نمایش نمایش

ID : 16082404

رسایی: صالحی پیش حسینیان گریه کرد/یک سند بیاورید


آقای انصاری و بسیاری از معاونین پارلمانی دولت، حقوق می گیرند تا همین حرف ها را بزنند و همین نقش را ایفا کنند و الا آقای انصاری یک سند بیاورد که در خصوص این پیروزی بزرگ اقتصادی، این پیروزی که ابرقدرت ها در برابر ما تعظیم کردند و همین نسبت هایی که به برجام می دهند، تیم اقتصادی دولت خصوصا طیب نیا از متن برجام دفاع کرده باشد.

هفته گذشته حمید رسایی نماینده مردم تهران،درباره آنچه که در روز رای گیری پیرامون جزئیات و کلیات برجام در مجلس و اتفاقات میان وی و لاریجانی روی داده، گفتگویی داشته که مشروح آن را در زیر می خوایند: 

چه شد که در مجلس از مجموعه دوستان شما یعنی آقای امیرآبادی (نماینده قمی منتقد لاریجانی) پیشنهاد تشکیل کمیسیون ویژه برجام را داد؟
 
ایده تشکیل کمیسیون ویژه برجام با پیشنهاد آقای توکلی بود اما از زبان آقای امیرآبادی مطرح شد. ظاهرا آقای توکلی به امیرآبادی گفته بود که خوب است چنین کمیسیونی تشکیل شود و به همراه تعداد دیگری از نمایندگان، طی نامه ای آن را از هیأت رئیسه خواسته بودند ولی کسی که پشت تریبون ضرورت تشکیل کمیسیون را به عنوان طراح مطرح کرد، آقای امیرآبادی بود. شاید یک دلیل اینکه چرا آقای توکلی خودش این پیشنهاد را نداد و طراح آن را آقای امیرآبادی معرفی کرد، این بود که جمعی از همکاران نسبت به مواضع آقای توکلی نقد دارند و همراهی نمی کنند. اما برای من قابل پذیرش نیست که آقای توکلی مدافع برجام، طرح راه اندازی کمیسیون ویژه را بدون مشورت و استقبال رئیس مجلس مطرح کرده باشد.
 
اگر لاریجانی موافق بود، چرا با این کمیسیون همراهی نکرد؟
 
برای اینکه به قول ما طلبه ها «ما قصد لم یقع» شده بود. یعنی آنچه قصد داشتند، محقق نشد. شما با رفتارهایی که از آقای لاریجانی دیده اید، تردید دارید که اگر اعضای کمیسیون ویژه برجام مانند برخی نمایندگان مطیع رئیس مجلس بودند و تعظیم می کردند، ایشان از بای بسم الله تا تای تمت موضوع هسته ای و برجام را به این کمیسیون می سپارد و بعد خروجی آن را وحی مُنزل می نامید!؟ آقای لاریجانی سابقه این نوع رفتارها را زیاد دارد.
 
در زمان بررسی برجام در کمیسیون ویژه برجام، پیش‌بینی یا قرینه‌ای داشتید مبنی بر اینکه ممکن است از سمت آقای لاریجانی پروژه و طرحی برای دور زدن گزارش کمیسیون وجود داشته باشد؟ 
این سئوال را اعضای کمیسیون خصوصا رئیس آن بهتر می تواند جواب بدهد چون من عضو این کمیسیون نبودم هر چند در جلسات زیادی از آن شرکت کردم. اما آنچه کاملا از ابتدا علنی بود، چه برای انتخاب اعضای کمیسیون و بعد در انتخاب رئیس کمیسیون و سپس در انتخاب اعضای هیأت رئیسه کمیسیون ویژه برجام و در نهایت در مسیر روند تشکیل جلسات و حضور مدعوین تا زمان تنظیم گزارش و بعد برای قرائت گزارش، اگر کسی رد پای آقای لاریجانی را برای تأثیرگذاری نبیند، چشم سیاسی ندارد. البته در تمام این مسیری که نوشتم، رد حضور آقای لاریجانی بیش از رد پا وجود دارد. به نظرم در مواقعی هم آقای لاریجانی توانست کار خودش را پیش ببرد از جمله در ارائه همین طرح اخیر که به طور ضمنی برجام را تأیید می کرد چون بالاخره دوستانی مثل آقای زارعی، زاکانی و بذرپاش در جلسات آن بودند و تا جایی هم همراهی کردند هر چند در انتهای کار، کنار کشیدند و به دلیل باقی بودن جدی اشکالات حاضر به امضای متن نهایی طرح نشدند اما لاریجانی استفاده خودش را از حضور این دوستان در آن جلسات و سکوت آقای حداد عادل در این موضوع کرد.
 
