ID : 9142437
معاون نظارت و پايش محيط زيست استان یزد:

توسعه صنعتی بدون توجه به محیط زیست، استان یزد را با بحران مواجه می کند


معاون نظارت و پايش اداره كل حفاظت و محيط زيست استان یزد از استراتژی‎‎های خاص تدوین شده برای استان را ایجاد محدودیت در استقرار صنایع سنگین و آلاینده در محور مهریز – عقدا و نیز ملزم کردن کارخانجات و صنایع موجود به فیلترگذاری و کنترل آلاینده‌ها و نیز جابه‎‎جایی یک سری صنایع از محدوده شهری مانند کوره‌های آجرپزی ذکر کرد و از همراهی مسئولان استان با این استراتژی‎‎ها خبر داد.

به گزارش یزد رسا، معاون نظارت و پايش اداره كل حفاظت و محيط زيست استان یزد اظهار کرد: توسعه صنعتی بدون لحاظ مسائل زیست محیطی و کنترل آلاینده‌ها، استان را در آینده با بحران مواجه خواهد کرد.

"محمدرضا كوچك‌زاده" در گفت‎‎وگو با ایسنا، ضمن بیان این مطلب تصریح کرد: استان یزد با قریب سه هزار واحد صنعتی یک استان صنعتی به شمار می‏‏رود و به همین دلیل نیز سهم آلایندگی منابع ثابت آن که همان صنایع و کارخانجات هستند، به‎‎سزا است.

وي در این خصوص یادآور شد:  تعداد قابل توجهي از صنايع استان را واحدهای تولیدی كاشي و سراميك، آجر، فولاد و اخيراً هم يك سري واحدهاي هيدروكربن و واحدهاي پتروشيمي تشکیل داده‎‎اند که شهرهای مستقر در محدوده دشت مهریز – عقدا را متاثر از آلایندگی‏‏های خود کرده‎‎اند.

کوچک‎‎زاده افزود: متاسفانه در سنوات گذشته استقرار این واحدها بدون هیچ معياري و تنها بنا بر ضرورت‎‎های صنعتی انجام شده است و مطالعات خاصي نیز در رابطه با میزان بارگزاري این واحدها به لحاظ مسائل تناژ آلودگي و اقتصادي به طور كامل صورت نگرفته است.

وي خاطرنشان کرد: براساس آخرین آمارها و آنالیزها در مورد آلاینده‏‏های صنعتی هوای یزد، میزان گاز SO2 که یکی از آلاینده‏‏های شاخص فرآیندهای صنعتی است، در سال 1386 نسبت به 10سال قبل از آن تا 2.8 برابر افزایش داشته است و این موضوع یک هشدار است تا بدانیم اگر توسعه صنعتی بدون لحاظ مسائل زیست محیطی و کنترل آلاینده‎‎ها باشد، می‎‎تواند در آینده بحران‏‏های خاصی را ایجاد کند.

كوچك‌زاده گفت: در بسیاری از استان‎‎ها مثل تهران، درصد بالایی از آلودگی به منابع سیار یا اتومبیل‎‎ها باز می‏‏گردد ولی در یزداین موضوع تقریباً عکس تهران است یعنی آلودگی ناشی از منابع ثابت(صنایع) از منابع سیار بیشتر باشد.

وی افزود: البته اخیراً مطالعاتی برای تعیین این سهم بندی در استان در حال انجام است ولی در مجموع صنایع بسیار خشن شکل گرفته در یزد منجر به نگرانی است.

این مقام مسوول از استراتژی‎‎های خاص تدوین شده برای استان را ایجاد محدودیت در استقرار صنایع سنگین و آلاینده در محور مهریز – عقدا و نیز ملزم کردن کارخانجات و صنایع موجود به فیلترگذاری و کنترل آلاینده‌ها و نیز جابه‎‎جایی یک سری صنایع از محدوده شهری مانند کوره‌های آجرپزی ذکر کرد و از همراهی مسئولان استان با این استراتژی‎‎ها خبر داد.

