بررسی شیوه مصرف نان و مواد غذایی در ایران
یزدبانو؛ اجتناب از اسراف هم یک سرفصل دیگردرباره اقتصاد کشور است؛ اجتناب از اسراف، تضییع مال، هدر دادن منابع عمومی، مانند هدر دادن آب، هدر دادن نان، نان یک محصول ذیقیمت است؛ مراقب باشند، همه مراقب باشند، احساس مسئولیّت کنند، اینها را از بین نبرند.(امام خامنه ای در دیدار مردم آذربایجان 1393/11/29)
متاسفانه کشور ما همچنان صدرنشین جدول ضایعات مواد غذایی در دنیاست. بیش از نیمی از زبالههای کشور مدیون ضایعات مواد غذایی و کشاورزی است میزان این ضایعات در کشور ما به حدی بالاست که برای محصولات مختلف از 10 تا 50 درصد گزارش شده است. این در حالی است که ضایعات مواد غذایی در کشورهای پیشرفته و صنعتی زیر 10 درصد تخمین زده شده است.
مصرف سالانه نان و غلات در کشور که مقدار آن حدودا به 12 میلیون تن در سال میرسد کشور را نسبت به دیگر کشورها در بالاترین مصرف سرانه قرار داده است بر اساس آمار ، در ایران 2 تا 3 برابر کشورهای اروپایی نان مصرف میشود اما این تفاوت آمار بهدلیل مصرف بالای نان در کشور نیست چراکه بخش زیادی از نان خریداری شده دور ریخته میشود.
اگر روشهای تولید و مصرف نان را اصلاح کنیم سالانه 2 تا 3میلیون تن آرد صرفهجویی میشود. در کشور سالانه 4 هزار و 600 میلیارد تومان یارانه به نان تعلق میگرفت که حدود 30درصد این یارانه صرف ضایعات آرد و نان میشود.
ریشه های ضایعات نان در ایران
به راستی چرا باید بیش از 30 درصد نان به صورت ضایعات ونیز بیش از 2 میلیون تن گندم که به سختی و مشقت فراوان به دست میآید را به آسانی تبدیل به دورریز شود و از چرخه مصرف خارج شود؟
برای پاسخ به این سوال باید علل ضایعات در کشور را بررسی کنیم.
علل ضایعات در کشور را میتوان به چندین بخش تقسیم کرد که از جمله میتوان به مسائل مربوط به گندم وآرد، مشکلات پخت ، مسائل مربوط به نانوایان که تاثیر بسزایی در تولید نان داردند اشاره کرد.
تاثیر نانوایان در تولید نان
در حال حاضر طولانی بودن ساعات کارنانوایان، سختی شغل و کمبود تعطیلات و پایین بودن موقعیت اجتماعی و درآمد، را میتوان از علل تمایل کم به این شغل نام برد چراکه رده سنی 25 تا 45 سال که بهترین سال های تولید تلقی میشود، کمتر نسبت به سایر مشاغل حاضر به کار دراین حرفه می باشند.
از دیگر مسائل نانوایی ها می توان به پایین بودن بازدهی مغازه های نانوایی، عدم توزیع صحیح نانوایی ها در سطح شهر، عدم رعایت اصول بهداشتی برای نگهداری آرد در نانوایی ها، سو استفاده از سهمیه آرد دریافتی و فروش غیرمجاز آرد دولتی توسط برخی نانوایی ها و نیز استیجاری بودن برخی نانوایی ها اشاره کرد.
این مشکلات باعث اتخاذ تصمیم هایی برای کاهش هزینه تولید نان و به تبع آن اثر نامطلوب بر کیفیت نان دارند که نتیجه آن بالا رفتن قیمت تمام شده نان و احیانا کم فروشی و گران فروشی نان میگردد.
راهکار هایی برای کاهش ضایعات نان
دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس چندین راه حل را برای کاهش ضایعات و تولید بهینه نان ارایه کرده است که به اختصار آن ها را به شرح زیر آورده ایم:
1- وزارت جهاد کشاورزی، نسبت به اصلاح روش های کشت و انتخاب برتر و مناسب و مقاوم به آفات (فرآیند تولید گندم) به نحوی عمل کند که گندم تولیدی کشور قابلیت عرضه در بازارهای داخلی و خارجی را داشته باشد.
2- جداسازی خرید انواع گندم و اختصاص گندم مناسب برای تولید انواع محصولات غذایی.
3- در خصوص خرید گندم تولید داخل، ضروری است همچنان قانون خرید تضمینی مبنای عمل باشد و از تخلف در ایجاد این قوانین جلوگیری شود.
4- به منظور ایجاد رقابت، ارتقای کیفیت نان و کاهش قیمت برای مصرف کنندگان، از ایجاد انحصار در تولید نان جلوگیری و نسبت به تنظیم بازار رقابتی در عرضه نان اقدام شود.
