Skip to Content

یزدبانو/ یک غذای متنوع

روش پخت گراتن سیب زمینی +خواص غذایی


این بار شما را با طعم جدید غذای گراتن سیب زمینی که بستگی به علاقه شما از سسیبزمینی به عنوان ماده اصلی و انواع سزیجات آشنا می کنیم.

به گزارش خبرنگار یزدبانو، سرآشپز سایت امروز می خواهد یک غذای جدید را برای بانوان ه به دنبال تنوع غذایی می گردند اموز دهد.

*مواد لازم  برای تهیه گراتن سیب زمینی :

سیب زمینی :  نیم کیلو
پنیرپیتزا : 150 گرم
کره : 30 گرم
شیر : یک ونیم لیوان
آرد سفید : دو قاشق غذاخوری
قارچ : 250 گرم
فلفل سیاه : کمی
جعفری خرد شده  : سه قاشق غذا خوری
فلفل دلمه ای و کالباس : دلخواه

*روش درست کردن سس سفید برای گراتن سیب مینی

یک و نیم لیوان شیررا با دو قاشق آرد که اول تفت داده ایم مخلوط کرده و روی حرارت ملایم قرارمی دهیم و نمک و فلفل هم به آن اضافه می کنیم.  اگر خواستیم رنگ سس تغییر کند مقداری زعفران به آن اضافه می کنیم . مایع باید بجوشد و مثل ارده غلیظ شود .بعد از این مرحله  با خاموش کرد ن زیر سس، کره را درآن می اندازیم.

*روش تهیه گراتن سیب زمینی :

1- سیب زمینی ها را ورقه ورقه کرده  و در ته ظرف فر می چینیم و روی آن پنیرپیتزا، قارچ، جعفری، فلفل دلمه ای و کالباس می گذاریم .
2- سپس سس سفیدی را که تهیه کرده این=م یک لایه می ریزیم  و باز یک لایه  ورقه  سیب زمینی می گذاریم  و مرحله قبل را ادامه می دهیم.
3-  درآخرهمه سس ها را روی مواد ریخته و روی همه آنها هم پنیرپیتزا قرارمی دهیم و با حرارت 170 درجه و به مدت   20  دقیقه می پزیم.

*خواص سیب زمینی :

سیب زمینی گیاهی است از تیره بادنجانیان که دارای برگ های مرکب، بریده و گل های سفید یا بنفش است. دارای ساقه های زیرزمینی خوراکی که حاوی اندوخته نشاسته ای فراوان است. این گیاه انواع مختلف دارد که آنها را به زودرس، دیررس و میانه رس تقسیم می کنند و بر حسب استفاده گیاه یاد شده به سیب زمینی خوراکی، علوفه ای و صنعتی (جهت استفاده در تهیه الکل یا نشاسته و قند) تقسیم می شود.

انواع دیگر سیب زمینی عبارتند از: سیب زمینی شیرین، سیب زمینی ترشی، سیب زمینی پشندی، سیب زمینی استانبولی، سیب زمینی هندی و غیره ... که به تناسب فصل از بهار تا پاییز به بازار عرضه می شوند و همگی دارای اندوخته نشاسته ای فراوانند و در اغذیه و صنعت از آن استفاده می شود.

خواص درمانی

سیب زمینی علاوه بر نشاسته که قسمت عمده اش را تشکیل می دهد، دارای آب فراوان و املاح معدنی، اسیدهای آلی، آنزیم ها و ویتامین های مختلف می باشد. از این گیاه، نشاسته ای موسوم به فکول(1) تهیه می کنند که نسبت به نشاسته گندم، شفاف تر و روان تر است. با توجه به ترکیب غذایی که داراست، ماده غذایی مفید، سالم، نیروبخش و زودهضم بوده و مصرف آن برای مبتلایان به مرض قند نیز زیان بخش نمی باشد. در معالجه اسهال، ورم روده، زخم معده و التهاب دستگاه هاضمه می توان از آب سیب زمینی خام به طور طبیعی و یا همراه با آب کرفس و یا از جوشانده سیب زمینی به صورت تنقیه استفاده نمود.

اگر سیب زمینی آب پز را آمیخته با گیاهان و دانه های لعاب دار مانند قدومه یا اسپرزه و غیره به شکل جوشانده در آورند و ضمادش را بر روی ورم ها، التهاب های سطحی، کوبیدگی ها، ضرب خوردگی ها، ورم حاد انگشتان قرار دهند، اثر شفابخش دارد. برای تسکین سوختگی های بدن، خراش های سطحی پوست و بیماری اگزما می توان گرد سیب زمینی خام رنده شده را در محل قرار دهند و روزی چند مرتبه هم تعویض کنند، اثر شفابخش دارد.

