رضایی:در جانمایی موزه ملی کویر با نماینده وقت مردم یزد در مجلس هماهنگ بودیم/چرا معاون عمرانی استانداری به جای مدیرکل میراث فرهنگی اظهارنظر می کند؟!
در پی انتشار خبری در یکی از سایتهای زنجیرهای و افراطی اصلاحطلب که ظاهراً با حمایتها و خط دهی برخی از مدیران ارشد استان مأموریت یافته تا علیه دولت سابق سیاه نمایی کند، با تیتر «هدر رفت میلیاردها تومان بیتالمال برای یک تصمیم اشتباه در دولت قبل/ مدیران فعلی پیگیری حقوقی کنند» پیرامون موزه ملی کویر، بهرام رضایی، مدیرکل سابق میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد در مصاحبه با خبرنگار یزد آوا گفت : در خبری که این سایت کم مخاطب منتشر کرده است ، آقای سید حسینی عنوان کرده که : « در بازدید از موزه ملی کویر هم بهصراحت اعلان شد پول کشور در این محل برای موزه به هدررفته است» ، مشخص نیست این گفته از زبان آقای طالبیان، معاون سازمان میراث فرهنگی کشور نقلشده یا نظر خود آقای حسینی بوده است!
رضایی با بیان اینکه آقای طالبیان مدیر مستقیم بنده هستند و در حال حاضر کارمند میراث سازمان میراث فرهنگی هستم، تصریح کرد : از سال 84 ، 14 موزه در مقیاس ملی و طی موافقتنامههای ملّی به عنوان موزههای منطقهای کشور انتخاب شدند که یکی از آنها ، موزه منطقهای کویر یزد بوده است .
مدیرکل سابق میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد تأکید کرد : دربندهای ابتدایی مصوبات سفر دوم ریاست جمهوری دولت قبل ، در حوزهی میراث فرهنگی آمده است که استانداری، زمین معوضی را از طریق سازمان مسکن و شهرسازی وقت در اختیار کارخانه «سعادت نساجان» قرار داده و این کارخانه را برای تبدیل به موزه منطقهای در اختیار میراث فرهنگی قرار دهد.
وی افزود : یکی از مشاوران استانی با مطالعاتی که انجام داد ، چند نقطه را مشخص کرد که اولین گزینه مکان « کارخانه سعادت نساجان» و یکی دیگر از گزینهها برای جانمایی موزه، زمینی است که در پنج کیلومتری دروازه قرآن ، محور میبد- یزد(نرسیده به پل الغدیر) و کاربری آنهم از قبل گردشگری و تفریحی معرفیشده بود.
رضایی تصریح کرد : مکاتبات زیادی هم از طریق استانداری و هم از طریق میراث فرهنگی استان و سازمان مرکزی در زمان سعیدی کیا (وزیر مسکن و شهرسازی وقت) انجامشده بود که زمین معوضی را در اختیار مالکان «کارخانه سعادت نساجان » قرار داده و در مقابل کارخانه را دریافت کنند .
مدیرکل سابق میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد تأکید کرد : مکاتبات انجامشده بیانگر این مدعاست که زمین معوضی را که بتوان در مقابل برآورد بالغبر 7/5 میلیارد تومانی ملک کارخانه در اختیار مالکین این کارخانه قرار گیرد پیدا نشده و در آن زمان با نامهنگاریهای متعدد اعلام شد که چنین زمینی در یزد موجود نیست و وزارت مسکن و شهرسازی زمینی با ویژگیهای موردنظر ندارد و با پیگیریهای نیکزاد ، وزیر مسکن و شهرسازی بعدی و اولیاء ، نماینده وقت مردم یزد در مجلس چنین زمینی پیدا نشد ؛ درنهایت گزینه بعدی را که زمینی با مساحت 14 هزار و 300 مترمربع مساحت داشته و در پنج کیلومتری دروازه قرآن است با بررسی در کمیسیونهای مختلف با تأیید مشاور انتخاب شد.
وی به مراحل قانونی ابلاغ این امر اشاره کرد و گفت : در مرحله امکانسنجی ، این زمین به تأیید یکی از مشاوران استانی رسیده و با پیگیری مسئولان سازمان ، مشاور عرصه ـ که یک مشاور ملی است و دفتر مرکزی آنها در تهران است ـ طرحی را با الهام از اقلیم و معماری یزد برای این موزه ارائه میدهند که به تأیید میراث فرهنگی کشور در تهران میرسد و با تأیید اداره کل موزههای معاونت میراث فرهنگی و برای اجرا به اداره کل استان ابلاغ میکند.
