ID : 36293846
یک کارشناس گیاهان دارویی در گفتگو با یزدرسا:

گیاهان دارویی به دلیل کم‌آبخواه بودن مناسب اقلیم استان یزد هستند


کارشناس گیاهان دارویی گفت: یکی از مسائلی که به ویژه در استان یزد بیشتر روی آن بحث شده، موضوع کم‌آبخواه بودن و همین‌طور بهره‌وری بیشتر از آب است.

حیدر مفتاحی‌زاده در گفتگو با خبرنگار یزدرسا گفت: توسعه گیاهان کم‌آبخواه موضوعی است که در اولویت برنامه‌ها در کل کشور و به ویژه در حوزه کشاورزی استان یزد است.

وی افزود: منتها در یزد قدری اولویتش هم بیشتر است و ما می‌توانیم بگوییم شاید یکی از بهترین گیاهانی که کم‌آبخواه‌ترین است و راندمان بیشتر محصول هم دارد گیاهان دارویی و صنعتی هستند؛ یعنی نه فقط گیاهانی که صرفا اهداف دارویی دارند، بلکه گیاهانی که اهداف صنعتی هم دارند را شامل می‌شود.

برخی گونه‌های گیاهان دارویی کم‌آبخواه و مناسب اقلیم یزد هستند

مدیر گروه گیاهان دارویی دانشگاه علم وهنر یزد اظهار داشت: یکی از مسائلی که به ویژه در استان یزد بیشتر روی آن بحث شده، موضوع کم‌آبخواه بودن و همین‌طور بهره‌وری بیشتر از آب است. یعنی به ازای هر مترمکعب آب که ما مصرف می‌کنیم باید ببینیم چه مقدار ماده گیاهی یا بذر را می‌توانیم برداشت کنیم یعنی ما باید راندمان یا بهره‌وری را بیشتر کنیم که مصداق هایش هم وجود دارد.

مفتاحی‌زاده خاطرنشان کرد: با توجه به موجی که از سه سال پیش در حوزه گیاهان دارویی اتفاق افتاده، دارد خیلی خوب پیش می‌رود به‌طوری‌که در بحث عرضه و توزیع، دارد تعداد مراکز عرضه‌مان بیشتر می‌شود و علی‌القاعده تعداد مراکزی که نهال و نشا و قلمه در استان یزد تولید می‌کنند در دو سه سال گذشته رشد فراوانی داشته‌ است.

وی ادامه داد: به نحوی که عمده نشاها و نهال‌ها که ماده اولیه برای توسعه گیاهان دارویی هستند الان در استان دارند تولید می‌کنند، نمونه مثالش هم وجود دارد و شخصا خودم دارم کار می‌کنم؛ در شهرستان میبد در شهرک صنعتی جهان‌آباد ما دو تا گلخانه 800 متری اختصاصی فقط گیاهان دارویی داریم  که امسال چیزی حدود 150 هزار انواع نهال‌‌ها و نشا گیاهان دارویی و درختچه‌های دارویی و حتی درختان دارویی را ما آنچا تکثیر کردیم و دارد توزیع می‌شود.

این کارشناس گیاهان دارویی عنوان کرد: موضوع بعدی نمونه باغ‌ها و کلسیون‌های زنده گیاهان دارویی و صنعتی است که باز در حال اتفاق افتادن است. این اتفاق خیلی خوبی است که مثلا ما در شهرستان بافق دو تا سایت الگوی گیاهان دارویی خوب داریم.

مفتاحی‌زاده اضافه کرد: همین‌طور در میبد در دانشگاه میبد اصلا ما یک باغ گیاهان دارویی را تا اوایل فرودین افتتاح می‌کنیم؛ باغی است که در راستای فرهنگ‌سازی مردم است و مردم می‌آیند اینجا استراحت می‌کنند و یک فضای دمنوش‌خانه‌ای اینجا وجود دارد و سعی شده بیشترین تمرکز در این حوزه شود.
توسعه گیاهان دارویی در مناطق مختلف استان یزد

وی یادآورد شد: نکته دیگر اینکه در کشت‌های گلخانه‌ای در این زمینه نیز کارهای خوبی انجام گرفته است. مثلا اگر قرار بود سه سال قبل صحبت کنیم بایستی می‌گفتیم ما هیچ‌گونه گلخانه گیاهان دارویی نداریم اما الان روند رو به رشد زیادی در این حوزه داشته‌ایم و در مناطق مختلف مانند شهرستان‌های بهاباد، بافق، خاتم و ابرکوه توسعه گیاهان دارویی را چه در سطح گلخانه‌های کوچک و چه در سطح مزارع داریم.

