رتبه ششم یزد در استفاده از فست فودها/ زنگ خطر ابتلا به اضافه وزن و انواع سرطان های دستگاه گوارش
به گزارش یزدرسا؛ پزشک مسئول بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت استان یزد، اعلام کرد: طبق مطالعات معتبری که در خرداد سال 95 در سراسر کشور انجام شد، یزد بعد از استان های هرمزگان، خوزستان، قزوین، اردبیل و فارس رتبه ششم مصرف غذاهای فست فودی را به خود اختصاص داده است.
دکتر محمد رضا صادقیان با اعلام اینکه میزان مصرف فست فود در بین بانوان و آقایان یزدی تقریباً یکسان است، افزود: بیش از 18 درصد از مردم یزد به صورت هفتگی مصرف فست فود دارند.
وی گفت: مصرف فست فود یک معضل فرهنگی اجتماعی اقتصادی است و باید از طریق اقدامات فرهنگی تمایل مردم به استفاده از چنین غذاهایی که نمک و چربی بالایی دارند کنترل شود. دانشگاه علوم پزشکی یزد علاوه بر اجرای برنامه هایی در طول سال جهت افزایش آگاهی مردم در زمینه تغذیه سالم ، به کارگیری مشاور تغذیه در کلیه مراکز جامع خدمات سلامت و ارزیابی وضعیت تغذیه ای مراجعان و ثبت و پیگیری آن از طریق سامانه سیب(سامانه یکپارچه بهداشت) نسبت به اجرایی نمودن مفاد ماده 37 قانون برنامه پنجم توسعه اقدام کرده است. براساس قانون مذکور تبلیغ کالاها و اقدامات آسیب رسان به سلامت ممنوع است .در این زمینه با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تبلیغات محیطی سوسیس، کالباس، همبرگر، پیتزا، فلافل و... بر اساس لیست مورد تایید وزارت بهداشت در کل استان یزد ممنوع است. یعنی هر گونه تبلیغ پیتزا، فست فود و ساندویچ روی بیلبوردها، اتوبوس ها، پل های عابر پیاده، بیلبورد جاده های بین شهری ممنوع بوده و با متخلفان برابر قوانین موجود برخورد می شود.
دکتر صادقیان تاکید کرد: طبق ماده 37 قانون برنامه پنجم توسعه تبلیغ کالا ها و خدمات آسیب رسان به سلامت ممنوع است.(این قانون در برنامه ششم به احکام دائمی تبدبل شده است) اما تقریباً تنها استانی که در کشور این قانون را با حمایت بسیار خوب اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و صدا و سیمای مرکز یزد اجرا کرده، دانشگاه علوم پزشکی یزد بوده است.
این مقام مسئول اذعان داشت: در زمینه صدور پروانه فست فودها اداره صنعت، معدن و تجارت فعالیت می کند و دانشگاه علوم پزشکی با رصد بیماری های مرتبط مخاطرات مصرف اینگونه غذاها را در شورای سلامت و امنیت غذایی مطرح می نماید اما شاید در اعطای مجوز به این صنوف بحث اشتغال و تمایل مردم نیز مطرح باشد که راهکارهای خاص خود را خواهد داشت.
وی با اشاره به نظارت مستمر معاونت غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی بر تولیدات کارخانجات سوسیس و کالباس بیان داشت: نکته اینجاست که کالایی که پروانه تولید دارد، به معنای بی خطر بودن برای مردم نیست و مردم باید برای خود محدودیت مصرف معین کنند. مانند سیگار که پروانه تولید دارد و بهداشتی تولید می شود اما مصرف آن اصلی ترین عامل ابتلا به سرطان ریه و بسیاری از سرطانهای دیگر است. شاید روند تولید سوسیس و کالباس بهداشتی باشد اما استفاده از آن توصیه نمی شود.
دکتر صادقیان با اشاره به مضرات استفاده از غذاهای فست فودی گفت: موسسه «یارک» که یک موسسه بین المللی است و سرطان زاها را طبقه بندی و معرفی می کندحدود دو سال قبل گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس، همبرگر و ژامبون و شبیه آن را به عنوان سرطان زای قطعی معرفی کرده و از مردم خواسته به شدت محدودیت مصرف را رعایت کنند. اینها محدودیت هایی است که امروزه در دنیا اعمال می شود.
این مقام مسئول ادامه داد: در تولید سوسیس و کالباس از مواد نگه دارنده استفاده می شود. ترکیباتی مثل نیتریت که بو و طعم خوبی به آن می دهد و ماده ای نگه دارنده و البته سرطان زا است. ضمنا سوسیس و کالباس هم کالری بالا و هم روغن بالایی دارند.
