ID : 8920145
نابودی 800 هکتار از جنگل های استان در حریق؛

محور مهریز-عقدا مرکزآلودگی استان یزد/فاجعه‌ جبران‌ ناپذیر برای حیات وحش یزد/ آیندگان ما را نفرین می‌کنند/ کسی که می‌تواند معدن دره زرشک را فعال کند؟!


مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد با تاکید بر این که در دولت جدید توجه بیشتری به توسعه صنعت در کنار حفاظت از محیط زیست شده است آلودگی امروز یزد را حاصل بی توجهی های صورت گرفته در طول 20 ساله گذشته اعلام کرد و گفت:در حال حاضر محور مهریز- عقدا به مرکز آلودگی های زیست محیطی استان تبدیل شده است.

به گزارش یزد رسا، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد با تاکید بر این که در دولت جدید توجه بیشتری به توسعه صنعت در کنار حفاظت از محیط زیست شده است آلودگی امروز یزد را حاصل بی توجهی های صورت گرفته در طول 20 ساله گذشته اعلام کرد و گفت:در حال حاضر محور مهریز- عقدا به مرکز آلودگی های زیست محیطی استان تبدیل شده است.

سادات موسوی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در استان یزد در زمینه آلودگی دو بحث ریزگرد و آلودگی های صنعتی داریم که حاصل حداقل 20 سال گذشته است و این اتفاق خیلی سخت است.

وی افزود: این آلودگی ها دو دلیل دارد اول اینکه ما در کشور اسناد آمایشی خاصی نداریم و تازه دولت فعلی شروع کرده که بودجه ریزی و برنامه ریزی عملیاتی را در برنامه ششم بر اساس نگاه آمایشی به مناطق بکند.

 

در این محور بدترین خسارت ها را زدیم

سادات موسوی ادامه داد: ما اول باید نگاه آمایشی داشته باشیم که چرا از مهریز تا عقدا که حدود 130 کیلومتر است و در جاده ترانزیتی تهران- بندرعباس که از تردد زیادی هم برخوردار است و آلودگی دارد و همچنین 75 درصد جمعیت استان در این محور ساکن هستند بالای 70 تا 80 درصد صنایع ما در همین محور مستقر شده اند ضمن اینکه 90 درصد شهرک های صنعتی استان هم در همین محور قرار دارند و این اصلا درست نیست.

سادات موسوی با بیان این که در این محور ما بدترین خسارت ها را زدیم چون اولا بیشترین جمعیت ما ساکن هستند،این محور روی بهترین سفره آب زیرزمینی ما قراردارد و همچنین بادهای غالب استان هم در همین محور است و آلودگی انتقال پیدا می کنند، متذکر شد: الان برنامه بر این اساس است که توازن در توسعه در کنار توازن در حفاظت محیط زیست وجود داشته است.

 

در سیاست گذاری جدید قرار نیست اتفاقات قبلی بیفتد

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد، ریزگردها را عامل مضاعفی برتبعات آلودگی محیط زیستی استان اعلام کرد و خاطر نشان ساخت: خوشبختانه استاندار یزد حامی محیط زیست هستند و هیچ موضوعی غیرقانونی را قبول نمی کند و به دلیل همین فرصت، ما این چنین احساس می کنیم در سیاست گذاری جدید قرار نیست اتفاقات قبلی بیفتد.

سادات موسوی تاکید کرد: از اقدامات در حال انجام ساماندهی وضعیت فعلی است که در ساختار جدید، معاونت پایش در نظر گرفته ایم.

وی یادآور شد: یکی دیگر از سیاست های مهم در استان یزد، استفاده از صنایع کم آب خواه و کم آلاینده است تا این مشکلاتی که الان در زمینه آلودگی داریم، کاهش پیدا کند.

 

تقریبا 60 درصد منابع آلودگی استان ثابت است
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد با تاکید بر این که هنوز راه و امکان کنترل آلودگی در یزد وجود دارد و نسبت به دیگر استان های کشور آلودگی آن خیلی پایین تر است افزود : سهم منابع آلاینده در استان هایی که مرکز کلان شهر هستند، بیشتر از منابع سیار است ولی در استان یزد بیشتر منابع ثابت نقش آلاینده دارند چون ما هنوز به مانند کلان شهرها از تردد بالای خودروها برخوردار نیستیم و نسبت آلودگی تقریبا 60 در صد منابع ثابت است.

