نمایش
نحوه مجازات مفسدان اقصادی در جهان +آمار
عصر فرهنگ، فساد اداری، اقتصادی و دولتی در کشورهای مختلف جهان به نسبت های مختلفی وجود دارد و این امری نیست که مختص کشورهای خاصی باشد. اما درصدها در کشورهای جهان متفاوت است. در برخی از آنها با توجه به نوع اقتصاد (دولتی، خصوصی، بازار آزاد یا کمونیستی، رانتیری)، قوانین قضایی و اداری و نیز ساختارهای روابط اجتماعی- فرهنگی، میزان فساد کم و زیاد می شود. به هر حال بررسی این موضوع نشان می دهد، فساد، پدیده ای جهانی است و مبارزه با آن نیز در سطح دنیا و به فراخور کشورها، با شیوه ها و مجازات های متنوعی دنبال می شود.
ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای که اقتصاد آن در حال توسعه و رشد است، با معضل فساد دست و پنجه نرم می کند و مسئولان آن نیز به شدت به موضوع مبارز با فساد تاکید ویژه ای دارند. در چند سال اخیر، دستگاه های نظارتی و قضایی کشور توانسته با عزم جدی، پرونده های بزرگ فساد اقتصادی از اختلاس و ارتشاء گرفته تا رشوه و فسادهای دولتی - بانکی را به سرانجام برساند.
مبارزه با مفاسد اقتصادی همواره از جمله تأکیدات و مطالبات اصلی و مهم رهبر انقلاب اسلامی بوده است. در سالهای اخیر و پس از صدور فرمان هشت مادهای خطاب به سران قوا این مطالبه به صورت جدیتری مطرح شده است. یکی از صریح ترین بیانات رهبر معظم انقلاب در مبارزه با فساد در پیامی به همایش ملی ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد، مطرح شد: مگر وضعیت برای مسئولان سه قوه روشن نیست؟ با توجه به شرایط مناسب و امیدبخشی که از لحاظ همدلی و هماهنگی و همفکری بین مسئولان امر وجود دارد، چرا اقدام قاطع و اساسی انجام نمیگیرد که نتیجه را همه بطور ملموس مشاهده کنند. توقع من از آقایان محترم این است که چه با سمینار و چه بدون آن، تصمیمات قاطع و عملی بدون هرگونه ملاحظهای بگیرند و اجرا کنند. (1393/9/17)
رهبر گرانقدر انقلاب در دیدار اخیر خود با مسئولان قوه قضاییه نیز بر امر مبارزه با فساد و راهی که این قوه در پیش گرفته تاکید کرده اند: اقتدارطلبی قوهی قضائیه، قدرتطلبی متعارف سیاسی و جناحی نیست بلکه به معنای قاطعیت و ایستادگی بر سر حرف حق است.در زمینهی سلامت قوه، کارهای خوبی شده است و باید با جدیت به این راه ادامه داد، چرا که هرگونه فساد در دستگاه قضائی، زمینهساز فسادهای بزرگتر در جامعه خواهد بود. (1394/7/4)
اوضاع فساد دولتی و اقتصادی در کشورهای جهان
شاید بتوان به آمارهای سازمان شفافیت بین الملل در رابطه با فساد در کشورهای جهان تا حدودی استناد کرد. سازمان شفافیت بینالملل هر ساله گزارشی را در مورد فساد اداری و دولتی در کشورهای جهان تهیه و منتشر میکند که در کنار آن تحلیلی از عوامل ایجاد فساد در این کشورها، شامل شاخصی برای هر کشور و موقعیت آن در رده بندی جهانی هم هست.
در تهیه این گزارش، فساد به عنوان «سوءاستفاده از قدرت برای انتفاع شخصی» تعریف شده و نظر مردم و کارشناسان در این زمینه مبنای ارزیابی است. به گفته این سازمان، ارزیابی فساد در هر کشور باید دست کم مبتنی بر سه منبع شامل نظرخواهی از مردم یا موسسات مالی و تجاری و همچنین نظر کارشناسان و متخصصان باشد.
سازمان شفافیت بینالمللی یک سازمان غیردولتی غیرانتفاعی است که در سال ١٩٩٣ در آلمان تاسیس شد و مرکز آن در برلین واقع شده است. این سازمان دارای مراکز وابسته در شماری از کشورهای جهان است که هر کدام به طور مستقل به ارزیابی شرایط داخلی کشورهای خود میپردازند و نتیجه آن را در اختیار سازمان مرکزی قرار میدهند. هدف شفافیت بینالملل مبارزه با فساد در تشکیلات دولتی و همچنین موسسات عمده خصوصی است و موضوعاتی مانند رشوهخواری، قانون شکنی و موارد دیگر سوءاستفاده از قدرت را در ردههای مختلف دولتی و اقتصادی زیر نظر دارد.
جهت مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک نمایید
نقشه بالا مربوط به سال 2014 است که رتبه کشورهای با توجه به نمره ای که از صفر تا 100 است مشخص است. شاخص ادراک فساد میزان فساد اداری و اقتصادی در کشورها را نشان میدهد. هرچه این نمره بیشتر باشد دلالت بر فساد کمتر است. بر اساس این گزارش ایران در گزارش امسال سازمان بین المللی شفافیت نمره 27 را به دست آورده است. ایران در سال قبل نمره 25 را به دست آورده بود که بدین ترتیب میزان فساد در ایران نسبت به سال گذشته کمتر شده است.ایران در ردهبندی جهانی ادراک فساد در سال 2013 رتبه 144 را به دست آورده بود که بر این اساس در گزارش امسال 8 پله صعود داشته است. در گزارش سال قبل رتبه ایران 11 پله نزول یافته بود. دانمارک، نیوزیلند و فنلاند در رتبههای اول تا سوم جهان بر اساس شاخص ادارک فساد قرار گرفتهاند. نمره دانمارک از این نظر 92 اعلام شده است.
علاوه بر این رتبه بندی، سازمان شفافیت بین الملل، در سطح منطقه نیز کشورها را با یکدیگر مقایسه می کند. وضعیت تطبیقی شاخص ادراک فساد (CPI) در ایران و کشورهای همسایه که از گزارش سازمان شفافیت بین الملل در سال 2014 استخراج گردیده در تصویر زیر مشخص است. بررسی داده های کشورهای همسایه مربوط به سال 2014 نشان می دهد که موقعیت ایران در منطقه از نظر فساد در سطح مطلوبی نیست.
- در آوریل 2015، شهردار سابق نانجینگ به دلیل قبول رشوه به 15 سال حبس محکوم شد.چاینا دیلی با اعلام این خبر نوشت، دهها میلیون یوآن از داراییهای «ژی ژیانیه» شهردار سابق نانجینگ توسط دادگاه توقیف شد. وی از سال 2010 تا 2013 شهردار نانجینگ بود و در سالهای پیش از آن از اوایل دهه 90 میلادی در استانهای مختلف سمتهای متعددی داشت.وی بین سالهای 1999 تا 2012 مبلغی معادل 11.32 میلیون یوآن برای کمک به جابهجایی شغلی و کمک به اجرای قراردادها و پروژههای ساخت و ساز محکوم است.
- در می 2014، یک سرمایه دار چینی که در بخش معدن فعال بود به دلیل فساد اقتصادی به مرگ محکوم شد. یک دادگاه در شرق چین لیو هان، سرمایهدار متنفذ را به اتهام "سازماندهی و رهبری جنایات و قتل مافیاگونه" به اعدام محکوم کرده است. گفته می شود این ثروتمند چینی با ژو یونگکانگ، رئیس پیشین سازمان امنیت چین در ارتباط بوده است. این دادگاه لیو وی، برادر لیو هان را هم به اعدام محکوم کرده است.
