نمایش
ID : 12030894
فاجعه ای به نام تعطیلات در ایران؛
خسارت میلیاردی به اقتصاد کشور!
در حالی ما ایرانیان خواهان تعطیلات رسمی بیشتری هستیم که شاید نمی خواهیم بدانیم که بر اساس محاسبات مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، هر روز تعطیلی معادل ۱۴۲۸ میلیارد تومان به اقتصاد ملی زیان وارد می کند.
به گزارش عصر فرهنگ، اوقات فراغت در ایام زندگی هر فرد از جمله ساعات مهم هفتگی، ماهانه و سالانه هر شخص به شمار می آید، که هر شخص طی آن تلاش می کند که از سویی با یک استراحت کوتاه و میان مدت، بهره وری خود را افزایش دهد و از سوی دیگر در فرهنگ هایی که خانواده نقش مهمی دارد، ایام تعطیلات در کنار ایشان و در جهت تحکیم آن می گذرد.
دین مبین اسلام نیز که به همه جنبه ها وامورات زندگی انسان ها توجه دارد به این مهم اهتمام داشته و در متون و روایات اسلامی شبانه روز به سه زمان كار، عبادت، خانواده وتفریح، بیانگر اهمیت برنامه ریزی ولزوم اختصاص قسمتی ازشبانه روزبه خانواده وتفریحات سالم وسازنده می باشد.
اما جای تاسف است که بگوییم ایام تعطیلات در کشور ما (و شاید بسیاری از کشورهای در حال توسعه) به یک معضل فرهنگی با پیامدهای مخرب اقتصادی و اجتماعی همراه شده است و بر اساس یک سنت بسیار نامطلوب همه ساله علاوه بر اینکه تعداد زیادی از روزهای سال به تعطیلات رسمی اختصاص یافته، یک ماه از سال نیز به صورت جداگانه به تعطیلات عید نوروز اختصاص می یابد (با در نظر گرفتن دو هفته تعطیلات نوروز و نیمه تعطیلی یک هفته پیش و بعد از آن) که این معضل، پیامدهای مخربی را در بر دارد.
هشدار رهبر انقلاب و مراجع تقلید در مورد تعطیلات طولانی
تعطیلات متعدد و طولانی نوشته و نانوشته در حالی میان تقویم ایرانیان جای گرفته است که رهبر معظم انقلاب اسلامی در ۱۶ فروردین سال ۸۱ در خطبه های نماز جمعه در این رابطه فرمودند:
«.... يك تذكّر هم در باب مسائل مربوط به فروردين عرض كنيم: اوّلاً اين تعطيلات طولانی و بی دليل، هيچ منطق عقلايی ندارد. وضع خوبی نيست كه اوّلِ سال، روزهای متوالی - گاهی دو هفته و گاهی بيشتر - همه چرخ های فعّاليت در كشور از حركت بيفتد. خلاف مقرّرات هم هست... اين همه تعطيلاتِ پی درپی، زيان هايی به بار می آورد كه هر چند در اوّل كار محسوس نيست، لكن نتايج آن برای همه زيانبار است»
آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی نیز در اولین درس خارج فقه خود در سال ۹۴ در مسجد اعظم قم اظهار کردند:
«نکته اسفباری درباره تعطیلات فراوان وجود دارد. اتلاف عمر حقیقت شرعیه ندارد. یعنی منتظر نباشیم که آیهای نازل شود یا امام صادق بفرماید تعطیلی ۲۰ روزه اتلاف عمر است.
اگر توقع داشته باشید که یک حقیقت شرعیهای برای اتلاف عمر باشد ما چیزی نداریم اما این تعطیلی بیحساب اتلاف عمر است.»
مقایسه تعطیلات در ایران و سایر کشورهای دنیا
بی حساب و کتاب بودن تعطیلات در ایران زمانی مشخص تر می شود که خود را در مقایسه با سایر کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه قرار دهیم و در نظر داشته باشیم که عمده كشورهاي جهان بين 9تا11 روز از سال را در تعطيلات به سر ميبرند اما در تقويم رسمي كشور، هر سال 25 روز تعطيل رسمي (شامل 15 روز مناسبتهاي مذهبي و 10 روز مناسبتهاي ملي) وجود دارد و می بایست به اين رقم حدود 52 روز جمعه را اضافه كنيد.