در باره این موضوع سئوالات بیشتری داریم که می پرسیم اما قبل از آن باید بپرسم فضای دولت نسبت به بررسی برجام در مجلس چطور بود؟
به نظر شما وقتی کسی فرزند نامشروعی به دنیا آورده، نسبت به علنی شدن و شفاف شدن وضعیت این فرزند چه حالتی دارد؟ برجام یک نوزاد ناقص الخلقه ای است که نامشروع به دنیا آمده. پدر و مادرش به اهل محله وعده رستم بودن آن را داده اند در حالی که خودشان می دانند این فرزند ناقص الخلقه است. نطفه فرزند به دنیا آمده بر اساس ضوابط و قوانین نیست. برای تولد آن خطوط قرمز یک رابطه رعایت نشده، طبیعی است که نگران شناسنامه آن باشند. برای همین هم دولت حاضر به ارائه لایحه نشد! تمام تلاش آقای هاشمی و روحانی این بود که این فرزند نامشروع با تأییدیه ای از سوی رهبری انقلاب، پایش به جامعه باز شود تا دیگر به او به عنوان فرزند نامشروع نگاه نکنند که این هدف حاصل نشد. شما شاهد بودید که در طول دو سال مذاکره، حضرت آقا حتی برای یکبار از این فرزند نامشروع دفاع نکردند، یک کلمه در تعریف و تمجید آن نگفتند، حتی برعکس، به مردم از بدی های آن گفتند، به مردم گفتند که از این فرزند نامشروع انتظار رستم بودن نداشته باشید، گفتند که محصول اول این فرزند نفوذ دشمن بوده. ما از زبان رهبری نسبت به مذاکره کنندگان تأییداتی را شنیده ایم اما از محتوای مذاکره، هیچ تعریفی از زبان رهبری انقلاب نشنیده ایم بلکه هر چه شنیدیم، هشدار و پرهیز از آن بوده.
 
چرا رهبری انقلاب با این وجود از تیم مذاکره کننده تعریف کردند!
به همان دلیلی که مربی، وسط بازی وقتی دروازه بانش با شوت بازیکن تیم خودی گل می  خورد، توی سر بازیکنان تیم خودش نمی زند و با آنها درگیر نمی شود، آن هم بازیکنان تیمی که هوادارنش در ورزشگاه از گل خورده آنها تلقی گل زده دارند و مدتی زمان می برد تا برای آنها مشخص شود که این گل به تیم خودی بود نه تیم حریف. فارغ از این مثال، مهمترین دلیل حمایت رهبری، این است که تیم مذاکره وقتی به میز مذاکره تکیه می دهد و لَم می دهد، همان جا نماند و بداند تکیه گاه دیگری هم هست. 
 
شما در صحن علنی گفتید که برخی وزرای دولت، حاضر به دفاع از برجام در مجلس و شورای عالی امنیت ملی نشدند. این وزرا چه کسانی بودند؟ 
در جلسات شورای عالی امنیت ملی، وقتی گزارش ۱۲ ساعته آقای جلیلی مطرح شد در خصوص مباحث اقتصادی و تبعات منفی این توافق روی اقتصاد کشور که بحث می کردند آقای روحانی از آقای ظریف و عراقچی می خواهد تا به این اشکالات پاسخ دهند، وقتی آنها هم نتوانستند به این شبهات پاسخ دهند، قرار می شود تا آقای طیب نیا به جلسه دعوت شود که آقای طیب نیا از این حضور، عذر می خواهد و اعلام می کند که من اعتقادی به این موضوع ندارم و در نهایت آقای نهاوندیان برای پاسخ به سئوالات مطرح شده، حاضر می شود که البته آن هم موثر نبود. در جلسات کمیسیون برجام هم وقتی از آقای طیب نیا دعوت شد، وی حاضر به حضور و پاسخ دادن نشد و در نهایت آقای نهاوندیان حضور یافت. 
 
ولی آقای مجید انصاری در مجلس ادعای شما را تکذیب کرد!
آقای انصاری و بسیاری از معاونین پارلمانی دولت، حقوق می گیرند تا همین حرف ها را بزنند و همین نقش را ایفا کنند و الا آقای انصاری یک سند بیاورد که در خصوص این پیروزی بزرگ اقتصادی، این پیروزی که ابرقدرت ها در برابر ما تعظیم کردند و همین نسبت هایی که به برجام می دهند، تیم اقتصادی دولت خصوصا طیب نیا از متن برجام دفاع کرده باشد.
 
کدام جریان بیشترین تلاش ها را برای جلوگیری از بررسی دقیق برجام داشتند؟
دولتی ها ، شخص آقای لاریجانی و تیم همسو با آقای لاریجانی در کمیسیون ویژه برجام و بعد ازآن عوامل نزدیک به رئیس در صحن علنی مجلس.
 
