نابودی داعش؛ افول بازی دو سر برد غرب
به گزارش صبح مهریز به نقل از اردکان گويا؛ چند روز پیش، عملیات ابوکمال با حضور مستقیم ژنرال سلیمانی با موفقیت انجام شد. هرچند برای جلوگیری از ورود نیروهای مورد حمایت آمریکا به ابوکمال، آزادی این شهر زودتر از آزاد سازی کامل آن اعلام شد اما آزادی ابوکمال، آخرین پازل فروپاشی گروه تروریستی دولت اسلامی عراق و شام موسوم به داعش بصورت رسمی بود. داعش فارغ از ماهیتش، هر چه که بود بیشترین خدمت را به منافع غرب و آمریکا کرد و به اعتراف هیلاری کلینتون در کتاب خاطراتش تحت عنوان «hard choices» و همچنین اعتراف ترامپ در جمع حامیانش در «می سی سی پی» پدید آورنده این گروه تروریستی غرب و در راس آن آمریکا بود. بطور کلی فرصت های که داعش برای غرب و آمریکا به وجود آورد را می توان در دو فرض ناکامی یا کامیابی داعش خلاصه کرد که در هر دو حالت منافع زیادی برای غرب و آمریکا قابل تصور بود. در ذیل بطور اجمالی به اهم فرصت های که با ناکامی داعش برای غرب به وجود آمدند اشاره می شود و سپس با فرض کامیابی داعش فرصت پیش روی غرب مورد واکاوی قرار می گیرد تا بازی دو سر برد غرب به شکل بهتری آشکار شود.
الف. انحراف بیداری اسلامی و مدیریت کشورهای درگیر انقلاب و رهاسازی انرژی اسلام خواهی در سرزمین های محور مقاومت: خودسوزی بوعزیزی در 17 دسامبر 2010 در تونس سرآغاز تحولاتی در کشورهای مختلف جهان شد که به بیداری اسلامی(از نگاه سکولار بهار عربی) منجر شد. سرعت این تحولات به قدری بود که در ابتدا غرب و آمریکا نتوانستند این جریان ها را مدیریت کنند اما کم کم با مدیریت این جریان ها آن را به سمت و سوی دلخواه خود و در راستای منافع خود منحرف کردند. در واقع مرکز ثقل تحولات را از زمین های تحت نفوذ غرب به داخل مرزهای محور مقاومت کشاندند. علاوه بر آن انحراف میدان بازی از محور فلسطین، ضد صهیونیستی و ضد استکباری(که می توانست به عنوان عامل وحدت مسلمانان باشد) به جنگ های داخلی اسلامی و دامن زدن به اختلافات مذهبی در سرزمین های اسلامی که جز استراتژی های غرب محسوب می شد به وقوع پیوست. داعش بهترین ابراز برای غرب و در راس آن آمریکا در این راستا بود.
ب. فروش تسلیحات، خرید نفت ارزان برای گذر از بحران اقتصادی: سود غرب و علی الخصوص آمریکا از فعالیت های اقتصادی در خوش بینانه ترین حالت به 25 الی 30 درصد می رسد در حالی که سود غرب از طریق تولید و صادرات تسلحیات نظامی چندین برابر آن می تواند باشد و تاریخ اقتصادی آمریکا نشان داده است که هرگاه رکود اقتصادی در این کشور ایجاد شده آمریکا تمایل به نظامی گری داشته است و شاهد مثال آن دهه 1960، دهه 1980 و سال 2001 هست که آمریکا برای عبور از بحران به نظامی گری روی آورده است. خیلی از تحلیل گران، برون رفت از بحران مالی آمریکا( که از سال 2007 شروع شد) را نظامی گری مجدد آمریکا می دانستند و دقیقا از خاورمیانه به عنوان یکی از کانون های احتمالی این نظامی گری نام می بردند. در این خصوص کشورهای مختلف غربی و در راس آن آمریکا با صادرات تسلیحاتی به منطقه خاورمیانه و حتی فروش با واسطه به داعش توانستند منافع زیادی کسب کنند مثلا آمریکا سلاح« اس پی جی»، ام 16 ، راکتهای ضدتانک ام 79 ، خودروهای تاتا، موشک ضد زره از جمله تاو، کورنت، میلان و سایر تسلیحات سبک نارنجک، مین های ضدنفر، ضد تانک و مواد انفجاری و ... را برای داعش ارسال می کرد یا آلمان موشک ضد زره میلان، اسلحه جی-36 و همچنین تسلیحات شرکت «هکلر اند کخ» را در اختیار گروه تروریستی داعش قرار می داد و همچنین فرانسه بصورت سالانه حدود 20 میلیارد یورو تسلیحات خود را صادر می کرد که بخش قابل توجهی از آن سهم داعش و حامیان منطقه ای داعش یعنی عربستان، قطر و ... بود. داعش نه تنها این وظیفه را به خوبی برای آمریکا و غرب انجام داد بلکه از طریق تسلط بر میادین نفتی و ارسال قاچاق آن توانست قیمت نفت را برای غرب کاهش دهد و آنرا در حد مطلوبی نگه دارد و اینگونه به ترمیم اقتصاد غرب و آمریکا پس از بحران مالی کمک کند.