علاوه بر این با احتساب روزهاي پنجشنبه و مرخصي استحقاقي كارمندان و كارگران، كار و توليد و خدمترساني تقريبا در 150 روز از سال متوقف ميشود!
این در حالی است که بر اساس گزارش موسسه تحقیقاتی مرسر در بین کشورهای اروپایی، فنلاند و اسپانیا با 15 و 14 روز بیشترین و مجارستان، انگلیس و هلند با 8 روز کمترین تعطیلات را دارند.
کشور اتریش دارای 12 روز تعطیلات رسمی است، در حالی که تعداد روزهای تعطیل سال در سوئد، ایتالیا، فرانسه و دانمارک 11 روز است.
- کارگران کشورهای بلژیک، لوکزامبورگ، نروژ و پرتغال نیز 10 روز سال را تعطیل هستند.
- در آلمان به طور معمول9 روز در سال تعطیل است، اما این رقم در بین ایالت های مختلف متغیر است و این رقم گاهی تا 13 روز نیز می رسد.
- در آمریکای شمالی، کانادا بیشترین تعداد روزهای تعطیل سال (11) را داراست، اما این رقم در ایالت های مختلف متفاوت است.
- دولت فدرال آمریکا 10 روز تعطیلی رسمی دارد، اما کارمندان بخش خصوصی ملزم به رعایت این تعطیلات نیستند.
لازم به ذکر است که در بسیاری از این کشورها، تعطیلات سال جدید نیز تنها 3 الی 4 روز را به خود اختصاص می دهد و در شرایط متفاوت نیز امکان لغو تعطیلات وجود دارد و برای نمونه ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه تعطیلات سال نوی وزیران دولت این کشور را به خاطر بحران اقتصادی لغو کرد و در جلسه دولت که از تلویزیون هم پخش می شد، گفت که وزیران دولتی 'نباید' به تعطیلات بروند.
البته اگر میزان بهره بروی در این کشورها و ایران را مورد بررسی قرار دهیم به عدد فاجعه انگیزتری میرسیم که در این مقال از آن می پرهیزیم.
فجایع اقتصادی حاصل از تعطیلات طولانی
در حالی ما ایرانیان خواهان تعطیلات رسمی بیشتری هستیم که شاید نمی خواهیم بدانیم که بر اساس محاسبات مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، هر روز تعطیلی معادل ۱۴۲۸ میلیارد تومان به اقتصاد ملی زیان وارد می کند.
براساس این محاسبات ۲۵ روز تعطیلی مناسبتی در سال معادل ۳۶۰۰۰ میلیارد تومان و ۱۳۳روز تعطیلی سالیانه معادل ۱۹۰۰۰۰ میلیارد تومان خسارت به اقتصاد ملی وارد می کند. گزارش های رسمی نشان می دهد از سال ۱۳۵۸ تا سال ۱۳۹۱ تعداد تعطیلات رسمی کشور رشد ۶۷ درصدی را تجربه کرده است. این محاسبات تایید می کند که یکی از اصلی ترین بحران های پیش روی اقتصاد ایران بحران در بهره وری نیروی کار و همچنین تعطیلات مکرر است.
براین اساس نوروز امسال نیز از ۲۹ اسفند ماه تا ۱۵ فروردین ماه در مجموع با ۱۶ روز تعطیلی رسمی و غیررسمی، معادل ۲۲هزار و ۸۴۸ میلیارد تومان به اقتصاد ملی ایران زیان وارد می کند که ۲ برابر مجموع یارانه ای است که دولت برای کمک به بخش تولید در سال ۹۲ در نظر گرفته بود. همچنین دو سال پیش یکی از نمایندگان مجلس طی محاسبه ای اعلام کرد: هر روز تعطیلی معادل ۸۰۰ میلیارد تومان به اقتصاد ایران خسارت وارد می کند که براین اساس خسارت ناشی از تعطیلات نوروزی به عدد ۱۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان می رسد.
