیا جواب می دی، یعنی واقعا کاملیا اسمه؟؟».


ویا کودکانی که کلا با فرهنگ هالیوودی و بزرگ شدن پای تماشای این فیلم ها و سریال ها را تجربه می کنند و الگوی آنها بت من، انگری بیردز، مرد عنکبوتی و ... است چگونه می خواهند برای این کشور افتخار آفرینی کرده و جای چمران، همت، پروفسر حسابی و ... را بگیرند و زمینه ساز ظهور امام زمان(عج) باشند.


کودکان ذخایر ارزشمند یک جامعه هستند و همه قسمت های جامعه از جمله خانواده، مدرسه، مسئولان در همه رده ها در برابر این قشر که آینده کشور را تامین می کنند مسئول هستند وباید کاملا با برنامه ریزی و هوشمندانه از این ذخایر مراقبت کنند.


توصیه رهبری به مسئولان رسانه های گروهی

مقام معظم رهبری، کودک را ذخیره ارزشمند جامعه معرفی می کند و در مورد اهمیت وظیفه مسئولان رسانه های گروهی در تربیت کودک می فرماید: «رادیو، تلویزیون، رسانه های گروهی و غیره، بایستی بدانند و بفهمند که چه کاری با مغز، دل و احساس لطیف کودک انجام می گیرد. وقتی کودک برنامه های تلویزیونی را می بیند، اثر آن امروز و فردا مشخص نخواهد شد، بلکه اثرش در جذب ها، دفع ها، احساسات، خداجویی ها، خداخواهی ها یا خدانخواهی ها نشان داده خواهد شد.»

ایشان همچنین مسئولان را به بازتاب دادن سیره اولیای دین توجه می دهد: «توصیه می کنم در این باره علاوه بر مطالعه و تحقیق در زمینه های علمی، به فرهنگ اسلام، روشنایی های قرآن و سیره اولیای بزرگوار، توجه بیشتری بشود تا مشاهده گردد که مثلاً پیامبر گران قدر اسلام و پیروان وی، چگونه کوچک ترین نکات تربیتی را از نظر دور نمی داشتند و با داشتن مسئولیت اجتماعی در تاریخ، از گفت وگوهای صمیمانه با کودکان غافل نمی شدند»
 

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.