چرا و نشانه آن چیست؟
دلیل آن همان است که در پاسخ به سئوالات قبل گفتم. اما تیم آقای لاریجانی در مجلس با این موضوع همراهی می کند، چون این سراب را باور کرده است. اینها فکر می کنند که از برجام، آرای انتخاباتی در اسفند ماه بیرون می آورند اما من همانطور که قبلا گفته ام، الان هم به همه اینهایی که زیر عَلَم برجام سینه می زنند، می گویم که به گندم ری نمی رسید و این امام زاده شفا نمی دهد. 
 
بیانیه پنج‌نفره نمایندگان مجلس را چطور ارزیابی می‌کنید؟ مهمترین ادعای آنها یک طرفه بودن گزارش کمیسیون بود؟ این ادعا را چطور ارزیابی می‌کنید؟
بیانیه پنج نماینده عضو کمیسیون ویژه برجام که همه از طیف آقای لاریجانی بودند، نکات جالبی داشت. اولا دو تن از این همکاران را خودم از آنها شنیدم که گفتند ما این بیانه پنج نفره را نخوانده بودیم و آن را امضا کردیم! یکی از آنها آقای پزشکیان بود که مهمترین اشکالش به گزارش کمیسیون ویژه برجام، علمی نبوده روش تهیه گزارش بود. حالا وقتی چنین فردی گزارشی را بدون خواندن امضا می کند، چه حسی به شما دست می دهد؟ ثانیا گزارش کمیسیون ویژه برجام هم معایب را گفته بود، هم نواقص را ولی گزارش این آقایان یک طرفه بود یعنی فقط ۱۶۵ امتیاز برای آن ساخته بود، بدون اینکه بگوید برجام عیبی هم دارد یا نه! البته برخی امتیازها هم مثل همان ادعایی می ماند که نماینده ارومیه گفته بود که برجام باعث افزایش آب ارومیه شد! و جالب اینجاست که دقیقا این پنج نماینده که فقط ۱۶۵ امتیاز برای برجام ذکر کرده بودند، طرحی دو فوریتی به مجلس آورده بودند تا برجام را به خاطر معایبش مشروط کنند و جلوی ضررهایش را بگیرند.  
 
پشت پرده طرح دو فوریتی که توسط تیم آقای لاریجانی ارائه شد چه بود؟ در این مقطع دولت و جریان آقای لاریجانی چه تلاش هایی داشتند؟ واکنش شما چه بود؟
آقای لاریجانی برای اینکه طرح مورد نظر خودش را به نتیجه برساند ابتدا برخی از دوستان را همراه کرده بود و در جلساتی سعی کرده بود تا از همراهی آنها استفاده کند. حضور دوستانی مثل آقای بذرپاش، زارعی و زاکانی به نمایندگانی از طرف اصولگرایان، سبب شده بود تا برخی اشکالات مهم تر این طرح برطرف شود ولی این طرح دوفوریتی هم چنان پر اشکال و کلی گویی بود برای همین هم این دوستان، حاضر به امضای آن نشده بودند و امضای آن را مشروط به دو شرط کرده بودند اولا حتما گزارش کمیسیون ویژه برجام قرائت شود و ثانیا شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان این طرح را بپذیرد. 
 
چرا شرط قرائت گزارش قرار داده بودند، مگر قرار نبود این گزارش قرائت شود؟
ظاهرا آقای لاریجانی و ابوترابی با قرائت گزارش کمیسیون برجام مخالف بودند و نمی خواستند اجازه قرائت آن را بدهند! برای همین هم دوستان فراکسیون اصولگرایان شرط کردند که باید این گزارش قرائت شود.
 
درباره این طرح فوریتی در شورای مرکزی فراکسیون بحث شد؟ 
بله صبح همان روز یکشنبه ای که فوریت این طرح در صحن علنی به بحث گذاشته شد، جلسه شورای مرکزی فراکسیون برگزار شد که معمولا حدود بیست نفر از دوستان در آن شرکت می کنند. در جلسه آن روز، آقای حداد عادل و توکلی به دلایلی اصرار داشتند که فراکسیون با طرح آقای لاریجانی همراهی کند اما اکثریت دوستان به دلیل محتوای خنثی طرح، حاضر به قبول آن نشدند از جمله بنده در باره اینکه طرح موجود تأیید ضمنی برجام است بدون اینکه مخاطرات و توصیه های رهبری و خطوط قرمز ایشان در آن لحاظ شده باشد، حرف زدم که اتفاقا جلسه کمی بهم ریخت. در نهایت آقای توکلی و حداد عادل نتوانستند دوستان را مجاب کنند و بدون رای گیری، همکاران جلسه را ترک کردند و به سمت صحن علنی رفتیم.
 
