ID : 9141958
گزارش/

سود یاقوت‌های صددانه یزد در جیب دلالان/ ناچاری برای پیش فروش، بزرگترین ضرر انارکاران یزدی


استان یزد در زمینه تولید انار رتبه چهارم کشور را داراست و در حال حاضر 18هزار باغدار در زمینه تولید انار فعالیت می‌کنند، اما حضور پررنگ دلالان در بازار انار، شادی برداشت این یاقوت سرخ را به کام کشاورزان تلخ کرد.

به گزارش یزد رسا، انار از گذشته تاکنون یکی از محصولات کشاورزی مهم استان یزد به شمار می‌رود و علاقه مردم یزد به این میوه بهشتی به اندازه‌ای است که باغچه کمتر خانه‌ای در این استان، از حضور درختان شاداب انار بی‌بهره است.

به جز باغ‌های انار، در خانه‌ها و حتی بلوارها و پارک‌های یزد درختان انار به وفور دیده می‌شوند که این امر حکایت از علاقه مردم یزد به کاشت انار و این میوه بی‌نظیر دارد.

یزد به رغم خشکسالی‌های تابستانه و سرمازدگی‌های بهاره، در تولید محصول انار در کشور رتبه چهارم را از آن خود کرده و کیفیت این محصول در برخی شهرستان‌ها به اندازه‌ای است که مستقیم صادر می‌شود و بازارهای جهانی به شدت خواستار آن هستند که این مورد بیشتر در مهریز مشاهده می‌شود.

 

انار یزد از سال 86 به بعد دیگر رو نیامد/ سرمازدگی سبب کف‌بر شدن درختان بارده شد

گرچه از سال 86 به بعد، به دلیل سرمازدگی شدید، محصول انار یزد به قول معروف دیگر رو نیامد و بسیاری از باغداران ناچار به کف‌بر کردن درختان چند ساله خود شدند، اما استان یزد با همین مقدار سطح زیرکشت نیز توانسته در زمینه تولید رتبه خوبی را به خود اختصاص دهد.


در شرایطی که برخی شهرستان‌های استان یزد نظیر تفت و مهریز، قطب انار استان و حتی کشور به شمار می‌روند، به نظر می‌‌رسد انگیزه باغداران هر سال نسبت به سال قبل کمتر می‌شود تا حدی که برخی باغداران باغ‌های انار خود را رها کرده‌اند و این امر سبب خشکی باغ‌ها یا بی‌کیفیت شدن انارهای آنها شده است.

بسیاری از باغدارانی که انار، محصول اول باغ آنهاست، سود کم و حضور پررنگ دلالان در بازار را عامل بی‌انگیزگی خود می‌دانند و معتقدند که سود زحمت آنها به جیب دلالان می‌رود.

برخی باغداران نیز معتقدند اگر انار به همین قیمت کمی که از ما خریداری می‌شود، اگر با درصد قابل قبولی به دست مردم برسد، باز هم راضی هستیم اما از آنجا که می‌بینیم، مصرف کننده نیز انار را به چند برابر قیمتی که از ما خریداری شده، تهیه می‌کنند، آنگاه بی‌انگیزه می‌شویم.

 

ناچاری برای پیش فروش محصول، بزرگترین ضرر انارکاران یزدی است

یکی از باغداران تفتی در مورد فروش محصول انار خود به خبرنگار فارس گفت: برداشت انار در تفت از اول مهرماه آغاز شده و تاکنون نیز ادامه دارد و در این ایام دلالان بازار را قبضه می‌کنند.

 

محمدرضا دهقان‌تفتی عنوان کرد: بسیاری از دلالان نیز با آگاهی از نیاز کشاورزان و گرفتاری آنها، محصول را پیش خرید کرده‌اند و این امر سبب شده سود بسیار ناچیزی نصیب کشاورزان شود.

وی در مورد محصول انار باغ خود گفت: محصول خود را هر کیلو 1500 تومان فروختم اما اکنون می‌بینم که در مغازه‌ها این انار تا کیلویی 4500 تومان نیز به فروش می‌رود و این یعنی سه برابر قیمتی که از باغدار خریداری شده است.

 

حضور دلالان در بازار میوه و تره‌بار به رسمیت شناخته می‌شود

دهقان‌تفتی در پاسخ به اینکه چرا محصول خود را به دلالان می‌فروشید، خاطرنشان کرد: دلالان محصول ما را به اسم غرفه‌دار میدان میوه و تره‌بار می‌خرند در حالی که آنها در میدان میوه و تره‌بار دلال هستند و غرفه‌داران خود حاضر نیستند مستقیم با کشاورز وارد معامله شوند.

