ID : 11189805
گزارش/

مدیریت یکپارچه تنها راه مهار بحران آب یزد/ بحران امروز حاصل بی‎‎تدبیری‎‎های گذشته


بحران آب، واقعیتی سخت و سهمگین دربرابر ماست.

به گزارش یزد رسا، موضوع آب، مساله نخست در بسیاری از مناطق کشور و از جمله یزد است که اگر با جدیت و فوریت بدان رسیدگی نشود، ابعادی فراتر از حد انتظار و تصور می‌یابد و حتی ظرفیت تبدیل شدن به بحرانی امنیتی و تمام عیار را نیز دارد.


همشهری نوشت:خشک شدن رودخانه‌های فصلی، قنوات و چاه‎‎های کشاورزی، شور شدن بسیاری از منابع آب، فرسایش شدید خاک در اثر خشکی و تبعات منفی آن نظیر از بین رفتن بافت‌های زنده گیاهی، گسترش کویر و بروز طوفان‌های شن، از مظاهر آشکار بحران آب است که تقریبا به طور روزمره با آنها مواجه هستیم.


انقراض نسل حیوانات ساکن در اکوسیستم‌های طبیعی، خالی از سکنه شدن روستاها و افزایش مهاجرت به شهرها و تبعات منفی اجتماعی و حتی امنیتی مرتبط با آن نیز از دیگر آثار کم‎‎آبی است. البته مسئله آب در استان کویری یزد به حدی است که مقام معظم رهبری در سفرشان به یزد در سال 86 از آن به عنوان مهم‎‎ترین مسئله استان یاد کردند، مسئله مهمی که هر روز به شرایط بحرانی نزدیک‎‎تر می‎‎شود. حتی زنگ خطر این بحران برای سال آینده نیز از ‌اکنون به صدا درآمده است.


مسئولان استان برای اثربخشی بیشتر برنامه‏های مقابله با بحران آب و انتقال دغدغه‌های موجود، از ستادهای مدیریتی استان به بدنه جامعه، نخستین مرکز توسعه فناوری آب را راه‎‎اندازی کرده‎‎اند.

 

 

بحران امروز حاصل بی‎‎تدبیری‎‎های گذشته
مسئول این مرکز وابسته به پارک علم و فناری یزد،بحران  آب را یک موضوع استراتژیک کشوری می‏‏خواند که در سایه اتفاقات گذشته رخ داده است.


«علی اکبر قیومی» معتقد است که بحران امروز حاصل بی‎‎تدبیری‎‎های گذشته است چرا که مسئولان تنها گوش‎‎ها را به شنیدن  کلمات چالش و بحران عادت دادند‎ و با خالی شدن روستاها از سکنه، امنیت غذایی و شغلی یزد مورد تهدید قرار گرفت.


وی با گلایه از برخوردهای آنی و جزیره‎‎ای مسئولان با معضل کم‎‎آبی یزد، به ایجاد مرکز توسعه فناوری آب از سوی پارک علم و فناوری یزد  با حمایت معاونت فناوری ریاست جمهوری اشاره و هدف از آن را تعامل، همگرایی و هم‎‎اندیشی مسئولان، صاحب‏‏نظران و نخبگان در موضوع مهم آب اعلام می‎‎کند.

 

 

تعادل عرضه و مصرف آب یک اصل ضروری
قیومی با اشاره به نوپایی این مرکز  تصریح می‎‎کند: در این مرکز از ایده‌‌های نخبگان برای مصرف بهینه آب، الگوهای فناورانه استحصال آب و  سیستم‎‎های توزیع و تصفیه آب  حمایت و از آنها در عمل بهره گرفته می‎‎شود.


این مقام مسئول مهم‎‎ترین اهداف این مرکز را استفاده بهینه آب در حوزه کشاورزی، ایجاد شبکه‎های توزیع آب با فناوری‎‎های جدید و مشورت گرفتن از نخبگان و صاحب‌‌نظران در رابطه  با مدیریت بهتر آب برمی‎‎شمارد.


وی دستیابی به تعادل نسبی برای عرضه و مصرف آب را یک اصل ضروری و اساسی عنوان می‎‎کند و می‎‎گوید: طرح‎‎ها و برنامه‎‎ریزی‎‎هایی باید برای استفاده مطلوب از آب و حفظ جایگاه آن به عنوان یکی از محورهای توسعه آینده اجرا شود.


وی در این رابطه به تدوین نظام جامع مدیریت آب اشاره و اظهار می‎‎کند: طولانی شدن مراحل مطالعه این نظام جامع و همچنین نبود یک نظام جامع مدیریتی باعث شده منابع آبی کشور با برداشت‎‎های بی‎‎رویه و بدون نظارت روند رو به زوال را بپیماید و متحمل زیان‎‎های جدی شود.


مسئول مرکز توسعه فناوری آب با بیان این که مجموعه اقداماتی که در کشور درباره آب صورت گرفته، بیشتر حول محور تامین آب در بخش‎‎های مختلف بوده و کمتر به مقوله مدیریت مصرف توجه شده است، تصریح می‎‎کند: این مرکز کانونی برای کاهش تلفات آب در قسمت‎‎های مختلف صنعتی، کشاورزی و شهری خواهد بود.

 

 

اصلاح الگوهای اشتباه مصرف  از سوی باشگاه آب
قیومی مهم‌ترین و اساسی‎‎ترین اقدام این مرکز را ایجاد باشگاه آب برای اولین بار در کشور اعلام می‎‎کند و می‎‎گوید: باشگاه آب وظیفه دارد که سوء مدیریت گذشته در مورد آب و الگوهای اشتباه در رابطه با مصرف آب در بخش‎‎های کشاورزی، صنعت و خانگی را تغییر دهد.


وی برداشت‎‎های بی‎‎رویه، دفع غیراصولی فاضلاب‎‎های خانگی و صنعتی و اتلاف زیاد آب در بخش کشاورزی را از مشکلاتی ذکر می‎‎کند که مدیریت منابع آب در ایران را با دشواری رو‎‎به‌رو ساخته است.


این مسئول بر این اساس راه‏‏حل‎‎هایی همچون استفاده مجدد از فاضلاب، شیرین کردن آب‎‎های شور، افزایش ظرفیت تولید منابع موجود و استفاده از روش‎‎های مدیریت مصرف را به عنوان راهکارهای اصلی و کارآمد مدیریت منابع آب مطرح می‏‏کند.


به گفته وی، از دید باشگاه آب، مدیریت تقاضای آب شامل فعالیت‎‎هایی است که کمک می‎‎کند تقاضای آب کاهش یافته یا راندمان مصرف بهبود پیدا کند و از مصرف بی‎‎رویه و آلوده شدن منابع نیز جلوگیری شود.

 

 

مشکل آب قابل حل است
مسئول مرکز توسعه فناوری آب پارک علم و فناوری یزد، مسئله آب را قابل حل می‎‎داند ولی لازمه آن را تعامل و هم‎‎گرایی و در راس قرار گرفتن مصرف بهینه آب بین مردم ذکر می‎‎کند.


«علی اکبر قیومی» به عملکردهای مقطعی و ناکافی در خشکسالی‏‏های گذشته مانند پرداخت خسارت به کشاورزان، استفاده از راهکارهای کوتاه‎‎مدت آ‎‎ب‎‎رسانی و تلاش‎‎های دیگری در این زمینه اشاره می‎‎کند و می‎‎گوید: جای برخورد جامع و همه جانبه در مقابله با بحران آب همچنان خالی است.

انتهای پیام/ع




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.