نمایش نمایش

ID : 14886396
استاد علوم سیاسی دانشگاه یزد:

ضرورت عبرت‌گیری مردم و مسولین از سوابق «اعتماد به آمریکا»/مصدق، فریب لبخند آمریکایی‌ها را خورد


دکتر اکبر غفوری گفت: تاریخ مملو از خلف وعده‌ آمریکایی‌هاست و امام راحل نیز از آمریکا به عنوان «شیطان بزرگ» نام برده اند، لذا با توجه به مذاکرات هسته ای و نقس اصلی آمریکا، باید دقت لازم و کافی به کار برده شود و مسئولین توجه داشته باشند تا تاریخ تکرار نشود و دگر بار شاهد عهدشکنی این کشور مستکبر جهانی نباشیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه یزد در مصاحبه با عصرسیاست گفت: بررسی تاریخ تحولات سیاسی کشورهای خاورمیانه بیانگر این معناست که ملت بزرگ  ایران نه تنها در میان ملت های خاورمیانه بلکه در مقایسه با بخش اعظمی از ملت های جهان دارای استعداد، هوش و توانایی بسیار بالایی هستند. امام راحل به حق فرمودند : ملت زمان انقلاب ایران، از مردم زمان رسول الله(ص) در حجاز و مردم زمان امام علی(ع) بهتر هستند. لذا تحولات سیاسی ایران نشان میدهد، همیشه ایرانیان در تمدن سازی، مبارزه با ظلم و عدم پذیرش بیگانگان و استقلال خواهی در خط مقدم بوده اند.

دکتراکبر غفوری گفت: برای مثال، نهضت مشروطه در زمان خود حرکتی مترقی و جدید بود که هیچکدام از کشورهای منطقه به دنبال آن نبودند.

استاد علوم سیاسی دانشگاه یزد در ادامه به نهضت بزرگ ملی شدن صنعت نفت اشاره کرد و گفت: صنعت نفت در زمان خود  از صنایع بسیار پیشرفته بود و ملت ایران  تاکید داشت با تکیه ظرفیت ای درونی خود قادر به اداره این صنعت خواهد بود؛ هرچند که عده ای در مخالفت با ملت می گفتند ایران قادر به ساختن آفتابه هم نیست. ملت ایران با زخمت و تلاش خود توانایی های کشور را آشکار و به جهانیان نشان داد.

کارشناس مسائل سیاسی بیان کرد: در زمینه شکل کیری نهضت ملی شدن صنعت نفت علاوه بر عوامل داخلی  از جمله نبوغ مردم، نقش روحانیت  و به خصوص مرحوم کاشانی، عوامل خارجی نیز حائز اهمیت هستند.

بعد از جنگ جهانی دوم پیروز اصلی، آمریکا بود؛ چرا که سایر کشور های متفق از جمله انگلستان، فرانسه و حتی شوروی خسارات مالی و حتی انسانی بسیاری را متحمل شده بودند ولی ایالات متحده به دلیل دور بودن از صحنه جنگ خسارات زیادی ندید، لذا پس از پایان جنگ جهانی دوم آمریکا وارد مرحله جدیدی در سیاست خارجی خود شد،و آن بحث چپاول و استعمار کشورهای جهان سوم بود.

این تحلیلگر سیاسی ادامه داد: یکی از کشورهایی که نعمت های خدادادی زیادی  چه در زمینه نفت و گاز و چه در سایر زمینه های زیر زمینی و رو زمینی داشت، ایران بود ؛ لذا آمریکا به عنوان گرگی در لباس میش وارد شد و ادعا نمود حاضر است کمک های اقتصادی خود را دبه عنوان اصل 4 ترومن، به کشورهای خاورمیانه از جمله ایران بدهد. آمریکا در مقابل کشورهارا موظف به انجام اصلاحات سیاسی می کرد.