 

فقط دولت می تواند برای فعالیت معادن دره زرشک و علی آباد ورود و نظر ما را رد کند  

سادات موسوی با تاکید بر این که تاکنون وجدان کاری را فدای مصلحت کاری نکردیم ،به جلوگیری از فعالیت معدن مس علی آباد اشاره کرد و گفت: با همت کارشناسان علیرغم فشارهای سیاسی که در دولت قبل بود با فعالیت معدن مس علی آباد مخالفت کردیم و ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم نظر استان را تایید و فعلا فعالیت معادن دره زرشک و علی اباد منتفی است و فقط دولت می تواند برای فعالیت این معادن ورود پیدا کند و نظر کارشناسی ما را رد کند.

 

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد اکتشاف ، استخراج و بهره برداری از معادن را از عوامل تخریب زیست محیطی اعلام کرد که گونه های گیاهی و جانوری را در معرض تهدید جدی قرار می دهند و گفت: از زمانی که الزام دریافت استعلام از محیط زیست برای صدور مجوز بهره برداری از معادن در دولت قبل حذف شد ، شاهد افزایش روزافزون درخواست های معدنی در استان یزد هستیم به نحوی که اکنون شش هزار درخواست بهره برداری از معادن در ادارات مرتبط وجود دارد.

 

فاجعه ای غیرقابل جبران برای حیات وحش استان یزد/ آیندگان ما را نفرین خواهند کرد

سادات موسوی با بیان اینکه زمانی که از ما استعلام می شد، نظر کارشناسی خود را با توجه به تعاملی که با منابع طبیعی و آب منطقه ای داشتیم، می دادیم و متاسفانه الان این اقدام صورت نمی گیرد، تاکید کرد: اگر مجوز برای این شش هزار درخواست صادر شود باید فاتحه حیات وحش استان یزد را خواند و این امر فاجعه ای غیر قابل جبران برای حیات وحش استان یزد محسوب خواهد شد و آیندگان ما را نفرین خواهند کرد.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد خاطر نشان ساخت: دولت فعلی مصوبات دولت قبلی را لغو کرد و در حال حاضر در مناطق چهارگانه ضرورت استعلام کاملا وجود دارد. وی 8.5 درصد از اراضی استان (معادل 800 هزار هکتار) را تحت پوشش اداره کل حفاظت محیط زیست اعلام کرد و اظهار داشت: محیط زیست استان در حال فعالیت با حدود 120 نفر نیرو است که از این تعداد 50 محیط بان در زمینه حفاظت از تنوع زیستی استان فعالیت می کنند که سرانه فعالیت هر کدام از محیط بانان استان بیش از 30 هکتار می باشد که رقم بسیار زیادی است.

سادات موسوی اضافه کرد: محیط بانان واقعا در حال ایثار هستند و کار مضاعفی را با حقوق 600 تا 700 هزار تومان انجام می دهند.

 

800 هکتار از جنگل های استان با درختان بادام و بنه بر اثر حریق از بین رفت

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد در مورد حریق در مناطق تحت امر محیط زیست استان، با اشاره به این که با توجه به خشکسالی های اخیر موضوع حریق مبتلا به تمام نقاط کشور است، گفت: بیشترین توجه ما به مسئله پیشگیری از وقوع حریق در اراضی زیست محیطی است.در رابطه با اطفای حریق پایگاه مستقر در جنگلهای شادی مروست را با اعتباری معادل 700 میلیون ریال تجهیز کرده ایم.

وی در این خصوص خواستار مشارکت دستگاههای ذیربط و حمایت بیشتر ستاد بحران استان برای تخصیص اعتبار جهت تامین تجهیزات اطفای حریق شد و با بیان این که در استان یزد حداقل آتش سوزی را امسال داشتیم که بیشتر طرف استان فارس به سمت یزد آمده است، اضافه کرد: هرچند حریق در کوتاه ترین زمان و با کمک های مردمی، مهار شد اما 800 هکتار از جنگل های استان با درختان بادام و بنه در مرز یزد و فارس بر اثر حریق از بین رفت.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد تاکید کرد: ستاد بحران استان و کشور در این زمینه نیاز به برنامه ریزی بهتری دارد و باید در این زمینه فعالیت کند.

