صنایع دستی حصیری بافق در آستانه سال نو، جانی دوباره می گیرد
به گزارش یزدبانو به نقل از ایرنا، شاخ و برگ درختان خرما که در اصطلاح محلی مُغ گفته میشود مواد اولیه برای ساختن و بافتن صنایع دستی حصیری در شهرستان بافق است که همه ساله در ماه اسفند بافت این صنایع برای مسافران نوروزی رونق بیشتری دارد.
صنایع دستی بومی و قدیمی نظیر بادبزن، کلاه، حصیر، جارو، جلتو، صالحو، سبد مُغی، بافتوئو، کشکدون، ترازو حصیری، در سبو یا کوزه، پادری و سازو یا ریسمان از جمله مصنوعاتی هستند که به وسیله شاخ و برگ درخت خرما یا همان مُغ و الیاف تنه نخل با دستان هنرمند زنان و مردان این شهرستان بافته میشود.
از دیر باز وجود نخلستانهای بسیار و قناعت و سختکوشی مردمان این دیار، آنها را مجبور به استفاده از تمامی امکانات موجود مانند شاخه، برگ و الیاف درخت خرما، همپای شغل کشاورزی کرده تا شاید از این رهگذر درآمد خانوادهها نیز افزایش یابد و امروزه در دولت تدبیر و امید که توجه به مشاغل خانگی بیش از گذشته احساس می شود، صنعت حصیر بافی گسترش بیشتری پیدا کرده است.
صنایع دستی امروز که روزگاری از ملزومات زندگی برای مردمان بافق به شمار میرفته و به گردش چرخ اقتصاد خانواده کمک میکرده از قدیمیترین صنایع بومی این منطقه است و ضمن کسب درآمد، بخشی از اوقات فراغت آنها را نیز پر می کند.
ایجاد بازارچههای صنایع دستی از دست بافتههای زنان و مردان هنرمندان بافقی، هر ساله در ایام مختلف سال به ویژه ایام نوروز، نمایشگاههای صنایع دستی بافق برای آشنایی هر چه بیشتر مسافران نوروزی و شناساندن صنایع دستی به مسافران و گردشگران در مناطق و اماکن مختلف این شهرستان برپا می شود و مورد اقبال گردشگران قرار می گیرد.
عرضه و فروش صنایع دستی در میدان خان، خانه وحشی بافقی، امامزاده عبدالله (ع) همچنین در قلعه باقرآباد و سایت گردشگری ریگهای صادق آباد در تپههای شنی روان در ایام نوروز برای آشنایی مسافران و گردشگران با صنایع دستی انجام میشود و استقبال نسبتاً خوبی نیز از این دست بافتهها شده و میشود.
گرچه این صنایع دستی حصیری برای آشنایی با فرهنگ و زندگی گذشتگان به کار میرود اما تعدادی از این صنایع دستی مانند بادبزن، کلاه ،جارو و حصیر هنوز مورد استفاده مردم در شهرستان بافق و حتی سایر شهرستانهای استان یزد و شهرستانهای همجوار از توابع استان کرمان است.
هنرمندان شهرستان بافق با خلاقیت و نوآوری و پیروی از هنر گذشتگان خود، صنایع جدیدتری نیز با همین شاخ و برگ و الیاف خرما برای استفاده خریداران به بازار عرضه کردهاند که در عین زیبایی، کاربردی نیز هست مانند جاخودکاری، جا کلیدی، پایه گلدان، جا حولهای، اسباب بازی کودکان، گلدانهای تزئینی، زیر لیوانی، پوشش تزئینی ظرف غذا، قاب مشبک و قاب آینه که در عین زیبایی، یادآور فرهنگ غنی مردم این دیار است و به همه چیز یک پوشش سنتی و طبیعی میدهد.
با ارسال این صنایع دستی به دیگر شهرستانهای استان یزد و با همکاری افراد فروشنده صنایع دستی شهرستانهای دیگر، گامی مهم در شناسایی صنایع دستی بافق در استان برداشته شده است.