5- برای حمایت از گندم تولیدی در داخل کشور، تعرفه گندم وارداتی برای سال بعد تا پایان آذرماه هر سال با پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی و به تایید وزارت بازرگانی برسد.
6- تسهیلات مورد نیاز خرید گندم تولید داخل از طریق نظام بانکی در ابتدای هر سال تامین شود.
7- برای اجرای وظایف حاکمیتی و نظارتی دولت در تنظیم بازار گندم، باید به نحوی مدیریت شود که ذخیره گندم کشور موجود در مراکز ذخیره سازی، هیچگاه از سه ماه مصرف کشور کمتر نباشد.
8- سامان دهی نگهداری گندم در سیلوها.
9- ساماندهی آردسازی.
10- نان مطلوب با در نظر گرفتن چند مشخصه زیر تعریف شود و معیار سنجش و نظارت قرار گیرد: ترکیب آرد و میزان سبوس در آن، خمیر ترش و بدون مایه خمیر غیرارگانیک، نان نیمه حجیم.
11- اجرای استاندارد تولید نان اجباری شود.
12- برای اصلاح و یکدست سازی تولید نان مرغوب، ارگانیک، بهداشتی و سالم باید کارخانه های تولید و فرآوری خمیر احداث شوند.
13- حمایت از واحد های تولید نام نیم پز وخمیر فریز شده.
14- تمامی کارگران و شاغلین در امر تولید یا عرضه آرد و نان موظف شوند از محل هایی که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعیین می کند کارت بهداشت سلامت دریافت و هر سال یکبار نسبت به تمدید آن اقدام کنند.
15- استفاده از آرد کامل (سبوس دار) به جای آرد سفید (سبوس گیری شده)
در پایان باید به این نکته توجه کرد که ضایعات نان ، سالانه صدها میلیارد تومان به اقتصاد کشور آسیب می رساند و این زیانها دسترنج تولیدکنندگان روستایی و امکانات گوناگونی را که دولت برای تهیه و تولید نان در اختیار بخشهای گوناگون تولید قرار داده است به هدر می دهد.
در مقاله بعدی سعی برآن داریم که روش های تهیه نان بهتر که به تبع آن کاهش ضایعات را در پی دارد ارایه نماییم.
منابع:
1.پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی سیدعلی خامنهای مدظلهالعالی
2.وزارت جهاد کشاورزی
3.مجلس شورای اسلامی
4.مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
5.مرکز آمار
6.روزنامه جام جم
7.روزنامه همشهری
8. دفتر مطالعات زیربنایی
*محمد مجد دانشجوی کارشناسی ارشد معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق علیه السلام
انتهای پیام/
Related Assets:
ویژه زنان
-
کمبود فضاهای تفریحی بانوان در یزد (Opens New Window)
-
آنفلوانزا عامل ۴۰ درصد بیماری تنفسی کودکان یزدی (Opens New Window)
-
۲ درصد از دانشآموزان شهر یزد مبتلا به شپش هستند (Opens New Window)
-
ریحان، پاتوق لحظههای خوش دخترانه (Opens New Window)
-
۶۰ درصد قربانیان جنگ غزه زنان و کودکان هستند (Opens New Window)
-
لزوم پرهیز از موازیکاری دستگاهها در مبارزه با مواد مخدر (Opens New Window)
-
زیبایی به چه قیمت؟ (Opens New Window)
-
خانهای برای نفسکشیدن بدون ویروس و بیماری! (Opens New Window)
-
برگزاری رزمایش الی بيت المقدس به مناسبت هفته بسیج در یزد (Opens New Window)
-
آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (Opens New Window)
-
نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (Opens New Window)
-
اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (Opens New Window)
-
بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (Opens New Window)
-
«زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (Opens New Window)
-
مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (Opens New Window)
-
قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (Opens New Window)
-
حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (Opens New Window)
-
بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (Opens New Window)
-
چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (Opens New Window)
-
آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (Opens New Window)
نکات خانه داری
-
درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
-
افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (Opens New Window)
-
۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
-
طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (Opens New Window)
-
آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (Opens New Window)
-
ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (Opens New Window)
-
طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (Opens New Window)
-
ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (Opens New Window)
-
جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (Opens New Window)
-
نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
-
طرز تهیه لقمههای گوشتی (Opens New Window)
-
طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (Opens New Window)
-
شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (Opens New Window)
-
شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (Opens New Window)
-
مرغ همچنان در اوج (Opens New Window)
-
دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (Opens New Window)
-
یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (Opens New Window)
-
راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (Opens New Window)
-
فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (Opens New Window)
-
راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (Opens New Window)