خدا نکند کسی مریض شود!
در کنار ضربه های سهمگین اقتصادی، در ایام تعطیلات و به خصوص تعطیلات نوروز، بیماران صعب العلاج دچار مشکلات حادتری می شوند و برای نمونه بر اساس گزارش روزنامه همشهری در نوروز 94 حضور در 2بيمارستان بنام پايتخت در زمينه شكستگي و ارتوپدي نيز تأييدكننده اين موضوع بود كه خدمات تخصصي تنها درصورت ضرورت و تشخيص پزشك و البته به كندي ارائه ميشود.
در اين بيمارستان تخصصي، روز 11فررودين حوالي ساعت10 صبح حدود 50نفر در سالن انتظار حضور داشتند كه هر كدام به ضرورتي از گوشه و كنار پايتخت خودشان را به مركز شهر رسانده بودند. بيماراني كه دچار شكستگي عضلات شده و مشكلشان واضح بود پذيرش ميشدند تا پس از معاينه روند درمانيشان دنبال شود. البته همراهان اين بيماران از كندي خدمات گلايه داشتند.
اما مشكل اصلي مربوط به مراجعاني بود كه از درد، گرفتكي يا كوفتكي شديد عضلات گلايه داشتند و مسئول بخش «ترياژ» آنها را به درمانگاههاي ديگر يا مراجعه بعد از تعطيلات ارجاع ميداد.
این معضل حتی به تایید رئيس جامعه متخصصان داخلي ايران هم رسیده است و دكتر ايرج خسرو نيا در گفتوگو با خبرگزاري تسنيم درباره برخي انتقادات از روند خدمات درماني در ايام نوروز با وجود تمام تمهيداتي كه در اين زمينه برقرار شده بود، ميگويد:
«اول اينكه خدا نكند كسي در ايامي مانند تعطيلات نوروز احتياج به عملهاي جراحي پيچيده و سنگين پيدا كند، البته در مراكز درماني در چنين ايامي از هر رشته پزشكي يك نفر متخصص مربوطه حضور پيدا خواهد كرد و حتي جراحيهاي اورژانسي نيز انجام ميشود. ولي جراحيهاي سنگين و پيچيده احتياج به حضور يك تيم گسترده دارد كه مسلماً در ايام نوروز امكانپذير نيست، زيرا ايام نوروز براي بيماران همچون ايامي مانند وقوع رخدادهاي بحراني است.»
مهم تر از همه این موارد، ترویج خمودگی و سستی از پس تعطیلات طولانی مدت است که متاسفانه ایم مورد هم به کاهش بهره وری در ایام پس از تعطیلات دامن می زند و امید است که با فرهنگ سازی هر چه بهتر، این معضل فرهنگی، رفته رفته به یک روند مناسب بازگردد و باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که ما کشوری در حال توسعه هستیم . بیش از هر چیزی به کار بیشتر با بهره وری بالا نیازمندیم.