ج. اما بر فرض کامیابی داعش و برقراری ناامنی، باز غرب و آمریکا یک قدم به استراتژی خود در خارومیانه که همان طرح The Greater Middle East بود نزدیک می شد. طرحی که برنارد لوئیس اولین بار در سال1979 در نشست اعضای بیلدربرگ در اتریش مطرح کرد و طبق آن به قدری کشورهای خاورمیانه تجزیه می شدند که قابل کنترل و وابسته به آمریکا باشند و غول های نفتی آنگلو-آمریکن بیشترین سود را کسب کنند. طرحی که با اندکی تغییر در اهداف، توسط دولت بوش به طرح «خاورمیانه جدید» یا طرح «خاورمیانه بزرگ» مشهور شد و در دستور کار آمریکا قرار گرفت. داعش با ایجاد ناامنی و به هم زدن مرزهای سایکس-پیکو می توانست بخشی از پازل این طرح باشد که در صورت موفقیت آمریکا را یک قدم به سمت هدف خود نزدیک تر کند.
هر چند ایران از لحاظ امنیت داخلی و منطقه ای، امنیت مسیر انتقال نفت و شریان های اقتصادی، منافع ملی و مسائل مرزی، اعتقادی و ... و راهی جز حضور در میدان مبارزه با داعش نداشت اما با متقاعد کردن مسکو برای مبارزه با داعش، و تشکیل و حمایت از نیروهای مردمی سوری(قوات الدفاع الوطنی) و عراقی(الحشد الشعبی) هوشمندانه عرصه را مدیریت کرد تا با کمترین هزینه ها وبا سرعت بیشتر شاهد نابودی گروه تروریستی داعش(دولت اسلامی عراق و شام) و برهم زدن فرض کامیابی داعش در استراتژی آمریکا و غرب باشیم. به نظر می رسد ایران به عنوان قدرت منطقه ای باید برای حل مناقشات سیاسی داخل سوریه و عراق در راستای تحکیم اقتدار دولت های مرکزی آنان، برای پیشگیری از فتنه و آشوب های آتی فعالانه تر ظاهر شود که در این خصوص سیاستمداران و دیپلمات ها باید مسئولانه، وظایف خود را انجام دهند.