در آن روز، ظاهرا جلسه غیرعلنی هم در صحن برگزار شد؟
جلسه غیرعلنی و غیررسمی بود. طبق آیین نامه، مشروح مذاکرات جلسات غیرعلنی ولی رسمی که با رأی نمایندگان تشکیل می شود، ضبط و ثبت می شود ولی جلسات غیرعلنی غیررسمی، ثبت و ضبط رسمی نمی شود. آقای لاریجانی در جلسه غیرعلنی غیررسمی آن روز حدود یک ساعت از فضایل این طرح دو فوریتی خودش و لزوم رأی دادن به آن سخن گفت و حتی چندبار به صورت دوپهلو طوری صحبت کرد که مخاطب از صحبت ایشان در عین اینکه می گفت من نمی خواهم بگویم که رهبری چنین مطالبه ای دارد، اما برداشت می شد که مجموعه مقامات عالی نظام، منتظرند زودتر این طرح تصویب شود.
 
یعنی چه که مقامات عالی منتظرند سریع تر بررسی شود؟
آقای لاریجانی در جلسه غیرعلنی دو پهلو سخن می گفت یعنی هم می گفت که من نمی خواهم بگویم رهبری نظرشان این است و هم طوری صحبت می کرد که در شورای عالی امنیت ملی به جمع بندی این طرح دوفوریتی رسیده ایم. در آخر اظهاراتش هم گفت که چند روز قبل آقای حجازی با من تماس گرفت و گفت که چرا مجلس زودتر تکلیف برجام را مشخص نمی کند و من هم گفته ام که ما منتظر گزارش کمیسیون ویژه برجام هستیم و برای بعد از آن طرح فوریتی داریم. خُب ببینید این حرف روی ذهن مخاطب چه تاثیری می گذارد! خصوصا وقتی یک عده ای هم در کف مجلس راه بروند و بگویند با دفتر چک شده نظر دفتر این است، نظر رهبری این است.
 
کسی به این صحبت ها اعتراض نکرد؟
چرا اعتراض شد. در جلسه غیرعلنی با اعتراض های صورت گرفته، بنده و آقای حسینیان و کوچک زاده فرصت صحبت پیدا کردیم که همان روز من متن صحبت خودم را روی صفحه اینستاگرامم گذاشتم و در جلسه علنی هم خطاب به لاریجانی گفتم که شما در جلسه غیرعلنی مطالبی را به بیت رهبری منتسب کردید که قابل بررسی است. بعد از ظهر همان روز وقتی برای شرکت در مجلس ختم حجاج شهید فاجعه منا به دفتر رهبر معظم انقلاب رفته بودم، پس از پایان مجلس ختم به آقای حجازی مراجعه کردم و گفتم که در جلسه غیرعلنی امروز، آقای لاریجانی دو پهلو حرف زد، بطوری که مخاطب به اشتباه می افتاد و در پایان صحبت هایشان هم صراحتا گفتند که شما تماس گرفته اید و پیگیر بوده اید که مجلس زودتر در این باره تصمیم گیری کند...
 
نظر آقای حجازی چه بود؟
ایشان گفتند من تماسی در این باره با آقای لاریجانی نداشته ام و اساسا اعضای دفتر رهبری با توجه به اینکه مقام معظم رهبری صراحتا فرموده اند که در این باره دخالتی نمی کنند، حق اظهارنظری در این باره برای خودشان قائل نیستند.
 
شما این را به آقای لاریجانی منتقل کردید؟
بله، روز بعد که ما جلسه علنی داشتیم، من به آقای لاریجانی گفتم که دیروز بعد از جلسه ختم بیت، من از آقای حجازی در باره اظهارات شما سئوال کردم و ایشان هم هرگونه دخالت و پیگیری این موضوع را تکذیب کردند اما آقای لاریجانی روی حرفی که زده بود اصرار داشت.
 
چرا این صحبت آقای حجازی را در مجلس یا به صورت مصاحبه، علنی نگفتید ؟  
تا جایی که می دانم این موضوع همان ایام تذکر داده شده بود. به نظرم کار درستی نبود که ما تکذیب دخالت آقای حجازی را هم علنی کنیم چون این خودش اشاعه موضوع می شد.
 
