سؤالهایی درباره خبر اکران «فروشنده»/ موافق شباهت غیرت با تروریسم هستید؟
به گزارش یزدبانو، روزنامه وطن امروز نوشت: چند روز پیش از اکران «فروشنده» و در حالی که نقد و نظرها و بحثها پیرامون آخرین ساخته اصغر فرهادی به صورت جدی در رسانهها مطرح شده است، گمانههایی مبنی بر قطعی شدن اکران این فیلم در سالنهای حوزه هنری مطرح شده است. موضوعی قابل تامل که سوالهایی جدی را متوجه حوزه هنری و سازمان تبلیغات میکند.
فارغ از همه مناسبات و مواجهههایی که میان منتقدان و فرهادی وجود دارد و فارغ از همه نقدهایی که این روزها منتقدان نسبت به محتوای فیلم تازه او منتشر کردهاند، توضیح و تشریحی که خود فرهادی و بازیگران نقشهای اصلی این فیلم بویژه ترانه علیدوستی درباره فیلم ارائه میدهند، قابل تامل است. اصغر فرهادی در کنفرانس مطبوعاتی فیلم، در کن درباره خشونت شخصیت اصلی فیلم پس از مساله آزار همسرش میگوید: یک خشونتی است که حاصل یک عصبانیت است ولی یک زمانی خشونتی داریم که برایش دلیل داریم و برای این دلیل هم ایمان داریم که حاصلش میشود همان رفتارهای تروریستی که در دنیا وجود دارد و آنها بر این خشونت باور دارند. شخصیت اصلی فیلم در کل فیلم در حال دلیل جمع کردن برای اعمال خشونت است.
در واقع فروشنده فرهادی خشونتی را که در عرف از آن به «غیرت» نیز تعبیر میشود با رفتارهای تروریستی مشابهت میدهد. این نقطهنظر فرهادی آنقدر سوالبرانگیز است که ترانه علیدوستی بازیگر نقش «رعنا» - که در فیلم مورد آزار و اذیت روحی قرار گرفته است و در حمام به او حمله شده- در همان کنفرانس خبری اظهار میکند نظر فرهادی را نمیپذیرد. ترانه علیدوستی میگوید: موضوع آبرو، حیا و غیرت در این فیلم مطرح میشود و من برخلاف نظر آقای فرهادی فکر میکنم یک مرد غربی هم در مواجهه با این موضوع چنین برخوردی را انجام میداد. مساله درباره تعرض به حریم شخصی یک زن است و این مساله در همه جای دنیا وجود دارد و همیشه قربانی خجالت میکشد درباره اتفاقی که برایش اتفاق افتاده حرف بزند. اینکه مردی ادعا میکند روشنفکر و هنرمند است ولی نمیتواند از کنار این مساله عبور کند، گره اصلی این داستان بود. این مرد بالاخره نتوانست از این ورطه نجات پیدا کند و بین قربانی شدن زن و تجاوز به قلمروی مردانهاش تفکیک قائل شود. صحبتهای علیدوستی در واقع تایید این گزاره است که فرهادی «غیرت» را در فروشنده به چالش کشیده است و اگرچه غیرت در عرف بیشتر جوامع فارغ از نگاه سنتی، در حال گذار به مدرنیته و حتی مدرن به عنوان خشونتی مقدس، محترم شمرده میشود، او آن را با رفتار تروریستها مشابهت میدهد. گزارههای بالا صرفا بخشی از نظرات خود عوامل فروشنده درباره این فیلم است که از محتوا و فضای فیلم حکایت میکند و فارغ از نقدهای نگارنده یا دیگران به فیلم، طرح شده است. اگرچه صحبتهای علیدوستی و فرهادی به نوعی تایید گزارههای مطرحشده از سوی منتقدان نیز هست. آنجا که یکی از منتقدان در نقدی که با تیتر «قیصرکشی در فروشنده» منتشر میکند، به موضوع «غیرت» در فیلم اشاره کرده و مینویسد: اگر 40-30 سال قبل قهرمان سینمای ایران «قیصر» و «صادق کرده» بودند که برای ناموسشان 3 برادر آبمنگل را میکشتند یا 9 راننده کامیون را برای لکهدار کردن عصمت همسرشان به مسلخ میبردند، امروز فرهادی نسخه دیگری پیچیده است و میگوید از این فضای سنتی باید به فضای مدرن عبور کرد، دیگر زمان انتقام و خشم نیست، حالا دوره بخشش و فراموشی است، فرهادی به وضوح قیصرکشی میکند و از تقوایی و کیمیایی عبور میکند و حرف تازهای دارد، غیرت برای دوران سنت بود، در دوران مدرن این چیزها مایه دردسر است». با این همه این روزها که خبرهایی از اکران «فروشنده» در سینماهای حوزه هنری در برخی رسانهها مطرح شده است، سوالهایی را درباره وظایف، اهداف و کارویژههای این نهاد حاکمیتی به وجود آورده است. سوالهایی که با توجه به اساسنامه حوزه هنری قابل استناد و تامل است. در بخشها و بندهای متعددی از اهداف و وظایف حوزه هنری مندرج در اساسنامه این نهاد، به اصول و مواردی اشاره شده است که نمیتواند دست حوزه را برای رفتارهای غیرقابل توجیه- مانند نمایش فیلمی که «غیرت» را به چالش میکشد- باز بگذارد. در بندهای یک تا 6 اهداف حوزه هنری در اساسنامه نسبت به رشد هنر مبتنی بر معرفت اسلامی و متعهد به انقلاب، ترویج فضائل اخلاقی، هنر و ادبیات انقلاب اسلامی، راههای اصولی مقابله با جریانهای هنری معارض و معرفی الگوی ادبی و هنری تاکید شده است که اکران فیلمی با محتوایی که به اعتقاد خود کارگردان و- نه منتقدان- خشونت مقدس مرد یا همان غیرت را با رفتار گروههای تروریستی مشابهت میدهد، نمیتواند با این مبانی و اساسنامه توجیهپذیر باشد.