مدیر گروه گیاهان دارویی دانشگاه علم وهنر یزد تأکید کرد: البته شرایط آب و هوایی یزد ایجاب می‌کند که ما مانند استان‌های دیگر نمی‌توانیم خیلی در بحث کشت و کار به اندازه‌ای که مثلا در استانی چون خوزستان مانور داده می شود اینجا هم مانور بدهیم، اما هدف ما بیشتر در حوزه فرآوری، بسته‌بندی و اسانس‌گیری است که این بخش ارزش افزوده خیلی بالاتری دارد.

مفتاحی‌زاده تصریح کرد: ما استراتژی را در استان یزد بر این گذاشته‌ایم که به تعداد 7،8 تا از محصولاتی که کم‌آبخواه هستند در استان ورود کنیم و عموما با مطالعاتی که داشتیم روی گیاهانی که آب کمتری می‌خواهند و حتی بومی منطقه هستند تمرکز می‌کنیم.

وی ادامه داد: به عنوان مثال در سه-چهار سال گذشته نتایج تحقیقات ما بصورت میدانی تو مزارع مختلف نشان می‌دهد که گیاه چای ترش می‌تواند گیاه خیلی خوبی برای شرایط آب و هوایی یزد باشد، کمتر آب می‌خواهد، فضای گلخانه‌ای نیاز ندارد یا مثلا گیاه مریم گلی همین شرایط را دارد همچنین یک‌سری کارهایی در حوزه فرآوری بحث رناس انجام گرفته است.

این کارشناس گیاهان دارویی اظهار داشت: در استان تمرکز روی 5، 6 گونه اینچنینی است تا تولید کنیم و بقیه را اگر احیانا نیاز بود ما از استان‌های دیگر وارد کنیم منتها ما اینجا می‌خواهیم پایلوتی در حوزه فرآوری داشته باشیم یعنی سعی کنیم استان یزد یک اکوسیستم کارآفرین در حوزه فرآوری شود و در این حوزه بتوانیم تولید کرم‌ها و پمادها و دمنوش‌ها را داشته باشیم.

روند رو به رشد فرآوری گیاهان دارویی در یزد

مفتاحی‌زاده گفت: البته آمار خوشحال‌کننده دیگری که وجود دارد این است که از حدود سه سال گذشته تا به حال نزدیک به 15 واحد فرآوری و بسته‌بندی با برندهای مختلف در استان یزد ایجاد شده که محصولات‌شان در سطح استان و کشور توزیع می‌شود و حتی صادرت هم صورت می‌گیرد.

وی افزود: این نشان می‌دهد که جنب وجوش‌ها و فعالیت‌هایی در این زمینه وجود دارد، البته روند توسعه یک روند نرمال است و به گونه‌ای است که یک دفعه‌ای حجم زیادی را نداریم و با توجه به شرایط بازار پیش می‌رود اما سالیانه به تدریح افرادی که با علم خودشان وارد این حوزه می‌شوند دارند یک‌سری برندهایی را ایجاد می‌کنند.

مدیر گروه گیاهان دارویی دانشگاه علم وهنر یزد خاطرنشان کرد: بنابراین ما هم در حوزه کاشت‌مان به آن اندازه ظرفیتی که داریم به نظر می‌رسد دارد خوب کار انجام می‌گیرد؛ در حوزه فرآوری که ظرفیت خیلی بیشتری داریم فکر می‌کنم برندهای خوبی دارد وارد بازار می‌شود از جمله دمنوش‌ها و سایر فرآورده‌ها مثل محصولات آرایشی و بهداشتی و رنگ‌های طبعیی. این خودش اتفاق بزرگی است که نوید این را می‌دهد که ما می‌توانیم در این حوزه بیشتر کار کنیم.

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.