سادات موسوی از نیروهای نظامی و انتظامی خواست: در این زمینه انتظار می رود بیشتر به ما کمک کنند و با استفاده از بالگردهای آنها، بتوانیم چنین مواردی را کنترل کنیم.

 

گونه های گیاهی شیرکوه ارزش حفاظتی زیادی دارد

وی درباره حریق چند ماه پیش منطقه شیرکوه گفت: این منطقه علی الرغم این که 80 درصد از گونه های گیاهی استان را در خود جای داده است، تحت پوشش اداره کل محیط زیست استان نیست و در اختیار منابع طبیعی می باشد و اگر منابع طبیعی در این زمینه کمکی بخواهد محیط زیست بعنوان دستگاه همیار کمک می کند و محیط زیست دارای تشکیلات وسیعی برای برخی اقدامات اجرایی نیست و غالبا با مشارکت های مردمی در چنین حوادثی اقدامات لازم صورت می گیرد.

سادات موسوی خاطر نشان کرد: اکوسیستم شیرکوه همچنین دارای 100 گونه گیاهی دارای ارزش زیست محیطی و 50 گونه خاص این منطقه است که ارزش حفاظتی زیادی دارد و توجه ویژه تری را می طلبد.

 

جمعیت حیات وحش استان هفت هزار راس کل و بز ، قوچ و میش است

وی با بیان این که استان یزد در حال حاضر دارای یک اثر ملی، یک پارک ملی، دو پناهگاه حیات وحش ، چهار منطقه حفاظت شده و هفت منطقه شکار ممنوع است جمعیت حیات وحش استان را هفت هزار راس کل و بز، قوچ و میش اعلام کرد و افزود: تاکنون 875 گونه گیاهی، 170 گونه پرنده ، بیش از 60 گونه پستاندار و 42 گونه خزنده در استان یزد شناسایی  شده است .

وی متذکر شد: ارزش زیست محیطی استان به لحاظ برخی گونه های خاص شامل یوزپلنگ، هوبره، کاراکال، شاه روباه، روباه شنی، گربه شتی ، گربه پالاس ، بالابان، آهو، جبیر، گورخر ایرانی و زاغ بور است که در معرض تهدید هستند ضمن این که از هشت گربه سان موجود در کشورمان به جز سیاهگوش مابقی در استان یزد زیست دارند.

در مورد این که چرا هوبره به عنوان نماد محیط زیست یزد در مقایسه با یوز آسیایی کمتر مورد توجه قرار گرفته است، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد اظهار داشت: وضعیت یوز آسیایی نسبت به هوبره وخیم تر است و از طرفی استان یزد به دلیل زیستگاههای زیاد یوز یکی از نقاط امید برای نجات این گونه است ولی با این حال برنامه هایی برای اطلاع رسانی بیشتر در مورد گونه هوبره مدنظر داریم.

 

بزرگترین گلایه ما صدور بیش از حد مجوز اسلحه شکاری است

این مسئول با اشاره به وجود یک هزار و 500 شکارچی مجاز و تعداد بیشتری شکارچی غیر مجاز در استان، خاطر نشان کرد: بزرگترین گلایه ما صدور بیش از حد مجوز اسلحه شکاری است به نحوی که در چند سال اخیر شاهد افزایش آن هستیم و متاسفانه علی الرغم بیشترین مکاتبات محیط زیست در این باره، این اداره کل هیچ نقشی در صدور مجوز اسلحه شکار مجاز ندارد.

 

تلفات گونه های جانوری به دلیل خشکسالی در استان امسال گزارش نشده است

وی با تاکید بر این که در سال جاری تلفات گونه های جانوری استان بدلیل خشکسالی گزارش نشده است، اظهار داشت: خشکسالی بسیاری از گونه های گیاهی و جانوری را در معرض خطر قرار داده و علاوه بر به هم ریختن چرخه غذایی طبیعت و حیات وحش ، سبب بروز و افزایش آتش سوزی در مراتع شده است.