وقتی سیب زمینی در برابر نور قرار می گیرد، به تدریج زیر پوست آن سبزرنگ می شود و همراه با این حالت، سمی در سیب زمینی ایجاد می گردد به نام «سولانین» و نیز وقتی سیب زمینی جوانه می زند، این سم پدید می آید. در این صورت خوردن سیب زمینی مسمومیت می آورد که نشانه های آن عبارت از: سردرد، سرگیجه، استفراغ، دل پیچه و غیره است. بنابراین سیب زمینی گندیده را به هیچ وجه نباید مصرف کرد. قشر ضخیمی از آن را باید جدا کرد. چون سم بیشتر در بخش بیرونی سیب زمینی متراکم است. ولی مقدار «سولانین» موجود در غده خوراکی سیب زمینی خیلی کم بوده و از 1% نیز خیلی کمتر است، ضرری ندارد ولی اگر بیشتر گشته و به 5% برسد، در این حالت خوردن سیب زمینی نیز مسمومیت ایجاد می کند.

برای نگهداری سیب زمینی در خانه بهتر است که آن را در حجم کم و درون جعبه چوبی ریخته و به دور از نور در انبار خنک نگهداری کنند. در بعضی کشورها، سیب زمینی را در زمستان در خاک، سیلو می کنند و یا در برخی جاها در کوه، زاغه هایی می کَنند و سیب زمینی را در داخل آنها انبار می نمایند.

برگ و ساقه، گل و میوه سیب زمینی سمی است و با خوردن آن، مسمومیت ایجاد می شود اما در استعمال خارجی برای تسکین دردهای روماتیسمی و عصبی به کار می برند.

سیب زمینی ترشی (میرالماسی)

سیب زمینی ترشی، گیاهی است پایا از تیره مرکبات که گل هایش شبیه گل های آفتابگردان است ولی طبق گل آن کوچک تر از آفتابگردان می باشد و به علاوه دارای غده های زیرزمینی است و اصل و منشأ آن از آمریکای شمالی بوده و از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است و در ایران نیز پرورش می یابد. غده های سیب زمینی ترشی که به نام اینولین است، به صورت خام در سرکه قرار داده و از آن ترشی تهیه می کنند و برای درمان مبتلایان به مرض قند، نارسایی کلیه که ناشی از اوره خون زیاد است (اورومی)(2) و بر اثر مواد پروتئینی این امر حاصل شده است، مفید می دانند.

فواید دیگر سیب زمینی

1ـ دارای مقدار زیادی ویتامین «آ»، «ب»، «ث»، نشاسته و مواد معدنی می باشد.

2ـ به علت داشتن فسفر، تقویت کننده نیروی جنسی و مغز می باشد.

3ـ به سبب دارا بودن ویتامین، برای قلب مفید است.

4ـ اگر رنده شده را به صورت مرهم بر روی سوختگی های سطحی بگذارید و این کار را دو ساعت به دو ساعت تکرار کنید، سوختگی به زودی التیام می یابد.

5 ـ برای درمان ضرب خوردگی می توان 200 گرم سیب زمینی پوست کنده را پخته و پس از له کردن، در پارچه نازکی بریزید و وقتی گرمی آن معتدل شد، به صورت مرهم، روی عضو ضرب خورده بگذارید.

6ـ مرهم پوره سیب زمینی، بیماری جرب (خارش) را درمان می کند، لذا باید 200 گرم آن را پوست بکَنید و آب پز کنید و پس از له کردن به صورت پوره در آورید و در پارچه نازکی ریخته و به محض ملایم شدن، روی محل مورد نظر قرار دهید.

7ـ رژیم غذایی با سیب زمینی، بیماری قند را درمان می کند. بنابراین مبتلایان به این مرض، باید آن را به صورت آب پز، پوره، سرخ کرده و تنوری مصرف کنند.

8ـ در معالجه اسهال، ورم روده و التهاب دستگاه هاضمه از جوشانده سیب زمینی به شکل تنقیه استفاده نمایید.