اگر تذکر داده شده بود، پس چرا در روز رأی گیری درباره جزئیات مجددا از دفتر رهبری خرج شد؟
این سئوالی است که آقای لاریجانی باید به آن پاسخ دهد نه من. اما آنچه برای من مسلم است، حتی اگر دفتر رهبر معظم انقلاب آن اطلاعیه را هم صادر نمی کرد، من تردید نداشتم که آقای حجازی دخالتی در این موضوع نمی کنند، شاید با مراجعه مکرر آقای لاریجانی به ایشان برای کسب تکلیف، آقای حجازی گفته باشند که این موضوع را بین خودتان و با محوریت دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی حل و فصل کنید و به جمع بندی برسید و آقایان هم این جمله را حمل بر نظر دفتر رهبری و بعد در یک روند «یک کلاغ چهل کلاغ» حمل بر نظر رهبری کرده باشند. خصوصا که آقای لاریجانی در جلسه روز رأی گیری برای جزئیات، چندبار دو پهلو حرف زدند و وقتی بنده و آقای کوچک زاده در جلسه غیرعلنی روی موضوع پافشاری کردیم که صراحتا بگویید این که شما از نمایندگان می خواهید تا طبق جمع بندی کشور به طرح شما بدون بحث رای بدهند، آیا این نظر رهبری است یا نه! آقای لاریجانی باز دو پهلو جواب می داد تا اینکه آقای کوچک زاده صراحتا پرسید و گفت آقای لاریجانی چرا نمی گویید آیا این نظر رهبری است؟ و آقای لاریجانی گفت «بله همان که خودتان می دانید!» بعد از این هم آقای باهنر به آقای کوچک زاده مراجعه کرد و گفت این چیزی که آقای لاریجانی می گوید، جمع بندی سه نفر (لاریجانی، شمخانی و حجازی) است. در حقیقت آقای لاریجانی وقتی در برابر مقاومت ما در جلسه غیرعلنی قرار گرفت یا باید اصل موضوع را هوا می کرد و یا باید برداشت های خودش از مکالماتی که با برخی شخصیت های دفتر رهبری داشته را به عنوان نظر رسمی دفتر رهبری و بالطبع نظر رهبر انقلاب جلوه می داد که به نظرم ایشان دومی را انتخاب کرد و فکر نمی کرد که آقای کوچک زاده در جلسه علنی آن را مطرح کند.
 
آقای لاریجانی در جوابیه ای که برای کیهان امروز (یکشنبه) ارسال کرده معتقد است که بیانیه دفتر رهبری در تایید آنها بوده است. برخی از آنها می گویند که در بیانیه دفتر رهبری گفته شده که هرگونه اطلاع رسانی و بیان مطالب غلط و مغشوش مبنی بر نقش مستقل برخی از مسئولین دفتر معظم‌له در روند بررسی طرح خلاف واقع است و بعد نتیجه می گیرند که پس دفتر رهبری تایید کرده که نقش غیر مستقل داشته اند، یعنی دفتر رهبری در روند طرح با مجوز رهبری انقلاب دخالت کرده است!
اینها می خواهند بگویند که این اطلاعیه نقش مستقل دفتر را رد می کند و این یعنی دفتر نقش غیر مستقل و از طرف رهبری داشته است. هر کس این را بگوید هم به رهبری انقلاب و هم به دفتر ایشان افترا بسته. ببینید آقای لاریجانی خودش در جلسه علنی در پاسخ به آقای کوچک زاده هرگونه دخالتی را تکذیب می کند هر چند در جلسه غیرعلنی طور دیگری گفته ولی بالاخره در جلسه علنی دخالت را رد می کند، آنوقت این بیانیه در تإیید کدام بخش از اظهارات ایشان می شود؟! علاوه بر آنچه بنده در پاسخی که خودم از آقای حجازی شنیدم و در سئوالات قبل گفتم که ایشان گفت بر اساس مواضع رهبری مبنی بر عدم دخالت، اساسا اعضای دفتر هم حق دخالت در این موارد را ندارند. 
علاوه بر همه اینها رهبر معظم انقلاب در سال ۸۹ در پاسخ به سئوال دانشجویان، خودشان صریح فرمودند: «مبادا کسی تصور کند که رهبری برخلاف آنچه به عنوان نظر رسمی مطرح می کند، مواضع دیگری دارد که به برخی خواص می گوید چرا که این تصور مطلقاً درست نیست و اگر کسی چنین نسبتی بدهد گناه کبیره کرده است. نظرها و مواضع اینجانب صریحاً اعلام می شود، چرا که نه جایز و نه شایسته است که رهبری مواضع دیگری جز این مواضع علنی و صریح داشته باشد.» 
حالا رهبری انقلاب فرموده اند که بنده نه در رد و نه در تصویب یا هر رأی دیگر مجلس دخالت نمی کنم، آنوقت چطور ایشان به آقای حجازی می گوید که به مجلس بگو فلان کار را انجام بدهند! دقت کنید حتی خودشان می فرمایند چنین رفتاری نه جایز است و نه شایسته. 
 