سادات موسوی در همین خصوص به احیای 100 آب انبار در مناطق زیست محیطی استان برای تامین آب و همچنین توزیع علوفه در مناطق دارای کمبود برای تعلیف حیات وحش استان اشاره کرد و گفت: جاهایی که ما احساس می کنیم خشکسالی است، اقدام های پیشگیرانه ای انجام می دهیم از جمله اینکه 100 آب انبار در این مناطق احداث شده که هرکدام از این آب انبارها، چند تانکر 1000 لیتری آب می گیرد و از این آب انبارها به وسیله لوله های پلی اتیلن آب به آبش خورها انتقال داده می شوند.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد افزود: ما در طول سال علوفه را به صورت خشک خریداری می کنیم و در جایی که امکان کمبود علوفه است محیط بانان اقدام به توزیع در این مناطق می کنند.

سادات موسوی یادآور شد: تلفات وحوش به صورت های مختلف از جمله بیماری و یا مواردی از قبیل پرت شدن از ارتفاع وجود دارد.

 

باید محیط زیست برای مردم اشتغال و درآمدزا باشد

وی یکی از مشکلات این بخش را درآمدزا نبودن محیط زیست عنوان کرد و گفت: در حالی که بسیاری از کشورها در این زمینه بسیار جلو افتاده اند، ما در رابطه با گردشگری اکوتوریسم همچنان عقب هستیم و زمانی می توانیم جلوی رشد معادن را بگیریم که محیط زیست برای مردم اشتغال و درآمدزایی داشته باشد که این امر با ورود بخش خصوصی و توسعه اکوتوریسم ممکن خواهد بود.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد با بیان این که بحث حیات وحش در سراسر دنیا الان به عنوان یک توریسم دیده می شود و در کشورهای دیگر به چند طریق به این موضوع نگاه کرده اند، ادامه داد: از دیگر اقداماتی که می توان انجام داد این که گردشگران خارجی هم از سرمایه های طبیعی ما بتوانند بهره بگیرند و در نتیجه برای استان یزد سودآوری بالایی بدون تخریب داشته است.

سادات موسوی افزود: یکی از این موارد، تکثیر و پرورش حیات وحش برای شکار توسط توریست هست که به صورت سهمیه ای به آنها داده می شود پروانه شکار به توریست داده می شود که به همراه محیط بان سه روز مهلت دارد که حیوان نر را شکار کند و برود.

 

هزینه صدور پروانه شکار توریست سه هزار دلار و برای ایرانیان 400 هزار تومان می باشد

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد با ذکر اینکه صدور پروانه شکار توریست بر اساس ظرفیت استان صورت می گیرد، اضافه کرد: در این زمینه یک سری محدودیت هایی وجود دارد که اولا شکار حیوان کمتر از هفت سال ممنوع و تنها مربوط به حیوانات نر است و سه روز مهلت شکار وجود دارد.

سادات موسوی هزینه صدور پروانه شکار توریست را سه هزار دلار و برای ایرانیان 400 هزار تومان اعلام و تصریح کرد: خیلی از شکارهایی که برای این موضوع در نظر گرفته می شوند، حیواناتی هستند که پس از مدتی تلف می شوند و این شکار برای ما ضروری است تا از خسارت جلوگیری کنیم.

وی خاطرنشان کرد: برای این کار دو سرشماری در سال صورت می گیرد و بر اساس این سرشماری، گونه هایی که امکان صدور پروانه شکار دارند را مشخص کرده و اقدام به فروش این پروانه می کنیم.

سادات موسوی با بیان اینکه بعضی از کشورها به سمت برون سپاری رفته اند، اصل 44 که وظایف را به بخش خصوصی باید محمول کنیم، در محیط زیست سخت تر است، گفت: یکی از بخش ها برون سپاری مدیریت حیات وحش در قالب مدیریت در برخی مناطق آزاد است.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان یزد افزود: استان یزد در این زمینه پیشرو بوده است، بیش از 40 سال پیش در مدیریت دیده شده که ما می توانیم این بخش را داشته باشیم.

سادات موسوی در این باره به پرورش آهو و گورخر اشاره و خاطرنشان کرد: استان یزد از یکی دوسال پیش در این زمینه ورود پیدا کرد که شاید تحقیقات کمتر شود و به همین دلیل هم چند منطقه را در مهریز و دیگر مناطق مشخص کردیم. 






summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.