وی در مورد تولید سوسیس و کالباس گیاهی نیز گفت: شرکت هایی تقاضای تبلیغات سوسیس و کالباس گیاهی را داشته اند اما ما مانع از تبلیغات شدیم زیرا شاید همانطور که ادعا می شود این محصولات گیاهی باشد اما هم در تولید و هم درفرآیند تهیه فست فود از آنها کالری و روغن بسیاری به کار می رود و این موضوع خود باعث آسیب رسان بودن این محصولات است. اضافه وزن و چاقی، دیابت، افزایش چربی خون، مرگ زودرس در اثر بیماریهای قلبی عروقی و سرطانهای دستگاه گوارش از عواقب مصرف بیش از اندازه فست فود است. در این میان تمایل کودکان و نوجوانان به مصرف فست فود زنگ خطری برای ابتلا به اضافه وزن و چاقی و نیز سرطانهای دستگاه گوارش در سنین بالاتر است.
لزوم فرهنگسازی برای کاهش استفاده از فست فودها
معاون بهداشتی علوم پزشکی یزد با تاکید بر لزوم کار فرهنگی و اطلاع رسانی در زمینه استفاده از فست فودها گفت: تا کنون خطرات استفاده از فست فودها خیلی اطلاع رسانی و اعلام شده ولی خب باز هم جای کار دارد چرا که مردم هنوز به استفاده از این محصولات گرایش دارند. باید روی گرایش مردم کار شود، چون طبیعتاً مردم اگر تقاضا نکنند عرضه هم کمتر می شود، منتها الان چون تقاضا بالا است، فعالیت فست فودها هم بیشتر است.
دکتر محمد حسن لطفی اعلام کرد: سازمان غذا و دارو برای تولید سالم برنامه ریزی کرده و تلاش دارد تا محصولی تولید شود که در نهایت چربی های مضر و نمک آنها کمتر شود. اما خب باید دانست بعضی از محصولاتی که در فست فودی ها ارائه می شود تولیدات کارگاه های بدون مجوز بهداشتی و بعضاً هم قاچاق است.
وی ادامه داد: برای نظارت دقیق تر بر چنین واحدهایی، برنامه ای در آینده نزدیک برای خودکنترلی و خوداظهاری هر واحد صنفی اجرا می شود که در آن هر واحد مکلف به مشورت و همکاری با یک کارشناس بهداشت محیط می شود. به این ترتیب اگر در گذشته بازدیدها در فواصل طولانی انجام می شد با اجرای این طرح بازدیدها روزانه و کنترل ها دقیق تر می شود.
Related Assets:
ویژه زنان
- آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (Opens New Window)
- نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (Opens New Window)
- اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (Opens New Window)
- بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (Opens New Window)
- «زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (Opens New Window)
- مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (Opens New Window)
- قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (Opens New Window)
- حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (Opens New Window)
- بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (Opens New Window)
- چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (Opens New Window)
- آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (Opens New Window)
- لزوم یکسانسازی سرفصلهای طرح نماد با محوریت مجموعه بهزیستی (Opens New Window)
- تاثیر آب چغندر بر سلامت قلب زنان (Opens New Window)
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
- رعایت حجاب در المپیک کار سختی نبود (Opens New Window)
- نقش زنان در کربلا کمتر از مردان نبود (Opens New Window)
- نخستین پیروزی تیم ملی زنان در لیگ ملتهای آسیای مرکزی (Opens New Window)
- نقش پدر در تغذیه کودک با شیر مادر (Opens New Window)
- قهرمانی دانشجویان دختر بینالملل دانشگاه یزد در المپیاد ورزشی (Opens New Window)
- تیم زنان استقلال تشکیل میشود (Opens New Window)
نکات خانه داری
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
- افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (Opens New Window)
- ۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
- طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (Opens New Window)
- آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (Opens New Window)
- ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (Opens New Window)
- طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (Opens New Window)
- ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (Opens New Window)
- جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (Opens New Window)
- نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
- طرز تهیه لقمههای گوشتی (Opens New Window)
- طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (Opens New Window)
- شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (Opens New Window)
- شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (Opens New Window)
- مرغ همچنان در اوج (Opens New Window)
- دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (Opens New Window)
- یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (Opens New Window)
- راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (Opens New Window)
- فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (Opens New Window)
- راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (Opens New Window)