نظر آقای حداد عادل چه بود؟ چرا اصلا ایشان در این موضوع فعال نبود؟
تا جایی که من می دانم آقای حداد با توجه به استدلال هایی که داشتند با اصل طرح مورد نظر آقای لاریجانی موافق بودند حتی در جلسه فراکسیون هم از نمایندگان اصولگرا خواستند که با طرح دو فوریتی آقای لاریجانی موافقت کنند که البته نظر جمع دوستان این نشد. این که ایشان در نهایت به جزئیات این طرح با آن وضع در آن روز رأی دادند یا نه، من خبر ندارم ولی می دانم که با شیوه اداره جلسه علنی در آن روز مخالف بودند. عدم حضور ایشان در روز رأی به کلیات هم به دلیل بیماری ایشان بود که اصلا مجلس نبودند...
 
در شبکه های مجازی گفته می شود که این تمارض بوده؟
نه، من اطلاع دارم که ایشان مریض بود البته همانطور که گفتم آقای حداد عادل مثل آقای توکلی با استدلال هایی که خودشان دارند، با فوریت و کلیات این طرح موافق بودند برای همین هم وقتی چندبار آقای لاریجانی از پشت تریبون از اسم آقای حداد خرج کرد، ایشان مخالفتی نکرد.
 
ماجرای جلسه آقایان شمخانی و لاریجانی با آقایان زاکانی و زارعی چه بود؟
جزئیات این جلسات را خود این آقایان باید توضیح بدهند چون من در جلساتشان نبودم اما بعد از رأی آوردن کلیات، بنای ما کار کردن روی پیشنهادات شد که از طرف دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی پیغام دادند، اگر می شود دو جریان مجلس بنشینند و به جمع بندی واحد برسند که در نهایت، به دلیل اصرار آقای جلالی و بروجردی که باید جمع بندی در حضور آقای لاریجانی صورت بگیرد، این جلسه تشکیل نشد اما شب قبل از رأی گیری درباره جزئیات با دعوت دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، دوستان به آنجا رفتند و بعد از آن جلسه بود که گفته شد در دبیرخانه جمع بندی شده که به طرح آقای لاریجانی رأی داده شود و کم کم این شایعه شد که دفتر رهبری هم نظرش همراهی با طرح آقای لاریجانی است. 
البته دوستان ما می گفتند که در جمع بندی با آقای شمخانی، قرار شده که نمایندگان پیشنهادات خودشان را مطرح کنند. من هم شب قبل از بررسی جزئیات به آقای زاکانی و زارعی گفتم که به این نقل قول ها نمی شود اعتماد کرد و فردا آقای لاریجانی کار خودش را می کند و نمی گذارد که کسی پیشنهاد بدهد و همان حرف آقای نادران محقق می شود. اضافه بر اینکه نظر دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، یک نظر مشورتی است و طبق قانون اساسی، فقط مصوبات شورای عالی امنیت ملی بعد از تأیید رهبری معظم انقلاب، حکم قانون را دارد و باید آن را بپذیریم والا تا قبل از آن، صراحتا رهبر معظم انقلاب خودشان فرموده اند که من نظراتم را علنی می گویم و در جلسات خصوصی تغییر نمی دهم.
 
نظر بقیه چه بود؟
برخی از دوستان می گفتند که آقای شمخانی به عنوان نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی این موضوع را مطرح کرده است و من هم پاسخم این بود که اولا آقای شمخانی نماینده رهبری در مجلس که نیست. ثانیا آقای جلیلی هم نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی است، و نظرش بر خلاف ایشان است. این که دلیل نمی شود. 
 
جمع بندی نهایی فراکسیون اصولگرایان چه شد؟ 
متأسفانه به دلیل تردیدهای ایجاد شده در بین دوستان، اختلاف نظر شد. بعد از جلسه فراکسیون که صبح سه شنبه بود، وقتی وارد صحن علنی شدیم، آقای لاریجانی در جلسه غیرعلنی در حال بیان برخی مطالب بود از جمله همین که جمع بندی کشور رأی دادن به این طرح است و در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی جمع بندی شده که به این طرح رأی داده شود و فقط سه پیشنهاد مطرح شود. پیشنهادات دیگر هم مطرح نشود کسی هم مخالفت یا موافقت نکند!
 
این حرف ها روی نمایندگان تاثیرگذار بود؟
قطعا تاثیر داشت. من وقتی وارد صحن علنی شدم، دیدم که تقریبا مجلس قانع شده، خصوصا که در بین نمایندگان شایع شده بود که این جمع بندی با حضور بیت رهبری و آقای حجازی گرفته شده است. همان چیزی که آقای باهنر به آقای کوچک زاده و احتمالا به خیلی افراد دیگر هم گفته شده بود.
 