9ـ اگر سیب زمینی آب پز را با گیاهان یا دانه های لعاب دار (مانند قدومه، اسپرزه و غیره) به صورت جوشانده در آورند و مرهم آن را بر روی ورم ها و التهابات سطحی، کوبیدگی ها، ضرب خوردگی ها و ورم حاد انگشتان قرار دهند، اثر شفابخشی خواهد داشت.

10ـ اگر رنده شده یا گرد آن را در محل سوختگی های بدن، خراش های سطحی پوست، بیماری اگزما قرار دهند و روزی چند مرتبه تعویض نمایند، آنها را تسکین خواهد داد.

11ـ ضد کم خونی است.

12ـ جوشانده آن مخلوط با دم کرده شیرین بیان، ادرارآور است و برای اشخاصی که به سنگ کلیه و مثانه و بند آمدن ادرار مبتلا هستند، مفید است.

13ـ جوشانده برگ و گل آن به مقدار 30 گرم در یک لیتر آب، نوشابه ای به وجود می آورد که به مقدار کمی دارای مواد مخدر و خواب آور است.

14ـ جوشانده 30 گرم برگ آن در یک لیتر آب، برای اشخاصی که مبتلا به روماتیسم و نقرس هستند، تجویز می شود.

15ـ سبزی سالم و مفیدی است که مصرف آن برای مبتلایان به ورم مفاصل یا باد مفصل و افرادی که زیاد چاق شده اند و نباید چربی و روغن بخورند، تجویز شده است.

16ـ از سبزی هایی است که خیلی زود هضم می شود.

17ـ با سیب زمینی رنده شده مخلوط با روغن زیتون، مرهمی می توان تهیه نمود که برای معالجه مفاصل دردناک بسیار مفید است.

18ـ جوشانده برگ و گل سیب زمینی به مقدار 30 گرم در یک لیتر آب، برای اشخاص مبتلا به اسهال، تشنج و حملات عصبی مفید است.

19ـ غشاء معده را اصلاح می کند و اسهال معمولی و اسهال خونی را درمان می نماید.

20ـ به سبب داشتن مقدار زیادی مواد نشاسته ای، یک غذای نیروبخش می باشد.

21ـ آب سیب زمینی خام را در مورد زیادی ترشی عصیر معده، انواع زخم های معده و اسهال کودکان شیرخواره، تجویز کرده اند و نتایج بسیار خوبی هم از آن گرفته اند.

22ـ آب سیب زمینی خام برای درمان زخم معده مفید است. چون مزه سیب زمینی خام نامطبوع است، می توان آن را با عسل یا آب گوجه فرنگی یا هویج مخلوط کرد و مصرف نمود.

23ـ اگر خام آن را رنده کرده و با روغن زیتون مخلوط کنند، برای معالجه بواسیر، مفید است.

24ـ چنانچه خام آن را رنده کرده و با روغن زیتون در آمیزند، برای مداوای زخم های ناشی از سوختگی، کورک و دمل های چرکی و زخم های ساق پا که بر اثر کمبود ویتامین «ث» ایجاد می گردد، فایده دارد.

هشدارها

1ـ سیب زمینی پوست کنده، ویتامین «ث» خود را از دست می دهد، لذا بهتر است سیب زمینی را با پوست بپزند و بعد از آن میل کنند.

2ـ برای آنکه سبز نشود، باید آن را در جایی خشک و تاریک یا وسط خاک رس نگاه داشت.

3ـ قسمت های سبز سیب زمینی دارای مواد سمی است. از همین رو، خوردن آن ایجاد اسهال و استفراغ می کند، مردمک چشم را گشاد می نماید، موجب سردرد و سرگیجه می شود، چهره را برافروخته می نماید و ایجاد تشنج و ضعف می کند.

4ـ از مصرف سیب زمینی های جوانه زده و یا خیلی کهنه و پلاسیده باید خودداری کرد.

5ـ سیب زمینی در محل چشم های خود دارای ماده ای سمی به نام «سولانین» است، لذا باید با دقت آن را پوست کنده و کاملاً چشم های آن را در آورد.

6ـ سیب زمینی پخته شده در آب، مثل پیه و دنبه، به روده می چسبد و موجب ثقل معده می گردد. ضمنا ویتامین «ث» خود را از دست می دهد، ولی زیر خاکستر آتش اگر پخته شود، ویتامین های آن محفوظ می ماند.

7ـ زیاد خوردن سیب زمینی، تعادل فکری را به هم می زند و روح را پژمرده می سازد. ضمنا اگر خوب پخته نشود و یا با روغن سرخ گردد، هضم آن دشوار است.




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری