نمایش
همه چیز در خصوص محصولات تراریخته ها
به گزارش عصر فرهنگ، در عصر جدید اطلاعات، هر کسی که با دنیای اطراف خود در ارتباط است احتمالا نام مولکول DNA را شنیده است. این مولکولهای بسیار طویل اساس زندگی را تشکیل میدهند، زیرا تمام ویژگیهای یک موجود زنده توسط این مولکولها کنترل میشود، به عبارت دیگر اینکه یک موجود زنده چه ظاهری دارد، به چه گروهی از جانداران تعلق دارد، چگونه رشد کرده و تولید مثل میکند، همگی به ذخیره ژنتیکی آن موجود، یعنی مولکولهای DNA آن مرتبط است. از این رو هر گونه تغییری در این مولکول منجر به دگرگونی در ویژگیهای یک موجود خواهد شد. علمی که با دستکاری مولکول DNA باعث تغییر ماده ژنتیکی یک موجود زنده میشود، علم مهندسی ژنتیک نامیده میشود. موجوداتی که ماده ژنتیکی آنها توسط علم مهندسی ژنتیک دستکاری شده و دچار تغییر میشوند را موجودات تراریخته[1] یا به اختصار GMO (Genetically Modified Organisms) مینامند. علم مهندسی ژنتیک را نباید با اصلاح نژاد اشتباه گرفت، زیرا در علم اصلاح نژاد[2] که به آن بهنژادی نیز گفته میشود هیچ گونه دستکاری یا تغییری در ماده ژنتیکی موجودات انجام نمیگیرد، بلکه تنها با انجام لقاح انتخابی بین نژادهای مختلف یک گونه گیاهی یا جانوری، دورگههایی با صفات مطلوب ایجاد میکند. اساس بهنژادی بر پایه اعطا کردن اللهای جدید به یک موجود زنده از طریق آمیزش آن با موجود دیگری از همان گونه میباشد. اللها صورتهای متفاوت یک ژن بوده که در طی تکامل، در نتیجه جهشهای مختلف، ایجاد میشوند.
علم مهندسی ژنتیک را گاهی به اشتباه معادل بیوتکنولوژی[3] یا فنآوری زیستی در نظر میگیرند، در صورتیکه مهندسی ژنتیک تنها یکی از شاخههای بیوتکنولوژی میباشد؛ به عبارت دیگر بیوتکنولوژی هرگونه فنآوری کاربردی است که با استفاده از سیستمهای زیستی، موجودات زنده و مشتقات آنها، محصولات یا فرآیندهای مطلوب را تعدیل میکند. مهندسی ژنتیک شامل مجموعهای از تکنیکهای زیستی پیشرفته است که با ارائه، دستکاری یا حذف یک ژن خاص، خزانه ژنتیکی یک موجود زنده و به تبع آن ویژگیهای آن موجود را دچار تغییر میکند. با کمک مهندسی ژنتیک میتوان به تقریبا تمام گونه های زیستی از جمله جانوران، گیاهان، قارچها، باکتریها و ویروسها، صفات جدیدی را اضافه کرد. در حال حاضر چنین موجودات تراریختهای با اهداف اقتصادی در حجم عظیمی تولید میشوند. همچنین ترکیبات متنوعی از جمله آنزیمها، آنتیبادیها، هورمونها، مواد غذایی مختلف و محصولات متنوع دارویی مانند واکسنها و پادزهرها، را میتوان با موجودات تراریخته تولید کرد.
اولین گزارش در تولید یک گیاه تراریخته در سال 1983 منتشر شد که در آن به وارد کردن یک ژن مقاومت به آنتیبیوتیک به گیاه تنباکو اشاره شده بود. این مقالهی علمی سرآغازی در مسیر تولید مواد غذایی با استفاده از علم مهندسی ژنتیک گردید، بطوریکه تنها چند سال پس از انتشار آن، در اوایل دهه 90 میلادی، اولین ماده غذایی تراریخته برای مصرف انسان مجور فروش در ایالات متحده آمریکا را دریافت کرد. این گیاه نوعی کوجه فرنگی محصول کمپانی Calgene بود که Flavr Savr نامیده شد. این کوجه فرنگی تراریخته که با وارد کردن ژن آنتیسنس پلیگالاکتوروناز[4] تولید شده بود مقاومت بالایی در برابر فاسد شدن از خود نشان میداد. از آغاز کشت صنعتی محصولات تراریخته تا کنون هر سال سطح زیر کشت این محصولات افزایش یافته است. به عنوان مثال از سال 2006 تا 2015 کشت صنعتی محصولات تراریخته بیش از 100 درصد افزایش داشته است.