وي گفت: تيم نظارت و پايش این اداره ‌كل به صورت شبانه‌روزي در رابطه با نظارت بر واحدهای آلاینده بازدیدهایی را انجام می‏‏دهد و به واحدهای متخلف نیز اخطار می‎‎دهد و در صورت عدم رفع نواقص در مهلت قانونی اخطارهاي اوليه و ثانويه، جریمه و گاهاً پلمپ می‎‎شوند.

کوچک‌زاده خاطرنشان کرد: خوشبختانه در شش ماهه اول سال جاری صنایع همکاری لازم را در این رابطه داشته‎‎اند و در صورت دریافت اخطار نسبت به رفع مشکل برامده‎‎اند و موردی از تعطیلی واحد نداشته‎‎ایم.

وی اظهار کرد: سياست‌گذاري‌هاي محیط زیست استان طی يكي دو سال گذشته به سمت رفع آلايندگي و ايجاد محدوديت صنايع آلاينده بوده‌ است و احساس مي‌شود كه اين آلايندگي كمتر از گذشته شده باشد و اثراتش هم در رضایت ساکنان بعضي محلات ديده می‎‎شود.

كوچك‌زاده یکی دیگر از اقدامات انجام شده در این رابطه را ملزم کردن واحدهای صنعتی به داشتن كارشناس ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) بیان کرد و گفت: این کارشناسان به نوعی رابط بین ‌محيط زيست و واحد صنعتی هستند.

معاون نظارت و پايش محیط زیست استان یکی دیگر از مهمترین آلاینده‎‎های یزد را ذرات معلق در هوا دانست و گفت: متاسفانه به دلیل فرآیندهای تولیدی که در ساخت کاشی، سرامیک و آجر وجود دارد و استفاده آنها از انواع خاک، این قبیل واحدها تولیدکننده ذرات معلق محسوب می‎‎شوند.

وي متذکر شد: البته هوای یزد نیز از وجود ریزگردها نیز رنج می‎‎برد که منشاء بخشی از آن برخی کانون‎‎های تخریب خاک در منطقه و بخشی نیز ناشی ازکشورهای همسایه به ویژه عراق است.

وي موضوع ذرات معلق را به دلیل اقلیم خشک و فاقد رطوبت یزد که فرو نشستن این ذرات را به تاخیر می‎‎اندازد، یکی از معضلات استان یزد خواند و تصریح کرد: این ذرات گاهاً از طریق مجاری تنفسی جذب ریه افراد می‏‏شوند و به همین دلیل نیز از فاکتورهای پررنگ و پرخطر در استان محسوب می‏‏شوند.

كوچك‌زاده یادآور شد: به طور کلی میزان آلاینده‏‏های ناشی از فرآیندهای صنعتی و ذرات معلق ناشی از فرآیندهای مرتبط با خاک، بیش از سایر آلاینده‏‏ها در یزد قابل توجه است.

وي وضعيت آلودگي هوا در يزد را متناسب با فصول متغییر خواند و گفت: طبيعتاً در فصول خاصي مثل زمستان به دلیل پدیده وارونگی هوا، مقدار آلاينده‌ها در سطح زمين بيشتر می‎‎شود و آلایندگی صنایع بالاخص آنهایی که از مازوت استفاده می‎‎کنند نیز يكي از فاكتورهايي است كه مي‌تواند ميزان آلايندگي را افزایش دهد.

این مقام مسئول با تاکید بر افزایش فرهنگ‏‏سازی در جهت آگاهي دادن بیشتر به مردم و توليدكنندگان، در پایان عنوان کرد: البته از لحاظ امكانات هم اگر این اداره کل كمي مورد عنايت بيشتر مسئولان قرار بگيرد، شايد بتوان مفيدتر از گذشته در این رابطه حركت كرد.

انتهای پیام/ع






summary-address :
Your Rating
Average (1 Vote)
The average rating is 1.0 stars out of 5.