وی اضافه کرد: در پی این وقایع عده ای بی بصیرت و ظاهربین به وعده های پوچ آمریکا اعتماد کردند، البته گفتنی است هدف آمریکا در این مرحله ارائه چهره خوب خود در ایران بود.از طرفی برخی علما چهره استعمارگر آمریکارا درک کرده بودند ولی برخی ملی گراها از جمله « محمد مصدق» وعده هارا خورده بودند؛ لذا ایالات متحده ایتدا به عنوان حامی و طرفدار نهضت نفت ودر مراحل بعدی به عنوان واسط بین ایران و انگلیستان ایفای نقش کرد.زمانی که امریکا توانست اعتماد کامل د.لتمران ایرانی را که درآن دوران ملی گرایان بودند به دست آورد با طراحی کودتای بسیار ظریف و پیچیده و با استفاده از عوامل داخلی و نیز حمایت برخی کش.رهای خارجی مصدق فریب خورده را کنار و زده و محمدرضا پهلوی را روی کار آوردند.

استاد علوم سیاسی دانشگاه یزد افزود: زمانی که محمد رضا پهلوی به ایران بازگشت، خطاب به سفیر آمریکا که در پایین پله های هواپیما ایستادده بود گفت: من تاج و تخت خود را مدیون امریکامی دانم و تا آخر در خدمت منافع آمریکاخواهم بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه یزد بیان کرد: نکته قابل توجه این است که هدف از بررسی تحولات تاریخی  حفظ کردن ان نبوده و برای عبرت آموزی است. قرآن کریم در اغلب موارد پس از بیان تاریخ عبارت «ید شماهم عبرت بگیرید» را به کار می برد.

دکتر غفوری گفت: تاریخ مملو از بی وفایی ها ی آمریکاست و امام راحل نیز از ایالات متحده به عنوان شیطان بزرگ نام برده اند،  لذا با توجه به ماکرات هسته ای و نقس اصلی آمریکا باید دقت لازم و کافی به کار برده شود و مسئولین توجه داشته باشند تا تاریخ تکرار نشود و دگر بار شاهد عهدشکنی این کشور مستکبر جهانی نباشیم.

وی افزود:خوشبختانه ایران اسلامی از نعمت ولایت مطلقه فقیه برخوردادر است که در هر زمان که احتمال لنحراف احساس می شود ، بابیانات ارزشمند خود کشتی انقلاب را نجات می دهند.

تحلیلگر مسائل سیاسی کشور با شاره به عدن حضور مردم در کودتای آمریکایی- انگلیسی  اذعان داشت: یکی از تفاوت های انقلاب اسلامی با نهضت ملی شدن صنعت نفت در این است که در دوران کودتا با توجه به عدم وجود وسایل رسانه ای،مردم آنطور که باید در صحنه نبودند و استعمار گران به خصوص آمریکا و انگلستان پلید توانستند با امکانات خود کودتای خود را به پیروزی برسانند؛ لذا یکی از عبرت های نهضت نفت این است که اگر مردم با حضور خودمطالبه گر نظم باشندهیچ حرکتی شکست نمی خورد.

دکتر غفوری ادامه داد: یکی از اصول و مبانی اندیشه امام راحل بعد از توکل به خداوند  و مردم اعتماد و تکیه داشتند چنانکه در سخترانی خود در بهشت زهرا در 12 بهمن 1357 بیان کردند: «من به پشتیبانی ملت، دولت تعیین خواهم کرد».

این استاد علوم سیاسی در ادامه تصریح کرد: یکی از نکات مهمی که در عصر کنونی و در رابطع با مذاکرات هسته ای باید بدان توجه شود حضور گسترده مردم در عرصه سیاسی است.

وی  در اخر با تاکید بر حساس بودن مباحث هسته ای بیان کرد: طبق فرامین رهبری مسئولین موظف اند ضمن  حظ وحدت و آرامش کشور، مراقبت کامل و کافی نسبت به امر مذاکرات و حتی در مراحل بعدی آن در صورت تصویب جمع بندی مذاکرات مبذول دارن؛ چرا که تا کنون اتفاق خاصی نیوفتاده است و نکته مهم مرحله ثبت، اجرا، انتقال، و خاتمه است که این 4 مرحله نیازمند  پیگیری جدی مردم و مسئولین خواهد بود.






جدیدترین ها جدیدترین ها