ID : 24647183
مرشد برجسته کشور و استان یزد:

زورخانه تختی با قدمت 500ساله؛قدیمی ترین زورخانه استان یزد/زورخانه استاندارد در استان وجود ندارد+تصاویر


زورخانه تختی (میدان شاه سابق) از قدیمی ترین زورخانه های استان یزد به شمار می رود که قدمت آن به 500سال قبل باز می گردد و تنها زورخانه ای است که از بدو احداث با کاربری زورخانه احداث شده است.

زورخانه تختی (میدان شاه سابق) از قدیمی ترین زورخانه های استان یزد به شمار می رود که قدمت آن به 500سال قبل باز می گردد و علی رغم اینکه اکثر زورخانه های استان از بازسازی و تغییر کاربری حمام ها و آب انبارهای قدیمی ایجاد شده این زورخانه  تنها زورخانه ای است که از بدو احداث با کاربری زورخانه احداث شده است.

در گذشته این زورخانه باستانی، مرشدان بزرگی چون مرحومان مرشد احمد شرف الدینی،حاج حسن شرف الدینی،غلام درویش و احمد شش انگشتی، مرشد محمد مرادی و پهلوانان نامی چون پهلوان یزدی بزرگ و کوچک در عصر قاجار را به دنیای ورزش باستانی و پهلوانی معرفی کرده است

علیرضا حجتی مرشد نامی استان و کشور نیز برخاسته از این زورخانه قدیمی است که در سال 1345در محله امامزاده یزد به دنیا آمد.

وی که به دلیل همجواری خانه پدری با زورخانه تختی و ورزش کار بودن پدر از سن 6سالگی با دیگر هم سن و سال های خود  در زورخانه حضور پیدا می کرد واز نزدیک با راه وروش این ورزش باستانی آشنا می شد.

سرانجام علیرضا در سن 7سالگی با وساطتت پدر و تنی چند از بزرگان زورخانه به صورت رسمی به فراگیری این ورزش باستانی مشغول شد که به دلیل حرمت گود زورخانه  در سال های ابتدایی اجازه حضور در آن را نداشت

وی که محو هنرنمایی مرشد مردای در ضرب گیری بود از وی درخواست کرد تا مرشدی را به او بیاموزد و مرشد نیز با شناختی که از علیرضا داشت پیشنهاد وی را پذیرفت.

مرشد حجتی پس از فراگیری ضرب گیری و اصول مرشدی برای اولین بار در سال  1360در سردمگاه زورخانه(محل نشتن مرشد) رفت و ضرب گرفت. بیماری مرشد مرادی در سال 1363سبب شد تا مدیریت و مرشدی زورخانه به مرشد مرادی سپرده شود که البته در سال1369 به دلیل انتقال به تهران موقتا همکاری اش با زورخانه تختی قطع شد که البته در تهران نیز دست از مرشدی برنداشته و در زورخانه های بانک ملی،شهید فهمیده و فاتح، مرشدی کرد.

وی پس از بازگشت از تهران در سال 1376، مرشدی زورخانه تازه تاسیس علی ابن ابیطالب صفائییه یزد را پذیرفت و پس از آن در زورخانه های خواجه خضر و صاحب الزمان نیز مرشدی کرده و مجددا از سال 80 به زورخانه تختی بازگشت.

رتبه برتر مسابقات شاهنامه خوانی کشور در 13 سال پیاپی،مدرس دروره های آموزش مرشدی کشور،مدرس مربیگری ورزش زورخانه ای و داوری مسابقات شاهنامه خوانی کشورو همچنین کسب رتبه شاهنامه خوان برتر در جشنواره مرشدان کشور در سال گذشته  تنها بخشی از افتخارات این مرشد یزدی است.

