ID : 38045018
‏ در گفتگو با مرشد جوان یزدی عنوان شد

بی‌توجهی مسئولان به مرشدان؛ تیر خلاص بر پیکره ورزش زورخانه ای


جابر شعبان زاده گفت: اساس ورزش زورخانه‌ای مرشدان هستند بی‌توجهی مسئولان به این قشر منجر به دلسردی آنان شده و زنگ خطری برای افول مجدد این ورزش است.

 به گزارش یزدرسا، چندی قبل دبیر کل فدراسیون ورزش پهلوانی و زورخانه‌ای از صعود 25 پله‌ای رتبه استان یزد در این ورزش خبر داد به همین مناسبت به سراغ یکی از جوانان یزدی موفق و نام‌آور در این رشته ورزشی رفتیم و با وی در خصوص این ورزش ملی به گفتگو نشستیم.
گفتگوی جذاب خبرنگار یزدرسا با مرشد جابر شعبان زاده را از دست ندهید

*لطفاً در ابتدا خودتان را معرفی کنید
جابر شعبان زاده هستم متولد سال ۱۳۶۸ در یزد که به‌واسطه علاقه‌ام به ورزش زورخانه‌ای در سن 15 سالگی وارد این رشته ورزشی شدم و توانستم پس از دو ماه حضور به تیم استان دعوت و راهی مسابقات شوم سپس به مرشدی علاقه‌مند شده و توانستم در کمتر از یک سال به‌عنوان مرشد، کلیددار زورخانه شوم.
کسب مقام نخست و سردم زرین در اولین جشنواره مرشدان ایران به میزبانی کرمان در سال 87، کسب دیپلم افتخار در جشنواره مرشدان در سال 1389 به میزبانی یزد و کسب مقام قهرمانی در مسابقات باستانی ستاد ملی ارتش جمهوری اسلامی ایران از مهم‌ترین افتخارات ورزشی بنده هستند.

احترام به یکدیگر حرف اول را در ورزش زورخانه‌ای می‌زند

*مهم‌ترین ویژگی و خصیصه ورزش زورخانه‌ای و پهلوانی چیست؟
مهم‌ترین ویژگی، منش پهلوانی و احترام به بزرگ‌ترها و پیشکسوتان است که البته در سال‌های اخیر تلاش شده این منش احیا شود
چراکه پویایی وزنده بودن این ورزش به همین آداب‌ورسوم بستگی دارد و در آن روابط بین مرشد و ورزشکاران، ورزشکاران با همدیگر و همچنین ورزشکاران با تماشاچیان مشخص‌شده و حفظ احترام یکدیگر، خط قرمز در این ورزش به‌حساب می‌آید.

ورزشکاران در این ورزش یاد می‌گیرند که در هرلحظه و در هر موقعیتی باید به پیشکسوتان و کسانی که تجربه بیشتری دارند احترام بگذارند و این احترام گذاشتن در زندگی خود افراد نیز تأثیرگذار است چراکه فرد برای خانواده خود نیز احترام زیادی قائل می‌شود ضمن اینکه برخلاف تصور همگان یادگیری این ورزش بسیار ساده است و جذابیت آن‌هم بسیار بالاست.

*چند تن از پهلوانان قدیم یزد در ورزش زورخانه‌ای را نام ببرید

ورزشکاران و پهلوانان بزرگی در یزد در این رشته از قدیم‌الایام وجود دارند به‌عنوان‌مثال پهلوان بزرگ یزدی، پهلوان عبدول معروف به پهلوان کوچک یزدی، پهلوان میرزا حسن فرزند پهلوان کوچک یزدی که آنچه نسل به نسل از این بزرگان نقل‌شده همه نشان از مردم‌داری و منش پهلوانی در این افراد بوده و اگر بخواهم از پهلوانان معاصر نام ببرم باید به مرحومان پهلوان یدالله رسته علی، پهلوان درهمی، پهلوان سید حسین مذهبی و خیلی‌ها که الآن حضور ذهن ندارم یاد کنم.

یزد در ورزش زورخانه‌ای حرف‌های زیادی برای گفتن دارد

*وضعیت ورزش باستانی یزد را در شرایط فعلی چگونه ارزیابی می‌کنید؟

متأسفانه علی‌رغم تبلیغات گسترده‌ای که درسالیان اخیر در رابطه با این ورزش از طریق رسانه‌های کشور به‌ویژه رسانه ملی صورت گرفته اما هنوز آن‌چنان‌که درشان این ورزش باشد از آن استقبال نشده یعنی مردم علاقه‌مند به تماشای این ورزش هستند اما برای پرداختن به آن ترغیب نمی‌شوند هرچند در سال‌های اخیر چه درزمینهٔ مسابقات مرشدی و چه در زمین مسابقات قهرمانی استان یزد رشد خوبی داشته و درحال حاضر یکی از استان‌های مؤثر در جذب جوانان و نوجوانان در دهه اخیر محسوب می‌شود که توانسته مدال‌های زیادی را در مسابقات مختلف برای استان به ارمغان بیاورد اما هنوز نگاه نسخه‌ای به این ورزش وجود دارد
البته اگر بخواهم به‌طورکلی وضعیت این ورزش را در یزد تشریح کنم باید بگویم ورزشی که درحال فراموشی بود امروز احیاشده و یزد در کشور در ورزش زورخانه‌ای حرف‌های زیادی برای گفتن داشته و از جایگاه ممتاز و ویژه‌ای برخوردار است.