موجودات تراریخته؛ مزیتها
بطور کلی تغییرات ژنتیکی در مواد غذایی در دو سطح متفاوت اعمال میشود. در یک سطح، این تغییرات صفات مهم از نظر کشت و زراعت محصولات غذایی را تحت تاثیر قرار میدهند؛ مانند تولید غلاتی که حاوی ژنهای مقاومت به آفات هستند، یا وارد کردن ژنهایی که باعث مقاومت محصولات غذایی به علفکشها میشوند. سطح دیگر این کاربردها، تغییراتی را شامل میشود که ویژگیهای خود یک محصول را دگرگون میکند، بطوریکه هم برای تولیدکنندگان مواد غذایی و هم مصرفکنندگان آن سودمند باشد؛ مانند بهبود مواد مغذی و افزایش عمر مفید محصولات غذایی. بر همین اساس برخی از پژوهشگران مواد غذایی معتقدند محصولات غذایی تراریخته میتوانند در بهبود کلی صنعت غذایی و کشاورزی نقش مهمی ایفا کنند، به نحویکه با تولید مواد غذایی سالمتر و ارزانتر، و محصولاتی با طعم و مواد مغذی بهتر، جامعه بشری را در برخورد با چالشهای پیش رو که در نتیجه افزایش جمعیت و کاهش منابع محیطی آینده نگرانکنندهای را پیشبینی میکند، یاری کنند. کارشناسان معتقدند کاربردها و پیشرفتهای این علم در آینده بر روی مقاومت گیاهی در برابر آفات و حشرات، علفکشها، بیماریها و شرایط سخت محیطی مانند آب و هوا، تمرکز بیشتری خواهد داشت. در کشور ما نیز، به علت شرایط محیطی ویژه مانند خشکسالیهای پیدرپی، کاهش منابع آبهای زیرزمینی، خشک شدن برخی از آبگیرهای مهم برای کشاورزی، و همچنین گسترش مناطق بیابانی و شورهزارها، لزوم پرداختن به این مسئله بسیار حیاتی میباشد. از این رو دانشمندان مرتبط با علوم زیستی و کشاورزی میبایست با توجه به شرایط بومی کشور جهت تولید گیاهان سازگار با شرایط اقلیمی خاص ایران، پژوهشهای مستمر و هدفمندی را انجام دهند.
· بهبود صفات زراعتی
همانطور که پیشتر اشاره شد هدف مهندسی ژنتیک در صنعت مواد غذایی و کشاورزی در دو سطح متفاوت تعریف میشود. اولین سطح بهبود ویژگیهای یک گیاه از نظر کشت و زرع آن میباشد. در این مرحله هدف ارتقاء بازده یک محصول است که از طریق افزایش مقدار آن و کاهش خسارتهای وارد شده به محصول بدست میآید. بدین منظور علم مهندسی ژنتیک سعی در تولید گیاهانی دارد که نسبت به آفات گیاهی، علفهای هرز، علفکشهای مختلف، حشرات، ویروسها، شوری و pH محیط، دما، شرایط آب و هوایی سخت و سایر فشارهای محیطی مقاوم باشند. برخی از این محصولات هماکنون تولید شده و در بازار موجود است، مانند میوههای مقاوم به حشرات، خیارسبز مقاوم به ویروس و انواع محصولاتی که قادرند علفکشها را تحمل کنند، از جمله ذرت، سویا، گوجه فرنگی و سیب زمینی. اهمیت مقاومت در برابر علفکشها یا تحمل آنها در صنعت کشاورزی به علت وجود علفهای هرز میباشد، چرا که از دیرباز علفهای هرز یکی از چالشهای اصلی در کشت صنعتی بوده است. جهت مقابله با رشد علفهای هرز در مزارع صنعتی مهمترین راهحل استفاده از علفکشها میباشد، در حالیکه مشکل عمده در کاربرد آنها از بین رفتن گیاهان زراعی همراه با علفهای هرز میباشد. از این رو تولید گیاهان تراریخته با ویژگی مقاومت یا تحمل در برابر علفکشها کارایی کشت صنعتی را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
افزایش توانایی محصولات در برابر شرایط محیطی نامطلوب مانند pH اسیدی یا قلیایی شدید، شوری، گرما و سایر موارد مشابه، کشاورزان را قادر میسازد از منابعی که پیش از این برای کشت محصولات مناسب نبودند استفاده کنند، مانند زمینهای بایر، مناطقی با خاک شور و منابع آبی نامناسب جهت شرب انسان و دام. این مزیت باعث افزایش بازده محصول و کاهش خسارتهای متداول در کشاورزی سنتی شده و در نتیجه تولید مواد غذایی در سطح جهانی را به تدریج افزایش میدهد. از دیگر پیامدهای مثبت این موضوع، علاوهبر کمک به مدیریت جهانی جهت مبارزه با فقر و سوءتغذیه کودکان در کشورهای جهان سوم، میتوان به حفظ زمینهای کشاورزی و جلوگیری از تخریب منابع غیرقابل تجدید طبیعی مانند جنگلهای بارانی اشاره کرد. همچنین از نقطه نظر اقتصادی، این امر میتواند به کشورهای در حال توسعه، مانند کشور ما، جهت ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر و افزایش بهرهوری کمک شایانی نماید.