این دو نفر سرشناسترین افراد یک گروه ۳۶ نفره هستند که علیه همه آنها اتهامات مشابهی وارد شده است. در حکم دادگاه گفته شده که در بین بقیه چیزها، لیو هان و گروهش متهم به فعالیت های غیر قانونی سازمان یافته برای بدست آوردن "سودهای هنگفت و غیرمعمول" هستند. محکومیت آنها همچنین به دلیل چندین مورد ارتکاب قتل، ایراد ضرب و جرح و حبس غیرقانونی است. لیو هان که که رئیس شرکت بزرگ معدنی "سیچوان هانلوگ" بوده، در سال ۲۰۱۲ یکی از ثروتمندترین افراد چینی شناخته شده بود.
در این چند مورد تنها به بخشی از مجازات مفسدان اقتصادی که هم در بخش دولتی و هم در بخش خصوصی مشغول هستند، مورد توجه قرار گرفتند. برای آشنایی با موارد بیشتر می توانید به این لینک نیز مراجعه کنید. حجم بالای مجازات مقامات و فعالین اقتصادی به جرم های چون اختلاس، رشوه و ارتشاء، نشان دهنده وجود آمار بالای فساد در این کشور است. اگرچه تعدیلاتی که طی حدود سه دهه اخیر در نگرش اقتصادی دولت چین بروز کرده باعث رشد اقتصادی سریع این کشور شده است، اما به نظر میرسد که کندی روند اصلاحات سیاسی زمینهساز مشکلاتی مانند نابرابری چشمگیر اقتصادی و فساد گسترده دولتی شده که حتی در فضای نسبتا بسته این کشور هم گاه اعتراضاتی آشکاری را به همراه آورده است.
مجازات ها و روش های مبارزه با فساد در ویتنام
به طور کلی به جزء برخی از کشورها مانند ژاپن و کره جنوبی، در مابقی کشورهای آسیای جنوب شرقی، آمار فساد اقتصادی بسیار بالاست. و همانگونه که در نقشه سازمان شفافیت بین المللی مشاهده می شود، این منطقه، منطقه فساد خیزی است. ویتنام کشور کمونیستی که در جنگ مشهور ویتنام با آمریکا در دهه 1960 و 70 به ویرانه ای تبدیل شده بود پس از آزمودن اقتصاد مارکسیستی و کوپنی؛ در آغاز دهۀ ۱۹۸۰ دولت مجبور شد اجازه دهد تا کشاورزان مازاد محصولاتشان را به فروش برسانند و به این ترتیب کاپیتالیسم بازگشت. در پایان دهۀ ۱۹۸۰ حزب کمونیست ویتنام رسماً سیستم «اقتصاد بازار با گرایشات سوسیالیستی» را اتخاذ کرد. از سال ۲۰۰۰ به بعد نرخ تغییرات شتاب یافت و توازن سیاسی به هم خورد. ویتنام تسلیم فشارهای مصرانۀ سرمایهگذاران خارجی و وامدهندگان بینالمللی شد و با فروش شرکتهای دولتی موافقت کرد. همچنین به معامله با آمریکا پرداخت و در نهایت در سال ۲۰۰۶ به عضویت سازمان تجارت جهانی درآمد. عضویت در سازمان تجارت جهانی به ویتنام این امکان را میداد که از کمکها و وامهای بیشتری بهره بگیرد.
سازمان شفافیت بینالملل در سال گذشته اعلام کرد که ویتنام یکی از فاسدترین کشورهای جهان است و در مقامی پایینتر از ۱۱۸ کشور دیگر قرار گرفته است و از ۱۰۰ امتیازی که شاخص مثبت هستند فقط ۳۱ امتیاز کسب کرده است. فساد در ویتنام امر جدیدی نیست. مقامات رسمی از زمانهای گذشته از نفوذ و روابط خانوادگیشان سوءاستفاده میکردند.گفته میشود که فساد در دولت جدید به حد بیسابقهای رسیده است. خصوصی سازی در این کشور، با افزایش آمار فساد اقتصادی همراه گشت. کمپانیهای دولتی فروش رفتند و مقامات و سیاستمداران از فرصت استفاده کرده و خود یا اعضای خانوادهشان را به عنوان هیات رئیسه برگزیدند.
