عوامل آسیب های اجتماعی و راهکارهای مقابله با آن در یزد
به گزارش یزدبانو ، در چند دهه اخیر به دلیل مهاجرت به یزد، تغییر سبک زندگی، وجود خرده فرهنگ ها و خصوصا اقبال نسل جوان در چند سال اخیر به فضای مجازی ، شاهد وقوع انواع آسیبهای اجتماعی هستیم که برای پیشگیری از آن باید کار علمی و عملی انجام شود.
بررسی علت ها و راه های پیشگیری از کاهش آسیب های فرهنگی ، اجتماعی و ناهنجاری ها، موضوع مهمی است که برای تحقق آن رسانه ها، نهادهای فرهنگی و آموزشی مشترکا اقدام کنند.
در میزگرد بررسی آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی و راه های پیشگیری از آن که در خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز یزد برگزار شد، معاون پیشگیری اداره کل دادگستری، رئیس اداره مراقبت در برابر آسیب های اجتماعی آموزش و پرورش یزد و رئیس مرکز تحقیقات آسیب های اجتماعی بهزیستی استان حضور داشتند .
** افزایش حاشیه نشینی و مهاجرپذیری
به گفته معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری یزد با توجه به موقعیت جغرافیایی استان حاشیه نشینی و مهاجر پذیری یکی از مهم ترین علت های گسترش و بروز برخی آسیب هاست.
** تصرف اراضی ملی و رواج آسیب ها
محمدحسین رحیمی زاده می افزاید: در حاشیه شهرهای استان ، زمین های دولتی زیادی وجود دارد که عامل زمین خواری ، تصرف غیرقانونی اراضی و سکونت مهاجران در این بخش از شهر شده، این مساله موجب حاشیه نشینی و بروز برخی مشکل فرهنگی و اجتماعی شده است.
این مقام قضایی تاکید کرد: برای جلوگیری و پیشگیری منطقی و قانونی باید ابتدا تکلیف اراضی ملی حاشیه شهرها با نظارت مسئولان و اجرای طرح کاداستر (حدنگاری) مشخص شود که موجب کاهش حاشیه نشینی و جلوگیری از آسیب های احتمالی خواهد شد.
رحیمی زاده بیان کرد: تا تکلیف اراضی ملی در حاشیه شهرها مشخص نشود، به دلیل حضور افراد مختلف و وجود مهاجران، بدون نظارت قانونی با گسترش ناهنجاری ها روبرو خواهیم بود.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری یزد به برنامه های قوه قضاییه در پیشگیری از آسیب ها اشاره کرد و یکی از آنها را اجرای طرح مهر ( من ، همسرم و رابطه ) ذکر کرد.
وی ادامه داد: این طرح با همکاری بخش های فرهنگی و دستگاه های اجرایی انجام می شود.
به گفته رحیمی زاده در این طرح ، دعاوی خانوادگی قبل از ثبت برای بررسی، پیگیری و اقدام افراد با مراجعه به معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری موارد را طرح می کنند که با فعالیت های فرهنگی بیشتر موارد به صلح و سازش منجر می شود.
**ضرورت ایجاد مراکز مشاوره و آموزش قبل از ازدواج
وی افزود: ایجاد مراکز مشاوره و آموزش قبل از ازدواج با حضور کارشناسان و نهادهای دیگر نقش مهمی در کاهش آسیب ها در جامعه و بین زوج های جوان دارد.
این مقام قضایی به اهمیت مهارت های زندگی و آموزش های قبل از ازدواج برای جوانان به عنوان دیگر رویکرد در پیشگیری از وقوع جرم در سال های اخیر ذکر کرد و تداوم آن را یادآور شد.
رحیمی زاده تصریح کرد: پیشگیری از آسیب ها و جرم کار مهمی است، نه تنها دادگستری بلکه بخش های فرهنگی و اجتماعی باید با هم آن را انجام دهند که مهمترین آن، آموزش و آگاه سازی مردم ، جوانان و خانواده هاست.
وی به ضرورت اهمیت برگزاری دوره های فرهنگی و پیشگیری از آسیب ها در مدارس و دانشگاه ها اشاره کرد و یادآور شد: این کار نیازمند همکاری رسانه ها، خانواده ها و مدارس است که مانع بسیاری از آسیب های اجتماعی می شود.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری یزد بیان کرد: برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزشی مناسب در دانشگاه ها برای دانشجویانی که در شرف ازدواج هستند در پیشگیری از بسیاری مشکلات موثر است.
** نقش تشکل های مردم نهاد در کاهش آسیب ها
رحیمی زاده به اهمیت استفاده از ظرفیت تشکل های مردم نهاد و جلب مشارکت عمومی در برخی طرح های پیشگیری بر حسب ضرورت تاکید کرد و گفت: برای توفیق بیشتر از همه ظرفیت ها استفاده کرد.
وی طرح مهمی که سال ها اخیر در مدارس با همکاری آموزش و پرورش انجام شد و نتایج خوبی به همراه داشته نماد ( نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان ) ذکر کرد.
