ID : 10204367
علت تولید نشدن خشکبار در یزدچیست؟

یزدی‏‏ ها دندان آجیل‏‏ خوری خود را کشیده ‏‏اند! +قیمت انواع آجیل در بازار یزد


رئیس اتحادیه صنف خشکبار یزد، دلیل گران شدن فندق را قطع شدن واردات و کاهش تولید داخل می‌داند و می‌گوید: تولید فندق ایرانی به یک دهم سال گذشته رسیده و واردات نیز متوقف شده است، بنابراین گران شدن فندق طبیعی است.

به گزارش یزد رسا، آجیل و خشکبار با وجود مصرف بالا در اعیاد به ویژه عید نوروز در فصل زمستان نسبت به سایر فصول سال متقاضی بیشتری دارد.
به گزارش همشهری، آجیل زینت‎‎بخش اولین شب فصل زمستان در مراسم یلداست که نشان می‌دهد رسم خوردن آجیل و خشکبار در زمستان از گذشته دور وجود داشته است، اما این روزها به دنبال گران شدن آجیل، مردم استان نیز دندان آجیل‏خوری خود را کشیده‎‎اند.
قدیم‎‎‌ها چیزی به عنوان خرید آجیل بین مردم رواج نداشت و مردم انواع خشکبار و تخمه انواع میوه‌ها را در طول سال جمع و در زمستان مصرف می‌کردند ولی با این حال، خشکبار در زمستان مصرف بیشتری داشت و انواع تخمه نیز بیشتر برای شب عید، بو داده و آمده می‌شد.
صنف‌هایی که در گذشته در زمینه عرضه آجیل در شهر یزد فعالیت داشتند، عمدتاً به «نخودبریزان» شهرت داشتند که این نام برگرفته از تولید «نخودچی» در این واحدها بود، اما بعدها با رونق آجیل بین مردم، کسانی که آجیل را بو می‌دادند، «آجیل پز» و کسانی که آجیل را می‌فروختند، «آجیل فروش» نام گرفتند.
یزد به دلیل کم‎آبی و بی‎‎آبی، جایگاه خاصی در تولید آجیل ندارد و تنها رقم آجیل محصول این استان، پسته است اما سایر اقلام مورد نیاز از استان‌های دیگر کشور تامین می‌شود. البته برخی از ارقام آجیل استان نیز خارجی هستند.

کاهش 100 درصدی فروش برخی اقلام
«محمدعلی عابدینی» از پیشکسوتان عرضه آجیل در یزد است که اوضاع فروش آجیل را در سال‎‎جاری به مراتب بدتر از سال گذشته می‌داند و می‌گوید: فروش امسال نزدیک به 50 درصد کمتر شده و در برخی اقلام از جمله تخمه‌ها نیز حتی تا 100 درصد کاهش یافته است.
وی با تاکید بر این‌که مردم با گرانی‌های فعلی قدرت خرید آجیل را ندارند، اضافه می‌کند: همزمان با شب یلدا آجیل زمستانه را که اغلب مخلوط مغزها و خشکبار است برای عرضه آماده کرده‏‏ایم اما به نظر می‌آید که بازاری برای فروش فراهم نباشد. به گفته این کاسب یزدی، همه اقلام آجیل در نوع مرغوب در بازار برای عرضه وجود دارد و قیمت‌ها نیز نسبت به سال گذشته افزایش چندانی نداشته و حتی برخی ارقام از جمله تخمه ژاپنی و تخمه هندوانه معمولی، ارزان‎‎تر هم شده است.

افزایش 2 برابری قیمت فندق
وی از گران شدن قیمت فندق بین ارقام آجیل‌ خبر می‌دهد و می‌گوید: مغز فندق ایرانی کیلویی 85‌هزار تومان و مغز فندق خارجی کیلویی 60 هزار تومان است، در حالی که این ارقام در سال گذشته با نصف قیمت امسال عرضه می‌شد. عابدینی می‌افزاید: سال گذشته برخی از ظروف تخمه مغازه را حتی روزی 3 بار پر می‌کردیم و دوباره خالی می‌شد، اما ظروف همان اجناس امسال حتی چند روز یک بار هم خالی نمی‌شود.
وی عمده آجیلی را که در بازار یزد عرضه می‌شود تولید داخل کشور می‌داند و می‌گوید: در  بین آجیل‌هایی که می‌فروشم، تنها بادام و فندق نمونه خارجی دارد و بقیه از استان‌های مختلف کشور وارد یزد می‌شود.

عوامل گرانی فندق
رئیس اتحادیه صنف خشکبار یزد، دلیل گران شدن فندق را قطع شدن واردات و کاهش تولید داخل می‌داند و می‌گوید: تولید فندق ایرانی به یک دهم سال گذشته رسیده و واردات نیز متوقف شده است، بنابراین گران شدن فندق طبیعی است.
«سید حسین عقیلی» با بیان این‌که قیمت انواع پسته با سال گذشته تفاوتی نداشته است، دلیل این ثبات قیمت را کم شدن صادرات پسته اعلام می‌کند و می‌گوید:  وضعیت بازار آجیل کشور بسیار بد است. وی عقیده دارد که اگر باب واردات آجیل به کشور باز شود، قیمت‌ها قطعاً شکسته خواهد شد و اگر جلوی واردات گرفته شود، قیمت آجیل روز به روز گران‎‎تر خواهد شد.
این مسئول ادامه می‌دهد: البته کیفیت و قیمت خشکبار در سال جاری نسبت به سال گذشته بهتر است ولی با این که استقبال مردم در زمستان از خشکبارها بیشتر است، متاسفانه قدرت خرید مردم کم شده و این در کم‌شدن فروش موثر بوده است.

علت تولید نشدن خشکبار در یزد
عقیلی تنها آجیل تولیدی یزد را پسته معرفی می‌کند و می‌افزاید: تخمه ژاپنی از سبزوار، تخمه کدو از مشهد و نخودچی از تبریز تامین می‌شود.
وی درباره علت تولید نشدن خشکبار در یزد به ویژه کشمش و برگه خشک میوه‌ها از جمله زردآلو نیز می‌گوید: استان‌های همجوار محصولات شهرستان‌های یزد را خریداری می‌کنند و به جای تیزاب، با گوگرد آن را خشک می‌کنند.
این آجیل فروش قدیمی‌ ادامه می‌دهد: یزدی‎‎ها این روش خشک کردن که بسیار خطرناک و سرطان‌‌زاست قبول ندارند، اما مردم خشکبار مزبور را به دلیل کیفیت ظاهری می‌پسندند از این رو آجیل فروشان یزدی هم آنها را عرضه می‌کنند.

قیمت انواع آجیل در بازار یزد
قیمت هر کیلوگرم(ریال)     نوع آجیل
350 هزار     آجیل مخلوط
300  تا 400 هزار    مغز بادام ایرانی
80 هزار     نخود سرگل یزدی
100 تا 180 هزار     آلوچه خشک
140 هزار     کشمش
40 تا 200 هزار    خرما
850 هزار    مغز فندق ایرانی (درجه یک)
80 تا 120 هزار    توت خشک
250 تا 450 هزار     مغز گردو
450 هزار    مغز بادام چینی
65 هزار     نخود ممتاز یزدی
120 هزار    آلبالو
10 تا 350 هزار    انجیر خشک
360 تا 480 هزار    پسته
600 هزار    مغز فندق خارجی

انتهای پیام/ع




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.