از دیگر تراریختههای مهم در صنعت کشاورزی، گیاهانی با قدرت جذب و تثبیت نیتروژن بالا میباشد. نیتروژن اهمیت بسیاری در سیستمهای زیستی دارد زیرا در بیوسنتز[5] (ساخت زیستی) آمینواسیدها و به تبع آن پروتئینها نقش اساسی دارد، از این رو تمام موجودات زنده سازوکارهای ویژهای برای دریافت نیتروژن دارند. به عنوان مثال جانوران گوشتخوار نیتروژن خود را با تغذیه از پروتئین (گوشت) سایر جانوران تامین میکنند، جانوران گیاهخوار آن را از منابع گیاهی بدست آورده و گیاهان نیز نیتروژن خود را از محیط جذب میکنند. اغلب گیاهان نیتروژن را بصورت ترکیبات آلی از خاک جذب میکنند، بر همین اساس است که کودهای ازت یکی از ملزومات کشاورزی محسوب میشوند، زیرا پس از چندین بار کشت در یک زمین زراعی ترکیبات آلی نیتروژندار آن به پایان رسیده و گیاهان دیگر قادر به رشد در آن نیستند. از طرفی برخی از گیاهان، مانند خانواده نخود از جمله نخود فرنگی، لوبیا، باقلا و غیره، قادرند نیتروژن مورد نیاز خود را از گاز نیتروژن موجود در جو بدست آورند. به این فرآیند تثبیت نیتروژن گفته میشود. بنابراین تراریختههایی که این فرآیند در آنها تقویت شده است نیاز کمتری به کودهای شیمیایی دارند که در نتیجه آن هزینه تولید کاهش یافته و مواد شیمیایی کمتری نیز وارد محیط میشود.
· بهبود صفات کیفی
بنظر نمیرسد هیچ کدام از مزایایی که تا اینجا به آنها اشاره شد بطور مستقیم منفعتی برای مصرف کنندهها داشته باشد، در حالیکه موارد مربوط به کیفیت مواد غذایی، مانند مواد مغذی محصولات، میتواند سود بیشتری عاید مصرف کنندهها کند. از جمله ویژگیهایی که توسط مهندسی ژنتیک بهبود یافته است طول عمر و کیفیت میوهها و سبزیجات است. به عنوان مثال به تاخیر انداختن فرآیند رسیدن میوهها و سبزیجات توسط فنآوری کنترل اتیلن و مهار آنزیم تخریبکننده دیواره سلولی، پلیگالاکتورونار، باعث ایجاد طعم، رنگ و بافت بهتر محصولاتی مانند توتفرنگی، تمشک و آناناس خواهد شد. افزایش طول عمر میوهها و سبزیجات نه تنها برای تولید کنندگان و فروشندگان مفید است، بلکه به مصرفکنندگان چنین محصولاتی نیز زمان طولانیتری برای مصرف آنها میدهد. همچنین علاوهبر حمل و نقل، جابجایی و ذخیره آسانتر، این محصولات به مدت بیشتری تازه و قابل مصرف باقی خواهند ماند.
از دیگر مزایای علم مهندسی ژنتیک در صنعت مواد غذایی استفاده از آن جهت برآوردن نیاز روزافزون بشر به محصولات گوشتی و پروتئینی است. موارد متعددی از چنین فوایدی در این حیطه را میتوان نام برد، به عنوان مثال کشورهای توسعه یافته با استفاده از فنآوری کلون کردن حیوانات[6] تولیدات دامی خود را افزایش داده و با هزینه پایینی آن را به کشورهایی که فرآوردههای گوشتی و لبنی کمیاب است، صادر میکنند. مثال دیگر استفاده به مطلوب موادی است که بطور طبیعی در بدن حیوانات وجود داشته و فرآیندهای فیزیولوژیک بدن را کنترل میکنند. یکی از این ترکیبات نوعی پروتئین ترشح شده از غده هیپوفیز به نام سوماتوتروپین گاوی[7] است که باعث افزایش تولید شیر در گاوهای شیری میشود. این ماده (که به اختصار BST نیز نامیده میشود) از سال 1993 برای استفاده در تولید شیر مجوز FDC را دریافت کرد. رویکرد دیگر در تولید محصولات تراریخته وارد کردن ترکیباتی است که بطور طبیعی در یک ماده غذایی وجود نداشته ولی اضافه شدن آنها به یک محصول میتواند ارزش غذایی آن را افزایش دهد. به عنوان مثال میتوان با دستکاری ژنتیکی ترکیباتی با خواص ضدمیکروبی به شیر اضافه کرد که باعث ایجاد ایمنی غیرفعال در مصرفکننده میشوند. از جمله این موارد اضافه کردن آنزیم ضدباکتریایی لیزوزیم[8] به شیر احشامی مانند بز میباشد. این آنزیم به میزان بالایی در شیر انسان وجود داشته و باعث مقاومت نوزاد انسان در برابر عوامل بیماریزای میکروبی میشود.
اغلب ارزش غذایی یک محصول با میزان ترکیبات مغذی آن، مانند محتوای پروتئین یا کربوهیدرات، سنجیده میشود، از این رو بسیاری از محصولات تراریخته به نحوی مهندسی شدهاند که بسته به نیاز، دارای میزان پروتئین یا کربوهیدرات بالاتری باشند. به عنوان مثال برخی از دامهای تراریخته قادر به تولید مقادیر بالایی از فیبرینوژن یا سایر پروتئینهای نوترکیب در شیر خود میباشند. همچنین از آنجایی که در فرآیند انتقال خون، خونهای اهدایی ممکن است آلوده به پاتوژنهای خطرناکی مانند ویروس ایدز باشند میتوان فرآوردههای خونی مانند انواع پروتئینهای خون را توسط شیر دامهای تراریخته تولید کرد. از طرفی بسیاری از گیاهان نیز بر اساس کاربرد مورد نظر محتوی و ارزش غذایی آنها دستکاری شده است، از جمله انواعی از گوجهفرنگی و سیبزمینی که جهت استفاده در تولید سس گوجهفرنگی یا چیپس بافت گوشتی بیشتری دارند. این نوع سیبزمینی از طریق وارد کردن یک ژن باکتریایی سازنده نشاسته به این گیاه تولید میشود.
موجودات تراریخته؛ معایب
اغلب پژوهشهایی که در رابطه با خطرات احتمالی محصولات تراریخته انجام گرفته است حاکی از عدم تاثیر منفی آنها بر محیط زیست و بدن انسان بوده است، در عین حال برخی از یافته عکس این موضوع را نشان داده است. علیرغم تمام مزایایی که مواد غذایی تراریخته دارند، در حال حاضر نگرانی در مورد این نوع محصولات بطور روزافزونی در حال افزایش است. این نگرانیها را میتوان در حیطههای مختلفی مورد بررسی قرار داد.
تغییر مواد مغذی یک محصول تراریخته نسبت به انواع وحشی آن (نوع طبیعی) به عنوان یک مزیت برای آن محصول در نظر گرفته میشود، در حالیکه همین نکته موجب نگرانی برخی از دانشمندان است زیرا تغییر در یک ماده مغذی میتواند میانکنش تمام ترکیبات یک محصول و اثرات متقابل آنها با یکدیگر را نیز دستخوش تغییر کند. پیامدهای این موضوع و اثرات طولانی مدت آن بر موجوداتی که از این محصول استفاده میکنند، از جمله انسان، بخش تاریک و ناشناخته داستان محسوب میشود.
حساسیتزایی و سمیت[9] مواد غذایی تراریخته بخش مهمی از نگرانیهای مربوط به مصرف این محصولات به عنوان غذای انسان را شامل میشود. بسیاری از دانشمندان معتقدند تغییر ژنهای یک موجود و در نتیجه ایجاد ترکیباتی که بطور طبیعی در یک ماده غذایی وجود نداشته است میتواند بطور مستقیم یا غیرمستقیم باعث ایجاد حساسیت یا سمیت گردد، زیرا هرگونه تغییری در مواد مغذی یک موجود میتواند متابولیسم آن و میانکنش سایر ترکیبات با هم را دچار دگرگونی کرده و در نتیجه این تغییر متابولیسم ترکیبات جدیدی ایجاد گردد که ممکن است سمی یا حساسیتزا (آلرژن) باشند. همچنین وارد کردن یک ژن بیگانه به یک موجود زنده یا روشن کردن ژنی که بطور طبیعی در آن موجود خاموش بوده است ممکن است اثرات ناخواستهای بر سایر ژنها داشته و منجر به تولید ترکیبات سمی یا آلرژن[10] گردد. از این رو سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) از شرکتهای تولید کننده محصولات تراریخته خواسته تا با روشهای علمی وجود یا عدم وجود ترکیبات حساسیتزا یا آلرژنها را در محصولات خود مورد بررسی قرار دهند و در صورت وجود این ترکیبات حتما از برچسبهای هشدار دهنده بر روی محصولات خود استفاده کنند.
از دیگر نگرانیهای مربوط به تولید محصولات تراریخته انتقال ناخواستهی ژنهای آنها به سایر گونههای وحشی (نوع طبیعی یک گونه) میباشد. این احتمال بیشتر در مورد گیاهان تراریختهای که در سطح وسیع کشت میشوند وجود دارد، زیرا این گیاهان ممکن است هنگام گردهافشانی ژنهای خود را به گونههای وحشی انتقال دهند. بسیاری از این گیاهان تراریخته حاوی ژنهای مقاومت به باکتریها، آفات و حشرات هستند، بطوریکه انتقال این ژنها به گونههای وحشی میتواند توازن زیستبوم[11] را بهم زده و باعث از بین رفتن گونههای بومی یک منطقه شود. در یک سناریوی بدتر این ژنهای مقاومت به آفات و حشرات ممکن است از گیاهان تراریخته به علفهای هرز منتقل شده و در نتیجه آن علفهای هرز مقاوم ایجاد گردد. در صورت چنین اتفاقی برای از بین بردن این علفهای هرز مقاوم کشاورزان مجبورند حجم بسیار بالایی از علفکشها و سایر مواد شیمیایی را استفاده کنند که میتواند فاجعهای برای محیط زیست باشد.
علاوهبر تمام مواردی که در مورد خطرات احتمالی استفاده از محصولات تراریخته به آنها اشاره شد، مسائل اخلاقی و مذهبی را نیز میبایست در نظر گرفت. به عنوان مثال گروههای مذهبی مختلف ممکن است در مورد استفاده از برخی مواد غذایی قوانین شرعی مخصوص به خود را داشته باشند. مثلا مسلمانان از مصرف گوشت خوک خودداری میکنند، در نتیجه فرآوردههای گوشتی تراریختهای که حاوی یک ژن مربوط به خوک باشند نیز ممکن است برای آنها مطلوب نباشد.
نتیجه گیری
به علت افزایش جمعیت، در چشمانداز آینده بشر برآوردن نیازهای غذایی یکی از چالشبرانگیزترین مشکلات محسوب میشود. از طرفی منابع محدود سیاره ما نیز مزید بر علت است. به احتمال بسیار زیاد بدون کمک محصولات تراریخته نمیتوان بر این مشکلات فائق آمد، زیرا استفاده از گونههای تراریخته بازده تولید را، چه از نظر مواد اولیه مورد نیاز و چه از نظر میزان و کیفیت محصول، افزایش خواهد داد. این گونهها مکانهای قابل استفاده برای تولید غذا را افزایش میدهند، مانند زمینهای شور، بیابانها، مناطقی با سطح بارش کم، فرآیند تولید را تسهیل میکنند، مانند گیاهان مقاوم در برابر آفات، و همچنین کمیت و کیفیت محصول را نیز افزایش میدهند، مانند گونههایی با محصول بیشتر و امکان تولید در تمام فصول سال. از این رو علیرغم تمام مشکلاتی که استفاده از این محصولات در پی دارد نمیتوان مزایای آنها را نادیده گرفت، بنابراین با تنظیم قوانین سختگیرانه و پایش همهجانبه گونههای تراریخته جدید پیش از صدور مجوز برای تولید انبوه، میبایست خطرات احتمالی را حتیالامکان کاهش داده و از پیامدهای ناخواسته جلوگیری کرد.