رضایی تصریح کرد : بنابراین هم در مرحله امکانسنجی این مکان و هم طرح ارائهشده توسط مشاوره عرصه به تأیید اداره کل موزههای معاونت میراث فرهنگی کشور میرسد و به اداره کل استان ابلاغ میشود.
مدیرکل سابق میراث فرهنگی و گردشگری استان در ادامه گفت: موزه در دو فاز، فازبندی میشود که فاز اول آن فضای پیشخوان، نمایشگاهی و فروشگاههای صنایعدستی است که بااعتباری حدود 540 میلیون تومان به مناقصه گذاشتهشده و اوایل سال 89 قراردادی با پیمانکار که شرکتی وابسته به بنیاد مسکن است، بستهشده است.
وی ادامه داد : با شروع مسئولیت بنده در اول شهریورماه 89 و مطالعه سوابق آن، با توجه به اینکه بنده از قبل به عنوان نماینده سازمان مرکزی پیگیر زمین معوض و گرفتن کارخانه سعادت نساجان بودم و با آقای اولیاء، نماینده وقت مردم یزد در ارتباط کامل بودم، ضمن اجرای فاز اول ، مجدداً برآوردی از کارخانه توسط کارشناسان صورت گرفت که برآورد جدید آن در سال 89 ، حدود 17 میلیارد بود.
رضایی تأکید کرد : در این بررسیها شنیدهها حاکی از این بود که قبل از اینکه مصوبات دولت و موضوع میراث فرهنگی مطرح باشد، شهرداری یزد حدود 4/5 میلیارد تومان این کارخانه را معامله کرده بوده است ، ضمن اینکه این کارخانه بدهی سنگینی را به بیمه تأمین اجتماعی داشته و سند آن بازداشت است و با این پیچیدگیهای قانونی و حقوقی کارخانه اصلاً نقلوانتقال ممکن نبوده است و به عبارتی واگذاری و تملک کارخانه با اعتبارات ملی و استانی تحققپذیر نبوده است.
وی گفت : میراث فرهنگی پیگیر زمین معوض برای موزه نبوده است و استاندار یزد باید زمین را تحویل گرفته و در اختیار میراث فرهنگی قرار دهد و متن مصوبه دوره دوم سفر ریاست جمهوری همین است که بعد از تحویل زمین توسط استانداری به میراث فرهنگی کار این سازمان شروع شود.
مدیرکل سابق میراث فرهنگی و گردشگری استان ادامه داد : در سال 90 برای موزه ، اعتبار ملی حدود 2 میلیارد و 800 میلیون تومانی اخذ شد و بر اساس طرح مصوب سازمان ، سازه اسکلت مابقی موزه را که حدود 11 هزار مترمربع بود از طریق برگزاری مناقصه قرارداد بسته شد .
رضایی به شیطنت رسانهای صورت گرفته اشاره کرد و گفت : از قول من نوشتند که « موزه کویر پایان سال 91 مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت» ! من چنین حرفی را تکذیب میکنم و چنانچه در این رابطه صحبتی داشتم، ناظر به اتمام اسکلت آن بوده است که قرارداد آن بستهشده بود؛ زیرا با برآوردی که انجامشده بود موزه به 14 میلیارد تومان اعتبار نیاز داشت که چنانچه مسئولیت من ادامه داشت و هرسال میتوانستیم 2 یا 3 میلیارد جذب اعتبار کنم ، ساخت موزه 4 تا 5 سال طول میکشید.
وی تأکید کرد : من به عنوان مدیر و کارشناس فرهنگی اعلام میکنم که در آن زمان مسئولان میراث فرهنگی و استانداری به این نتیجه رسیدند که به دلیل مشکلات قانونی و حقوقی، کارخانه « سعادت نساجان» و مبلغ بالای 7 تا 17 میلیارد تومان در برآورد آن، اساساً تملک آن ممکن نبود و طبیعی است که اگر هر زمین دیگری در مرکز شهر یا کنار بافت تاریخی در اختیار میراث فرهنگی قرار داده میشد، این سازمان خرسند و خشنود بود؛ زیرا دسترسیها راحتتر بود و مردم میتوانستند حتی با پای پیاده نیز برای بازدید موزه بروند؛ ولی آیا چنین چیزی ممکن بوده؟! و یا اکنون امکانپذیر است؟!
رضایی به فلسفه احداث موزه در این مکان اشاره داشته و تصریح کرد : نباید فراموش کنیم که فلسفه انتخاب زمین کنونی برای موزه ، این بوده است که محور اردکان ـ میبد ـ یزد ـ مهریز از مهمترین محورهای ترانزیتی، رفتوآمد و مهمتر از همه گردشگری است و بیشترین مسافر و گردشگر را دارد و مهمترین محور مواصلاتی از جنوب به شمال کشور است و این موقعیت زمین در محدوده حریم یزد واقعشده است و حدود 4/5 کیلومتری از دروازه اصلی شهر فاصله دارد و توسعه شهر یزد هم به همین محور است.