معاون دادگستری یزد با اشاره به اینکه استفاده از فضای مجازی بدون آگاهی از آسیب های آن میان جوانان رو به افزایش است، گفت: در قالب طرح نما ، دانش آموزان، معلمان ، مشاوران ، مربیان و نیروهای مدارس ، آموزش های لازم را در مورد مسایل اجتماعی و فرهنگی فرا می گیرند تا کار پیشگیری از آسیب ها و ناهنجاری انجام شود.
رحیمی زاده در ادامه بدون اشاره به آمار طلاق در یزد یادآور شد: در سال 1396 ، یزد در میان 31استان در ردیف 27 قرار داشت که مناسب و پذیرفته مردم متدین استان نیست و برای کاهش آن فعالیت های فرهنگی انجام شود.
** پرونده ضرب و جرح و توهین رو به افزایش است
به گفته این مقام قضایی مطابق بررسی سال گذشته مهمترین اتهام که منجر به تشکیل پرونده در دادگستری شد در درجه اول مربوط به ضرب و جرح عمدی و توهین است که به اعتقاد وی این مساله به معنای آمار خشونت در یزد نیست.
این مسئول توضیح داد: در این 2 مورد اتهام، 25 درصد پرونده منجر به محکومت می شود، ممکن است شخص قصد شکایت واهی داشته یا برای اثبات اتهام دلیل کافی و محکمه پسند ندارد و فقط قصد اقامه طرح دعوا داشت .
رحیمی زاده با بیان اینکه این موارد در واقع ناهنجاری است ، مهمترین علت را نا آگاهی مردم به مقررات ذکر کرد و برگزاری دوره های آموزشی و انجام مشاوره را در کاهش آنها موثر دانست.
** پرهیز خانواده ها از دخالت در زندگی زوج های جوان
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری می گوید: در یزد بر خلاف بسیاری از استان ها، دخالت اطرافیان در زندگی زوج های جوان، نوعی آسیب برای فروپاشی و مسایل بعد از آن است ، که باید از آن به جد خودداری کنند.
رحیمی زاده بیان کرد: بیشتر اختلافات و برخی آسیب ها در پنح سال اول زندگی مشترک زوج های جوان رخ می دهد که باید در این ارتباط دوره های مهارت زندگی با برگزاری کارگاه های آموزشی و مشاوره قبل از ازدواج انجام شود.
وی بی سوادی و کم سوادی زوج ها را دیگر علل وقوع برخی اختلاف ها و آسیب های فرهنگی و اجتماعی دانست که دستگاه های مسئول برای ارتقای علمی آن اقدام کنند تا مشکلات ناشی از آن کاهش یابد.
** پیشگیری از آسیب ها در گرو همکاری است
به گفته رئیس اداره مراقبت در برابر آسیب های اجتماعی اداره کل آموزش و پرورش یزد برای موفقیت در اجرای طرح های پیشگیری در میان دانش آموزان باید اولیای آنها در کنار مسئولان قرار گیرند و همکاری لازم داشته باشند.
محمد علی شایق افزود: همانگونه والدین نسبت به مسایل درسی فرزندان خود حساسیت دارند و مسایل را پیگیری می کنند باید در خصوص مسایل فرهنگی و اخلاقی آنها هم احساس تکلیف کنند.
وی تصریح کرد: آموزش و پرورش بر پایه رسالتی که بر عهده دارد، طرح های فرهنگی و اجتماعی متعددی در حوزه پیشگیری از آسیب ها را با همکاری برخی نهادها در مدارس انجام می دهد.
به گفته وی، طرح نماد مهمترین آنهاست که با همکاری دستگاه های مختلف با هدف آسیب شناسی مشکل فرهنگی و اجتماعی دانش آموزان و پیشگیری از آن انجام می شود.
شایق می گوید: اولیا برای انجام درست طرح ، وجود برخی آسیب های اجتماعی که در جامعه و میان دانش آموزان وجود دارد را باید قبول کنند و برای حل آنها ما را یاری دهند.
** آسیب های فضای مجازی دانش آموزان را تهدید می کند
وی به آسیب های ناشی از وجود فضای مجازی و استفاده نادرست از آن توسط دانش آموزان اشاره کرد و ادامه داد: استفاده ناصحیح از پیام رسان ها و نرم افزارها که نوعی تهدید و جنگ نرم هستند موجوب آسیب های اخلاقی ، فکری و اجتماعی در میان دانش آموزان است.
رئیس اداره مراقبت در برابر آسیب های اجتماعی اداره کل آموزش و پرورش یزد می افزاید: برای پیشگیری از آسیب های فرهنگی و اجتماعی در میان نسل جوان در مدارس فعالیت های فرهنگی و ورزشی مختلفی بر حسب نیاز انجام می شود.
شایق مهمترین آنها را طرح نماد ، مراقبت از خود ، مهارت در مقابله با رفتارهای پرخطر و همچنین طرح اجتماع محور با همکاری سایر نهادها ذکر کرد.
به گفته وی برای پیشگیری از آسیب های اجتماعی در بین دانش آموزان، آموزش و پرورش به تنهایی قادر به انجام برنامه های مورد نیاز نیست و باید نهادهای اجرایی و فرهنگی وظایف خود را انجام دهند .
**موازی کاری مانع تحقق اهداف پیشگیری از آسیب هاست
همچنین رئیس مرکز تحقیقات آسیب های اجتماعی اداره کل بهریستی یزد می گوید: برای موفقیت در طرح های پیشگیری از آسیب ها به همکاری فرا بخشی و جلوگیری از موازی کاری نیاز است.
« وهاب علی نیا» افزود: طرح های مختلفی توسط دستگاه های مسئول فرهنگی و اجتماعی برای پیشگیری از ناهنجاری ها پیش بینی شد که برای تحقق آنها باید فعالیت های بین بخشی افزایش یابد.
** ضرورت ایجاد مراکز تحقیقات پیشگیری از آسیب ها در یزد
وی به اهمیت ایجاد مراکز تحقیقات در خصوص بررسی علت آسیب های اجتماعی و همچنین راه اندازی مراکز مشاوره اشاره کرد و ادامه داد: آسیب شناسی مشکلات و فراهم کردن زمینه های لازم برای پیشگیری جزو مسایل اساسی است که باید مدنظر متولیان قرار گیرد.
به باور این دانشجوی دکترای مددکاری اجتماعی یزد، مهاجر پذیر بودن استان در مقایسه با تعدادی از استان ها خود عامل مهمی در بروز بخش عمده آسیب های اجتماعی است که متولیان امر وظایف خود را در بعد نظارتی انجام دهند.
علی نیا، در ادامه اعتیاد، تنش و اختلافات در کانون خانواده ، جرایم مالی ، سرقت ، خشونت و پرخاشگری در جامعه را از دیگر عوامل بروز آسیب های فرهنگی و اجتماعی دانست که باید برای پیشگیری از آنها فعالیت های فرهنگی و مهارت آموزی افزایش یابد .
وی یادآور شد: برای موفقیت در پیشگیری آسیب ها، آموزش همگانی و به خصوص جوانان و برنامه های فرهنگی و اطلاع رسانی درست نقش اصلی در پیشگیری و کاهش ناهنجاری ها دارد و باید همه بخش ها و مردم در کنار هم قرار گیرند.
ایرنا به عنوان تنها خبرگزاری رسمی کشور در سال 1313 خورشیدی با نام «آژانس خبری پارس» به عنوان ششمین خبرگزاری جهانی تاسیس شد و در بیش از هشت دهه فعالیت، علاوه بر جریان سازی خبری یکی از منابع مهم خبری رسانه های داخلی و خارجی است.
استان یزد با یک میلیون و 138 هزار نفر جمعیت 220 هزار دانش آموز و 100هزار دانشجو دارد.انتهای پیام /*
ویژه زنان
-
کمبود فضاهای تفریحی بانوان در یزد (Opens New Window)
-
آنفلوانزا عامل ۴۰ درصد بیماری تنفسی کودکان یزدی (Opens New Window)
-
۲ درصد از دانشآموزان شهر یزد مبتلا به شپش هستند (Opens New Window)
-
ریحان، پاتوق لحظههای خوش دخترانه (Opens New Window)
-
۶۰ درصد قربانیان جنگ غزه زنان و کودکان هستند (Opens New Window)
-
لزوم پرهیز از موازیکاری دستگاهها در مبارزه با مواد مخدر (Opens New Window)
-
زیبایی به چه قیمت؟ (Opens New Window)
-
خانهای برای نفسکشیدن بدون ویروس و بیماری! (Opens New Window)
-
برگزاری رزمایش الی بيت المقدس به مناسبت هفته بسیج در یزد (Opens New Window)
-
آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (Opens New Window)
-
نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (Opens New Window)
-
اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (Opens New Window)
-
بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (Opens New Window)
-
«زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (Opens New Window)
-
مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (Opens New Window)
-
قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (Opens New Window)
-
حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (Opens New Window)
-
بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (Opens New Window)
-
چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (Opens New Window)
-
آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (Opens New Window)
نکات خانه داری
-
درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
-
افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (Opens New Window)
-
۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
-
طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (Opens New Window)
-
آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (Opens New Window)
-
ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (Opens New Window)
-
طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (Opens New Window)
-
ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (Opens New Window)
-
جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (Opens New Window)
-
نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
-
طرز تهیه لقمههای گوشتی (Opens New Window)
-
طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (Opens New Window)
-
شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (Opens New Window)
-
شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (Opens New Window)
-
مرغ همچنان در اوج (Opens New Window)
-
دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (Opens New Window)
-
یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (Opens New Window)
-
راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (Opens New Window)
-
فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (Opens New Window)
-
راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (Opens New Window)