از طرفی در بندهای مربوط به وظایف حوزه هنری نیز گسترش هنر اسلامی و الگوآفرینی ادبی و هنری تاکید شده است. مشخصا مسؤولان حوزه نیز خود خواهند پذیرفت که ترویج نگاهی اباحهگرایانه به مساله خانواده، ناموس و غیرت نمیتواند در راستای این وظایف قابل توجیه و پذیرفته شده باشد. مساله دیگری که اکران فیلمهایی مشابه را توجیهناپذیر خواهد کرد، استثنا قائل شدن برای فیلمی خاص است. بنای حوزه هنری چه در دولت پیشین و چه در دولت فعلی بر پخش و اکران فیلمهایی با محتوایی که در مغایرت با موارد طرحشده در اساسنامه است، نبوده است. ورای این مسائل حق طبیعی حوزه هنری است برای سالنهایی که اتفاقا در سالهای متمادی از نهادهای انقلابی در اختیار حوزه قرار گرفته است خود تعیین کننده باشد و از فضاسازیهای ژورنالیستی نهراسد و براساس اهداف خود عمل کند. به عبارت دیگر چنانچه نمیتوان به بخش خصوصی و سینمادارانی که تا ماهها یک فیلم کممخاطب را روی پرده نگه میدارند یا فیلم انقلابی را خیلی زود از پرده پایین میکشند، معترض شد، به طریق اولی این حق برای حوزه هنری به عنوان یک نهاد حاکمیتی محفوظ است که اولویت سالنهای خود را خود تعیین کند. نکته دیگر آنکه در شرایطی که وزارت ارشاد و ارگانهای دولتی در عمل به وظایف خود کاهلی میکنند، نمیتوان از حوزه هنری نیز این کاهلی و سستی در مسائل فرهنگی را پذیرفت. اما فشارها بر حوزه هنری زیاد است. گروهی که طرفدار «اصغر فرهادی به هر قیمتی» هستند، بیآنکه فیلم را دیده باشند، به حوزه هنری برای اکران این فیلم فشار میآورند و با رویکردهایی تحقیر شده مانند « ما که باشیم که درباره فیلم فرهادی حرف بزنیم» تقدسی ایجاد میکنند که ماحصل آن اکران آخرین ساخته او را به صورت گسترده محقق کند.
انتهای پیام/غ
Related Assets:
ویژه زنان
- کمبود فضاهای تفریحی بانوان در یزد (Opens New Window)
- آنفلوانزا عامل ۴۰ درصد بیماری تنفسی کودکان یزدی (Opens New Window)
- ۲ درصد از دانشآموزان شهر یزد مبتلا به شپش هستند (Opens New Window)
- ریحان، پاتوق لحظههای خوش دخترانه (Opens New Window)
- ۶۰ درصد قربانیان جنگ غزه زنان و کودکان هستند (Opens New Window)
- لزوم پرهیز از موازیکاری دستگاهها در مبارزه با مواد مخدر (Opens New Window)
- زیبایی به چه قیمت؟ (Opens New Window)
- خانهای برای نفسکشیدن بدون ویروس و بیماری! (Opens New Window)
- برگزاری رزمایش الی بيت المقدس به مناسبت هفته بسیج در یزد (Opens New Window)
- آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (Opens New Window)
- نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (Opens New Window)
- اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (Opens New Window)
- بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (Opens New Window)
- «زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (Opens New Window)
- مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (Opens New Window)
- قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (Opens New Window)
- حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (Opens New Window)
- بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (Opens New Window)
- چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (Opens New Window)
- آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (Opens New Window)
نکات خانه داری
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
- افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (Opens New Window)
- ۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
- طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (Opens New Window)
- آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (Opens New Window)
- ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (Opens New Window)
- طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (Opens New Window)
- ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (Opens New Window)
- جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (Opens New Window)
- نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
- طرز تهیه لقمههای گوشتی (Opens New Window)
- طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (Opens New Window)
- شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (Opens New Window)
- شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (Opens New Window)
- مرغ همچنان در اوج (Opens New Window)
- دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (Opens New Window)
- یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (Opens New Window)
- راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (Opens New Window)
- فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (Opens New Window)
- راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (Opens New Window)