منبع: فرهنگ نیوز
Related Assets:
- اهتمام به امر دین در میدانهای دشوار و پرخطر از نقاط برجسته زندگی مرحوم آیت الله نجفآبادی بود
- بی اعتمادی به غرب؛ عامل اصلی لزوم لغو یکباره تحریم ها
- خط شکنی تيپ الغدير از طلائیه تا قنیطره + تصاویر کمتر دیده شده از رهبر انقلاب در بین الغدیریان
- زیر پا گذاشتن فرمان صریح رهبر انقلاب و توهین دوباره به منتقدان
- چرا رهبر انقلاب خواستار«همدلی» است؟
- پیام رهبر انقلاب برای یک حرکت فرهنگی +عکس
فرهنگی
- اجرای فاز نخست ساماندهی خیابان قیام تا پایان سال (Opens New Window)
- «به وقت شام» یک سر و گردن از سینمای ایران بالاتر است (Opens New Window)
- هنر مهمترین ابزار برای ایجاد تمدن اسلامی است (Opens New Window)
- ارسال بیش از دو هزار اثر هنری به جشنواره رویش استان یزد (Opens New Window)
- تشییع پیکر دو لاله گمنام و شهید مدافع امنیت در مروست (Opens New Window)
- آلودگی هوا موجب افسردگی می شود (Opens New Window)
- برخی دیروز آوینی و امروز ادامه دهندگان راهش را مورد تهاجم قرار داده اند (Opens New Window)
- استقبال پر شور میبدی ها از شهید گمنام (Opens New Window)
- مسئولین به جای حاشیه سازی به مسائل مرتبط با مردم بپردازند (Opens New Window)
- شهادت حافظ امنیت در درگیری با اشرار (Opens New Window)
- برگزاری کنگره ملی شهید شاخص دانشآموزی کشور در یزد (Opens New Window)
- رایزنی شورای شهر یزد با دانمارکیها برای حل معضل آب (Opens New Window)
- دشمن به دنبال تخریب فرهنگ دینی جامعه است (Opens New Window)
- شورای شهر تفت بهانه جویی کرد، تدفین شهدای گمنام منتفی شد (Opens New Window)
- حضور مردم در یوم الله 22 بهمن تمام نقشه های دشمن را نقش بر آب می کند (Opens New Window)
- چرا انقلاب در یزد زودتر به پیروزی رسید؟ (Opens New Window)
- خاطرات نوجوان یازده ساله یزدی از مبازره علیه رژیم پهلوی (Opens New Window)
- برنامه های فرهنگی و اجتماعی در راس فعالیت های شورای شهر یزد (Opens New Window)
- چرا امیرخانی نویسندهای ممتاز است؟ (Opens New Window)
- روایتی از رویارویی زنان مبارز یزدی با تانکهای رژیم پهلوی (Opens New Window)
جدیدترین ها
- خطر بزرگ واکسن اروپایی آمریکایی با پیوند زنجیره ژنتیکی ویروس کرونا با انسان (Opens New Window)
- تغییر ملاک تشخیص مبتلایان به کرونا (Opens New Window)
- اجرای فاز نخست ساماندهی خیابان قیام تا پایان سال (Opens New Window)
- برگزاری مراسم فاطمیه در دانشگاه آزاد یزد (Opens New Window)
- همدلی، سرلوحه فعالیتها در هلال احمر خواهد بود (Opens New Window)
- راه اندازی «وای فای» در مکانهای عمومی یزد آغاز شد (Opens New Window)
- «به وقت شام» یک سر و گردن از سینمای ایران بالاتر است (Opens New Window)
- خشکسالی استان یزد را فرا گرفته ولی دولت، ستاد بحران تشکیل نداده است (Opens New Window)
- برخورد یک فروند هواپیما با کوه دنا/ همه مسافران جان باختند+اسامی مسافران (Opens New Window)
- پیشگیری از آسیبهای اجتماعی با اقدامات فراقوهای محقق می شود (Opens New Window)
- محسن حرازی زاده سرپرست جمعیت هلال احمر استان یزد شد (Opens New Window)
- هنر مهمترین ابزار برای ایجاد تمدن اسلامی است (Opens New Window)
- ارسال بیش از دو هزار اثر هنری به جشنواره رویش استان یزد (Opens New Window)
- عملکرد عباس آخوندی کاملاً «هیچ» +سند (Opens New Window)
- تشییع پیکر دو لاله گمنام و شهید مدافع امنیت در مروست (Opens New Window)
- آلودگی هوا موجب افسردگی می شود (Opens New Window)
- مشارکت شهروندان یزدی در جمعآوری 60 درصد از تابلوهای غیرمجاز (Opens New Window)
- ماجرای کشف «بمب تایمری» داخل هواپیمای مسافربری در سال ۸۸ (Opens New Window)
- برخی دیروز آوینی و امروز ادامه دهندگان راهش را مورد تهاجم قرار داده اند (Opens New Window)
- واردات بیش از یک هزار تن بیسکویت و ویفر +جدول (Opens New Window)