سایه سنگین سرطان
به گزارش یزدرسا؛ یکی از بیماریهایی که جوامع امروزی را به شدت درگیر خود کرده، انواع سرطانهاست. این بیماریها در جوامع در حال توسعه مانند ایران شیوع بیشتری دارد.
پیشگیری همیشه مهم ترین موضوع برای در امان ماندن از انواع بیماریها از جمله سرطان است؛ به طوری که هرچند برای ابتلا به سرطان دلایل مشخصی پیدا نشده است ولی میتوان با تغییر سبک زندگی و نوع تغذیه و پیشگیری از عوامل ژنتیکی، از بروز آنها پیشگیری کرد.
هر چند سرطان از دید افراد جامعه نوعی بیماری مهلک است ولی با اراده افراد و همچنین پیشرفتهای علم پزشکی قابل درمان است و طبق نظر متخصصان تا 80درصد میتوان از عوارض برخی از آنها جلوگیری کرد. متخصصان، پیشگیری را سدی محکم در مقابله با این سونامی قرن میدانند و تغییر سبک زندگی، تغذیه مناسب و دوری کردن از استرس ها و اضطرب های اجتماعی را عامل کاهش ابتلا به این بیماری قلمداد میکنند.
طبق برآوردها، سالانه بین هزار تا هزار و 200 نفر به جمعیت افراد سرطانی یزد افزوده میشود که شایعترین آنها در بین زنان که 20 درصدشان را درگیر کرده، سرطان سینه و در بین مردان، سرطان پوست و پروستات است که 11 درصد مردان را درگیر خود کرده است.
البته بلند مدت بودن و صرف هزینههای بسیار سنگین برای درمان سرطان مهمترین چالش امروز کشور در مورد این بیماری است؛ به طوری که بار اقتصادی سنگین ناشی از این هزینهها هم بر دوش اقتصاد خانواده و هم استان و کشور وارد آمده و باعث ایجاد آسیب به افراد جامعه شده است.
بسته حمایتی برای کاهش سرطان در استان
قائم مقام معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد میگوید: مهمترین عامل برای پیشگیری از بیماریهای سرطانی، شناسایی عوامل خطر و پیشگیری و کنترل این عوامل است.
«مسعود شریفی» با بیان این که هرسال 38 میلیون مورد مرگ ناشی از بیماریهای غیرواگیر دار در سنین کمتر از 70 سال در جهان رخ میدهد، میافزاید: با توجه به اهمیت موضوع، سازمان جهانی بهداشت، کنترل این بیماریها و عوامل زمینهساز آنها را به عنوان هدف اصلی برای کاهش 25درصدی مرگ و میرهای ناشی از این بیماریها تا سال 2025 میلادی تعیین کرده است.
وی تصریح میکند: بر همین اساس در مراقبتهای بهداشتی، گروهی از مداخلات اولویتبندی شده است که میتوانند با کیفیت قابل قبولی از مراقبت ارائه شوند.
شریفی بیان میکند: در بسته مداخلات جدید، ترکیبی از مداخلات اجتماعی و فردی در نظر گرفته شده تا با صرف هزینههای کم و اثربخشی زیاد در دسترس عموم قرار گیرد.
به گفته وی، این مداخلات شامل شناسایی و تشخیص زودهنگام بیماریهای غیر واگیردار با استفاده از فناوریهای ارزان با روشهای دارویی و غیر دارویی است.
شریفی ادامه میدهد: در این بسته حمایتی که «ان،سی،دی» نامیده شده است، برنامههای پیشگیری از سکته قلبی و مغزی از طریق مراقبتهای ادغامیافته دیابت، فشار خون بالا و پیشگیری از سرطانهای روده بزرگ و دهانه رحم و همچنین سرطان پستان، در اولویت ارائه خدمت مراقبت سلامت قرار گرفته که قرار است براساس آن هر کارشناس سلامت جمعیتی بالغ بر 2500 نفر را تحت پوشش قرار دهد.
این مسئول اظهار میکند: در برنامه ملی مبارزه با سرطان، سرطانهای پستان، دهانه رحم و روده بزرگ غربالگری میشوند و افراد تشخیص داده شده تحت درمان مناسب قرار میگیرند.
درمان انواع سرطان با تشخیص بموقع
رئیس مرکز تحقیقات خون و سرطان استان نیز با تاکید بر این که سرطان با برنامه های پیشگیرانه قابل کنترل و با تشخیص بموقع قابل درمان است، تصریح میکند: در حال حاضر با تشخیص زود هنگام و انجام اقدامات درمانی مناسب، میتوان مانع مرگ بیمار و موجب ادامه حیات او شد.
«اعظم السادات هاشمی» اظهار میکند: طبق آمار سازمان بهداشت جهانی تا سال 2020 میلادی، آمار بیماران سرطانی به 15 میلیون نفر خواهد رسید که 60درصد آنها مربوط به کشورهای کمتر توسعه یافته است.
وی اضافه میکند: یزد از استانهای دارای آمار و شیوع بالای سرطان است و در برخی سرطانها نیز در ردیف اول تا سوم کشور قرار دارد.
وی با بیان این که براساس آمارهای موجود، سالانه هزار تا 1200 نفر در استان به سرطان مبتلا میشوند، با تاکید بر لزوم ریشهیابی این موضوع، تصریح میکند: در حال حاضر شایعترین سرطان در بین زنان یزدی، سرطان پستان و در بین مردان یزدی، سرطان پوست و پروستات است .
به گفته هاشمی، شایعترین بدخیمی در طب اطفال نیز لوسمی یا سرطان خون است که خوشبختانه در 80 درصد موارد اگر تشخیص و درمان مناسب و بموقع، دارو و بسیاری از عوامل موثر مانند کنترل پرستاری فراهم باشد، قابل درمان است.
تغییر سبک زندگی، موثر در شیوع سرطانها
رئیس مرکز تحقیقات خون و سرطان استان میگوید: علت رشد سرطان در جوامع بشری، تغییر در سبک زندگی و کمتحرکی است.
به گفته «اعظم السادات هاشمی»، مصرف انواع فست فودها، غذاهای بیرونی و بهرهگیری طولانی از وسایل الکترونیکی و کمتحرکی از مهمترین دلایل ابتلا به انواع سرطانهاست. وی درباره نوع تغذیه سالم برای پیشگیری از بروز سرطانها نیز میگوید: آنتی اکسیدانها نقش مهمی در پیشگیری از سرطان دارند که در مواد غذایی مانند سیر، کلم بروکلی، آجیل و خشکبار، مرکبات، زغال اخته، ماهی، کیوی و پیازچه وجود دارند.
هاشمی بیان میکند: احتمال بروز برخی سرطانها در افرادی که روزانه میوه و سبزی مصرف میکنند، کمتر است؛ بنابر این برای پیشگیری از سرطان و سایر بیماریهای مزمن، مصرف روزانه حداقل 5 واحد انواع میوه و سبزی توصیه میشود.
انتهای پیام/
همشهری