وی بیان داشت: به نظر می‌رسد غرفه‌داران بازار، حضور و فعالیت دلالان را به رسمیت می‌شناسند و در این شرایط ناچار به فروش محصول خود به دلالان هستیم یا در بهترین شرایط می‌توانیم بخشی از محصول خود را در قالب دست‌فروشی به مردم عرضه کنیم که در این زمینه نیز با محدودیت‌هایی مواجه هستیم.

روش کار دلالان در بازار خرید و فروش انار به روشی شناخته شده و گویی رسمی تبدیل شده به نحوی که دلال، محصول باغدار را یک‌جا به ازای هر کیلو 1500 تومان خریداری می‌کند و سپس در انبار، اقدام به درجه بندی انار کرده از کیلویی 2500 تا 5000 هزار تومان به دست مصرف کننده می‌رساند.

 

کشاورزان با دلالان همکاری نکنند، محصول روی دستشان می‌ماند

این روش گویی در بازار فروش محصول انار جا افتاده و اگر کشاورزی نخواهد محصول خود را به این روش به فروش برساند، محصول روی دستش می‌ماند یا خود باید به طور مستقیم برای فروش آن به مصرف کننده اقدام کند که این امر از عهده بسیاری از کشاورزان خارج است.

این شرایط سبب شده تا باغداران هر سال نسبت به سال قبل بی‌انگیزه‌تر شوند تا جایی که دیگر حتی برداشت محصول و به کار گرفتن کارگر نیز مقرون به صرفه نخواهد بود.

البته در سال‌های گذشته تعاونی روستایی اقداماتی برای حمایت از باغداران انجام داد، اما این اقدام به طور مستقیم توسط تعاون روستایی انجام نمی‌شد و در واقع تعاونی‌های تخصصی وارد عمل شدند که فعالیت آنها هر سال متفاوت می‌شود و برخی باغداران از همکاری با این تعاونی‌ها، رضایت چندانی ندارند.

 

7هزار هکتار باغ در استان یزد زیر کشت انار است

گرچه بی‌انگیزگی، کم‌آبی و خشکسالی، سرمازدگی و برخی دلایل دیگر سبب شده تا باغداران انار در سطح استان یزد، دیگر مانند گذشته دل به تولید این محصول خوش آب و رنگ ندهند، اما در یزد هنوز هم حدود 7هزار هکتار باغ انار وجود دارد که بالغ بر 6هزار و 500 هکتار آن بارور است.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد در این زمینه به خبرنگار فارس گفت: در حال حاضر در استان یزد از هر هکتار سطح زیر کشت، 15 تن انار برداشت می‌شود و امسال بالغ بر 98هزار تن محصول از باغ‌های انار استان برداشت خواهد شد.

 

کاهش 10 درصدی محصول انار در استان یزد

محمدرضا ابراهیمی عنوان کرد: محصول انار استان یزد امسال حدود 10 درصد کاهش یافته که مهم‌ترین علت آن سرمازدگی درختان در سال قبل و خشکسالی‌های متوالی چند سال اخیر بوده است.

وی، شهرستان‌های یزد، تفت، میبد، اردکان، مهریز و ابرکوه را مناطق عمده تولید انار در استان یزد برشمرد و بیان کرد: نیمی از انار تولیدی در استان یزد به سایر استان‌ها صادر می‌شود.

ابراهیمی با بیان اینکه سال گذشته حدود 115هزار تن محصول انار از باغ‌های استان یزد برداشت شد، ادامه داد: از فروش این میزان محصول، 520 میلیارد ریال عاید انارکاران شد.

این مسئول اظهار امیدواری کرد: با نظارت بیشتر متولیان امر خرید و فروش محصولات کشاورزی، سود بیشتری عاید انارکاران یزدی شود تا انگیزه آنها برای تولید این محصول افزایش یابد.

گرچه اغلب کشاورزان از بی‌آبی و خشکسالی و سرمازدگی و در برخی موارد آفاتی نظیر کرم گلوگاه به عنوان چالش‌های اصلی تولید انار در استان یزد یاد می‌کنند اما به نظر می‌رسد عدم ساماندهی بازار انار و حضور فعال دلالان در این عرصه، آفت اصلی یاقوت سرخ در استان یزد باشد.

منبع:فارس

انتهای پیام/ع




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.