کمال ثریا
دانشجوی دکترای مسائل ایران و کارشناس ارشد روابط بین الملل
Related Assets:
آخرین عناوین
-
برای تخریب همه آزمایشگاههای بیولوژیک آمریکا در منطقه اقدام کنید (Opens New Window)
-
درمان در ایران همطراز آلمان است (Opens New Window)
-
سردار نقدی: ترور شهید سلیمانی از اثرات مذاکره با آمریکا بود/ آماده مقابله با شیطان بزرگ هستیم (Opens New Window)
-
کلیپ/ موشک های صلح آمیز (Opens New Window)
-
هشتگ #نمازجمعه_تاریخ_ساز فضای مجازی را پر کرد (Opens New Window)
-
هشتگ #نمازجمعه_تاریخ_ساز فضای مجازی را پر کرد (Opens New Window)
-
خبرگزاری دولت روحانی: ارتباط هواپیمای اوکراینی، یک دقیقه قبل از شلیک با مرکز قطع شده بود (Opens New Window)
-
متن دستنوشته سپهبد شهید قاسم سلیمانی در فراق یاران شهیدش+ عکس (Opens New Window)
-
هشتگ #کاسبان_خون ترند اول توییتر فارسی شد (Opens New Window)
-
وقتی تیر ضدانقلاب باز هم به سنگ خورد! (Opens New Window)
-
تقاضا کردیم پروازها متوقف شود/ اپراتور هواپیما را موشک کروز تشخیص داده بود+فیلم (Opens New Window)
-
شجاعت صداقت در حادثه تلخ هواپیمای اوکراین/ وقتی بین مردم و حاکمیت پنهان کاری معنا ندارد+ اينفوگرافيك (Opens New Window)
-
شجاعت صداقت در حادثه تلخ هواپیمای اوکراین/ وقتی بین مردم و حاکمیت پنهان کاری معنا ندارد+ اينفوگرافيك (Opens New Window)
-
تلاش اوکراین و آمریکا برای شانه خالی کردن از سقوط هواپیمای اوکراینی و مرگ بیش از ١٤٠ ایرانی/١٣ نخبه ایرانی قربانی "تابوت پرنده" آمریکا/لزوم احضار سفرای اوکراین و سوئیس به وزارت خارجه (Opens New Window)
-
ید طولای هواپیماهای بوئینگ در سقوط/ مرگ ۵۲۲ نفر در "تابوت پرنده" آمریکایی طی یک سال اخیر (Opens New Window)
-
سیلی هشتگی کاربران ایرانی پس از «سیلی موشکی» (Opens New Window)
-
میتوانستیم در گام اول ۵۰۰ کشته به آمریکا تحمیل کنیم (Opens New Window)
-
ساخت بازی رایانه ای بزرگ #انتقام_سخت در سازمان فضای مجازی بسیج کلید خورد (Opens New Window)
-
فارسی زبانان ضدانقلاب ناگهان متوجه تشییع حاج قاسم شدند!+تصاویر (Opens New Window)
-
فیلم/ تصاویر هوایی بهتآور از شکوه و عظمت حضور میلیونی مردم در تشییع سردار دلها در شهر کرمان (Opens New Window)
-
همه بر انتقام خون حاجقاسم تاکید دارند بجز ارگان دولت!/ زمینه سازی جنگ با شعار "انتقام نگیریم" توسط روزنامه دولتی و اصلاح طلبان تندرو (Opens New Window)
-
هشتگ #پروژه_انتخاباتی_FATF ترند اول توییتر فارسی شد (Opens New Window)
-
وقتی مردم پاسخ «نه» به تلاش دیماه رسانههای معاند دادند (Opens New Window)
-
فیلم/ مستند رو در رو با قاتل (Opens New Window)
-
واکنش تند کاربران شبکه های اجتماعی به فرار رئیس جمهور از آلودگی هوا (Opens New Window)
-
فیلم/ مصاحبه منتشر نشده با تروریستهای ماهشهر (Opens New Window)
-
هشتگ #نهم_دیماه ترند اول توییتر فارسی شد (Opens New Window)
-
داغ مجازی بر پيشانی فتنه گران (Opens New Window)
-
فیلم/ مستند پویا بختیاری و خانواده اش بدون روتوش (Opens New Window)
-
وعده دولت برای کولبران فقط مصرف انتخاباتی داشت؟ (Opens New Window)
-
ببینید| مستندی تلخ از آخرین وضعیت آبگرفتگی در کوت عبدالله (Opens New Window)
-
شهادت سردار فضلی تکذیب شد (Opens New Window)
-
فیلم/ صداي پاي جهاد در آب (Opens New Window)
-
واکنش گسترده فعالان مجازی به پروژه انتخاباتیFATF (Opens New Window)
-
داغ مجازی بر پیشانی غربگرایان +عکس (Opens New Window)
-
دلیل اصلی بازداشت «کیانوش راد» چیست؟ (Opens New Window)
-
مرخصی «جهرمی» مسبب قطعی 10 روزه اینترنت در کشور/ دستگاه قضا به خسارتهای وارد آمده به مردم و کشور ورود میکند؟ (Opens New Window)
-
فیلم/ مستند شبی در بزرگراه (Opens New Window)
-
زخم بنزین/ ابعاد جدید اغتشاشات در تبریز + اعتراف بازداشتشدگان (Opens New Window)
-
آشوب با روتوش هنر؛ کاربران فضای مجازی، سلبریتیهای اجاره ای را داغ کردند +تصاویر (Opens New Window)