امروزه برای 29 نوع از جرائم در ویتنام، محکوم را تیرباران میکنند که 5 مورد آن مربوط به فساد اقتصادی است: کلاهبرداری، اختلاس، قاچاق، جعل و ارتشا.
- اعدام چندین مدیر ارشد شرکت حمل و نقل وینالاین: دونگ چی دنگ، مدیر ارشد این شرکت در آوریل 2014 به جرم اختلاس به همراه چند تن دیگر از مدیران این شرکت دولتی، به اعدام محکوم شدند. این شرکت حمل و نقل متعلق به دولت ویتنام با حدود سه میلیارد دلار بدهی مواجه شده و این یکی از چندین رسوایی بزرگ مالی این کشور است. دونگ چی دنگ رییس سابق وینالاین پس از اختلاس و رسوایی مالی برای جلوگیری از پیگردهای قانونی متواری شد، اما پس از مدتی در کشوری که ذکر نشده دستگیر و در هانوی پایتخت ویتنام در مقابل مردم و دادگاه ظاهر شد.
وی و هشت نفر دیگر متهم به وارد آوردن 17 میلیون و 400 هزار دلار خسارت به بودجه دولت ویتنام شده اند. گفته می شود چهار نفر از متهمین این پرونده از جمله رییس سابق شرکت وینالاین می تواند با حکم اعدام روبرو شوند.
- اعدام مدیران بانک دولتی: در سپتامبر 2014دادگاهی در ویتنام در راستای تلاش برای مقابله با فساد مالی یک مدیر سابق بانک و همدست وی را به جرم اختلاس 25 میلیون دلار به مرگ محکوم کرد. بنا به گزارش تلویزیون دولتی ویتنام، وو کوئوک هائوی 58 ساله مدیر سابق یکی از شعب بانک کشاورزی و توسعه روستایی ویتنام و دانگ وان های 56 ساله مدیر یک شرکت ساختمانی به مرگ محکوم شدند.
بنا به گزارش تلویزیون دولتی ویتنام ، جرم این افراد اختلاس، سوء مدیریت، سوء استفاده از قدرت و کلاهبرداری بوده که منجر به پیامدهای ناگواری شده است. نه فرد مظنون دیگر در این پرونده به علت تخطی از قوانین و اساسنامه های مدیریتی به سه تا 14 سال زندان محکوم شدند. این گروه متهم بودند که در فاصله آوریل 2008 تا مارس 2009 میلادی بیش از 25 میلیون دلار را با دستکاری قراردادها به دست آورده اند.
![](http://www.farhangnews.ir/sites/default/files/content/images/story/94-04/10/farhangnews_132672-379116-1435746060.jpg)
منبع: فرهنگ نیوز
Related Assets:
-
دادستان کل کشور: پس از مشخص شدن فساد، مفسد باید به مردم معرفی شود
-
اجراي حكم «م.ه» طعم شيرين عدالت علوي را به ملت چشاند
-
رهبر انقلاب سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه را ابلاغ کردند
-
مبارزه عملی بافساد،مهمترین مطالبه رهبری ومردم از مسئولین است
-
مظاهر فساد باید از «حسینیه امیرچخماق» رخت بندد
-
مفسدان اقتصادی و دانه درشتها منتظر اقدامات قاطع دستگاه قضا باشند
-
چرا میگذارند مفسدان اقتصادی تا این حد رشد کرده و بعد سراغش بروند؟
-
ماجرای ناتمام پیشنهادات بیشرمانه به زنان بازیگر
-
انتقاد شدید آیت الله مکارم از سیاست بازی دولتی ها در برخورد با مفاسد
فرهنگی
-
اجرای فاز نخست ساماندهی خیابان قیام تا پایان سال (Opens New Window)
-
«به وقت شام» یک سر و گردن از سینمای ایران بالاتر است (Opens New Window)
-
هنر مهمترین ابزار برای ایجاد تمدن اسلامی است (Opens New Window)
-
ارسال بیش از دو هزار اثر هنری به جشنواره رویش استان یزد (Opens New Window)
-