کسی اعتراض نکرد؟
چرا در همان بین که آقای لاریجانی صحبت می کرد، تعدادی از نمایندگان اعتراض داشتند که چون من خیلی اصرارداشتم و بلند اعتراض می کردم و می گفتم تذکر دارم، آقای لاریجانی علی رغم میلش دستور داد تا تریبون من را باز کنند و من هم نکاتی را گفتم که در پاسخ های قبلی توضیح دادم. از جمله چیزهایی که به آقای لاریجانی در جلسه غیر علنی گفتم این بود که رهبر انقلاب اگر نظری دارند صریح بگویید. ایشان خودشان گفته اند که من دخالتی نمی کنم و نظر دبیرخانه هم برای ما ملاک نیست. آقای لاریجانی در پاسخ به من گفت که آقای رسایی من وظیفه داشتم این را به مجلس ابلاغ کنم! در تعبیر ایشان دقت کنید! برداشت نمایندگان از واژه «ابلاغ» مربوط به نظر چه کسی می شود؟ آیا نظر شمخانی برای مجلس حالت ابلاغی دارد؟ حنی من به آقای لاریجانی گفتم فرمان که دست شماست، آخرش هر کاری بخواهید می کنید، چرا جلوی طرح پیشنهادات را گرفته اید! حداقل ظاهر کار را رعایت کنید.
 
بعد از این چه شد؟
جالب همین جاست که بعد از تذکر من، چند تن از نمایندگان همسو با خودمان که تا آن لحظه منتقد رفتارهای آقای لاریجانی و طرح ایشان بودند، به من مراجعه کردند و شروع کردند به اعتراض که چرا با نظر رهبری مخالفت می کنی؟! حتی یک از کسانی که به من مراجعه کرد از اعضای اصلی جبهه پایداری بود که معمولا در نظراتش مصمم است و تا برایش این نقل قول ها یقینی نشود، تن به پذیرش آن نمی هد. ایشان به من مراجعه کرد و گفت که چرا کاسه داغتر از آش شده ای! وقتی آقای لاریجانی می گوید که با بیت تماس گرفته و نظر رهبری این است، چرا شما مقاومت می کنید. نماینده دیگری هم به من مراجعه کرد و گفت آقای رسایی وقتی می گویند این نظر رهبری است، چرا شما مخالفت می کنید! شک دارید بروید از آقای ابوترابی بپرسید! 
ببینید این اظهارنظرها نشان می دهد که شایعه موافق بودن دفتر مقام معظم رهبری و نظر مثبت حضرت آقا با این طرح چقدر در کف مجلس تأثیر گذاشته بود. 
 
در زمان بررسی و رأی گیری برای کلیات طرح آقای لاریجانی، شما درخواست رأی گیری علنی داشتید، که رأی نیاورد، چرا این درخواست را دادید؟
البته این فقط پیشنهاد من نبود بلکه حدود بیست نفر آن را امضا کرده بودند. دلیل هم این بود که با توجه به بیانات رهبری که فرمودند طوری در این باره نظر بدهید که بتوانید سرتان را در برابر خدای متعال بالا بگیرید، قاعدتا هر کس هر رأیی که می دهد، برای آن حجت شرعی دارد. وقتی ما از خدا نمی ترسیم چرا باید از خلق خدا بترسیم. علاوه بر این حرف ما این بود که موافقان برجام و این طرح معتقدند که اکثریت جامعه تشنه اجرای برجام است، خب مشخص شدن اسامی آنها به نفع آنهاست و طبعا پیشنهاد علنی شدن آرا نباید مخالفی داشته باشد.
 
پس چرا رأی نیاورد؟ 
این را باید کسانی که مخالف علنی شدن آرای نمایندگان در این موضوع بودند، پاسخ بدهند ولی آنچه مشهود بود این بود که تمام کسانی که موافق رأی آوردن طرح آقای لاریجانی برای تأیید ضمنی برجام بودند، مخالف علنی شدن این رأی بودند! 
 
در فیلمی که در گزارش های سیما پخش شد، وقتی شما کنار آقای لاریجانی می آیید ایشان شما را هل می دهد و می گوید چرا اینطور می کنید...
بله وقتی جلسه علنی شروع شد و آقای لاریجانی اجازه طرح پیشنهادات را نمی داد و فقط اجازه داد تا سه پیشنهاد مورد نظر خودش مطرح شود، من دائما می رفتم در قسمت هیأت رئیسه و اعتراض می کردم که من پیشنهاد دارم یا من می خواهم به عنوان مخالف صحبت کنم که ایشان اجازه نداد و حتی همانطور که در فیلم منتشر شده از سیما مشخص است، آقای لاریجانی من را هل داد!
 
البته آقای لاریجانی در پاسخ به تذکر آقای کوچک زاده و توکلی مبنی بر اینکه چرا اجازه ارائه پیشنهادات را ندادید، در جلسه علنی می گوید که خود دوستان توافق کردند تا کسی پیشنهاد ندهد!
بله ایشان این را گفتند ولی همه مردم در بخش های مختلف خبری دیدند که حداقل بنده به عنوان یکی از این نمایندگان به ارائه پیشنهاداتم اصرار داشتم و غیر از من دوستان دیگری هم بودند که اصرار داشتند از جمله آقای زارعی و کوچک زاده و دیگران. این کار ایشان که اجازه طرح هیچ نظر و پیشنهادی را نداد، قانون شکنی در روز روشن بود. 
 