یکی از بانوان هنرمند بافقی حصیرباف در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: گرچه توسعه و خلاقیت میتواند در پیشرفت عرضه محصولات موثر باشد اما بستهبندی و کادوی این محصولات نیز میتواند در جذب مشتری و فروش مصنوعات، تاثیر بسزایی داشته باشد که لازم است با اندیشه و و تدبیر و همکاری مسئولان صنایع دستی و همچنین پرداخت تسهیلات بانکی، در این راستا اقدامات لازم انجام شود.
معصومه تفکری افزود: برای تهیه همه محصولات( مُغی) ابتدا باید به تعداد مورد نیاز،شاخههای درخت خرما تهیه و در بعضی از آنها بَعد از رنگ آمیزی، تمامی آنها را در آب خیساند تا نرم شود و انعطاف لازم را داشته باشد.
او ادامه داد: به طور طبیعی هر برگ از شاخه خرما دو نیمه دارد و بعد از جدا کردن این دو نیمه، هر نصف برگ را به چهار قسمت مساوی تقسیم میکنند تا راحت تر در صنعت بافت محصولات حصیری کاربرد داشته باشد و برای این کار سوزنی را در برگ فرو میبرند و در درازا می کشند و این عمل را سه بار تکرار میکنند.
تفکری از مسوولان ذیربط خواست تا با حمایت مالی و معنوی از این صنعت دیرینه و پرداخت تسهیلات کم بهره و معرفی و بازار یابی، صنایع حصیری بافق در سطح کشور عرضه شود.
اصطلاحات عامیانه بسیاری از مردم ،برای بافتن صنایع دستی همچون دوکل کردن، ریش کردن، خونه، تختوئو، نگینو، جفتینو، گل هم زدن، رس، کناره کردن، پیچوندن، پیس، سیس، پت کردن، گرده، منال، سرپره، مغ، مغ دوز و چپ زدن همچنان وجود دارد.
به گفته رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بافق ، بادبزن یکی از مصنوعات بافته از مغ است که با انواع مختلفی در بازار صنایع دستی بافق عرضه میشود که از آن جمله میتوان به بادبزن اسمی، گنبزی، یادگار مشهد، کوچک، گل ابریشمی و کبابی اشاره کرد.
لیلا رنجبر در گفت و گو با ایرنا اضافه کرد: کلاه نیز از دیگر مصنوعات حصیری است که بافت آن تا حدی شبیه به بادبزن است و انواع کلاههایی که با حصیر بافته میشوند نیز متفاوت و متنوع است که از آن جمله میتوان به کلاه بزرگ برای کشاورزان، کلاه عروسکی، بچگانه و کلاه عرق چینی اشاره کرد.
وی تصریح کرد: حصیر نیز از مهمترین مصنوعات مُغی شهرستان بافق است و امروز هنوز کاربردهای بسیاری دارد و عدهای از آن به عنوان زیرانداز، پادری و حتی سفره استفاده میکنند.
این مسوول افزود: حصیرها نیز انواع مختلفی دارد که از آن جمله میتوان به حصیر فارسی و حصیر عربی اشاره کرد.
وی یاد آور شد: کلاه، بادبزن و حصیر( زیر انداز) هنوز هم پرکاربرد ترین و پر فروش ترین مصنوعات مغی در شهرستان بافق به شمار میروند.
رنجبر گفت: بقیه مصنوعات مغی گرچه دیگر مانند گذشته کاربردی در زندگی روزمره مردم ندارد اما مشاهده اغلب آنها خاطرهانگیز است و یادآور روشهای زندگی گذشته و ابزار زندگی دورانهای قدیم است.
رئیس میراث فرهنگی بافق متذکر شد: بافت حصیر در همه ایام سال در شهر انجام میشود و درختان خرما،سخاوتمندانه همه بخشهای خود را برای استفاده مردم سختکوش بافق، در اختیار آنها قرار میدهند و مردم نیز با هوشمندی و هنر و خلاقیت،از نخل درختان سرفراز دیار خود،بهترین بهرهبرداریها را میکنند.
