20 درصد کودکان کار در یزد را دختران تشکیل می دهند
به گزارش یزدبانو به نقل از یزدآوا، پدیده کودکان خیابانی یکی از معضلات گریبانگیر اکثر شهرهای صنعتی در کشورهای درحال توسعه چون ایران است و به عنوان یکی از آسیبهای اجتماعی، نه تنها بخش درخور توجهی از کودکان و نوجوانان را که سرمایه های آینده جامعه هستند درمعرض انواع آسیب ها قرار داده، بلکه خانواده و جامعه را نیز با زیان های فراوانی روبرو ساخته است.
کودکان بیسرپرست خیابانی و کودکان کار، به نسبت بقیهی محرومین جامعه، آسیبپذیرتر هستند و در گیر مشکلاتی مانند: نابسامانی و آشفتگی وضعیت خانواده، محرومیت از آموزش و بهداشت، زندگی خیابانی، نبود فرصت و امکانات برای بهرهبردن از دوران کودکی، ظلم و تبعیض در محیط کار و… هستند.
پدیده کودکان کار و خیابانی یکی از معضلات مهم اکثر شهرهای بزرگ است و متاسفانه چند سالی است که این معضل اجتماعی در استان یزد نیز خود را نشان داده است. در مناطق مختلف شهر کودکانی هستند که عمدتاً به کارهای چون تکدیگری، جمعآوری ضایعات و دستفروشی مشغول هستند.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی یزد در گفتگو با خبرنگار یزدآوا در خصوص معضل و مشکل کودکان کار در استان یزد گفت: مسئله کودکان کار در استان هنوز به شکل یک معضل در استان مطرح نیست بلکه یک مشکل مقطعی است که معمولا در بعضی از ماههای از سال این قضیه نمود بیشتری پیدا میکند. از نظر آماری نیز استان یزد در مقایسه با استانهای دیگر بسیار کم با این موضوع درگیر است.
جمال پایدار اظهار داشت: طبق دستورالعمل اجرایی و مصوبه هیئت وزیران در سال 84، ساماندهی کودکان کار و خیابانی به صورت مشارکتی با همکاری 13 دستگاه انجام می شود. ماموران نیروی انتظامی و شهرداری کودکان خیابانی را جمع آوری می کنند و در اختیار سازمان بهزیستی قرار می دهد و به طور کلی عمده کار اجرایی آن با سازمان بهزیستی است.
وی با اشاره به ضرورت وجود مرکز نگهداری کودکان کار گفت: مرکز نگهداری کودکان کار ابتدا در مرکز استان بود اما چند ماهی است که به دلیل وجود مشکلاتی این مرکز به شهرستان تفت منتقل شده است. از آن جایی که طبق قانون، مرکز نگهداری کودکان باید در مرکز استان باشد با پیگیریهای انجام شده در آینده این مرکز در شهر یزد به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
افزایش 74 درصدی تعداد کودکان خیابانی در شش ماهه نخست امسال
پایدار در خصوص آمار کودکان پذیرش شده در مرکز نگهداری کودکان خیابانی بهزیستی گفت: بر اساس قانون، مراکز نگهداری کودکان خیابانی افراد 5 تا 17 ساله را پذیرش میکنند. در سال 94 در استان یزد 102 نفر پذیرش شدهاند و این میزان در شش ماهه سال جاری نیز 73 نفر بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 74 درصد افزایش داشته است.
وی با بیان این که تنها یک مرکز نگهداری کودکان خیابانی در استان وجود دارد اظهار داشت: به لحاظ قانونی مددجو را 21 روز میتوان در مرکز نگهداری کرد و پس از آن اگر مسئولین تشخیص دهند 21 روز دیگر مدت نگهداری کودک تمدید خواهد شد. اما به طور کلی آمار ماندگاری افراد در مرکز زیاد نیست و به طور میانگین بیشتر از 5 یا 6 نفر در روز نخواهند شد.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی اظهار داشت: اغلب کودکانی جمعآوری شده از خیابانها به خانوادههای خود بازگردانده میشوند و اگر خانواده از لحاظ مالی مشکل داشته باشد حتی سازمان بهزیستی مبلغی را ماهیانه برای کمک به خانواده آنها در نظر میگیرد. اما اگر والدین صلاحیت نگهداری از بچه را نداشته باشند با دستور قضایی کودک به مراکز شبه خانواده ارجاع داده میشود.
پایدار با بیان این که بچههای خیابانی اغلب بدسرپرست هستند اظهار داشت: خانواده این کودکان اغلب از فقر شدید و اعتیاد رنج میبرند و منبع درآمدی ندارند از اینرو فرزندان خود را مجبور به انجام هرکاری میکنند و در جهت تامین مخارج زندگی سوء استفاده میکنند.
وی با بیان این این که آمار کودکان بومی پذیرش شده بسیار اندک است اظهار داشت: اکثر کودکان پذیرش شده از اتباع افغانی و مهاجران سایر استانها هستند که معمولا خانوادههایی دارند که از نظر اقتصادی بنیه قوی ندارند و این کودکان مجبورند منبع درآمدی برای خانوادههای خود باشند.
پایدار در خصوص پذیرش کودکان اتباع گفت: بعضی از کودکان افغانی به ادراه اتباع ارجاع داده میشوند و موضوع از طریق آنها پیگیری میشود اما از آن جا که اداره اتباع محلی برای نگهداری کودکان ندارد با هماهنگیهایی که با مسئولین قضایی انجام شده کودکان افغانی نیز در مرکز نگهداری کودکان پذیرش میشوند.