Related Assets:
فرهنگی
- اجرای فاز نخست ساماندهی خیابان قیام تا پایان سال (Opens New Window)
- «به وقت شام» یک سر و گردن از سینمای ایران بالاتر است (Opens New Window)
- هنر مهمترین ابزار برای ایجاد تمدن اسلامی است (Opens New Window)
- ارسال بیش از دو هزار اثر هنری به جشنواره رویش استان یزد (Opens New Window)
- تشییع پیکر دو لاله گمنام و شهید مدافع امنیت در مروست (Opens New Window)
- آلودگی هوا موجب افسردگی می شود (Opens New Window)
- برخی دیروز آوینی و امروز ادامه دهندگان راهش را مورد تهاجم قرار داده اند (Opens New Window)
- استقبال پر شور میبدی ها از شهید گمنام (Opens New Window)
- مسئولین به جای حاشیه سازی به مسائل مرتبط با مردم بپردازند (Opens New Window)
- شهادت حافظ امنیت در درگیری با اشرار (Opens New Window)
- برگزاری کنگره ملی شهید شاخص دانشآموزی کشور در یزد (Opens New Window)
- رایزنی شورای شهر یزد با دانمارکیها برای حل معضل آب (Opens New Window)
- دشمن به دنبال تخریب فرهنگ دینی جامعه است (Opens New Window)
- شورای شهر تفت بهانه جویی کرد، تدفین شهدای گمنام منتفی شد (Opens New Window)
- حضور مردم در یوم الله 22 بهمن تمام نقشه های دشمن را نقش بر آب می کند (Opens New Window)
- چرا انقلاب در یزد زودتر به پیروزی رسید؟ (Opens New Window)
- خاطرات نوجوان یازده ساله یزدی از مبازره علیه رژیم پهلوی (Opens New Window)
- برنامه های فرهنگی و اجتماعی در راس فعالیت های شورای شهر یزد (Opens New Window)
- چرا امیرخانی نویسندهای ممتاز است؟ (Opens New Window)
- روایتی از رویارویی زنان مبارز یزدی با تانکهای رژیم پهلوی (Opens New Window)
جدیدترین ها
- خطر بزرگ واکسن اروپایی آمریکایی با پیوند زنجیره ژنتیکی ویروس کرونا با انسان (Opens New Window)
- تغییر ملاک تشخیص مبتلایان به کرونا (Opens New Window)
- اجرای فاز نخست ساماندهی خیابان قیام تا پایان سال (Opens New Window)
- برگزاری مراسم فاطمیه در دانشگاه آزاد یزد (Opens New Window)
- همدلی، سرلوحه فعالیتها در هلال احمر خواهد بود (Opens New Window)
- راه اندازی «وای فای» در مکانهای عمومی یزد آغاز شد (Opens New Window)
- «به وقت شام» یک سر و گردن از سینمای ایران بالاتر است (Opens New Window)
- خشکسالی استان یزد را فرا گرفته ولی دولت، ستاد بحران تشکیل نداده است (Opens New Window)
- برخورد یک فروند هواپیما با کوه دنا/ همه مسافران جان باختند+اسامی مسافران (Opens New Window)
- پیشگیری از آسیبهای اجتماعی با اقدامات فراقوهای محقق می شود (Opens New Window)
- محسن حرازی زاده سرپرست جمعیت هلال احمر استان یزد شد (Opens New Window)
- هنر مهمترین ابزار برای ایجاد تمدن اسلامی است (Opens New Window)
- ارسال بیش از دو هزار اثر هنری به جشنواره رویش استان یزد (Opens New Window)
- عملکرد عباس آخوندی کاملاً «هیچ» +سند (Opens New Window)
- تشییع پیکر دو لاله گمنام و شهید مدافع امنیت در مروست (Opens New Window)
- آلودگی هوا موجب افسردگی می شود (Opens New Window)
- مشارکت شهروندان یزدی در جمعآوری 60 درصد از تابلوهای غیرمجاز (Opens New Window)
- ماجرای کشف «بمب تایمری» داخل هواپیمای مسافربری در سال ۸۸ (Opens New Window)
- برخی دیروز آوینی و امروز ادامه دهندگان راهش را مورد تهاجم قرار داده اند (Opens New Window)
- واردات بیش از یک هزار تن بیسکویت و ویفر +جدول (Opens New Window)