به گفته رنجبر، به جز صنایع دستی تولید شده از شاخ و برگ درختان خرما، خود محصول خرمای بافق نیز سوغات محبوب این شهر است و خرمای این شهرستان یکی از خوشمزهترین خرماهای موجود در کشور است که از ابتدای دهه 70 با اجرای طرح اصلاح نخیلات این محصول جایگاه خود را در بازار کشور پیدا کرده است.
امید که گردشگران نوروزی با سفر به شهرستان بافق، علاوه بر گذراندن روزها و ساعات خوش در کنار روستاهای تاریخی و زیبا، دریاچه سنگ آهن بافق، تپههای ریگی و سایر اماکن باستانی، از سوغات ارزشمند این شهرستان نیز بهرهمند شوند.
محمد علی طالعی معاون فرمانداری بافق هم از روند مستند سازی ثبت اثر ناملموس 'بادبزن اسمی' که از جمله صنایع دستی حصیری این شهرستان است بازدید کرد و در گفت و گو با ایرنا، از فراهم شدن مقدمات ثبت این صنعت حصیری منحصر به فرد در فهرست آثار ملی خبر داد و افزود: این صنعت در آینده نزدیک به ثبت ملی می رسد.
سطح زیر کشت خرما در شهرستان بافق حدود 2هزار و 400 هکتار است که باغات جدید خرما با ارقام اصلاح شده و با استفاده از ارقام بومی در این شهرستان در حال توسعه کمی و کیفی است.
شهرستان بافق بزرگترین تولید کننده خرمای استان یزد است که سالیانه نزدیک به پنجهزار تن خرمای بومی، کبکاب، زاهدی، پیارم و مضافتی در این شهرستان تولید و به بازار مصرف در سراسر کشور عرضه می شود.
انتهای پیام/ص
Related Assets:
ویژه زنان
-
کمبود فضاهای تفریحی بانوان در یزد (Opens New Window)
-
آنفلوانزا عامل ۴۰ درصد بیماری تنفسی کودکان یزدی (Opens New Window)
-
۲ درصد از دانشآموزان شهر یزد مبتلا به شپش هستند (Opens New Window)
-
ریحان، پاتوق لحظههای خوش دخترانه (Opens New Window)
-
۶۰ درصد قربانیان جنگ غزه زنان و کودکان هستند (Opens New Window)
-
لزوم پرهیز از موازیکاری دستگاهها در مبارزه با مواد مخدر (Opens New Window)
-
زیبایی به چه قیمت؟ (Opens New Window)
-
خانهای برای نفسکشیدن بدون ویروس و بیماری! (Opens New Window)
-
برگزاری رزمایش الی بيت المقدس به مناسبت هفته بسیج در یزد (Opens New Window)
-
آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (Opens New Window)
-
نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (Opens New Window)
-
اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (Opens New Window)
-
بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (Opens New Window)
-
«زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (Opens New Window)
-
مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (Opens New Window)
-
قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (Opens New Window)
-
حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (Opens New Window)
-
بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (Opens New Window)
-
چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (Opens New Window)
-
آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (Opens New Window)
نکات خانه داری
-
درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
-
افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (Opens New Window)
-
۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
-
طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (Opens New Window)
-
آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (Opens New Window)
-
ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (Opens New Window)
-
طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (Opens New Window)
-
ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (Opens New Window)
-
جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (Opens New Window)
-
نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
-
طرز تهیه لقمههای گوشتی (Opens New Window)
-
طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (Opens New Window)
-
شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (Opens New Window)
-
شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (Opens New Window)
-
مرغ همچنان در اوج (Opens New Window)
-
دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (Opens New Window)
-
یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (Opens New Window)
-
راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (Opens New Window)
-
فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (Opens New Window)
-
راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (Opens New Window)