وی از دیگر اقدامات انجام شده در راستای ساماندهی کودکان را افتتاح مرکز روزانه کودکان خیابانی دانست و افزود: عمده کار این مرکز ایجاد ارتباط با خانوادههای کودکان است و جنبه اقامتی ندارد و سعی میشود زمینه برای بازگشت کودکان به خانوادهها فراهم شود اما چنانچه موفق به این کار نشوند مددجو به مرکز شبانهروزی ارجاع داده خواهد شد.
مهاجرت ریشه اصلی معضل کودکان کار
مدير كل دفتر امور اجتماعي و فرهنگي استانداري يزد در گفتگو با خبرنگار یزدآوا در خصوص دلایل بوجود آمدن این معضل اجتماعی در استان یزد گفت: وجود کودکان کار و خیابانی دلایل متعددی دارد اما ریشه اصلی این مشکل در استان یزد پدیده مهاجرت گسترده از استانهای مختلف به یزد است.
مجید جوادیانزاده اظهار داشت: به دلیل تغییر شرایط اقلیمی در استانهای همجوار که عمدتا متکی بر اقتصاد کشاورزی هستند؛ اشتغال کشاورزی از بین رفته و مردم این مناطق برای کسب درآمد بیشتر به سمت شهرهای صنعتی چون یزد مهاجرت کرده و در آن جا ساکن میشوند و از آنجایی که شهرهای صنعتی نیز ظرفیت محدودی دارند؛ اغلب این افراد در حاشیه شهرها ساکن میشوند و از این رو معضل و پدیده حاشیهنشینی و کودکان خیابانی بوجود میآید.
زخم مناطق حاشیهای بر تن شهر
وی با بیان این که در استان یزد، فقط شهرهای میبد و یزد دارای مناطق حاشیهای هستند؛ افزود: در شهر یزد سه منطقه حسنآباد، جاده فرودگاه و کشتارگاه مناطق حاشیهای هستند که بخش قابل توجهی از مهاجران در این مناطق ساکن هستند. بررسیهای انجام شده حاکی از آن است که مرکز اصلی کودکان کار و خیابانی نیز این مناطق است و اغلب آنها در آن جا ساکن هستند.
جوادیانزاده تصریح کرد: به طور کلی زمانی که مسئله مهاجرت اتفاق می افتد به دنبال آن معضلات اجتماعی گوناگون از جمله کودکان کار و خیابانی نیز بوجود میآید.
45 درصد از کودکان کار در یزد غیرایرانی هستند
وی با تاکید بر این که آمار کودکان کار و خیابانی دقیق نیست و تنها تعداد کودکان جمع آوری شده در آمارها ذکر میشود؛ اعلام کرد: در شش ماهه نخست امسال 73 کودک خیابانی و کار در استان یزد جمعآوری شده که عمدتا در مرکز استان بودهاند و سازمان بهزیستی پس از تحویل این کودکان از نیروهای انتظامی معاینات اولیه در خصوص سلامت این کودکان را انجام میدهد.
این مقام مسئول اظهار داشت: از این تعداد 59 پسر و 14 دختر بودند که 40 نفر از آن ها ایرانی و 33 نفر نیز غیرایرانی بوده اند.
جوادیانزاده در خصوص وضعیت سرپرستان این کوکان گفت: متاسفانه 19 نفر از کودکان جمعآوری شدن بدون سرپرست در خیابانها رها شده بودهاند و 54 نفر ازآنها کودکان کار بودند که به شغل های مختلفی مشغول بودهاند.
وی در مورد ساماندهی کودکان خیابانی گفت: در شش ماهه نخست امسال 57 کودک خیابانی به مراکز شبانهروزی بهزیستی تحویل داده شده که از خدمات تخصصی مددکاری و مشاورهای استفاده میکنند و هفت نفر نیز با بررسیهایی که انجام شده به خانوادههایشان بازگشتند و 9 نفر نیز به مراکز شبه خانواده بهزیستی فرستاده شدند.
انتهای پیام/ ق
Related Assets:
ویژه زنان
-
کمبود فضاهای تفریحی بانوان در یزد (Opens New Window)
-
آنفلوانزا عامل ۴۰ درصد بیماری تنفسی کودکان یزدی (Opens New Window)
-
۲ درصد از دانشآموزان شهر یزد مبتلا به شپش هستند (Opens New Window)
-
ریحان، پاتوق لحظههای خوش دخترانه (Opens New Window)
-
۶۰ درصد قربانیان جنگ غزه زنان و کودکان هستند (Opens New Window)
-
لزوم پرهیز از موازیکاری دستگاهها در مبارزه با مواد مخدر (Opens New Window)
-
زیبایی به چه قیمت؟ (Opens New Window)
-
خانهای برای نفسکشیدن بدون ویروس و بیماری! (Opens New Window)
-
برگزاری رزمایش الی بيت المقدس به مناسبت هفته بسیج در یزد (Opens New Window)
-
آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (Opens New Window)
-
نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (Opens New Window)
-
اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (Opens New Window)
-
بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (Opens New Window)
-
«زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (Opens New Window)
-
مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (Opens New Window)
-
قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (Opens New Window)
-
حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (Opens New Window)
-
بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (Opens New Window)
-
چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (Opens New Window)
-
آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (Opens New Window)
نکات خانه داری
-
درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
-
افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (Opens New Window)
-
۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
-
طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (Opens New Window)
-
آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (Opens New Window)
-
ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (Opens New Window)
-
طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (Opens New Window)
-
ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (Opens New Window)
-
جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (Opens New Window)
-
نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
-
طرز تهیه لقمههای گوشتی (Opens New Window)
-
طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (Opens New Window)
-
شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (Opens New Window)
-
شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (Opens New Window)
-
مرغ همچنان در اوج (Opens New Window)
-
دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (Opens New Window)
-
یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (Opens New Window)
-
راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (Opens New Window)
-
فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (Opens New Window)
-
راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (Opens New Window)