علت گریه آقای زارعی چه بود؟ ایشان در جلسه شب گذشته چه چیزی را شنیده بود که تکذیب می کرد؟
آقای زارعی به آقای لاریجانی در خصوص نحوه اداره جلسه اعتراض داشت و اینکه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی گفته است که هیچ پیشنهادی مطرح نشود و مخالف و موافق صحبت نکنند. ایشان به آقای لاریجانی گفت که شما آبروی مجلس را بردید، شما مجلس را فرمایشی نشان دادید، حتی اگر هم می خواهید نظر خودتان را پیاده کنید، حداقل ظاهرش را حفظ کنید.
 
شما فیلمی را از آقای زارعی در صفحه اینستاگرام تان منتشر کردید، علت چه بود؟
وقتی آقای زارعی با بغض و گریه این حرف ها را می زد، من دیدم که تعداد زیادی از عکاسان در حال عکس برداری از وی هستند. یک لحظه به ذهنم زد که فیلم این اظهارات را بگیرم و منتشر کنم تا رسانه ها قَلب واقعیت نشود. برخی از سایت ها نوشته اند که رسایی در حال گرفتن عکس بود! اصلا اینطور نیست من فیلم اظهارات آقای زارعی را گرفتم تا معلوم باشد این مرد برای چه گریه می کند. اتفاقا در سایت ها و روزنامه های این جریان تلاش کردند که این گریه را به خاطر رأی آوردن طرح آقای لاریجانی و تایید برجام جلوه دهند که واقعیت چیز دیگری بود.
 
این فیلم ۱۵ ثانیه بود و قرار بود شما بقیه آن را روی سایت تان بگذارید، چرا منتشر نشده؟
بعد از اطلاعیه دفتر رهبری و روشن شدن برخی نکات، جمع بندی دوستان این بود که شاید دیگر ضرورت نداشته باشد.
 
درباره صحبت هایی که بین آقای صالحی و حسینیان گذشت، نظرتان چیست؟
من در صفحه اینستاگرامم توضیح دادم. این کار آقای صالحی شبیه کاری بود که روزنامه صبح امروز کرد و حسینیان را قاتل معرفی کرد. البته آقای صالحی هم از رفتارش کمی پشیمان بود چون در بیمارستان که به ملاقات آقای حسینیان آمد، گریه کرد و گفت که قصد تخریب ایشان را نداشته.
 
بعد از اطلاعیه دفتر رهبر معظم انقلاب که دخالت اعضای دفتر در حمایت از این طرح و هرگونه پیغام دادن به مجلس و آقای لاریجانی را رد کردند، جمع بندی نمایندگان چیست؟
 
البته این اطلاعیه بعد از تعطیلی مجلس صادر شد اما در تماسی که تعدادی از نمایندگان با بنده داشتند و یا در تماس هایی که من با برخی داشتم، خیلی از نمایندگان ناراحتند و رأی آن روز را رأی واقعی مجلس نمی دانند. حتی برخی معتقدند که باید در آن رأی تجدید نظر کرد.
 
حتی با توجه به تایید شورای نگهبان؟!
شورای نگهبان یک مصوبه را با شرع و قانون اساسی تطبیق می دهد نه با اینکه در مراحل أخذ این رأی، آیین نامه داخلی مجلس رعایت شده یا نه. وظیفه شورا این نیست که بررسی کند که نمایندگان بر اساس یک نقل قول درست رأی داه اند یا نقل قول غلط.
 
از نظر قانونی آیا امکان تجدید نظر هست یا نه؟
اینکه نمایندگان بتوانند قانونی که خودشان رأی داده اند را اصلاح کنند، هم امکانش هست و هم قبلا سابقه داشته است. در مجلس هشتم قانونی تصویب شد که بر اساس آن مراکز آموزشی عام المنفعه، قابل وقف می شدند. هدف اصلی این طرح دانشگاه آزاد بود اما ما با تلاش و پیگیری، چند روز بعد با تبصره ای، دانشگاه آزاد را استثنا کردیم. یا در مجلس هشتم ابتدا در طرحی به کاهش تعرفه خودرو رأی داده شد ولی بعد از شنیدن بیانات رهبر انقلاب در بازدید از کارخانه ایران خودرو، وقتی نمایندگان فهمیدند که رأی داده شده بر خلاف سیاست رهبری است، خود طراحان طرح اول، با ارئه طرح دیگر آن را اصلاح کردند.
رجا نیوز





فرهنگی فرهنگی

جدیدترین ها جدیدترین ها