برای مثال ما در زورخانه حضرت ابوالفضل (ع) محله خلف باغ یزد در خدمت حدود 20 جوان ورزشکار به‌صورت ثابت ودرهمین حدود نیز به‌صورت متغیر هستیم البته در شرایط فعلی به دلیل شیوع بیماری کرونا جمعیت کمتری به زورخانه مراجعه می‌کنند.

*مهم‌ترین دغدغه شما در این ورزش چیست؟
امروز برخی جوانان به دنبال ورزش‌های هیجانی هستند و برخی نیز علاقه‌مندند که در کوتاه‌ترین زمان حجم بدن خود را افزایش دهند درحالی‌که در ورزش زورخانه‌ای تربیت جسم زمان‌بر بوده ضمن اینکه در کنار تربیت جسم تربیت روح هم اهمیت دارد و همان‌طور که گفتم خط قرمز این ورزش حفظ احترام دیگران است بنابراین شاید یکی از عللی که افراد نسبت به ورزش‌های دیگر کمتر به این ورزش می‌پردازند این است که در این ورزش جنبه پهلوانی نسبت به قهرمانی پررنگ‌تر است بنابراین می توان نتیجه گرفت برای جوان امروزی بعد قهرمانی از بعد پهلوانی مهمتر شده و این می تواند زنگ خطری برای ورزشکاران باشد.  

*با توجه به جهانی‌شدن شهر یزد به نظر شما چگونه می‌توان این ورزش را به گردشگران خارجی معرفی کرد؟
به نظر بنده یکی از راهکارهای معرفی این رشته ورزشی به جهانیان حضور آنان در زورخانه‌هاست بنابراین باید آژانس‌های گردشگری در این زمینه برنامه‌ریزی کنند البته درحال حاضر برخی از گردشگران داخلی و خارجی در زورخانه حاضر می‌شوند که حضور آنان در این زورخانه رایگان است نکته‌ای که وجود دارد این است که برخی معتقدند باید ورزش زورخانه‌ای را به خیابان‌ها و اماکن تاریخی برد تا گردشگران بیشتری با آن آشنا شوند اما بنده معتقدم این کار حرمت ورزش زورخانه‌ای و مرشد را زیرسوال می‌برد بنابراین باید ورزش زورخانه‌ای در گود زورخانه به گردشگران معرفی شود و حرمت این ورزش حفظ شود.

مسئولان مرشدان را دریابند

*انتظار شما از مسئولین برای توسعه این ورزش چیست؟
یکی از مشکلاتی که زورخانه‌ها با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند مسئله مالی است چراکه همه زورخانه‌ها از خیرین برخوردار نیستند و بضاعتی ندارند حتی گاهی اوقات که مراسمات ملی و مذهبی در زورخانه‌ها برگزار می‌شود که اتفاقاً مورد استقبال خانواده‌ها برای تماشا نیز قرارمی‌گیرد برای هزینه پذیرایی با مشکل روبرو هستیم اما مهم‌تر از این، بحث تجهیزات و ادوات است که از مسئولان درخواست دارم برای خرید وسایل زورخانه یا مساعدت مالی داشته باشند و یا وام‌هایی کم‌بهره به این امر اختصاص دهند.
نکته دیگری که وجود دارد در خصوص مرشدان است به‌گونه‌ای که اکثریت این افراد تنها منبع درآمد آنان همین کار بوده و متأسفانه در ایام شیوع کرونا و تعطیلی زورخانه هیچ مسئول ورزشی جویای احوال ما نشد حتی کوچکترین حمایت مالی از صورت نگرفت درحالی‌که نزدیک به سه ماه زورخانه‌ها تعطیل بود حتی صندوق هنرمندان به بهانه اینکه فدراسیون ورزش‌های زورخانه‌ای سهم خود را پرداخت نکرده بیمه مرشدان را قطع کرده و درحال حاضر بیمه نیستیم.

بنابراین مجموع این مشکلات باعث دل سردی مرشد شده و چون اساس ورزش زورخانه‌ای مرشدان هستند می‌تواند زنگ خطری برای افول مجدد این ورزش باشد بنابراین خواهش دارم مسئولان به این قشر توجه کافی داشته و آنان را دریابند.

یکی دیگر از انتظاراتی که وجود دارد این است که نگاه به مرشدان عوض شود یعنی خیلی‌ها از مرشد توقع دارند که در برنامه‌ها رایگان حضور پیدا کنند هرچند تاکنون اکثریت مرشدها بر اساس منش پهلوانی و محجوبیت خود چنین کردند اما باید این فرهنگ اصلاح شود چراکه همان‌طور که گفتم اکثریت این افراد منبع درآمدی جز مرشدی ندارند پس توجه مسئولان، ارگان‌ها و سازمان‌ها به این موارد می‌تواند باعث روشن نگه‌داشته شدن چراغ زورخانه‌ها باشد.

*سخن پایانی؛

از تمامی کسانی که در این چند سال اخیر زحمات زیادی را برای احیای این ورزش ملی کشیدند به‌ویژه اداره کل ورزش و جوانان استان و شهرستان، هیئت ورزش زورخانه‌ای یزد، فدراسیون کشتی پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای و همچنین صداوسیما و رسانه‌های استان تشکر و قدردانی می‌کنم.

انتهای پیام/ح




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.