ID : 20029744
گزارش/

یادگاری های پشه خاکی بر پوست 25 هزار ایرانی/ زخم و سالک در راه است


بر اساس آمارهای ارائه شده سالانه 25 هزار نفر در کشور به بیماری سالک مبتلا و تا پایان عمر این زخم را یدک می کشند.

به گزارش یزدرسا  به نقل از عصرهامون، پشه ها، ساس ها، کنه ها و حلزون های آب شیرین، موجوداتی هستند که می تواند بیماری را از فردی به فرد و جایی به جای دیگر منتقل کنند.

وجود آنها در انتقال عوامل بیماری زا آنقدر مهم است که تنها پشه عامل انتقال بیماری های مالاریا، تب دانگ فیلاریازیس لنفاوی، چیگونگونیا ، انسفالیت ژاپنی و تب زرد شناخته شده است.
بر اساس آمار تایید شده سازمان جهانی بهداشت، هر ساله بیش از یک میلیارد نفر بر اثر گزش انواع حشرات آلوده می شوند و بیش از یک میلیون نفر از این نوع بیماری ها می میرند.
در این گزارش تاکید شده است که 40 درصد از جمعیت جهان در معرض گزش های این نوع ناقلین هستند.
ناقلین نه تنها باعث انتقال بیماری ها می شوند بلکه حضور برخی از ناقلین به عنوان انگل های خارجی یا گزش آن ها باعث سلب آسایش افراد می شود.
یکی از این موجودات که گزشی کوچک اما تهدیدی بزرگ دارد پشه خاکی است که سال ها زخم خود را بر چهره فرد به یادگار می گذارد.

سالانه ۲۵ هزار ایرانی مبتلا به سالک می شوند
بر اساس  گفته های دبیر علمی کنگره بین المللی پوست، زیبایی و لیزر :طبق آمارهای وزارت بهداشت، سالانه ۲۵ هزار نفر در کشور به بیماری سالک مبتلا می شوند.
علیرضا فیروز اظهار کرد: یکی از مهمترین بیماری های شایع پوستی در کشور ما بیماری سالک است و این بیماری است که عامل آن انگلی است که از طریق پشه خاکی به انسان منتقل می شود و در بسیاری از استان های کشور ازجمله اصفهان، کرمان، یزد، خراسان ، خوزستان و فارس به صورت بومی وجود دارد و متاسفانه در حال گسترش است.
وی با بیان اینکه این بیماری نه درمان قطعی و نه روشی برای پیشگیری دارد، گفت: یکی از مواردی که این مرکز طی چند سال اخیر تحقیقات خود را بر روی آن متمرکز کرده ، در مورد تولید یک واکسن یا درمان موثر در مورد این بیماری بوده است.
دبیر علمی کنگره بین المللی پوست، زیبایی و لیزر خاطر نشان کرد: این مرکز با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این زمینه یک داروی موضعی ساخته است که تاکنون فاز یک و دو مرحله تحقیقاتی را طی کرده و فاز سوم آن که شامل مطالعات بالینی است درحال حاضر در دست بررسی است.

درمان پرهزینه سالک
درمان بیماری سالک به طور معمول با هزینه های بالایی همراه است و بسیاری از مبتلایان به این بیماری ممکن است برای تامین این هزینه ها مشکل مالی داشته باشند.
سالک جزو بیماری های پرهزینه است و باید در اسرع وقت شرایطی فراهم شود که تا حد ممکن، همه مراحل درمانی این بیماری به صورت رایگان برای بیمار انجام شود.
به تاکید کارشناسان، هماهنگونه که تحقیقاتی در زمینه کنترل بیماری ها صورت می گیرد، لازم است کاهش هزینه های درمانی بیماری های پرهزینه نیز به بهترین نحو و در اسرع وقت دنبال شود و از این امر غفلت نشود.

پیشگیری به جای ریشه کنی
توصیه پزشکان این است که در مناطقی که شیوع سالک دیده می شود، هنگام خوابیدن در فضای آزاد از پشه بند استفاده شود. روی درها و پنجره‌های ورودی تورهای بسیار ریز نصب شود. از نگهداری دام و طیور در منازل خودداری شود. از انباشتن و ریختن خاکروبه و نخاله ساختمانی زباله و کودهای حیوانی در مناطق مسکونی اجتناب شود و فاضلاب‌ها و معابر به طور مرتب مورد پاکسازی قرار گیرند.
پشه سالک از غروب آفتاب تا نزدیک صبح فعالیت می کند.بنابراین در زمان شیوع بیماری، افرادی که در غروب قصد خارج شدن از منزل را دارند بهتر است از اسپری های دفع حشرات استفاده کنند.

برای پیشگیری از سالک باید به بهسازی محیط توجه کرد
رضا یعقوبی متخصص پوست و موی دیگری در این خصوص گفت:  گفت: برای پیشگیری از بیماری سالک باید نسبت به بهسازی محیط و از میان بردن استراحتگاه و تکثیر پشه‌ها اقدام کرد.
وی ضمن بیان اینکه خطر گزش پشه خاکی همانند انواع حشرات با نزدیک شدن به فصل گرما بیشتر می‌شود، تأکید کرد: چون دوره کمون این بیماری بین دو هفته تا چند ماه است، شیوع بیماری در شش ماهه دوم سال و در فصل پاییز و زمستان بیشتر است.
این متخصص پوست با بیان اینکه اثر زخم سالک به مدت یکسال باقی می‌ماند که این اثر، اسکار نامیده می‌شود، افزود: بیماری سالک دو نوع شهری و روستایی دارد که از نوع زخم، مخزن بیماری و نوع انگل تشخیص این دو امکان‌پذیر است.
یعقوبی در خصوص سیر روند بیماری گفت: پس از گزش شخص توسط پشه خاکی ماده آلوده و گذشت دو تا هشت ماه (دوره کمون بیماری)، در محل گزش پشه، برجستگی به رنگ قرمز در پوست ایجاد می‌شود که کمی خارش دارد، ولی فاقد درد است، با گذشت زمان، رنگ زخم قهوه‌ای شده و سرانجام به صورت زخم سرباز در می‌آید؛ این زخم دارای حاشیه نامنظم و برجسته است.
وی ضمن بیان اینکه در صورت پیدایش یک یا چند زخم پوستی در مناطقی که سالک به عنوان بیماری بومی وجود دارد و در مناطقی که پشه خاکی دیده می‌شود، باید به احتمال وجود بیماری توجه شود، عنوان کرد: تشخیص قطعی بر اساس مشاهده انگل در ضایعات حاصله، پس از تهیه نمونه است.
یعقوبی از دلایل جدی گرفتن این بیماری را باقی ماندن یک زخم بد شکل برای حتی بیشتر از یک سال، در برخی موارد تغییر شکل شدید در قیافه بیمار با تهاجم بیماری به پلک و بینی و ایجاد عوارض شدید به علت ایجاد عفونت ثانویه با باکتری‌ها عنوان کرد.
این متخصص پوست با تأکید بر اینکه روند درمان بیماری طولانی است و گاهی به رغم درمان، جای زخم بر جا می‌ماند، گفت: برای پیشگیری از این بیماری باید نسبت به بهسازی محیط و از میان بردن استراحتگاه و تکثیر پشه‌ها، پرهیز از انباشتن زباله‌ها و نخاله‌های ساختمانی در اطراف محل زندگی، پرهیز از‌‌ رها کردن فاضلاب در معابر، اتلاف سگ‌های ولگرد اقدام کرد.


انتهای پیام/ص




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.