گفتگوی مرشد علیرضا حجتی با یزدامروز را از دست ندهید؛

مرشد حجتی وضعیت ورزش زورخانه ای استان یزد را مطلوب عنوان کرد و اظهار داشت: در گذشته مسابقات ورزش باستانی تنها در انجام یکسری هنرهای فردی خلاصه می شد که استان یزد از این حیث هیچ گاه وضعیت مناسبی نداشته و بجز دهه 60 که محمد حسین فلاح از میبد در رشته سنگ 60کیلوگرم و ولی درهمی در مسابقات پهلوانک عنوان قهرمانی را از ان خود کرده اند در طول 40سال گذشته استان یزد نتوانسته برسکوهای قهرمانی قرار گیرد

حجتی افزود: در دهه 70 با ابداع ورزش های تیمی، یزدی ها توانستند در این زمینه خوش بدرخشند به طوری که در میان داری در دهه های 70 و 80 میان داران یزدی نظیر مجید بهادرزاده در رده سنی 30تا 40 سال خوش درخشیده و توانسته مقام اولی سه دوره مسابقات را کسب کند.

مرشد پرافتخار یزدی درباره وضعیت بازسازی و تجهیز زورخانه های استان هم گفت:خوشبختانه در 10سال گذشته با تغییرات سیستماتیک در فدراسیون و عنایت ویژه رهبر معظم انقلاب و تاکید معظم له در احیای این ورزش و اعتبار 260میلیون تومانی که ایشان در سفر خود به یزد به ورزش باستانی استان اختصاص دادند ضمن مرمت و بازسازی زورخانه های قدیمی تعداد 53 باب زورخانه جدید نیزاحداث و تعداد زورخانه های استان از 27 باب به 80 باب افزایش یافت.

وی یادآور شد:علی رغمی که ورزش زورخانه ای بودجه سازمانی ندارد اما با تلاش های رئیس هیئت استان تمامی زورخانه ها به کلیه وسایل استاندارد از خردسال تا بزرگسال در اوزان مختلف مجهز شده اند.

مرشدحجتی با اعلام این مطلب که استان یزد درورزش زورخانه ای در 5 سال گذشته جزو 5 استان برتر کشور بوده است ابراز داشت: با برگزاری کلاس های آموزشی در حال حاضر70مربی،20داور و 200مرشد در استان وجود دارد.

وی اضافه کرد: خوشبختانه در سال های اخیر ورزش باستانی مورد توجه مردم و به وِیژه نسل جوان قرار گرفته به طوری که تعداد ورزشکاران این رشته از730 نفر در دهه 80 به 3500نفر در دهه 90 رسیده که 70درصد این افراد زیر 30سال هستند.

مرشد برجسته استان تقوا، علم،شجاعت ،شهامت و برخورداری از اخلاق حسنه را ازمهمترین ویژگی یک مرشد برشمرد.

وی عدم وجود یک زورخانه استاندارد در استان برای برگزاری مسابقات ملی وجهانی را مهمترین مشکل در حوزه ورزش باستانی استان عنوان کرد و ابراز داشت: ورزش زورخانه ای یک ورزش ملی است و در نتیجه برای تعالی آن عزم ملی می طلبد ویاید درحوزه های ساختاری و مسابقاتی توجه بیشتری از سوی مسئولین به این ورزش صورت بگیرد تا با ارتقا سطح دانش در این ورزش،موجبات ارتقا ورزش پهلوانی وزورخانه ای فراهم آید و مسئولین استان باید در این زمینه همت کنند.

مرشد حجتی افزود: از دیگر مشکلات این حوزه عدم دسترسی به زورخانه در محلات است به گونه ای که در برخی مناطق مثل آزادشهرزورخانه ای وجود ندارد و یا تعداد آن جوابگوی نیاز محله نیست.

مرشد برجسته کشور در پایان ضمن دعوت از علاقه مندان به ورزش باستانی و زورخانه ای برای بازدید از زورخانه تختی اظهار داشت: این زورخانه در طول سال اقدام به برگزاری مراسمات مذهبی کرده و در شیفت های صبح و عصر و شب در روزهای هفته دایر می باشد.

وی خاطر نشان کرد: علاقه مندان می توانند برای ثبت نام به صورت حضوری  و یا مراجعه به سایتwww.alirezahojati.com اقدام کنند.


 




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.