محتوا محتوا

آیا زمانی قمی راه گذشته یزد را می رود؟

یزد بدون مردم آباد نمی شود!


توسعه را باید پابه پای مردم حرکت کرد. اگر مردم نخواهند، نباید جلو رفت تا جایی که متقاعد شوند. اینکه اطرافیان استاندار بویژه معاون سیاسی بدون توجه به هیچ توصیه و مشورتی تصمیم می گیرد اولین ضربه را استاندار یزد خواهد خورد.

به گزارش خبرنگار صبح تفت، اگر به سوابق و عملکرد گذشته «محمود زمانی قمی» به خوبی دقت و کمی با نگاه جامعه شناسانه به پاسخ استاندار یزد به مطالبه اصحاب رسانه شهرستان تفت(با دیدگاه های مختلف سیاسی) مبنی برابقای فرماندار تفت بنگریم از این پاسخ که «استاندار دراین زمینه تصمیم می گیرد نه رسانه ها» به نتیجه ای جز این نخواهیم رسید که مشکل استاندار جدید یزد «مردم» است.

مردمی که به دولت رای دادند و مردمی که به او رای ندادند. شاید زمانی قمی از همین ابتدا همان راهی را می ⁦رود که برخی استانداران قبلی می رفتند. استاندارانی که می خواستند یزد را بدون مردم آباد کند. چیزی که امکان ندارد.

استاندار به عنوان نماینده دولت در استان وکیل ملت است. یک وکیل همواره باید نظرات موکل خود را پی بگیرد و کارها را با همفکری و هماهنگی یکدیگر پیش ببرند. در جوامعی که رسانه های آزاد حضور دارند، دولتها نظرات رای دهندگان را از مشورت با آنها و یا به وسیله ی مشاوران خبره و امین و مانند آن به دست می آورند. آیا آقای استاندار و به ویژه معاون سیاسی امنیتی وی نظر مردم تفت را برای تصمیم گیری در مورد ابقای فرماندار تفت لحاظ کرده اند؟ بعید می دانم!

تداوم چنین انگاره هایی جامعه ی رای داده را رنجیده و سرخورده می کند و او را ناخودآگاه به سمت تقابل با دولتی می افکند که خود آن را به وجود آورده است و اکنون با کوچکترین اشتباه یا سر هر بزنگاه یا هر مخمصه یا به هر بهانه ای شروع به تقابل می نماید.

البته که آقای استاندار هدفی جز پیشرفت یزد ندارد اما توسعه را باید پابه پای مردم حرکت کرد. اگر مردم نخواهند، نباید جلو رفت تا جایی که متقاعد شوند. اینکه اطرافیان استاندار بویژه معاون سیاسی بدون توجه به هیچ توصیه و مشورتی تصمیم می گیرد اولین ضربه را استاندار یزد خواهد خورد؛ دست کم وضعیت شهرستان تفت با گستردگی خود و اختلافات بالقوه ای که در آن وجود دارد این اجازه را نمی دهد که بدون توجه به مردم تصمیم گرفت. لذا تا دیر نشده است آقای استاندار باید مردم را وارد معادلات کاری خود کند.

اصلا قرار نیست که آقای استاندار اختیارات خودش را به مردم بدهد. چنین چیزی ناممکن و خلاف اصول اولیه ی مدیریت است. استاندار باید قاطع باشد. کار خودش را انجام دهد اما صدای مردم را هم بشنود. مکانیسم هایی طراحی کند تا ببیند مردم از او چه می خواهند. از معاونین او چه می خواهند. و برای این خواسته ها ارزش و احترام قائل شود نه اینکه نامه نخوانده اصحاب رسانه را که چشم بیدار جامعه و انتقال دهنده نظرات مردم به مسئولان هستند اینگونه جواب دهد.

هیچ پشتوانه ای مطمئن تر از مردم وجود ندارد. رسیدن به نظرات مردم همان هنری است که هر سیاستمداری آن را به دست آورد پیروز و سرفراز خواهد بود.

آنچه که امام علی علیه السلام در فرمایشی حضور مردم را دلیل قبول مسؤلیت اداره جامعه از سوی خودشان، عنوان می کنند که نشان دهنده نقش کلیدی پذیرش مردمی، در تحقق انتصاب الهی است: « ... اگر مردم در صحنه حاضر نمی شدند و با وجود یاران متعهّد، اتمام حجّت نمی شد و خداوند از عالمان وظیفه شناس پیمان نگرفته بود که بر سیری ظالم و گرسنگی مظلوم، آرام ننشینند، افسار شتر خلافت را بر کوهانش می انداختم و فرجام خلافت را به جام آغاز آن، آب می دادم و (آن وقت) خوب می فهمیدید که دنیای شما نزد من از عطسه یک ماده بز خوارتر است ....» (علل الشرائع؛ ابن بابویه؛ ج‏1؛ ص151)

نقش مردم در پذیرش حاکم اسلامی در نگرش امام علی علیه السلام به گونه ای است که ایشان إعمال حق حاکمیت را مشروط به درخواست و اقبال عمومی می شمارند: « ... ای مردم، کسی در امر حکومت حقی ندارد مگر آن کس که شما مأمور به حکومت کنید. دیروز بر سر مسأله ای از هم جدا شدیم و اینک اگر دوست دارید و بخواهید به امر حکومت شما می پردازم و در غیر این صورت از کسی هم گله مند نیستم ....» (همان؛ ج‏32؛ ص8) جایگاه نظارتی مردم در نگرش و روش امام علی علیه السلام تا جایی است که ایشان به دلیل شکایت مردمی از برخی والیان و کارگزارانشان، آنها را از منصبشان عزل می کردند.

 




Your Rating
Average (1 Vote)
The average rating is 5.0 stars out of 5.