وی ادامه داد : ضمن اینکه در فلسفه و مبانی موزه منطقهای کویر، این موزه تنها برای استان یزد و یا شهر یزد نبوده است و قرار شده که این موزه « فرهنگ و تمدن کویرنشینان ایران» را به نمایندگی از یزد به نمایش بگذارد و به همین دلیل مقیاس آن ملی شده است و همچنین امروزه فضاهای شهری بزرگ را درجایی میسازند که دسترسی مردم به لحاظ ترافیکی، فضای سبز، فضای شهری متناسب با این فضا باشد.
رضایی با اشاره به سیاه نمایی و دروغ پراکنی برخی افراد و عدم رعایت تقوا در اطلاعرسانی گفت : برای این موزه درمجموع چه در فاز اول و چه فاز دوم آن ، تا زمان مسئولیت بنده، حدود 3/5 میلیارد تومان هزینه شده است و اصلاً هدر نرفته است و همین الآن اگر برخی ادعا دارند که پول بیتالمال هدررفته است ، در مرکز شهر زمینی را پیدا کنند و یا کارخانه« سعادت نساجان» را خریداری و در اختیار میراث قرار دهند.
وی به بیپایه بودن ادعای برخی مسئولین مغرض اشاره و تأکید کرد : ادعای دوستان ، سلیقه شخصی است یا نظر دوستانی است که اکنون متصدی امور بوده و میتوانند هر نظری داشته باشند. مهم این است که نظرشان را اجرایی کنند ولی چیزی که ما هماکنون شاهد آن هستیم حاصل جمع همه اندیشهها با همه کمبودها و مشکلات و مسائل مالی آن زمان بوده است ، و ما باید خود را در آن شرایط قرار دهیم و با توجه به شرایط آن زمان نظر دهیم و ادعا کنیم.
رضایی تصریح کرد : بنده به عنوان « مدیرکل سابق سازمان میراث فرهنگی یزد» از این طرح بهواسطه آنکه از شرایط مالی و حقوقی مترتب بر آن زمان آگاه بوده و امکان واگذاری کارخانه «سعادت نساجان» به میراث را میدانم ، تأیید میکنم، کار مصوبی از سازمان میراث فرهنگی کشور را ادامه دادیم و نقصی هم در آن ندیدیم؛ ولی اگر دوستان فکر میکنند که این مکان مطابق سلیقه آنها نیست و یا توانمندی این دولتمردان آنقدر بالا رفته است که میتوانند مکان بهتری را برای این موزه در نظر بگیرند، این کار را انجام دهند و فضای کنونی را به فضای دیگری تبدیل کنند.
وی به مدیریت و هدایتهای پشت پردهدر سیاه نماییهای صورت گرفته علیه دولت سابق اشاره کرد و گفت : سؤالی که در ذهن مردم استان مطرح است این است که « چرا مدیرکل میراث فرهنگی استان در این رابطه اظهارنظر نمیکند؟! چرا باید آقای سید حسینی به عنوان معاون عمرانی استانداری اظهارنظر کند؟! بنده از مدیرکل میراث فرهنگی درخواست میکنم که خودشان در این مورد اظهارنظر کنند.
مدیرکل سابق میراث فرهنگی و گردشگری استان به تهدیدهای صورت گرفته اشاره کرد و گفت : با توجه به اینکه گفتهاند باید پیگیری حقوقی شود، بنده تأکید میکنم که زمان را از دست ندهند و حتماً پیگیری حقوقی کنند و آنها حتی در جایگاهی نیستند که چنین سخنانی را در رسانهها بهصورت هدفمند مطرح کنند؛ ولی بههرحال ما کاملاً آمادهایم در هر مرجع حقوقی و قضایی باکمال میل حاضر شویم و توضیحات خود را ارائه دهیم و دفاعیات خود را انجام دهیم «تا سیه روی شود هرکه در او غش باشد»
وی در پایان توصیهای هم به برخی مسئولان که به بازیهای رسانهای روی آوردهاند گفت : ازآنجهت که این موزه در مقیاس ملی است این توضیحاتی که ارائه شد برای مردم استان یزد و ایران بود و نه برای این آقایان و ما حق نداریم در مسندی که هستیم بهگونهای حرف بزنیم که مردم را نگران کنیم ، به هم تهمت بزنیم و چهره دولتمردان را خراب کنیم . باید مسائل را واقعبینانه دید ؛ نه صرفاً جناحی و گروهی. همه ما خدمتگزار مردم هستیم و باید توقع مردم را برآورده کنیم.
Related Assets:
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|