تشییع پیکر دو لاله گمنام و شهید مدافع امنیت در مروست (Opens New Window)
-
آلودگی هوا موجب افسردگی می شود (Opens New Window)
-
برخی دیروز آوینی و امروز ادامه دهندگان راهش را مورد تهاجم قرار داده اند (Opens New Window)
-
استقبال پر شور میبدی ها از شهید گمنام (Opens New Window)
-
مسئولین به جای حاشیه سازی به مسائل مرتبط با مردم بپردازند (Opens New Window)
-
شهادت حافظ امنیت در درگیری با اشرار (Opens New Window)
-
برگزاری کنگره ملی شهید شاخص دانشآموزی کشور در یزد (Opens New Window)
-
رایزنی شورای شهر یزد با دانمارکیها برای حل معضل آب (Opens New Window)
-
دشمن به دنبال تخریب فرهنگ دینی جامعه است (Opens New Window)
-
شورای شهر تفت بهانه جویی کرد، تدفین شهدای گمنام منتفی شد (Opens New Window)
-
حضور مردم در یوم الله 22 بهمن تمام نقشه های دشمن را نقش بر آب می کند (Opens New Window)
-
چرا انقلاب در یزد زودتر به پیروزی رسید؟ (Opens New Window)
-
خاطرات نوجوان یازده ساله یزدی از مبازره علیه رژیم پهلوی (Opens New Window)
-
برنامه های فرهنگی و اجتماعی در راس فعالیت های شورای شهر یزد (Opens New Window)
-
چرا امیرخانی نویسندهای ممتاز است؟ (Opens New Window)
-
روایتی از رویارویی زنان مبارز یزدی با تانکهای رژیم پهلوی (Opens New Window)
جدیدترین ها
-
خطر بزرگ واکسن اروپایی آمریکایی با پیوند زنجیره ژنتیکی ویروس کرونا با انسان (Opens New Window)
-
تغییر ملاک تشخیص مبتلایان به کرونا (Opens New Window)
-
اجرای فاز نخست ساماندهی خیابان قیام تا پایان سال (Opens New Window)
-
برگزاری مراسم فاطمیه در دانشگاه آزاد یزد (Opens New Window)
-
همدلی، سرلوحه فعالیتها در هلال احمر خواهد بود (Opens New Window)
-
راه اندازی «وای فای» در مکانهای عمومی یزد آغاز شد (Opens New Window)
-
«به وقت شام» یک سر و گردن از سینمای ایران بالاتر است (Opens New Window)
-
خشکسالی استان یزد را فرا گرفته ولی دولت، ستاد بحران تشکیل نداده است (Opens New Window)
-
برخورد یک فروند هواپیما با کوه دنا/ همه مسافران جان باختند+اسامی مسافران (Opens New Window)
-
پیشگیری از آسیبهای اجتماعی با اقدامات فراقوهای محقق می شود (Opens New Window)
-
محسن حرازی زاده سرپرست جمعیت هلال احمر استان یزد شد (Opens New Window)
-
هنر مهمترین ابزار برای ایجاد تمدن اسلامی است (Opens New Window)
-
ارسال بیش از دو هزار اثر هنری به جشنواره رویش استان یزد (Opens New Window)
-
عملکرد عباس آخوندی کاملاً «هیچ» +سند (Opens New Window)
-
تشییع پیکر دو لاله گمنام و شهید مدافع امنیت در مروست (Opens New Window)
-
آلودگی هوا موجب افسردگی می شود (Opens New Window)
-
مشارکت شهروندان یزدی در جمعآوری 60 درصد از تابلوهای غیرمجاز (Opens New Window)
-
ماجرای کشف «بمب تایمری» داخل هواپیمای مسافربری در سال ۸۸ (Opens New Window)
-
برخی دیروز آوینی و امروز ادامه دهندگان راهش را مورد تهاجم قرار داده اند (Opens New Window)
-
واردات بیش از یک هزار تن بیسکویت و ویفر +جدول (Opens New Window)